Waarom fokken jullie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ik merk aan diverse topicreacties, dat veel mensen het idee hebben dat alle fokkers fokken om veel geld te verdienen aan hun hondenpups.

Voor mij geld dat bv niet: Ik fok een niet populair ras, dat heel veel investeren kost, weinig kopers voor zijn. Als ik de tijd dat ik bezig ben met het fokken, in mijn werk zou steken, zou ik zeker financieel er behoorlijk op vooruit gaan. Dus wat dat betreft is het fokken op de manier waarop ik het doe financieel niet interessant.
Het geld dat er eventueel overblijft van een nestje, gaat direkt weer in de honden.

Waar ik het oa wel voor doe:

Ik heb doordat ik nakomelingen van mijn eerste honden heb, nog steeds hun een beetje bij me.
Ik geniet enorm van de pups
Ik geniet enorm van het hele roedelgebeuren om de pups heen, de omgang met de moederhond en andere honden. uit ons roedel.
Ik vind het een gezellige tijd, met veel leuk bezoek, en ik heb al veel leuke lieve mensen leren kennen doordat ik fok.

Ik ben benieuwd waar andere fokkers hier op dit forum voor fokken, en hoop dat ze hun beweegreden hier in dit topic plaatsen om ook aan mensen te laten zien dat er enthousiaste mensen, vaak met veel moeite en investeringen, bezig zijn om te zorgen dat de toekomstige eigenaars zo'n leuk en goed mogelijke levensgezel kunnen krijgen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom fokken jullie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

VERPLAATST naar de juiste rubriek

honden page profiel juul en leejuul en lee 3 doggies

honden foto van juul en lee

ik omdat het leuk is om nakomelingen van mijn fantastische hondje te krijgen!

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Dit is de eerste keer dat een fokker hier durft toe te geven dat die het leuk vind geloof ik.

Meestal als iemand zegt, fokken is leuk dan word dat meteen afgekapt en geroepen fokken is helemaal niet leuk!!!

dan vraag ik me altijd af, waarom doe je het dan, als je het niet leuk vind. Ras instand houden kan je ook door iemand laten doen die het wel leuk vind..

Ik snap dat ze niet willen dat iedereen maar fokt, maar een beetje genuanceerder kan het wel.

Ik wil later graag gaan fokken, ten eerste omdat het me leuk lijkt, en ten tweede kan ik misschien iets goeds betekenen voor het ras.

groetjes

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Gerdine, ik vind inderdaad dat het leuk vinden toch wel een eerste vereiste is. Immers hoe kun je honderd procent voor iets gaan, als je het niet leuk vind?

Vaak wordt inderdaad genoemd het ras instand houden, of zelfs verbeteren. Rassen waar geen vraag naar is sterven uit, of worden instand gehouden door liefhebbers die....het leuk vinden.

Een ras verbeteren is een illusie, de meeste rassen zijn er slechter van geworden als de moderne fokker zich ermee bemoeit.

Mijn fokdoel is zo goed mogelijke pups fokken mbt gezondheid karakter en uiterlijk, zodat de eigenaren zo tevreden mogelijk zijn en dus de pups een zo goed mogelijk leven hebben.

Dat ik met mijn ineminie populatie iets bijdraag aan het ras (in mijn geval een ras waar werkelijk een enorme grote populatie van bestaat)? die illusie maak ik me niet.

honden page profiel D&GD&G 3 doggies

honden foto van D&G

@Gerdine

De fokkers moet het fokken wel leuk vinden, anders zouden ze niet fokken.

honden page profiel spronckspronck 3 doggies

honden foto van spronck

wij fokken omdat we van het ras hoden .
en willen het ras helpen verbeteren,
we hebben zelf drie honden en daarvan van alle een pup.
zodat we de bloedlijn vasthouden.
het is gewoon een hobby,

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Gerdine, ik denk dat daarmee bedoelt word dat het niet altijd leuk is, en veel mensen zullen het romantiseren en de minder leuke kanten en risico's vergeten of verdringen. Maar ook die zijn er, net zo als de leuke kanten! En dat mag natuurlijk niet vergeten worden...
Niet alleen de risico's voor het verliezen van pups of zelfs een teef, maar ook de voorbereidingen, de teleurstelling als een hond niet uitgroeit zoals je had gehoopt, of juist helemaal uitgroeit zoals je had gehoopt en toch mankeert er iets aan wat het fokken belemmerd...

