Keeshond, Grijze
De Keeshond, Grijze behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"
De Nederlandse Keeshond vindt zijn oorsprong, bij de Turf- en moerashonden. In Zwitserland zijn fossiele resten gevonden van deze honden, ze dateren uit plus minus 4000 jaar voor Christus. De zelfde resten zijn ook gevonden in Noord- en Zuid Europa.
In de vroege middeleeuwen, kun je de Keeshond vinden op de stempel van de stad Amsterdam (Sigillum Oppidi Amstelodamensis). Deze stempel kun je zien in de bibliotheek van de Yale University, New Haven, V.S.. Op deze stempel zie je een Keeshond afgebeeld, die nieuwsgierig over de reling van een boot aan het kijken is.
De rede waarom je de Keeshond, na die tijd bijna nergens op afbeeldingen en schilderijen tegenkomt, is gelegen aan het feit dat de eigenaren van de Keeshonden, meestal "gewone" mensen waren, die geen geld hadden voor zulke luxe. Je zag de Keeshond wel op de vandels van de Patrioten en bij sommige politieke partijen.
In 1790 schreef een onbekende schrijver in Nederland het eerste boek over de Keeshond, dit boek is genaamd; Gevallen van een Keeshond in der Nederlanden. De Keeshonden werden in die tijd gebruikt voor het te bewaken van erf en goed, ook werd hij vaak gezien op de trek schuiten, hier kreeg de Keeshond de volgende bijnamen door; Schippers Kees en Kapitein. In het einde van 1800, zag je de Keeshond, in Nederland voor het eerst op een tentoonstelling.
Tegenwoordig wordt de Keeshond voornamelijk gebruikt voor huishond, op boerderijen zie je ze niet veel meer, de plaats van de Keeshond als waakhond is nu overgenomen door de herdershond.
Helaas is de "echte" Keeshond in Nederland met uitsterven bedreigd, de meeste fokkers in ons land, kruisen de Kezen, veelal met de Wolfspitz. De optische verschillen van de Keeshond en Wolfspitz zijn dan ook duidelijk te zien.
(bron; De Keeshond en de "Dwerg Keeshond" > A.L.J. Vos-Treskens en S. van Heemert)
De kees of wolfspitz is een heel lieve en sociale hond die in alles intresse heeft. Ze zijn enorm leergierig.Ze hebben geen angst en denken dat andere honden ook zo vriendelijk zijn dan zij. Je moet ze daarom wel beschermen. Je kunt ze zoals jan zonder vrees noemen.De ideale speelkammeraad voor de kinderen
mits toezicht natuurlijk. Geen enkele agressie mits goede opvoeding natuurlijk. Kortom geweldig !!!!
Algemeen
Keeshonden vallen op door hun mooie, uitstaande vacht. Om de hals vormt zich een volle, manenachtige kraag. Het vosachtige hoofd met de schrandere ogen, de spitse, dicht bij elkaar geplaatste oren, en de sterk over de rug gekrulde, zwaar behaarde staart, verlenen de Keeshond de eigen karakteristieke fierheid. Zijn voortdurende argwaan ten opzichte van alles wat vreemd is, desinteresse voor zwerven en stropen, en zijn spreekwoordelijke waaksheid, maken de Keeshond tot een hond bij uitstek voor huis, haard en hart.
Hoofd
Middelmatig groot. Van boven gezien versmalt het hoofd zich wigvormig tot de neuspunt. Van opzij gezien is er sprake van een matige stop. De snuit is niet te lang en in goede verhouding tot de bovenzijde van hoofd en voorhoofd. De neusspiegel is rond en klein. Een weinig ramsneus is gewenst. De kleur van de neus is diepzwart, maar bij bruine exemplaren donkerbruin. De lippen moet goed aansluiten en mogen geen plooien vormen bij de mondhoeken. De kleur van de lippen en oogranden is zwart. Bij bruine exemplaren zijn ze bruin.
Gebit
Schaargebit.
Oren
Klein en dicht bij elkaar geplaatst; hoe dichter hoe beter. Driehoekig. Hoog aangezet. Worden altijd rechtop gedragen en niet tippend aan de toppen.
Ogen
Middelmatig groot. Ovaal gevormd en enigszins schuin geplaatst. Altijd donker van kleur.
Lichaam
De hals is middelmatig lang. De rug is zo kort mogelijk, geheel recht, maar vóór iets hoger dan achter. Diepe borst. De ribben zijn gewelfd. De buik is naar achteren iets opgetrokken. Schouderhoogte: Grijze Keeshond 45-55 cm (tot 60 cm is toegestaan, mits het totaalbeeld niet wordt geschaad);
Grote Keeshond, Witte, Zwarte en Bruine Keeshond 40-50 cm.
Middenslag Keeshond 29-36 cm (ideale hoogte 32 cm).
Kleine Keeshond 23-28 cm.
Dwergkeeshond tot 22 cm (iedere maat daaronder is toegestaan, mits het totaalbeeld en de gezondheid er niet onder lijden).
Benen
Middelmatig lang, in verhouding tot het lichaam. Stevig en goed recht. De achterbenen zijn in het spronggewricht iets gebogen.
Voeten
Zo klein mogelijk. Rond, met gewelfde tenen. Zogenaamde kattevoeten.
