Zindelijkheid

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LaurensLaurens

honden foto van Laurens

Hoi,

Ik heb een pup, Joep, hij is nu 11 weken oud. Hij doet het geweldig, had eerder een post aangemaakt over problemen met lopen aan de riem, maar dat gaat ondertussen veel beter.

Ik weet dat er al veel posts en info is op internet over zindelijkheid, maar ik wil toch nog eens een balletje opgooien.

Joep begrijpt dat hij buiten moet plassen en poepen en dat doet hij ook keurig (beloon hem ook elke keer), maar toch plast hij meerdere keren per dag binnen. Soms zelf een kwartier na uitlaten en hij buiten dus geplast heeft. Dus hij weet dat hij het buiten moet doen, maar weet dus eigenlijk niet dat het binnen niet mag...

Soms hoor en lees ik verhalen, ook op deze site, over mensen die zeggen dat hun pup al na bijv. 3 of 7 dagen zindelijk was. Dan stel ik dus mezelf de vraag, is zindelijkheid bij een pup een mentale of fysieke kwestie? Heeft het te maken met het niet kunnen ophouden, de grote van de blaas of een soort sluitspier? Of kunnen ze het wel, maar begrijpen ze het (nog) niet?

En wat is zindelijk? Als je elke 30 minuten gaat lopen met je pup dan zal hij nooit binnen plassen. Is hij dan zindelijk? Ik vind van niet. En ja, ik loop veel met hem. Zeker elke 1.5 a 2 uur.

Hoe oud was jullie pup toen hij zindelijk werd. En dan bedoel ik dus, de pup kan minimaal 2 a 2.5 uur los in huis lopen zonder dat hij zijn behoefte binnen doet.

Ben benieuwd.

Groeten,
Laurens


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zindelijkheid" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

eerst heerlijk zo,n pup........en gefeliciteerd met je nieuwe huisgenoot.

zinderlijkheid is bij iedereen anders, het ligt ook vaak aan de voeding, vlees of brok, van brok moeten ze altijd wat meer plassen, dan van vlees, vlees zit een hoop vocht in, dan drinken ze wat minder.

en heb je een pup die rustig is, die zal niet zoveel ongelukjes hebben als dat je een pup hebt die vol energie is en lekker onbesuisd, trek je van niemand wat aan, mooi zo doorgaan hoe je nu doet, spelen eruit, eten eruit, slapen eruit, en dan om de anderhalf uur ook eruit, misschien een keertje snachts, en heus zinderlijkheid is er pardoes opeens. :-)

honden page profiel LaurensLaurens

honden foto van Laurens

Ik heb het deze ochtend eens in de gaten gehouden met de stopwatch van mijn telefoon en zo extreem heb ik het nog niet gezien. Moet wel zeggen dat de laatste tijd de tuindeur vaak open stond omdat het mooi weer was en dat hij nu dicht is vanwege de regen. Misschien dat het me daardoor eerder niet is opgevallen.

Misschien dat iemand met pup ervaring kan vertellen of dit normaal is of niet. Vind het zelf nogal veel.

Vanochtend buiten geplast +/- 09:30 (hij was al eerder buiten geweest, maar toen was ik nog niet begonnen met meten).

* 38 minuten later --> binnen geplast
-- opgepakt buiten gezet, maar hij plaste niet verder
* 3 minuten later --> binnen geplast (was kennelijk nog niet klaar)
* 18 minuten later --> binnen geplast
* 13 minuten later --> binnen geplast
* 14 minuten later --> buiten geplast (tijden wandeling)
* 17 minuten later --> buiten geplast (tijden dezelfde wandeling)

Is dat niet extreem veel? Ik heb hem trouwens niet heel erg veel zien drinken.

Kortom: om 12:15 heeft hij dus al 5x binnen geplast (hij had al eerder op de ochtend een keer geplast binnen) en hebben we 3x gewandeld (ging wel moeilijk want hij houdt niet van regen).

Overigens: in de bench gaat alles goed. Hij kan 's-nachts +/- 7 uur in de bench blijven voordat hij eruit moet om te plassen.