Ondanks al die niet leuke dingen, vind ik fokken (meestal) ook leuk :-)
Waarom... Omdat mijn honden iets bij te dragen hebben aan het ras, en ik het een eer vind dat ik mee kan en mag werken aan de instandhouding en eventueel verbetering van mn ras....
Omdat het prachtig is om te zien hoe een moederhond instinctief precies weet wat ze moet doen en hoe ze voor haar pups zorgt...
Omdat ik trots ben op mn honden en veel liefde en plezier aan ze beleef en dat anderen ook gun...
En ook omdat ik het leuk vind goede mensen te zoeken voor mn pupjes, deze in te lichten, voor te lichten, van alle nodige informatie te voorzien voordat de pup komt en contact met ze te houden als de pup verhuisd is...
Omdat ik het showen ook geweldig vind om te doen, en mn honden ook..
Omdat ik ontzettend veel leuke mensen heb leren kennen op shows, viavia en via internet...

En omdat ik zo nog wel even door kan gaan met opnoemen van redenen waarom ik fok :-D

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Kijk dit is nog eens een leuk topic!!!

Mijn ras komt niet heel erg veel voor, er zijn er rond de 400 in Nederland en de populatie blijft rond die stand hangen. Omdat wij een reu hadden besloten wij deze in te laten zetten als dekreu, hij komt uit Duitsland en was/is dus een toevoeging aan de Nederlandse stambomen. Zijn vader is gecastreerd en alleen Hugo en zijn broer worden vanuit die lijn ingezet als dekreu, verder zijn er geen honden die hij heeft voorgebracht in de fokwereld terug te vinden.

Daarbij wilde wij zelf ook iets meer voor het ras betekenen en hebben toen een teefje aangeschaft, waarvan de vader zijn laatste dekking had gedaan en moeder ook haar laatste nestje gekregen had. Vanuit beide lijnen waren er maar in totaal 4 of 5 honden die uiteindelijk verder gingen in de fok wereld (dit over alle nesten die moeder heeft voor gebracht en alle dekkingen die vader gedaan had).

Beide honden (die we momenteel hebben) zijn dus zorgvuldig uitgezocht op hun achtergrond.
Ook de honden die erbij komen zullen net zo zorgvuldig uitgezocht worden, alleen nu wel van onze eigen honden afkomstig zijn, waarbij dus de reu of teef voornamelijk op stamboom (achtergrond) zal worden uitgezocht om daarmee verder te gaan. Het spreekt van zelf dat daarbij de testuitslagen en karakter minimaal net zo goed moeten zijn als mijn eigen honden.

Ook willen wij dat andere mensen net zo van het ras kunnen genieten als dat wij dat doen, maar dan moeten er wel mensen zijn die moeite doen om het ras voort te zetten. En niet zo maar een reu en een teef bij elkaar zetten en een stamboom aanvragen.
Verder vinden wij pups helemaal geweldig en vinden wij het vreselijk mooi om te zien hoe dingen zich ontwikkelen in een nest en hoe het gedrag onderling is.

Als we het echt voor het geld zouden doen, waren we er niet aan begonnen. We geven te veel om onze dieren en ALS we er geld aan over houden besteden we dit net zo hard weer aan de honden.
Uiteindelijk is het hobby en moet het dat ook blijven, daarbij zou het leuk zijn als het zichzelf bekostigd, maar 9 van de 10 keer is dat niet zo en maakt dat natuurlijk ook helemaal niets uit. Iedereen moet investeren in een hobby.

