Traplopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

Ik ben benieuwd of iemand mij kan uitleggen waarom een hond wel/niet zou mogen traplopen. Op internet kan ik tientallen verhalen vinden maar daardoor ook weer tientallen (uiteenlopende) meningen. 

Ik zal eerst even uitleggen waar deze vraag vandaan komt. Wij krijgen over 2½ maand een witte herder pup (een reutje). We wonen gewoon in een 'normaal' huis waarbij hij geen trap gaat lopen, maar mijn vriend en ik zouden hem wel graag mee willen nemen naar ons werk (waar trap gelopen moet worden). Mijn vriend is eigen baas en heeft een kantoor op de tweede verdieping van een kantoorpand (3 trappen omhoog). Ik werk voor een baas, op de eerste verdieping (1 trap omhoog) van een kantoorpand en mag ook af en toe de hond meenemen, maar meer voor 'noodgevallen', mocht ik bijv. moeten overwerken en de hond anders lang alleen is. 

Mijn vriend zou het leuk vinden om onze pup wat structureler mee te nemen naar zijn werk. Hij kan hem in het begin nog makkelijk de trap optillen, maar op een gegeven moment gaat hij toch zo'n 40kg wegen en dan gaat dat niet meer zo makkelijk. Toch zou hij het wel erg leuk vinden om hem, ook als hij zwaarder/groter is, nog steeds mee te nemen naar kantoor. Maar we willen dit alleen doen als dit ook echt kan, we willen onze hond niet met HD opzadelen natuurlijk.

Ik lees veel op internet dat puppy's absoluut geen trap mogen lopen omdat ze dan HD kunnen ontwikkelen. Nu zou ik dat risico ook absoluut niet willen nemen en zullen wij onze pup de trap optillen. Maar daarnaast wordt ook gezegd dat je een pup wel moet leren wennen aan traplopen zodat hij het ook kan leren en er niet bang van is. En dat wanneer je hond is uitgegroeid je hem mag laten traplopen, zolang hij maar wel echt loopt en niet bijv. de laatste paar treden naar beneden springt of de trap opstuift.


Ik zie nu even door de bomen het bos niet meer met alle verschillende verhalen die ik overal lees.. Wie kan mij verder helpen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Traplopen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Zo wie zo moet de hond eerst uitgegroeid zijn.
Om inderdaad de kans op HD ontwikkeling te minimaliseren. Zeker jullie toekomstige hond is daar gevoelig voor.

Een hond kan je altijd nog laten wennen aan het trap lopen ook als ze 1 jaar zijn geweest.
Mits dit positief word gedaan en met wat geduld.

Ik zou zo wie zo het traplopen zo min mogelijk doen.
Ook als hij al een jaar is geweest.
Het wilt namelijk niet zeggen dat als hij oud genoeg is om trap te lopen hij geen HD meer kan ontwikkelen.

honden page profiel SuzetjeSuzetje 3 doggies

honden foto van Suzetje

Wij hebben hier ook een grote pup ( een tibetaanse mastiff ) en die laten we als het ff kan echt geen trap lopen wegens het risico op HD/ED. We weten dat hij het wel kan en dat is fijn om te weten. Maar toch als het echt moet tillen we hem op. Zeker als we naar beneden moeten aangezien een trap af vele malen slechter en belastender is dan een trap op omdat dan al het gewicht op de voorpoten komt te staan.
Het is zo ie zo neit aan te raden om een hond zo vaak trap te laten lopen. Zeker neit voordat hij utigegroeid is. Mocht je hem echt mee willen nemen, dan toch maar optillen.

Wij leren het onze hond wel aan omdat hij uit eindelijk ergens tussen de 50-80 KG gaat wegen en dat krijg ik neit meer getilt. Maar zoals ik net al zei, probeer het echt zo veel mogelijk te voorkomen.`

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

mijn hond liep trap op en af, met vier maanden, en als je je hond goed begeleid is er niets aan de hand.

houdt de hond aan de halsband vast, de trap op is een grotere belasting dan de trap af, maar ten alle tijde hou je je hond aan de halsband, nimmer alleen dr op en dr af.

ook in het dagelijks leven, buiten , kan er gebruik gemaakt moeten worden van een trap, hier wel, om in het reservaat te komen moesten er twee trappen genomen worden, vandaar dat ik haar geleerd heb trap te lopen.

ga voor je hond de trap op. en ook voor je hond de trap af. als er rustig gebruik wordt gemaakt van een trap is er niets aan de hand, buiten wordt er ook geravot en hoe vaak loopt een hond niet ergens achter aan, vandaar met begelediing is er niets aan de hand. van traplopen krijgt een hond geen hd. mits je de hond altijd begeleid.


hoe vaak lees ik niet dat de eigenaars de hond alleen de trap op en af laten roetsen, niet doen, nimmer.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

vooral  inderdaad leren rustig lopen op de trap...scheelt  ook wanneer  de hond ouder wordt! ;-)
Heb hier geen pups maar zou ook zeker heel voorzichtig zijn tot ze uitgegroeid zijn.

