Situatie gewijzigd, welsh corgi?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Flora * JaxFlora * Jax

honden foto van Flora * Jax

Hallo allemaal,
Nou in december hadden we besloten dat we graag een hondje wilden. Helemaal alles uitgedacht. Goed georrienteerd en bij een fokkker langs geweest en het klikte meteen; het werd de schotse collie! En hij zou volgend jaar komen. Helemaal prima de tijd om ons voor te bereiden enzo. Helemaal happy waren we!
En nu dan ineens gaat ons huis niet door:( Plannen alles drastisch omgegooid. Nu hebben we een andere op het oog, appartement. Waar er 1 trap is op er te komen. Nog steeds willen we graag een hond, maar nu dus realistischer om een kleinere te nemen ivm het tillen op de trap.
Ik wil sowieso mn hond niet laten traplopen en ik vond de Welsh Corgi Cardigen/Pembroke erg leuk. Mn vriend wilde graag een grote hond dus vandaar de Schotse Collie. Maar nu is natuurlijk alles anders en vroeg ik me af of deze hond wel geschikt is.
Vandaar mijn vraag aan jullie. Het is een groot appartement, ruime woonkamer + 3 slaapkamers + balkon.
Qua beweging zal hij niks te kort komen, want mn moeder past op als ik werk. Mijn vraag is meer wat het verschil is tussen deze 2.
En wat jullie ervaring is ermee dat deze hond geen tuin heeft enzo. Hoe het zit met warmte en kou voor deze hond. Met blaffen.
Alvast bedankt voor alle hulp!
Alle info etc is welkom:-D
Liefs Flora

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Situatie gewijzigd, welsh corgi?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Over het algemeen wordt de Schotse Collie rustiger genoemd dan de Sheltie dus ik ga er van uit dat deze ook rustiger is dan een Corgi. Maar echt veel verschil zal het niet zijn.

Wij hebben zelf jarenlang op een bovenwoning (in hartje Amsterdam) gewoond met 2 honden (wel andere honden dan die we nu hebben hoor overigens). Was in principe geen enkel probleem op de trappen na dan. Gewoon genoeg wandelen dan komt een hond niks te kort denk ik. Natuurlijk is een tuin idealer, maar geen tuin betekend naar mijn mening absoluut niet dat iemand meteen niet geschikt is voor een hond (heb zelf ook pupkopers op een bovenwoning die een prima thuis hebben gecreëerd voor een van Abby's zonen).

Qua tillen is een Corgi qua maatje natuurlijk wat handzamer al wegen die ook best wel wat natuurlijk. En hun bouw zorgt ook voor snellere problemen dus ik weet eerlijk gezegd niet hoe het bij hen met traplopen zit. Dat zul je dus aan een fokker/eigenaar moeten navragen.

Blaffen is gewoon een kwestie van aanleren grotendeels. Er zijn rassen die meer blaffen als de ander maar bij de twee die jij nu noemt zit daar weinig verschil tussen.
En wat je precies met warmte en kou bedoelt begrijp ik niet helemaal O-)...

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

Vergis je niet in de grootte van een Welsh Corgi/Pembroke, dat is echt heftig om te tillen hoor!

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Naar mijn mening maakt het niet uit waar je woont en hoe groot je woont met een hond, het gaat erom wat doe je met je hond.
Je kan nog zo groot wonen en nog zo'n grote tuin hebben als je niks doet met je hond wordt die daar ook niet gelukkig van.
Een schotse collie kan prima op een appartement en je groeit zelf ook mee met het gewicht van je hond doordat je h'm iedere dag meerdere malen de trap op en af tilt.
Ik heb nu m'n 2e schotse collie en ook deze is weer super relaxt en heel snel tevreden, als het tijd voor actie is doet hij lekker mee maar hij kan ook heel goed lui en rustig zijn, als ik goed met h'm gelopen en getraind heb dan heb je er voor een paar uur geen kind meer aan.
Met warmte en kou begrijp ik ook niet zo goed maar een collie vacht isolleerd goed in de winter houd het de warmte goed vast en in de zomer houd de vacht de warmte buiten.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Vergis je niet in de grootte van een Welsh Corgi/Pembroke, dat is echt heftig om te tillen hoor! "



Onze Shelties wegen ook zo om en nabij de 10 kilo en die tillen we ook af en toe naar boven (eerste jaar natuurlijk altijd). Is wel te doen maar meerdere malen per dag... Das idd best heftig op z'n zachts gezegd, moet je dus wel zin in hebben.
Bovendien is het bij een Corgi ook een flinke massa dat je tilt (heb tijdens ringtraining wel eens wat oefeningen gedaan met de Corgi's van de docente), minder compact dan een Sheltie laat ik het zo zeggen.

