Hoi,
Onze hond labradoodle, gecastreerd en 21 maanden doet lelijk naar de kinderen (12 en 15 jaar). Grommen voornamelijk.
Eigenlijk kunnen ze hem niet normaal aaien zelfs als de hond naar hun toegaat en ze willen hem aaien gromt hij.
Vanmiddag escaleerde het en maakte geen gromgeluid maar een geluid met hap/snauw beweging. Moet wel zeggen dat de jongste vaak over grenzen gaat, slecht luistert en vandaag beetje vanachter benaderde.
Leuke gezinshond voor hun is het zo niet.
Mijn man denkt dat het met mij te maken heeft. Jaloezie en bezitgedrag cq agressie.
Nog tips wat we hiermee moeten. Gedragsdeskundige is keer geweest maar komen niet veel verder
Alvast bedankt voor het meelezen
Hoe hebben jullie de kinderen geleerd om met de hond om te gaan?
Vanaf het moment dat de hond kwam, bedoel ik?
In je vorige topic wilde je een gter inschakelen, is die al geweest? En heb je al iets gedaan met de tips die je hier kreeg? Veilige plek voor de hond bijvoorbeeld?
Als ik lees dat je jonste de hond z'n grenzen niet respecteert en erover gaat snap ik dat de hond niet geaaid wilt worden..
Mischien ook eens op dat aspect inzetten en aan gaan werken met je kind dat die dat leert voor het fout gaat en de hond dan maar weer weg moet of de pineut is omdat een kind geen grenzen accepteert.
En voordat een hond hapt/ gromt gaan er vaak al andere signalen aan vooraf.. als die gemist worden dan krijgt die het gevoel mogelijks wel te moeten grommen/ happen om grenzen te stellen.
Ik zou samen met een gedragsdeskundige gaan kijken naar welke signalen de hond al laat zien en hoe jullie die snel kunnen leren herkennen en hoe jullie daar het beste op kunnen inspelen. Ik zou de hond tot die tijd gescheiden houden van de kinderen, zeker van een kind dat geen grenzen respecteert. Ik vermoed dat dat hier wel een groot deel van het probleem zal zijn maar dat kunnen wij van achter onze computer nooit met zekerheid zeggen en dit zijn geen dingen waarmee je zonder begeleiding wil aanmodderen tenzij je echt zelf weet waar je mee bezig bent. Veel hondeneigenaren weten dat niet en dat geeft niet. Daar zijn gedragsdeskundigen voor!
Ook een gezinshond dient gerespecteerd te worden. Hoezo is het dan geen leuke gezinshond?
Uit dit stukje denk ik niet zo snel meteen aan bezitsagressie o.i.d.
Ik denk dat hij het gewoon niet leuk vindt om geaaid te worden. En geaai van kinderen zelfs eng/te spannend.
Niet iedere hond vindt het leuk om geaaid te worden. Hier een hond die heel erg aanhankelijk is, maar niet zo van het knuffelen is (dat zijn twee verschillende dingen). Hij wil dus graag dichtbij zijn (als ik op de grond ga zitten, heb ik meteen een hond tegen me aan), maar geaaid worden hoeft voor hem niet per se. Dat geldt met name voor vreemden. Dan draait hij zijn kop weg op zijn bips naar iemand toe. Duidelijker kan je niet zijn, toch? Jouw hondje heeft vermoedelijk ook wel draaibewegingen gemaakt, maar die hielpen niet en bleef men aaien en dan wordt het op een gegeven moment grommen en happen (dat gaf Chay & dolci hierboven ook al aan).
Een labradoodle lijkt natuurlijk erg knuffelig, met een hoog zacht aaibaar teddybeer gehalte. Maar het is wel gewoon een hond met een eigen karakter. En als in dat niet-knuffelige in dat karakter zit, zal je dat wel moeten accepteren en respecteren en gewoon kijken wat hij wel leuk vindt.
Dus: niet laten aaien door de kinderen/de kinderen leren dat ze het hondje met rust moeten laten. Ook als hij (nieuwsgierig) lekker dichtbij komt. Dichtbij komen wil namelijk nog niet zeggen dat hij ook geaaid wil worden.
