Hi allemaal,
Billie en ik zijn samen sinds oktober 2021. Hij komt van een Nederlandse fokker in Hongarije. Billie was bij aankomst in Nederland al ziekjes, hij hoestte erg veel en de fokker gaf aan dat die nat was geweest maar dat zou wel bijtrekken. Ik kreeg voorts hoestdrank mee. Na drie dagen stopte Billie al met eten en lopen. Sindsdien heb ik te maken met tientallen afspraken bij de dierenarts, drie afspraken bij de internist, en behandeling bij een centrum voor alternatief Centrum voor alternatieve Diergeneeskunde. Afgelopen februari stierf Billie bijna door zijn klachten, hetgeen voorkomen werd dankzij en arts in Groningen. 70% van de tijd is Billie vrolijk, speels en actief.
Alle testen die men zou kunnen uitvoeren hebben we uitgevoerd, behalve een CT-scan. Niks wordt vergoed door mijn verzekering, omdat men van mening is dat de klachten al reeds aanwezig waren tijdens aanschaf.
Uit de endoscopie bleek dat Billie last heeft van Bordetella bronchoseptica en mycoplasma. De voorgeschreven antibiotica zorgt ervoor dat de klachten weggaan/verminderen. Maar wanneer hiermee gestopt wordt komen de klachten terug. Een CT scan is een laatste optie om vast te stellen dat er geen sprake is van ingeslikte objecten.
Mijn vraag is, heeft iemand hier ervaring mee en tips?
Conclusie van de endoscopie bij de internist is:
Algemeen - anamnese : Billy werd aangeboden wegens langdurige hoest klachten> Bij de aanschaf meldde de fokker al dat Billy een kuchje had en gaf een hoestdrank mee. Drie dagen later stopte Billy met eten en werd sloom. Hij heeft een aantal antibioticum kuren van 10dg gekregen (kesium en enroflox) wat wel verbetering gaf maar ook steeds recidief bij stoppen. Rofo's lieten wat sluiering zien. De hoest was aanvankelijk droog en hard maar wordt nu ook wat vochtig maar ook bij kokhalzen na hoesten komt er geen slijm uit.
Hij hoest vooral bij inspanning maar ook wel in rust. Hij verslikt zich niet bij eten of drinken. Vertoont meestal geen koorts.
Bevindingen : Bij algemeen onderzoek vond ik geen afwijkingen De pols was kress,, harttonen rein, verscherpt ademen. Thoraxpercussie was niet opvallend gedempt en wekte geen hoest op. Trachea en larynx waren druk gevoelig.
Onder narcose werden bij bronchoscopie geen afwijkingen in mond en keel gezien. De stembanden waren licht gezwollen en er zat wat slijm tussen. De luchtpijp toonde wat duidelijke bloedvaten en klontjes taai slijm. De splitsing in linker en rechter bronchus was scherp omschreven maar uit wel bedekt met wat slijm. Ook in de hoofdbronchi zat wat wit slijm. En spoelsel was licht troebel.
In afwachting van het celonderzoek en de kweek, is gestart met doxycylcine en acetylcysteine (Fluimucil, dit lost slijm op,zet trilharen aan en verhoogd de concentratie antibioticum in de longen).
Diagnose : CYTOLOGIE laat sterk gedegenereerde neutrofielen zien, geen eosinofielen en wat normale trilhaarcellen.
BOI/ABG laat een Bordetella bronchoseptica en mycoplasma zien.
Bij chronische kennelhoest worden vaak meerdere bacteriën , virussen en evt mycoplasma verantwoordelijk gehouden.
Waarbij Bordetella de grootste rol krijgt toebedeeld> Helaas hebben veel Bordetella's verschillende hechtingsmogelijkheiden aan het slijmvlies van de luchtpijp.En varieert de virulentie van weinig tot ernstig. Mycoplasma zit meer dieper in de longen en kan heel hardnekkig zijn.
Daarom raadzaam 4-6 wk doxycycline te geven en acetylcysteine.