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma. 3 doggies

honden foto van Irene Emma.

Een hond mag wel traplopen,maar een puppy niet.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

HD is voor het allergrootste deel erfelijk bepaald. Als je je pup gelijk leert om heel beheerst de trap op en af te gaan en niet de hele dag is het geen probleem. Kijk maar gewoon naar wat je hond doet als hij de trap op loopt en weer af. Dat is namelijk veel minder belastend dan wild spelen. Gewoon rustig aan aanleren en dan is het geen probleem.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

buiten zijn ook trappen, hoe vaak ik niet zie dat er maar vanaf en erop wordt geroetst, is hier niet bij.

altijd aan de voet, naast me, nu nog steeds, als je dat van het begin aan aanleert, zal je hond dat ook doen buiten. aan de voet, naastje, desnoods even de riem om, zijn ze van de trap af, dan kunnen ze de gang weer gaan.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

Leer je pup rustig de trap en af lopen, dan kan het geen kwaad. Gevaar is als ze hard rennen, of bijv 2 treden overslaan, dus bij de laatste er af springen of zo. Trap af is slechter dan trap op. Dat is niet eens voor de hd, maar Voor de schouders, poten zitten vast met spieren, anders dus, dan bij een mens. Ze hebben daardoor sneller last van een blessure.

Ik woonin een split level woning, dus mijn hond moet wel traplopen, anders kan hij niet naar buiten, of naar de woonkamer. Wij hebben een houten gelakte trap, wel dicht, op de open trap durft hij niet. Maar hij loopt heel kalm en rustig de trap op en af. Rustig aanleren, dan is er niets aan de hand.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Wij hebben het niet geleerd, althans, niet in huis.
Heb het om 2 redenen afgehouden:
- ik had begrepen dat het niet zo goed is voor de spieren/botten van een jonge hond.
Buiten namen/nemen we wel eens een trapje, maar die heeft heel andere treden, twee keer zo diep als hier thuis én was minder stijl.
- boven is ook een beetje de rustige, veilige plek van poes Puk.

Helaas heeft Mellow vorige week besloten om tóch maar eens een kijkje te gaan nemen boven, ineens stond ze halverwege de trap.
Heb haar niet teruggestuurd (ik was boven), bang dat ze eraf zou vallen.

Ze gaat nog steeds rustig naar boven, omdat ze het wel een beetje eng vindt (waarbij ik dan denk 'doe het dan gewoon niet').
Naar beneden is een ander verhaal, dat is ENG!
Gisteren voor het eerst zelf naar beneden gelopen, mijn vriend heeft haar vastgehouden aan haar tuig.

Wat ik dus eigenlijk maar wil zeggen (ja, ik ben wat lang van stof af en toe ;-)): begeleid hem goed in het traplopen.
Laat hem inderdaad niet keihard naar boven en beneden scheuren, maar houdt hem aangelijnd, zo loopt hij rustig de trap op/af en voorkom je ook dat ie naar beneden valt.

honden page profiel RianneRianne 3 doggies

honden foto van Rianne

Ik heb het in mijn oude huis met Kyra geprobeerd met op elke tree een brokje maar mevr wilde absoluut niet ik ben rugpatient dus ik kan haar niet tillen. Ze liep dan 3 a 4 treden draaide zich om en sprong weer naar beneden dus dat werd niks met die hond had toen een vriendin die in een flat 1 hoog woonde en waar ze 2 trappen op moest nee mevr. stond voor de lift en weigerde gewoonweg de trap mijn andere 2 honden die ik heb gehad die liepen wel trap maar Kyra wil het absoluut niet nou dan blijf ze lekker beneden zodoende kon ik in mijn huis waar ik nu woon boven vloerbedekking leggen. En ik kom ook nooit met haar in gelegenheden waar een trap is.

Maar dat kantoor van je vriend heeft het geen lift? Teveel traplopen is niet goed voor een pup of jonge hond ivm zijn/haar heupen. en wat hier boven al gezegt is HD.

Maar ik persoonlijk zou een hond zo min mogelijk leren traplopen.

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Zoals Bassie zegt is HD en ED grotendeels erfelijk bepaald maar ik persoonlijk geloof wel dat, vooral, in het 1e jaar een goede, gedoseerde beweging en een goede gebalanseerde voeding erg kan meehelpen op problemen te voorkomen!
Dus probeer daar enigzins rekening mee te houden!
Dat een pup een keer trap loopt, daar is niets erg aan, niets mis mee, met een uitstapje kom je ook wel eens een verhoging of traptreden tegen, maar als het dagelijks zou gebeuren, een paar keer per dag.. IK zou dat iig niet willen riskeren.. en alles willen doen om dit soort problemen te voorkomen!