Staart
Middelmatig lang. Hoog aangezet. Direct van de staartwortel omhoog naar voren over de rug liggend, dan zijdelings naar rechts of links gebogen en ringvormig gerold. Moet vast op de rug liggen of direct op de rug zijn gerold.
Vacht
Hoofd, oren, voeten, buiten- en binnenzijde van de voor- en achterbenen, zijn kort en dicht behaard. Het overige deel van het lichaam is overvloedig en lang behaard. Raskenmerkend voor het haar van de Keeshond is dat het voornamelijk rondom de hals en schouders los en recht van het lichaam afstaat, zonder gegolfd, kroezig of ruig te zijn. Op de rug mag het haar niet in een scheiding vallen, maar moet het los naar alle kanten uitstaan. Het haar is het langst onder de hals en aan de staart. De achterkant van de voorbenen heeft een sterk ontwikkelde, geleidelijk naar beneden verlopende bevedering van de elleboog tot aan de buiging van de voorknie. Aan de achterbenen reikt de bevedering niet helemaal tot aan het spronggewricht.
Kleur
Diverse kleurslagen. Grijze Keeshond: wolfsgrauw. Grote Keeshond: wit, zwart en bruin. Middenslag Keeshond: wit, zwart, bruin, oranje en wolfsgrauw. Kleine Keeshond: wit, zwart, bruin, oranje en wolfsgrauw. Dwergkeeshond: wit, zwart, bruin, oranje, wolfsgrauw en anderskleurig (blauw, crème, beverkleurig en gevlekt; gevlekten moeten wit als grondkleur hebben; de zwarte, bruine, grijze of oranje vlekken moeten over het gehele lichaam verdeeld zijn).
Grijze Keeshond: wolfsgrauw, dit is zilvergrijs met zwarte haarpunten. Aan de snuit, in de omgeving van de ogen, aan de benen, buik en staart lichter van kleur. Witte Keeshond: het haar moet zuiver wit zijn, zonder een zweem van geel, hetgeen vaak aan de oren voorkomt. Zwarte Keeshond: bij de zwarte kleur moet ook de ondervacht en de huid donker van kleur zijn. De kleur van het bovenhaar dient blauwzwart te zijn, zonder enig wit of aftekening. Bruine Keeshond: deze moet gelijkmatig, eenkleurig donkerbruin zijn. Oranje Keeshond: ook deze moet gelijkmatig eenkleurig oranje zijn.
Bijzonderheden
Fouten (gelden voor alle variëteiten van de Keeshond): vlak hoofd, appelhoofd; te grote en te lichte ogen, bolle ogen, entropion; te lange oren, te wijd uit elkaar staande oren, tiporen; vleeskleurige neus, oogleden en lippen; gegolfd of in een scheiding vallend haar.
Bij de Grijze Keeshond een te donker masker of witte vlekken; bij de oranje Keeshond een witte broek en staart; fouten in bouw en gangwerk.
Bij Grijze, Witte, Zwarte, Bruine en Middenslag Keeshonden het ontbreken van premolaren; boven- en ondervoorbijten; monorchisme en cryptorchisme.
De Grijze Keeshond kan HD-(heupdysplasie), PL (Patella Luxatie), kaak en gebitsafwijkingen en epilepsie hebben.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.
De HD en PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
PL wordt handmatig getest.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij de PL-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html
De vacht moet regelmatig geborsteld worden 1 maal per week in normale rui.
Bij wissel winter/ zomer vacht zeker 2 maal per week. Liefst niet wassen de vacht is zelf reinigend indien toch nodig met zachte baby shampo.Op gelet voor de oortjes. Geen water in de oren laten!!! mogelijk kans op ontsteking. De borstel weize is met de li hand het haar naar boven houden en met de rechter het vastgehouden haar stukje per stukje los borstelen. Rond de oren heel voorzichtig zijn gemakkelijk vorming van klieten wat pijnlijk kan zijn voor de hond. In de winter de pootjes met vaseline insmeren om klontervorming ijs en zout tegen te gaan in pels tussen de tenen. Inde zomer tijdens lange wandelingen terbescherming van kloofjes in de kussentjes.
De kees heeft veel uitdaging nodig en heeft veel interesse in omgeving.Een goede hondenschool is aangeraden. Ze hebben een stevig karakter die graag een uitdaging aangaan. Waardoor ze zich snel al eens gaan vervelen. wie een keeshond neemt leven in huis.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Keeshond, Grijze.
De Keeshond, Grijze staat op dit moment op de 99e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Er bestaat ook een hollandse keesclub. googlen maar...
onze pup kostte een 900 euro.
De ouders moet je zien, karaktertrekken
zijn belangrijk. De omgeving waar de pup opgegroeid, aboluut geen pup in een hokje!!! Een sociale pup die geen angst heeft. Een fokker die om zijn pups geeft en alles mee geeft en met raad en daad bijstaat. Onze fokker heeft bv in contract staan verplicht elk jaar een bezoek door hen. Een pup van hen die slecht behandeld word halen ze dan weg als het beestje verwaarloosd is en plaatsen het in een nieuw gezin.Dat is echt reuze ...
en er zijn famillie reunies altijd fijn om de broertjes en zusjes nog eens te zien.
Geen fokkers informatie gevonden over de Keeshond, Grijze.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Keeshond, Grijze pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Keeshond, Grijze hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Keeshond, Grijze hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?