Hoe zo bezitsagressie? Verdedigt hij de voerbak, daar moet je ook wegblijven, of verdedigt hij speeltjes?
Heel veel honden vinden aaien totaal niet leuk en een inbreuk op hun grenzen, zeker als er ook nog van bovenaf of van achteren, over kop en rug wordt geaaid.
Is medisch alles gecheckt, heupen, rug, voorpoten pijn, ziek zijn , zicht, gehoor, enzv? Een hond met pijn kan bijten, zeker als hij onverwachts, van achteren opeens een hand op zich krijgt, schrik of, au is hap.
Laten de kinderen de hond uit? Hoe gaat dat, hoe doen ze dan met de hond.
En zoals gezegd iedere hond moet met respect behandeld worden.
Je zegt ook als de hond naar de kinderen toegaat en ze aaien, gromt hij. Hoe aaien ze, over de hond heen? Hoe gaat de h9nd naar de kinderen, kijk naar staart en oren, neutraal of bang of kijk uit ik kom
Probeer eens dat de kinderen, pubers zijn het, de hond totaal maar dan ook totaal negeren gedurende een aantal dagen. dus niet naar toe gaan, niet roepen, niet aaien maar ook niet aankijken of lokken of eten geven of wat dan ook. Weet dat dit heel moeilijk is. Wordt de hond dan rustiger,? Dan vertrouwt hij de kinderen misschien niet, is er ooit iets gebeurd vh kind richting hond?
Vanachter een scherm kunnen we niets zien. Een hond laat heel wat signalen zien voor hij bepaald gedrag vertoont. Zoek een goede gedragstherapeut als de vorige niets heeft geholpen. Gloogle op reviews, opleiding en aangesloten zijn bij een vereniging van gt,ers
Touch/target trainen, wil zeggen dat je makker je hand moet aanraken met de neus op diverse plekken. Zo leerde ze vroeger hulphonden bv een lichtschakelaar uit te zetten. Dit "commando" helpt ook bij onverwachte aanraking van andere die niet zo goed op zijn honds kunnen comminuceren.
Snoepje je in beide handen, raakt je hond eentje aan met de neus? Dan geef je het uit de aangeraakte hand, dat onder de knie? Geef je het uit de hand die niet aangeraakt is en eenmaal dat onder knie? Doe je de hand van boven, links, rechts of benee aanraken. EN vooral kinderen blijven uitleggen eerst vragen en dan aanraken, al is je hond een superster erin geworden.
Misschien niet voldoende achteraf gezien. Maar een hond die slaapt laat je met rust hetzelfde als met eten. Als de hond naar je toekomt kan je hem rustig aaien en niet over hem heen hangen etc. Ze weten ook dat je een hond niet in de ogen moet kijken etc. Maar de jongste is hier denk ik deels het probleem omdat zij het misschien teveel als een knuffel dier ziet en onze regels soms lastig vindt.
Ja die is 1x geweest en zal over een week of 6 nabellen hoe het gaat.
Tips in grote lijnen: hond naar kinderen laten komen en de kinderen de hond negeren. Maar al komt de hond naar de kinderen dan nog kan hij grommen. Dan denk ik ook loop dan weg.
De veilige plek die hebben we maar daar gaat hij niet uitzichzelf heen. We sturen hem daar nu rustig heen als hij gromt naar kinderen of visite etc.
De hond zal nooit weggaan en we hebben uiteraard de focus op jongste kind en hond. Helaas is die begeleiding echt nodig al is ze 12. De gedragsdeskundige gaf ook aan dat ze precies een grens leeftijd is.
Misschien goed erbij te zeggen dat hij buiten nooit gromt....naar niemand. Ook tegen andere honden heel sociaal, luistert goed en kan los.
Ja ik denk dat we een vervolgafspraak moeten maken maar twijfel bij.deze . Hij zegt grommen corrigeren en op internet lees ik juist weer van niet *zucht*
Bedankt voor het meedenken
Ja misschien heb ik wel een verkeerde verwachting daarvan gehad. Maar als ik bij andere doodles kijk 2 die ik ken herken ik dot probleem totaal niet maar ja die lopen misschien tegen iets anders aan....