Ook vinden wij het vreselijk leuk om in de pups de karakters van onze eigen honden terug te zien en daarbij genieten we enorm van de reacties en verhalen die we krijgen van alle mensen.
We vinden visite ook altijd leuk en ook dat is bij een fokker altijd wel aanwezig, er zijn altijd wel mensen die langs willen komen om te kijken of om dingen te bespreken.

Misschien dat ik nog een helehoop vergeet neet te zetten, maar dat komt dan nog wel! ;-)

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ga maar door hoor Dominique, het klinkt prima!

honden page profiel dekkersdekkers 3 doggies

honden foto van dekkers

ik vind dit een heel leuk maar vooral leerzaam topic O-)

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Veronique, wat goed om te lezen dat jul;lie je fokhonden zo kieskeurig selecteren. Ik kan me voorstellen dat het heel fijn is als je nakomelingen van een byzondere lijn hebt.

En ik ben natuurlijk nieuwschierig naar wat je nog te binnen gaat vallen. Bij mezelf ook trouwens.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Dank je Dekkers, ik hoop dat zo meer mensen in de 'keuken' van de fokker komen kijken.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

" Veronique, wat goed om te lezen dat jul;lie je fokhonden zo kieskeurig selecteren. Ik kan me voorstellen dat het heel fijn is als je nakomelingen van een byzondere lijn hebt.

En ik ben natuurlijk nieuwschierig naar wat je nog te binnen gaat vallen. Bij mezelf ook trouwens. "


Haha, ja. Ons volgende teefje wordt een dochter van onze Hugo met een Poolse teef. Maar ook alleen van die combi wil ik een teefje, om de stamboom, maar ook het karakter. Verder ben ik nog geen teven tegen gekomen waarvan ik de stamboom zo interessant vind om verder mee te gaan. Er zit te veel rommel in heel erg veel stambomen en dat is jammer.


O ja, ik vind advies geven ook erg leuk. Dingen uitzoeken die met fokken, gedrag, voeding en al dat soort dingen te maken hebben. Al de mensen die bij mij langs komen krijgen meestal allerlei extra info die ze dan zelf niet hoeven uitzoeken, omdat ik dat al voor ze heb gedaan.

En ik vind het erg belangrijk dat er eerlijk wordt verteld hoe een Duitse Pinscher is en dat die lang niet geschikt is voor iedereen. Men vind dan vaak dat er te negatief gesproken word over het ras, maar als men maar de halve waarheid te horen krijgt, is de kans ook herplaatsers groter omdat men niet weet waar ze daadwerkelijk aan beginnen.

De combinaties die ik probeer uit te zoeken zijn ook bedoeld als huis hond, daarvan moet het karakter dus goed zijn. Dat is ook wat de fokker waar mijn honden vandaan komen op fokt. Lieve honden, mooi is niet belangrijk, als ze maar lief zijn.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Veronique, dat fokken ook nieuwschierig maakt en je daardoor nog meer over honden gaat leren is inderdaad ook een leuke factor!

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Waarom wij willen fokken? Ik heb een ideaalbeeld van de perfecte werkhond voor ogen; qua karakter, bouw, gezondheid. Ik schrok me wild toen ik zag hoeveel fokkers er van mijn ras zijn en hoe er met het ras wordt omgegaan. Welke combinaties er gemaakt worden, welke pups er geboren worden :'( sommigen qua karakter niet eens meer ras-waardig :'(

En de gezondheid van veel rashonden :'(

Ik ben helemaal voor het ras gevallen en heb zo mijn eigen visie gevormd omtrent het fokken er van. We hebben een teefje gevonden dat heel nauw aansluit bij ons ideaal beeld. Met haar hopen we nog verder toe te fokken naar de perfecte werkhond, qua karakter, gezondheid en bouw. Investeren in honden en nakomelingen - zo hebben we nu 1 reu en komend jaar zal er een 2e reu bij komen hopelijk. Binnen onze filosofie behandelen wij onze dieren homeopathisch ook op bepaalde tendensen die met hun ontstaansgeschiedenis terug te vinden zijn in het voorgeslacht, zodat nakomelingen daar niet mee belast zijn.