Dierenarts heeft geconstateerd dat de pup ziek is, en nog maar net bij jou is , en dat je gelijk medische zorg hebt aangevraagd, dan is de fokker aansprakelijk voor medische kosten....de fokker woont in het buitenland dan is het moeilijk om je recht te halen. Heel verdrietig voor je, heb je rechtsbijstand ? Dan zou ik daar hulp vragen.
Ik heb rechtsbijstand, maar zag het niet zitten om en lang gevecht aan te gaan. De fokker heeft ingestemd om ongeveer 1500 bij te dragen aan de kosten en heeft zodoende de aansprakelijkheid afgekocht.
Ik ben vooral opzoek naar een oplossing, aangezien ik hoop dat hij van zijn klachten afkomt.
Netjes van de fokker, nietemin heel verdrietig wat je overkomt, helaas ik kan je niet helpen zelfs geen advies geven....hoop toch dat je hondje hersteld. Hou je aan de hulp van je dierenarts...ze hebben jouw hondje nu onder behandeling...en je hondje heeft nu medicatie en ja dan is het toch even afwachten of het aanslaat....
Als je denk dat een CT-SCAN voor meer opheldering kan zorgen dan zou ik daarvoor gaan. Goedkoop is het niet maar ik ben rond de 200,- kwijt bij mijn dierenarts voor een CT-SCAN.
Maar op een gegeven moment is het wel klaar, en dat zal je toch moeten accepteren. Je kunt niet je pup laten lijden omdat jij het metaal door trauma niet aan kan om weer een hond te moeten missen.
Ik begrijp je maar het is niet eerlijk naar je pup.
In dat opzicht geef ik de fokker wel gelijk.
Houden van is ook loslaten.
Dus ga zelf te rade of je pup nog kwaliteit van leven heeft, alles kan doen wat hij zou doen als hij niet ziek was.
Een pup die contant hoest en daarom regelmatig zich niet kan gedragen als een pup, niet kan druk doen, rennen, gek doen en herrie schoppen is niet gelukkig.
Is dit op te lossen voor je pup dan zou ik alles doen wat er in zit, mits het ook echt gaat helpen, word dit niet beter of is het een lang traject dan zou ik het persoonlijk mijn hond niet aan doen en hem laten gaan.
Voor de Nederlandse wet is een hond een ding, wat neer komt op dat als er gebreken ontstaan of reeds aanwezig waren en de koper daar niet van op de hoogte was, de fokker binnen bepaalde tijd na aanschaf het product of te wel, de pup, moet vervangen voor een nieuwe of het aanschaf geld/reparatie moet vergoeden. En die keuze is voor de fokker.
Wat ontzettend sneu voor de pup en voor jou ook.
Een al ziekige pup had niet op reis mogen gaan lijkt me. Maar goed dat is achterafgepraat.
Ik zou me idd aan de dierenartsvoorschriften houden. Hoe zien zij het, zijn ze optimistisch dat het allemaal weer goed gaat komen?
Maar ook bij dat centrum voor alternatieve geneeskunde nog even contact opnemen of er misschien ondersteunende behandelingen zijn. Een hond uit de buurt die erg verzwakt was door een infectie is bijv. heel erg opgeknapt van ozonbehandelingen.
En misschien vragen naar supplementen om weer wat op krachten te komen. Misschien ook vragen of een probiotica zinvol kan zijn.
Verder natuurlijk veel rust houden, zo min mogelijk stress. En uiteraard een goede hygiene.
Heel veel sterkte ik hoop zo dat het goed kan komen.
Maar deze hond heeft 2 ziektes die te genezen zijn, ook al is dat een lange weg, ik neem aan dat de hond nog jong is en een heel leven voor zich heeft.
Mycoplasma heb ik zelf gehad, ik heb 6 weken ab moeten slikken, 3 verschillende soorten, op het laast 2 tegelijk, maar het is te genezen.
Of ik begrijp het helemaal verkeerd, maar waarom de hond in laten slapen.
Liefde is ook loslaten.....ik haat die uitdrukking.. word zo makkelijk gezegd en mij te snel en te vaak.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?