Dus idd vergis je niet in het gewicht!

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

en een sheltie? Is wel iets actiever denk ik (zoals Wichita) zegt maar ik denk wel dat jullie dit aankunnen als ik het zo lees, zolang je je maar in leest over het ras en weet wat je in huis haalt :-)
een vriendin van mij heeft haar sheltie geleerd om in de armen te springen, moet je zelfs niet bukken om je hond op te pakken :p ik heb haar sheltie al eens opgepakt en vond ze niet zo heel veel wegen!

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Als het trappenlopen een probleem is zou ik zeker niet voor een corgi gaan, die zijn rug is stukken gevoeliger dan de heupen van een collie.

Mijn collie was in vergelijking met de corgi van een vriendin een tafelkleedje in huis. Altijd rustig, lekker slapen. De corgi is veel heviger.

Laatst zei er iemand met drie Collies en een sheltie dat de sheltie voor 5 honden telde :-)

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Traplopen is beslist niet goed voor een welsh cogi, zeker naar beneden niet, daarbij zijn welsh corgi enorme draaikonten als je ze oppakt en draagt , en ze hebben ruimte nodig. dan zou ik eerder voor eenshelti gaan , maar nogmaals trap lopen is voor geen enkele hond goed . groeten Hein.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

"


Onze Shelties wegen ook zo om en nabij de 10 kilo en die tillen we ook af en toe naar boven (eerste jaar natuurlijk altijd). Is wel te doen maar meerdere malen per dag... Das idd best heftig op z'n zachts gezegd, moet je dus wel zin in hebben.
Bovendien is het bij een Corgi ook een flinke massa dat je tilt (heb tijdens ringtraining wel eens wat oefeningen gedaan met de Corgi's van de docente), minder compact dan een Sheltie laat ik het zo zeggen.

Dus idd vergis je niet in het gewicht! "



Klopt, door de bouw van de Corgi (groot lijf + kop, korte pootjes) is het nog zwaarder om te tillen. 10 kilo klinkt niet veel (kan zelfs nog wel meer zijn bij Corgi's. Edit: vooral de Cardigans kunnen heel wat zwaarder zijn!), maar als je het iedere dag moet tillen is dat toch best wel zwaar, vooral naar boven toe.

Traplopen is voor een Corgi zeer af te raden! Sowieso is traplopen niet goed, maar voor een Corgi, met die lange rug, al helemaal niet. Erg slecht voor de rug, die sowieso al heel kwetsbaar is omdat ie zo lang is.

honden page profiel Flora * JaxFlora * Jax

honden foto van Flora * Jax

Dank jullie wel allemaal voor de snelle reactie!
Inderdaad, de corgi is ook wel vrij zwaar.
Tja het liefst wil ik nog steeds een collie, maar die tillen die stijle trap op vindt ik echt super eng. Straks valt de hond ofzo! Sheltie is wel een goed alternatief! Maar ik had gehoord dat die toch wel erg veel blaffen. Die bij mij in de buurt blaffen ook veel en dan ben ik weer bang voor de buren. Alhoewel alles valt te leren natuurlijk.. Als ik een sheltie kan leren springen zodat ik niet hoef te bukken is wel ideaal natuurlijk!
Hmmmmmm maar even in een sheltie verdiepen dan:-D:-D
Owja en met dat warm en koud bedoel ik dus of de corgi's een beetje tegen de warmte kunnen. Ik weet van de collie's van de isolerende vacht en vroeg me dus af hoe het zit met de corgi. Het appartement lijkt me toch wel wat warmer dan een gemiddeld huis met tuin.
Welke hond ik ook neem, ik wil hem sowieso tillen en sowieso niet de trap op te laten lopen. Vandaar dus een tilbaar maatje;-)

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

en een markiesje of kooikerhondje ofzo?

honden page profiel WatsonWatson 3 doggies

honden foto van Watson

Wat leuk dat je over een Corgi nadenkt :-D! Wij hebben Watson nu twee maanden. En het is zo'n leuke hond.  Corgi's kunnen wel veel blaffen maar dat is af te leren. Watson kan ook heel goed praten. 