Ik kijk enorm uit naar ons eerste nestje, dat hopelijk halverwege/eind 2013 zal komen. En nee, dat nestje zal qua uiterlijk niet typisch border collie zijn. Wel goedgebouwde honden met de mind van een echte werkhond, die in hun constitutie al zo sterk mogelijk zijn en qua tendensen minimaal belast. En ja, we hebben al heel wat geïnteresseerden voor dat nest :-D

Wat betreft geld? Daar heb ik geen idee van. We hebben al enorm veel geld geïnvesteerd eer ik een hond wel/niet fokgeschikt acht. Bovendien gaat het overgrote deel van onze inkomsten weer richting de honden en alle extraatjes worden geïnvesteerd in de honden..

honden page profiel WeylynWeylynbijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Weylyn

heee leuk topicvraag wel.

Tja waarom wij fokken heeft verschillende reden.
Buiten natuurlijk dat we het leuk vinden.

Wij hebben verschillende rassen in huis maar fokken maar 1 soort. Buiten dat dit een niet erkend ras is heeft het buiten de leukheid voor ons ook wel andere redenen.
! van die redenen heeft voor ons ook te maken met een ander ras die we wel in huis hebben. Gezien daar de genepool aardig een hoog IC heeft brengt dat in dat ras ook zijn problemen mee. Dus danig erg dat ze daar al bezig zijn met plannen voor aanvraag om het stamboek open te gooien.
Voordat hier sprake van was zagen wij dat ras alwel heel hard neer gaan dus zijn wij op het ras gestapt wat wij nu fokken zodat er in ieder geval mocht het geheel mis gaan met het ras waar wij wel stapel op zijn dan is er dus een vergelijkbaar ras alleen makkelijker in gedrag.
Nu natuurlijk ook over gesproken word om eventueel te kijken of het stamboek van het andere ras geopend kan/moet worden hebben we natuurlijk zoiets van dat het ras wat we fokken al zo dicht bij de standaard ligt dat het een goede optie zal zijn om dan te gebruiken als redding van het andere ras.

En hahaha zeker om het geld hoeven we het niet te doen want tot nu toe hebben alle fokkers van dit ras er alleen nog maar verlies op geleden hahaha ( zijn toevallig dus allemaal particulier en zo af en toe een nestje)
Wat je aan gezondheidstesten, dierenarts kosten, eten, enzovoort kwijt ben mag je wel een nest van meer dan 10 puppen hebben wil je kiet spelen.

honden page profiel Janet & BoxersJanet & Boxersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Janet & Boxers

Wij fokken vooral voor onszelf :-D, om die hond te fokken die in de gezondheid, het uitzien en karakter zo dicht mogelijk bij de rasstandaard boxer komt, dus met de juiste neuslengte ;-).
Dat het niet mogelijk is om uit een nest alle hondjes aan te houden mag duidelijk zijn, maar wij zullen niet een nestje fokken als wij niet de intentie hebben om daar zelf iets uit aan te houden.
We hebben eerst samen zeker 10 jaar research gedaan naar lijnen en alles wat er bij komt kijken.
Mijn man is al ruim 30 jaar met boxers besmet ;-).
In die 10 jaar hebben wij met de boxers die wij hebben, getraind, geshowd en alle mogelijke gezondheidsonderzoeken uit laten voeren.
Wat ik als voordeel heb ervaren uit die 10 jaar research is dat ik veel nestje geboren heb zien worden uit bepaalde combinaties en die heb kunnen volgen gedurende een aantal jaren om te zien wat deze in gezondheid en karakter deden.
Ook ben ik bij heel veel bevallingen geweest, en zo ook weer geleerd af en toe hoe het niet moet.

Wij fokken ook vooral omdat we het heel leuk vinden, ik vind het zo bijzonder om uit je eigen hondjes nageslacht te zien komen, en die weer mag zien opgroeien....
verdienen??..... nee verdienen doen wij er absoluut niet aan, als ik alle onkosten uitreken die wij er de afgelopen 10 jaar hebben ingestoken, mag ik de komende 5 jaar wel iedere maand een nestje hebben en deze allemaal moeten verkopen, ne verdienen doen wij er beslist niet aan.
Maar dat hoeft ook helemaal niet, het is een hobby en hobby's kosten geld.