Kan iemand mij vertellen of ik me hier zorgen om moet maken? Wat kan veel plassen veroorzaken bij een pup (behalve veel drinken / eten)?

Alvast bedankt.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Laurens

De ene pup was bij ons met een week overdag zindelijk,maar het heeft heel lang geduurd alvorens zij 's nachts zindelijk was en onze andere pup was met een week zindelijk en 's nachts al gelijk.
Natuurlijk gebeurde er wel ongelukjes omdat wij dan niet goed hadden opgelet en de sluitspier van een pup nog niet goed werkt.De pup gaf wel aan dat hij moest,let op de subtiele aanwijzingen.Dus de pup wist wat er van hem verwacht werd maar kon aan die vraag nog niet voldoen omdat de sluitspier nog niet goed werkt en hij het soms gewoon even vergat te melden.
Bij ons mannetje van nu is er veel krediet aan de fokker weggelegd,omdat zij haar pups alle gelegenheid heeft geboden om hun behoefte buiten te doen.Zelf hanteerde ze de regels van het zindelijk maken ook al lag er anderhalve meter sneeuw.Aan ons was dus alleen de taak om goed op de lichaamstaal van ons mannetje te letten en hem direct naar buiten te brengen.
Buiten was dus op dat moment voor het plassen en poepen en nietvoor spelen.

Onze hond heet trouwens niet voor niets een oertype,hun instinct werkt nog prima,dus je bevuild je eigen nest niet.Hoeft hem alleen maar de kans te geven om te leren wat zijn eigen nest is.En in ons geval is dat het hele huis.
Vr gr

honden page profiel JackyJacky

Hallo Laurens,

Bij mij gaat het ook niet zo snel.
Ik heb inmiddels een lijst gemaakt met de tijden varticaal genoreerd.
In kolommen ernaast noteer ik wanneer ze gegeten hebben. Verrvolgens de een rondje voor elk plasje en eenkruisje voor elk poepje. Zo heb ik inzicht gekregen in het verwerkingsproces bij mijn hond. Met een half jaar gaat het meestal goed en gemiddeld eens per week nog mis. Ik dk dat de ene hond gewoon meer tijd nodig heeft dan de ander.
Daarnaast ben ik na elk slaapje, speelmoment etc. De hond naar buiten gaan brengen. Dat werkte ook.
In ieder geval succes!

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Laurens

Onze berichten hebben elkaar gekruist.
Jij stelt je vragen eerder dan ik kan beantwoorden. :-)
Jouw pup heeft denk ik toch nog niet goed door wat in jouw ogen zindelijk is.
Doordat de tuindeur openstond en hij kennelijk in de tuin zijn behoefte mag doen.
Heeft hij geleerd dat hij altijd kan gaan.
Nu blijkt met de deur dicht dat hij ineens op een tijdstip moet gaan wat jij hebt uit gekozen.Daarbij ga je ook wandelen.
Misschien dat het probleem hem nu juist daarin zit.
Ben bang dat je weer overnieuw moet beginnen.
Goed opletten wanneer de pup aanstalten maakt om iets te gaan doen,of misschien wel bij de deur gaat staan,zitten liggen en naar buiten laten.Niet spelen of wandelen hooguit om hem de juiste plek te laten vinden voor zijn behoefte.En weer naar binnen.Zo is alle aandacht op het zindelijk maken gericht en niet op het buiten zijn.Waarschijnlijk leert hij dan rustig uit te plassen.
Hoop dat je er iets aan hebt.
Vr gr

honden page profiel marionmarion

honden foto van marion

zo Laurens je hebt het er maar druk mee (met je stopwatch) haha ;-)

ik heb dat hier wel vaker gelezen dat ze om de tien minuten buiten staan met een pup en dan roepen dat ze zindelijk zijn maar ook in mijn ogen zijn ze dat dan nog niet hoor ;-)

onze Femke is nu 8 maanden en gaat nu 4 keer per dag mee naar buiten en er gebeurd al enkele maanden niks meer binnen dus.....zindelijk

Ik had de eerste paar weken een bak met houtkorrels in huis staan en die ging steeds verder naar de deur en na 2 weken stond de bak buiten en en na 3 weken heb ik hem weggedaan en deed ze alles buiten en gaf het ook aan als ze iets moest doen, bij de 1 gaat het sneller dan bij de ander maar lees ook wel eens dat ze na 1 week al zindelijk zijn.......errug knap ;-)

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Persoonlijk vind ik het erg veel, is een blaasontsteking uitgesloten?