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier kunnen we wel wat mee. Ga er toch anders tegen aan kijken na alle reacties te hebben gelezen.
Misschien verwacht ik wel perfectie daarin. Verder is hij namelijk zo lief, makkelijk, knuffelig naar ons als baasjes, luistert goed eigenlijk op dit probleem na de ideale honden vriend?
Leuke tip, gaan we zeker weten doen! Dankjewel!
Als jullie jongste kind zo vaak over grenzen van de hond heen gaat, dan snap ik de reactie van de hond wel.
Er zijn al tal van signalen aan vooraf gegaan voordat een hond begint te happen en snauwen.
Die zijn allemaal gemist, of er is niks mee gedaan.
Een goede gedragskundige inschakelen is zeker een idee, kijk wel heel goed wat voor iemand of je inschakeld.
Vraag ook zeker of de mogelijkheid er is om beide kinderen erbij te betrekken zodat ook zij leren.
En vooral de jongste, dat die signalen van de hond leert kennen en deze respecteert.
Of, je gaat een muilkorf dragen als je denkt, ik kan even niet goed opletten, een muilkorf kan je natuurlijk niet heel de dag om doen. In de tussentijd kan je met je hond en kinderen er aan werken dat is dan wel heel belangrijk.
Wij hadden een wat angstige hond toen ik jong was, we hadden een vriendje/kind die wel vaker bij ons was als zijn moeder moest werken. Hij ging vaker over de grenzen van de hond heen, maar die liep weg/gromde wat, en mijn moeder sprak hem er op aan. En toen was er een moment dat hij naast haar op de grond zat, met zijn rug tegen de bank of een kast, en kon haar hap/snauw niet ontwijken. Tandafdrukken/doorgeprikte huid onder andere vlak naast zijn oog. De hond is dezelfde week nog naar het asiel gegaan, mijn moeder vertrouwde hem niet meer. Dat vriendje was zo verdrietig, voelde zich zo schuldig dat ‘door hem’ de hond weg moest, hij hield ook van die hond, kende haar al van baby af aan. Mijn en zijn moeder hebben hem wel van dat schuldgevoel af kunnen praten volgens mij. Mijn moeder voelde zich achteraf ook schuldig dat ze de hond niet meer in bescherming had genomen.
Maar kijk uit dat het niet zover komt. Onze hond had niet de bedoeling te raken/bijten, want huid was alleen net wel/niet doorgeprikt, maar ze had wel zijn oog op maar een centimeter gemist. En het is misschien ‘worst case scenario’, maar wel een mogelijk scenario als het niet goed aangepakt wordt.
Ik zou dit echt serieus nemen (doe je al wel, maar ik bedoel meer van: dit kan steeds een stapje erger worden). Het grommen is een begin wat kan gaan komen als er niet duidelijk wordt omgegaan met dit gegrom. En als het grommen blijft en zelfs escaleert zal de hond steeds een stapje verder (moeten) gaan.
Ik heb een Golden Retriever reu en twee kinderen van 5 en 8. Hoewel de kinderen (vooral de oudste) weten hoe de regels in huis zijn (niet over hem heen hangen, als hij slaapt of eet met rust laten etc.) maakt mijn oudste soms weleens een foutje. Dan zeg ik er wat van en dan is het ‘oh ja sorry mam, vergeten.’ De hond zou deze incidentele kleine foutjes (als ze niet op dagelijkse basis gebeuren natuurlijk) moeten kunnen tolereren om een veilig huis te bieden voor zowel hond als kind. Dan heb ik het niet over op de hond gaan zitten of hem pijn te doen natuurlijk maar een aaitje over zijn kop als hij ligt te rusten bijvoorbeeld.
Er mist daarom informatie in je stukje.
Hoe zien die grenzen eruit waar je kind overheen gaat? Is dat een aaitje als de hond slaapt of is dat bijv. paardjerijden op de hond?.
Hoezo denkt je man jaloezie? Doet hij het als de hond bij jou zit om zo iedereen weg te houden of ben jij niet bij de situatie betrokken?
Waarom hielp de gedragsdeskundige niet: waren jullie het niet eens met de tips of lukte het niet deze goed in te zetten?