Ook voordat de pupje naar de nieuwe eigenaar gaat krijgen ze nog een echo doppler(kleuren) hart onderzoek.
ook dit zijn hoge kosten, nee bij ons is het dus vooral om het leuke, en ja natuurlijk zijn er ook minder leuke aspecten, maar die wegen niet op tegen het voldane gevoel, als je de pups heerlijk ontspannen bij moeders ziet drinken.........
;-)

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Bedankt voor jullie reacties, fijn om te lezen dat mensen zo bedreven met hun dieren bezig zijn. En Marit dat zijn hele grootste plannen, ik wens je er erg veel succes mee!

Janet een heel mooie doelstelling om veel aandacht tegeven aan de gezondheid van je ras en het (neus)uiterlijk dat daarmee samengaat.

Miran, het openen na een stamboek is niet niks en vergt heel goede samenwerking van fokkers en ook de wil om van buitenaf kennis en advies in te winnen. Zeker als het het ras betreft wat ik denk dat bedoeld wordt, komt er veel bij kijken.
Goed dat jullie al rekening houden met toekomstmogelijkheden en je proberen voor te bereiden.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Iedereen heeft het hier allemaal al netjes neergeschreven,
maar wil er gewoon nog één ding aan toevoegen.

Mijn pa was fokker,
heb het als kind zo ongeveer met de paplepel mee binnen gekregen.
En het moet ook iets met erfelijkheid te maken hebben
want mijn broer moet niet van honden weten (zal niets misdoen hoor maar het zegt hem niets)
en ik, ik kan niet zonder, voor mij is het gewoon een verslaving, een virus.
Dochter van mijn broer is ook gek met honden, heeft ook plannen in de toekomst (nu nog aan het studeren)

Dus raar maar waar,
waarom fok ik,
ik zou gewoon niet anders kunnen,
ik zou gewoon doodongelukkig zijn indien ik dit niet meer zou kunnen/mogen doen.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Xtine, een hele legitieme reden. En voor mij is het gedeelte van de broer zeer herkenbaar; ik zou mijn zusje ook nog niet snel een nestje zien fokken.

Mijn opa was wel altijd met honden bezig, vooral met afdankers om die weer op te lappen en herop te voeden. Ik luisterde altijd heel graag naar zijn verhalen. Mijn andere opa werkte oa met sledehonden in Noord Canada, mijn oma begreep er dan ook niets van dat ik dat soort honden in huis nam. Buiten mijn neef die dierenarts is, zijn er niet echt veel mensen nog met dieren bezig in de familie.

Tja, de paplepel: het ene kind eet graag pap en het andere niet geloof ik?
Maar met natuur en dieren bezig zijn, zat bij ons dus ook echt in de familie, alleen heeft niet iedereen van de 'pap' gegeten.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden


Interessant allemaal!

Tja hoe zijn wij aan het idee gewent geraakt om te fokken....

Onze eerste hondjes waren Jack Russels en daar fokte we mee. Ze waren toen nog niet FCI erkent. Naderhand wilde we graag een "ander" ras. Doordat we veel tijd hadden besteed in de paarden wereld en we dit aan het afbouwen waren wilde we zoeken naar een ras waar we mee wilde werken....Als een team.

Na veel speurwerk wat bij ons zou passen werd het de Border Collie en ja een wereld ging voor ons open. De passie het een zijn met je hond ,een team vormen was wat ons zo aansprak. De eerste Border werd 1 jaar en ja Joost wilde eens kijken bij de schapen. Hij was verkocht en een nieuwe hobby werd geboren ;-)

Een tweede Border Collie kwam in huis. Mijn hondje. Ik zocht steeds meer uit over het ras tot het begon te kriebelen. Kennelnaam, Gezondheid, Reuen, Tijd. Paste het bij ons gezin.....
Vooral het doel van dit ras waar het eigenlijk om gaat bij dit werkhondje.

