Drentse Patrijs Wel/Niet doen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

Wij zijn gevallen voor de Drent, eerst op zijn uiterlijk en na het een en ander opgezocht te hebben zou het een goede hond voor ons kunnen zijn.
Nu kom ik verschillende berichten tegen dat de Drent een zeer grote kans heeft op epilepsie, lees van een nest minstens de helft... Alsof dat niet genoeg is komt er ook veel blindheid voor.
Reden genoeg om dit eerst maar is goed uit te gaan zoeken.
Hoe kan ik dit op een goede manier uitzoeken??? Iemand ervaring hiermee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Drentse Patrijs Wel/Niet doen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Hoi, wij hebben vroeger een drent gehad was echt een prachtige hond. Dat er veel epilepsie en blindheid binnen het ras voorkomt moet ik eerlijk zeggen, nooit van gehoordt. Maar toen wij onze hond habben is ook 10 jaar geleden en misschien is er veel veranderd. Je moet contakt op nemen met de drentse patrijs vereneging, zij kunnen je veel vertellen over de ziektes binnen het ras en waar je op moet letten bij het zoeken naar een goede fokker. Ook wil ik je de tip meegeven dat er volgens mij 1 keer per jaar een drent dag is, alle pups worden gekeurd en zo. Is erg leuk en kan je verschillende fokkers spreken.
Ben wel benieuwd waarom je voor een drent bent gevallen. Je heb 2 verschillende bloedlijnen, showdrent en de jacht drent.

Verder wel een super leuke ras, nu hebben we een wat kleinere hond gekozen inverband met de kids. Maar ooit weer een drent hoor!

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

Ik heb geen idee of ik het hier mag neer zetten maar kwam onder andere dit tegen....

Het ras de Drentsche Patrijshond word helaas ernstig bedreigd in het voortbestaan, dat is al eens op een A.L.G. vastgestelt door een ex voorzitter en een een ex f.b.c. lid en een keurmeester van twintig hondenrassen.Helaas zoals vele verenigingen in de kynologie word het niet altijd zo serieus genomen zoals het zou moeten.Dikwijls zitten grote fokkers in die organen die het beleid bepalen,en dan is er dikwijls niets aan de hand, helaas is dat ook het geval bij de drent.Daarom wil ik de mensen oproepen die uit de risico,s dragende combinaties een drent hebben aangeschaft,zich te melden ook evt. niet lijders.We baseren ons oordeel op de voorouders waar al in meer of mindere mate epilepsie voorkwam.

Wij kwamen een tijd geleden een Drent tegen en vonden deze heel mooi en lief, maar dat alleen vind ik niet genoeg. Het moet een hond worden die bij ons past. Ik ben gastouder en werk dus thuis. We hebben een Duitse Herder en een Labrador. De derde hond moet daar dus goed tussen passen. Tot onze verbazing was de karakter omschrijving heel erg goed. Dus lieten we ons zelf toe verliefd te worden op het ras.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Klinkt inderdaad niet echt positief, helft van het nest lijdt aan epilepsie dus! Je zou dus moeten uitzoeken welke bloedlijnen dat zijn... Misschien niet echt makkelijk maar lijkt mij dat daar dus echt niet mee gefokt mag worden. Helaas zit er volgens mij hier op h.p geen fokkers van drenten dus dat is jammer! Persoonlijk zouw ik ook gaan voor een klein schaalige fokker en niet van een fokker met meerdere nestjes per jaar ( weet dat die er zijn, ga geen namen noemen ). Ga naar de drentfokker dag en spreek de mensen daaraan. Leg ze uit wat jouw verwachtingen zijn en je bezorgdheid omtrent de gezondheid van het ras. Weet zeker dat er fokkers zijn die met alle liefde fokken en absolut niet met zieke drenten.

Lijkt mij dat als jij al een herder en een labrador hebt dat een drent prima bij jullie zouwden passen... Het zijn echt leuke honden.

Jammer dat ik je niet verder kan helpen. Oja onze hond kwam van Fan"het Patrijzenbos, volgens mij fokken ze nog steeds af en toe een nestje.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ilonka, ik zou niet alleen op een karakter omschrijving, of de ervaring met een hond afgaan.
Ga eens een kijkje nemen op een clubwandeling of andere activiteitendag.

Indien het uiterlijk je aanspreekt, kijk dan ook eens bij de grote Munsterlander, Heidewachtel, Duitse staande langhaar, Epaneul Francais, Breton enz.

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

@ Chris,

Natuurlijk ga ik niet alleen daar op af, ik trek ongeveer een jaar uit om te kijken of het ras bij ons zou passen. Er zijn een hele hoop rassen die ik mooi vind en wat goede lieve honden zijn maar er toch teveel karakter eigenschappen zijn die niet bij ons passen. Zo wil ik al van jongs af aan een Husky. Man wat zijn die mooi maar bepaalde karaktereigenschappen passen niet in ons gezin, en juist dat vinden we zo belangrijk.
We zitten nog in het begin stadium van alles uit zoeken. En juist op een forum zijn veel mensen dus hoor je ook veel meer dan alleen de info van Fokkers die blijkbaar dus niet allemaal even eerlijk zijn ten opzichte van de gezondheid.

Peter (Gast)

Beste Ilonka en Saartje, 
Een paar maanden na de laatste reactie op dit topic wil ik toch nog even reageren, hoop dat je er wat aan hebt! 

Wij zijn inmiddels twee jaar in het gelukkige bezit van een Drent. Geweldige honden. Lief, sociaal, aanhankelijk, goed met kinderen veel aan te leren maar ook lekker ondeugend en heel energiek. Het fokken met Drenten wordt heel nauw in de gaten gehouden. Dit is een van de grootste voordelen van dit ras. De honden hebben hierdoor nauwelijks aangeboren afwijkingen en het ras is absoluut zuiver en wordt niet doorgefokt. Ik raad je aan om op de site te www.rashondenwijzer.nl te kijken. Hierop kan je zien dat de Drentsche Patrijshond weliswaar 2 mogelijke afwijkingen kan hebben, maar hij staat helemaal onderaan de lijst met aangeboren afwijkingen. 

Heb je genoeg tijd om in de hond te investeren en vind je het leuk om je hond lichamelijk maar zeker ook mentaal te laten ontwikkelen dan zit je met een Drentsche Patrijshond helemaal goed!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Drentse Patrijs Wel/Niet doen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Moet ik mijn hondje verzekeren?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^