Zoals je omschrijft op beide werkplekken zijn trappen..
Hoe vaak per week zou de pup dan mee moeten naar het werk?
Als het dagelijks is, misschien is dan mogelijk om het te halveren en de andere momenten een andere oplossing te zoeken voor de pup wanneer jullie werken..
En zo lang het kan de pup dragen.. wanneer de pup te zwaar wordt zou hij trap kunnen gaan lopen, langzaam en gecontroleerd!
> het is denk ik dan wel belangrijk dat de pup leert alle poten goed te gebruiken, dat er niets aan het lichaam erg belast wordt!
Mogelijk zou je hiervoor oefeningen kunnen gaan doen tzt dmv balansoefeningen bv!
Er zijn verschillende hondenscholen die daar wel workshops in geven!
Tevens ben je tijdens zo'n workshop bezig met teamwork en bouw je een band op met de pup/hond!

Nog even een andere tip! :-)

Het is aan te raden om een puppycursus te gaan doen met de pup, vooral om het vertrouwen in elkaar te krijgen en een band op te bouwen!
Verstandig is dan ook om een hondenschool te zoeken die zich vooral daar op richt en niet enkel zit, af, lig en volg leert en behandeld!
Ook is het gunstig om dan in een niet al te grote groep
(4 a 5 combi's mens+pup) de cursus te volgen, dit om de rust te houden voor de pup, voor zover dat mogelijk is, want zoiets is altijd een grote gebeurtenis voor een pup!
Hoe minder cursisten, hoe meer ruimte, hoe meer rust dus minder stress, hoe minder mogelijke afleiding, hoe meer persoonlijk contact met de trainer, hoe meer tijd voor persoonlijke aandacht, gesprekken, advies en tips! :-D

Voor de rest, alvast van harte gefeliciteerd met jullie witje, geniet van de voorbereiding, geniet van pup en kom vooral hier met je vragen maar ook met foto's en leuke verhalen, hihi!!
:-D

Groetjes

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

1) als je de pup alsnog de trap wilt laten op en aflopen....laat je vriend extra antislip-strips monteren op de trap.ik weet niet hoe de trap op het werk is...maar zorg ervoor de de pup niet kan uitglijden.
en neem ook de breedste gedeelte van de trap in de bochten.

2) laat de pup altijd met een slappe riem naar beneden en boven gaan.
niet trekken..maar gewoon rustig aan.

3) het naar boven gaan is op zich nog niet zo'n probleem, maar het naar beneden gaan kan nog wel eens voor problemen zorgen omdat dan de druk grotendeelt op de schouder terecht komt.
en die spieren zijn daar nog helemaal niet goed ontwikkeld.

rustig aan...breek het lijntje niet...en dan komt het wel goed.
hoe zijn de ouders trouwens?
zijn de gescreend op HD?
dan weet je helemaal of de aanleg ervoor groot is.

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

Wow wat een reacties, dankjulliewel!Ook wel weer verschillende meningen zie ik, maar dat zal je toch blijven houden met veel dingen.

Om nog even wat gestelde vragen te beantwoorden:
- Nee, waar wij werken is geen lift. Dan was het probleem gauw opgelost geweest ;-)

- Onze pup zou af en toe meegaan naar kantoor gewoon puur voor de fun. Dus misschien de ene week niet, de andere week 1 keer en weer een andere week 3 keer.. 

- Brengt me gelijk op het volgende punt, het is niet noodzakelijk dat hij meegaat aangezien ik parttime werk (alle ochtenden tot 12.30 uur, en mijn vriend wat later vanuit huis vertrekt. Als de pup bij ons thuis komt heb ik een paar weken vakantie zodat we kunnen leren dat hij zo'n 2-3 uurtjes alleen thuis is. Als ik weer ga werken vangen mijn ouders eerst nog de pup op zodat het allemaal heel geleidelijk gaat. Maar langer dan 3 tot 4 uur zal hij in de praktijk straks niet alleen hoeven te zijn.

- Puppycursus gaan we zeker doen, daarna ook nog gehoorzaamheid 1, 2 en 3, en waarschijnlijk daarna speurwerk. Nog niet helemaal zeker wat we precies willen doen, maar sowieso zeker dat we veel willen gaan trainen! Wij vinden dit zelf ook superleuk. Binnenkort gaan we bij een hondenschool kijken!

- Ouders zijn allebei getest op HD en hebben beide de uitslag HD A.

Ik ga jullie reacties nog even een keer rustig doorlezen! Bedankt ':-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Traplopen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Gluren...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^