Nu is het een deel van ons leven geworden. Fokken is leuk ,interessant maar kent ook zeker zijn mindere kanten. De spanning als je testen gaat doen of de uitslag goed is. Het doel (uitgroeien, karakter, gezondheid) waarvoor je een hond in huis haalt of dit ook hierin allemaal goed gaat. Vooral de honden kunnen geven waar ze om vragen.....

Djill is onze eerste hond. Werklijn en Joost zijn hond. Ze heeft ons nooit puppy's gegeven maar is hier absoluut niet minder om en dat vind ik vaak verdrietig als je dan te horen krijgt dat zij een plaats in neemt waar een teefje hoort wat wel puppy's kan krijgen. Boos worden we hierom want nooit zal ze daarvoor gaan.


Het is voor ons vooral een stukje van onze honden door geven aan toekomstige baasjes die we het plezier gunnen van de Border Collie en er mee willen werken. Zelf omschrijven we het dat onze "familie" steeds groter wordt. ;-)

Ik zal nog veel meer willen vertellen maar het gaat even niet. Na de spanning van gisterenavond en de nacht willen mijn hersentjes even niet meer. ;-)



honden page profiel ukkieukkiegoedgekeurde fokker 3 doggies

Met mijn reu fok ik niet. Hij is wel goedgekeurd (dna vrij voor PRA, geen afwijkingen bij ecvo, en PL vrij) voor de fok, maar in 1 jaar tijd is hij 2x flink ziek geweest. Dus tenzij hij nu aantoont dat dit slechts toeval was door jaren niet meer ziek te worden zal hij niet ingezet worden.

Met mijn teef hoop ik wel te fokken. Zij heeft een superkarakter, echt zoals het ras hoort te zijn in mijn ogen. Daarnaast is zij dna vrij van PRA (ecvo en PL is ze nog te jong voor). Ik denk dat ik met haar genen en met mijn visie kan bijdragen aan het ras.
Ik gun mensen net zo'n geweldig, sociaal en gezond hondje als wij hebben gekregen en daarom hoop ik met Ivy in de toekomst een nestje te hebben. Ik hoop een teefje daaruit aan te houden en hopelijk deze geweldige lijn door te zetten. ;-)

Geld is inderdaad geen reden. Wij zijn vrij actief met onze honden dus deze hobby kost alleen maar geld :-D

honden page profiel WeylynWeylynbijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Weylyn

"
Miran, het openen na een stamboek is niet niks en vergt heel goede samenwerking van fokkers en ook de wil om van buitenaf kennis en advies in te winnen. Zeker als het het ras betreft wat ik denk dat bedoeld wordt, komt er veel bij kijken.
Goed dat jullie al rekening houden met toekomstmogelijkheden en je proberen voor te bereiden. "


Er komt idd veel bij kijken. Men is nu bezig met de Universiteit Wageningen en de Raad van Beheer om de daadwerkelijke verwantschap in kaart te brengen en afhankelijk daarvan moet er wel een goed plan van aanpak op tafel komen. Dus tja voordat men zover is duurt nog wel even natuurlijk. Ook is er gelukkig goed contact met een ras(wat wel totaal anders is) waarbij het boek open is dus daar natuurlijk ook veel van duidelijk is geworden dat het idd niet zomaar 123 gedaan is.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Cia, leuk dat je even de tijd neemt om te antwoorden en ik kan me voorstellen dat je aan rust toe bent! Nogmaals proficiat met je pups!! een groeiende familie is een leuke omschrijving.

Ukkie, verstandig dat je het even afwacht.
Ik heb ondanks dat ik meerdere dekaanvragen kreeg, met mijn eerste reu nooit gefokt omdat hij het eerste jaar veel ziek was. Zlefs als ik dit andere fokkers vertelde wilde ze toch een dekking?
naderhand is hij zeer sterk gebleken en 14 jaar probleemloos oud egeworden, maar ik wilde destijds het risico niet nemen, ik gunde niemand het verdriet wat ik had toen hij zo ziek was.