Jackie was zindelijk met 2 weken en kon toen al met gemak 4 a 5 uur droog blijven.
Joy echter was echt compleet zindelijk pas met 7 maaden !

Na een maand of 5 was ze zindelijk maar als ik richtiing gang liep en ze doorhad dat we naar buiten gingen lag mijn hele gang vol met urine.
Nu nog (inmiddels is ze 2 jaar) plast ze buiten met een heel spoor omdat mevrouw gewoon uber entausiast is.
Ze heeft gewoon geen gedult om rustig te plassen en vind alles veelste leuk.

Probeer ervoor te zorgen dat je enkel en alleen je hond laat plassen en poepen en niet laat snuffelen.
Doordat pups snel afgeleid zijn plassen ze niet goed uit met als gevolg dat ze binnen no time weer moeten.
Wat voor voer geef je? daar kan namelijk ook een groot gedeelte vandaan komen.

honden page profiel LaurensLaurens

honden foto van Laurens

Een blaasontsteking lijkt me uitgesloten want 's-nachts gaat het prima. Ik zal voor de zekerheid morgen mijn DA bellen.

Vanmiddag ging het beter. Minder geplast. Misschien had hij in de ochtend extreem veel gedronken zonder dat ik het gezien heb.

Met wandelen bedoel ik ook niet dat ik naar het bos ga ofzo, maar ik moet toch een paar honderd meter lopen naar het grasveldje hier (wie weet moet hij ook nog poepen) en met die labrador van mij gaat dat niet zo snel. Hij wil namelijk alles in zijn mond stoppen. Vandaar dat we er soms wel even over doen om er te komen.

Ik weet dat mensen zeggen dat je een hond niet moet laten snuffen tijdens het lopen, maar dat is met hem echt (nog) onmogelijk. Dat zou betekenen dat ik hem aan de riem over de straat moet sleuren en dat lijkt me niet de bedoeling. Enige wat ik kan doen is hem proberen af te leiden en belonen als hij goed meeloopt, maar het is wat dat betreft een echte labrador stofzuiger.

Ik probeer altijd op te letten op signalen dat hij moet plassen, maar hij laat het niet echt heel erg merken. Loopt soms door de kamer en zakt door zijn achterpoten, dan ben ik al te laat. Ik kan ook niet 24/7 op hem letten, moet ook andere dingen doen en ben alleen, dus heb geen hulp van gezinsleden. Overigens laat hij het wel merken als hij moet poepen, dan gaat hij bij de deur zitten piepen.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Laurens

Heb nog eens nagedacht over je balletje :-)
Een pup is m.i pas zindelijk als zijn sluitspier volledig is ontwikkeld en hij geleerd heeft zijn behoefte buiten te doen op de plaatsen waar jij dat wil.
Als de sluitspier nog niet goed werkt mag je ook niet verwachten dat er nooit een ongelukje gebeurd.

Dus in mijn optiek een fysieke kwestie.
Pas als je kan aannemen dat de hond zijn sluitspier goed werkt,kun je aan andere zaken denken.
Behalve natuurlijk als de hond niet de gelegenheid krijgt om zich op tijd te ontlasten.

vr gr

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Hallo Laurens

Heb nog eens nagedacht over je balletje :-)
Een pup is m.i pas zindelijk als zijn sluitspier volledig is ontwikkeld en hij geleerd heeft zijn behoefte buiten te doen op de plaatsen waar jij dat wil.
Als de sluitspier nog niet goed werkt mag je ook niet verwachten dat er nooit een ongelukje gebeurd.