Ik zou zeker meer hulp gaan vragen. En niet alleen op een forum waar iedereen (zoals ik :)) zijn goedbedoelde meningen of ervaringen deelt op basis van gegeven informatie, maar bij iemand die echt bij je thuis komt observeren. Heel veel succes!
Als ik ook dat andere topic uit april terug lees, dan krijg ik toch echt het idee dat de hond teveel moet accepteren, en hij zich ongemakkelijk voelt. Enige manier voor hem om dat te uiten is, weglopen, grommen of uiteindelijk dus snappen of bijten.
Toen ook al gaf je aan dat hij naar je dochter begon te grommen, dat hij sterker op vreemde visite ging reageren.
En er is een GT geweest, maar wat gaf die dan aan? "Gedragsdeskundige is keer geweest maar komen niet veel verder " dat vind ik een beetje vreemd, die zouden op zijn minst toch handvatten hebben moeten kunnen geven?
Misschien moet je ook je mindset veranderen, familiehond/gezinshond die alles en iedereen leuk vind, open is en gemoedelijk naar alles en iedereen, dat zit misschien niet in hem.
Ik zou ook het liefst zeer sociale honden hebben die buiten met alle vreemde honden kunnen spelen, heb ik best geprobeerd maar zit er niet in, dus ik heb 1 hond die ik niet zomaar vrij laat bij honden die ik niet ken.
Met visite echter en vreemde mensen zijn ze alle drie fantastisch, al is eentje op haar hoede en zal dat altijd blijven vanwege haar karakter en achtergrond, maar die zal dan weer niet bijten heb ik geconstateerd. Neemt bij haar niet weg dat ik haar wel in bescherming dien te nemen, als ik zie dat ze het echt doodeng vindt haal ik haar uit de situatie, of voorkom dat de situatie ontstaat dat ze ontwijk/angst gedrag gaat tonen.
Zo te lezen is er niet zoveel mis met de hond, maar kunnen jullie wel wat hulp gebruiken met het opvoeden van de kinderen.
Gea, dat is te makkelijk, vind ik, genoeg ouders die echt hun best doen maar niet goed weten hoe en wat, het is een lastige situatie, wel denk ik voordat er echt gebeten word, dat er echt actie ondernomen moet worden, de kinderen moeten de hond echt gaan negeren, zodat de hond weer een beetje vertrouwen krijgt, en anders zou ik de fokker benaderen, misschien weet die een tip, of moet je een grote beslissing nemen.
Ik heb zelf geen kinderen, ik zou makkelijk kunnen zeggen, dan moet je de kids beter opvoeden, maar hoe dan?
Geef daar dan goede tips over, iemand afzeiken vind ik te makkelijk.
Hoe heb jij dat gedaan met je kinderen Gea?
yooop, waardevolle reactie!
Lekker kort door de bocht. Ga er ook verder niet op in.
Bedankt voor je reactie. Wij doen zeker ons uiterste best om dit zo goed mogelijk te verhelpen en begeleiden. Het is onze eerste hond. Wel alle hondencursussen gedaan maar dan nog weet je niet altijd of je het goed doet.
Ik ben niet echt bang dat hij gaat bijten hoor maar voorkomen is beter dan genezen. We begeleiden het nu meer (bewuster mee bezig). Afgelopen 2 dagen ook geen vervelende situatie meer geweest.
Karakter van onze hond is lastig uit te leggen maar het is niet zo een held. Schrikt snel van geluiden of bewegingen (zowel binnen als buiten). Vreemde mensen die te abrupt benaderen vindt hij niks en trekt hij zijn hoofd weg. Is een relaxte hond die alles van een afstand rustig bekijkt en conflict uit de weggaat.
Duidelijkste regel voor onze jongste dochter is nu dat ze moet vragen of ze hem mag aaien en verder even negeren. Gelukkig accepteert ze wel dat als hij eet en slaapt je hond met rust laat. Maar die onverwachte aai bij bijv langslopen vindt ie niks.
Bedoel niet bang gaat bijten ;)
Is hij gecontroleerd op doofheid, slechthorend of slechtziend? Dat merk je vaak niet eens op, maar schrikreacties kunnen, met de nadruk op kunnen hier wel een gevolg van zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?