Cia ik herken de opmerking: 'op die plek kan een 'goede' hond zitten', zeer ergelijk. Voor ons telt op de eerste plaats dat de hond onze gezelschapshond is en als we ermee kunnen fokken is dat prima, een hond waar we niet mee fokken, is voor ons echter niets minder waard en even 'goed'.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Zijn er niet meer fokkers op HP?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Kwam je topic tegen in de lijst dus ik denk reageer even (hoewel die al wat ouder is), vond het wel een leuke vraag namelijk :-)...

Waarom ik ben begonnen met fokken heeft meerdere redenen.

Ik dacht net zoals anderen vroeger altijd dat fokken vooral leuk was, of het echt goed geld verdienen was wist ik niet maar het leek mij gewoon vooral genieten. Met die insteek ben ik dus ook in eerste instantie mij gaan begeven in het fokkerswereldje. Ik kwam toen ook snel achter de 'echte waarheid', fokken is erg leuk maar lang niet alleen maar puppy's knuffelen (heb het uiteindelijk zelf ook maar al te goed ondervonden helaas). Dit heeft mij er toch zeker niet van weerhouden verder te gaan in het fokwereldje dus ik ben gewoon verder gegaan met meer informatie zoeken over wat er allemaal bij komt kijken.
Ik ben shows gaan lopen, me in m'n ras gaan verdiepen (toen bleek dat mijn meisje geschikt was voor de fok) en heb contact gezocht met andere fokkers om zo meer te weten te komen over wat het precies inhoudt. Ben ook erg goed begeleid/gecoacht door een fokker uit de omgeving die ook aanwezig was bij de eerste bevalling van onze Abby en zo ben ik dus eigenlijk langzaamaan het wereldje in gekomen.
Ons eerste nest was dus echt meer een ervaring, niet zozeer met enkel en alleen het doel om een pupje te houden (al hebben we uiteindelijk wel flink getwijfeld hoor!). De achterliggende gedachte bij dat nest was meer dat ik onze meid zo een geweldig karakter vond hebben en dat ik hoopte met de juiste lijnen daartegenover ditzelfde karakter in het ras door te fokken (en zodoende andere blij te maken met zo een geweldig pupje). Het tweede nest van ons is wel meer met de reden een pupje te houden uiteindelijk tot stand gekomen en uit dat nest hebben we ook een pupje aangehouden.

De reden waarom ik nu nog steeds in het fokwereldje zit/hoop in de toekomst weer te kunnen gaan fokken is min of meer gelijk. Ik vind het gewoon geweldig om te doen ook al zitten er natuurlijk ook mindere kanten aan. Voor mij is echter wel het allerbelangrijkste dat de hond waarmee ik fok hier wel geschikt voor is en dus aan al mijn eisen voldoet (dit zijn uiteraard de eisen van de rasvereniging maar ook nog aanvullende die ik persoonlijk stel). Dit is dus ook de reden waarom ik niet meer fok met mijn huidige meiden en waarom ik wel in de toekomst hoop te kunnen fokken met onze nieuwste aanwinst welke wij binnenkort in ons gezin mogen verwelkomen. De tijd zal nog moeten uitwijzen of zij echt geschikt is voor de fok maar ik heb in ieder geval met het uitkiezen van haar erg gelet op de lijnen waaruit zij komt om zodoende een pupje met hopelijk veel potentie te kunnen krijgen die aan al mijn eisen voldoet (en de fokker en ikzelf krijgen nu al veel complimentjes over haar uitstraling en de lijnen waaruit ze komt dus dat is sowieso natuurlijk erg leuk om te horen). Alles waar ik nu al zekerheid over kan hebben heb ik dus ook en de rest blijft toch altijd weer afwachten (en flink duimen!).
Een van de redenen waarom ik voor een ander ras ben gegaan is overigens ook dat ik hoop iets voor dit ras te kunnen betekennen. Niet dat er geen goede fokkers zijn van dit ras, absoluut niet (alhoewel ik wel eerlijk moet bekennen dat er niet waanzinig veel goede fokkers van dit ras zijn hoor). En ook niet dat ik bij mijn vorige ras niets meer voor dit ras kon betekenen, ook absoluut niet (kreeg nadat ik bekend had gemaakt voorlopig te stoppen met fokken nog steeds soms vragen over een plaats op de wachtlijst dus dat zegt ook genoeg denk ik). Maar ik denk dat iedere fokker iets eigens brengt in zijn/haar ras en ik denk dat wat ik te bieden heb toch wel wat verschilt met wat andere fokkers van dit ras aanbieden. Ik hoop dus ook dat dit uiteindelijk het geval zal zijn.