Dus in mijn optiek een fysieke kwestie.
Pas als je kan aannemen dat de hond zijn sluitspier goed werkt,kun je aan andere zaken denken.
Behalve natuurlijk als de hond niet de gelegenheid krijgt om zich op tijd te ontlasten.

vr gr "


Dat klopt helemaal.

Maar wist jij dat die sluitspier dus al voldoende ontwikkeld is zo rond de 7-8 weken?

Geeft aan dat plassen in huis opeens een hele andere betekenis. :-)

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Leuke kwestie, de zindelijkheidskwestie.

Ik heb toevallig afgelopen weekend op 2 pupjes en hun moeder mogen passen. Pupjes waren 6 weken oud.
Aangezien ik hier geen puppyren heb en fokster halsoverkop voor een noodgeval 500 kilometer verderweg naar familie moest mocht ik dus oppassen.

Pupjes en moeder zaten bij mij in de woonkeuken.
Binnen 1 dag had ik geen enkel ongelukje meer in huis.

Ik ben heilig overtuigd van ongelukjes voorkomen en plasjes/poepjes buiten belonen.

Dit viel mij op:

Puppies roepen hun moeder als ze zich moeten ontlasten.
Mama komt er dan bij en ruimt het op.
Dit roepen/onrustig gedrag kunnen wij mensen gebruiken om onze pups te leren dat buiten een plasje/poepje doen heel erg leuk is. Je krijgt namelijk iets lekkers als je dat als pup doet.

Gaat de pup piepen/rondsnuffelen/rondlopen/in hoekjes kijken til hem/haar dan op (op dat moment sluiten ze sluitspier) en breng hem/haar naar de plek waar iets gedaan mag worden. Blijf gewoon op 1 plek staan en wacht.

Wandelen geeft vaak zoveel prikkels dat het plassen/poepen vergeten wordt. Gewoon pup aanlijnen, optillen en brengen naar waar hij/zij zich mag ontlasten.

Hier hadden ze het binnen een paar uur door. Ben het hele weekend droog en schoon doorgekomen.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Kai

Nee hoor het heeft voor mij geen andere betekenis.Maar je hebt gelijk dat de sluitspier al vroeg werkt op zichzelf maar...
Ik had er geen ingewikkeld verhaal van willen maken.
Laat ik het simpel zeggen.Sluitspieren en zenuwen werken nog niet met elkaar samen op jonge leeftijd.
De zenuwen zorgen voor aansturing,maar deze zijn nog voor een langere periode trager dan de sluitspier.
Vandaar de ongelukjes.
Bij de ene hond duurt dit langer als bij de andere.
Door vaak naar buiten te gaan voorkom je een ongelukje.De zenuw zegt dus eigenlijk te laat aan de sluitspier wat er moet gebeuren,vandaar dat de hond vaak het besef zelf nog niet heeft dat hij /zij moet voor het te laat is. Vandaar dat wanneer de hond niet geconcentreerd is op zijn behoeften en dat geldt ook voor kinderen,na het slaapje,spel e.d er ongelukjes kunnen gebeuren.
Dat is in simpele termen het verhaal wat ik heb meegekregen.
Maar juist dat je het opmerkte.
vr gr

honden page profiel Esmee, baasje van Mila. Esmee, baasje van Mila.

honden foto van Esmee, baasje van Mila.

Ik heb ook een puppy van nu al 3 maanden oud en zij heeft ook zelf nog wel elke dag een ongelukje. Maar vrienden van ons hebben een hond en die is al 7 maanden en die heeft ook soms nog wel een ongelukje. Maar elke hond leert het wel, sommige iets eerder dan de ander. Maar omdat het eigenlijk iedereen lukt, lukt het jouw vast ook wel! Mijn puppy weet héél goed dat hij niet binnen mag plassen, maar het eigenlijk buiten moet, trouwens.


Groetjes . :-D :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zindelijkheid" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^