Corgi's hebben een dubbele vacht. Als ze vies zijn valt de vuiligheid er van zelf af.Ze hebben dezelfde energie als een grote hond. 

Ik kan nog wel even door waarom een Corgi leuk is ;-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Tja Shelties kunnen idd flinke blaffers zijn. Maar ook totaal niet... Verschilt heel erg per hond en precies wat je zegt het ligt ook aan de opvoeding.
Qua formaat zijn ze in ieder geval zeker wat handzamer dan de andere rassen die je noemt. En ze lijken veel op een Collie dus dat heb je ook meteen weer mee dan hè ;-).

Maar idd een Markiesje, Kooikerhondje zou ook kunnen. En zo zijn er nog wel meer van zo een soort maatje.

honden page profiel Flora * JaxFlora * Jax

honden foto van Flora * Jax

Ja persoonlijk heb ik met sommige honden gewoon echt een 'klik'.. Met de Corgi dus en de collie.. Vanochtend weer een Pembroke gezien en owwww wat wassie leuk! Met sheltie al iets minder, maar dat kan aan de hond liggen die ik heb gezien. En heb je eigenlijk ook Engelse en Amerikaanse lijnen bij de sheltie? En Markiesje en Kooikerhondje wordt ik dus eigenlijk niet echt warm van.. Geen idee waarom.. Wel handzaam formaatje dat wel;-)
Watson Pb :-D

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Ja persoonlijk heb ik met sommige honden gewoon echt een 'klik'.. Met de Corgi dus en de collie.. Vanochtend weer een Pembroke gezien en owwww wat wassie leuk! Met sheltie al iets minder, maar dat kan aan de hond liggen die ik heb gezien. En heb je eigenlijk ook Engelse en Amerikaanse lijnen bij de sheltie? En Markiesje en Kooikerhondje wordt ik dus eigenlijk niet echt warm van.. Geen idee waarom.. Wel handzaam formaatje dat wel;-)
Watson Pb :-D "

Yep heb je ook Amerikaanse en Britse lijnen. Een Amerikaan is wel moeilijk te vinden maar ze zijn er wel (heb er hier ook 2 rondlopen, moeders is zo'n 30% en dochterlief rond de 70%).
Maar je moet wel gaan voor een ras waar je een goede klik mee hebt vind ik ook hoor! Ik zou zeggen als je twijfelt over de Sheltie bezoek dan eens een show of clubdag van de rasvereniging om veel Shelties bij elkaar te zien. Kijk of daar een type bij zit wat je aanspreekt, zo ja nou dan is het ras misschien wat voor jou. Zo niet tja dan is het misschien ook niet het ras voor jou. Een Corgi is dan zeker ook een optie alleen iets minder handzaam en makkelijk als een Sheltie. Maar je plan is niet onmogelijk denk ik met een Corgi. Collie heb ik wel zo mijn twijfels over eerlijk gezegd O-) (het tillen dan bedoel ik)...

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Who, Luca (collie) had ik NOOIT een steile trap opgekregen. Eigenlijk was optillen al een probleem :-) en hij woog maar 30kg :-)

marianne (Gast)

Hallo,

Ik ben benieuwd of je er inmiddels uit bent wat voor hond je gaat nemen. Ik heb zelf o.a een Welsh Corgi Pembroke, een reu en schrik niet, hij weegt 18.6 kilo. Hij is stevig hij zou eigenlijk een kilo lichter mogen, volgens de dierenarts, dus dan weegt hij alsnog 17.6 kilo. Niet grappig om te tillen. Overigens is het, vind ik, het leukste hondenras die je kan hebben, vrolijk, supervriendelijk voor kinderen, waaks, clown, een pittige wandelaar en het blijven herdershonden zeer slim om iets te leren. Enfin zo kan ik door gaan. Veel succes en plezier met je pup!

honden page profiel Dog doggy dogDog doggy dog

honden foto van Dog doggy dog

Ik zou dan als ik jou was niet voor zo'n grote hond gaan.
Zeker niet omdat er geen lift is, wat ik er uit begrijp.

Misschien heb je aan de volgende link wat.
Zodat je je verder kan orrienteren.

http://www.raadvanbeheer.nl/rashonden/rasgroepen-erkende-hondenrassen/

Suc6!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Situatie gewijzigd, welsh corgi?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Windhondengroep 10
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^