Mijn voornaamste reden dat ik fok is dus eigenlijk omdat ik het allereerst een groot plezier vind om te doen en ten tweede graag andere blij wil maken met wat ik doe. En dat doe je via goed fokken is mijn mening. Ik heb bepaalde verwachtingen van de pups die ik fok (en tot nu toe hebben de pups deze verwachtingen ook altijd dubbel en dwars waar gemaakt) en hoop dat ik de nieuwe puppyeigenaren met mijn pupjes een 'cadeau voor het leven' geef. Een kleintje waarvan ze jaren zullen genieten en wellicht ook mee zullen uitblinken in de showring of op sportgebied. Maar bovenal een maatje met een goede gezondheid en een leuk karakter. Dat is waar ik het voor doe. Een van de leukste dingen is dus ook om jaren later nog te horen van mensen hoe blij ze zijn met hun pup en hoe goed hij/zij het doet in het gezin!
Het leuke contact wat ik met de pupkopers heb is eigenlijk een bijkomstigheid die ik van tevoren niet eens zozeer had verwacht/goed had ingeschat maar ik ben dolblij dat dat ook nog aan de orde is. Ik heb er echt erg goede vrienden bij gekregen door het fokken wat ik doe die zich in hetzelfde wereldje begeven wat het plannen/fokken alleen maar nog leuker en specialer maakt.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Wichita, allereerst: heel fijn om te zien dat je weer aanwezig bent en weer vol met goed plannen en activiteiten bent.

Jouw reactie laat tevens zien dat de menselijke factor echt wel samen gaat met fokken, en het niet alleen met honden bezig zijn is.

Vooral voor toekomstige fokkers, belangrijk om zich te realiseren, dat fokken niet alleen met honden omgaan is, maar ook met mensen, en dat dit beide erg leuk kan zijn.

honden page profiel robrobgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van rob

Waarom wij een nestje nemen is dat we jong bloed nodig hebben in ons team.
Dit keer kruisen we twee van onze eigen honden met verschillende bloedlijnen natuurlijk geen fam van elkaar.
de tweede reden is dat we het ras willen honden waarvoor het bedoeld is namelik een werkhond en geen matje voor de openhaard,in onze selectie zijn we hier streng in.
Wat voor ons ook erg mooi is,dat onze eigen dekreu de hond is waar we onze eerste serieuze stappen mee zetten in de sledehonden sport we willen graag pups van hem.
Wat ook leuk is dat je mensen leert kennen die al bezig zijn met de sport of graag willen beginnen,deze kan je dan gelijk beglijden.

honden page profiel LindaLindagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Linda

Wat een leuk topic dit.

Ik fok in eerste instantie ook omdat ik het leuk vind en om een positieve bijdrage ( hopelijk ) te leveren aan het ras .
Meestal ben ik al maanden van tevoren bezig met het uitpluizen van de stambomen van de reuen die ik eventueel in de toekomst wil gebruiken.
Dat is echt een hobby van me , kijken wat er achter de honden zit , een stamboom samenstellen en mocht ik de reu gebruiken , dan hopen dat de combinatie ook goed uitpakt.
Daarnaast vind ik het harstikke leuk om 8 weken voor een nest pups te zorgen. Ik leef na een dekking ook elke keer weer naar de bevalling toe .

Linda

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom fokken jullie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: kan dit !?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^