Plasprobleem
Een paar weken terug heb ik een volwassen reutje, een mixje met veel corgi erin, uit het buitenland geadopteerd. Het lieve kereltje, Sjimmie genoemd, is zindelijk: hij zal thuis nooit zijn behoefte doen. Toch is er een plasprobleem. Dat komt doordat ik in een appartementencomplex woon. Sjimmie ervaart de route van de toegangsdeuren van het complex naar de voordeur van mijn woning als buiten. Daarom plast hij van tijd tot tijd in de lift, de parkeergarage en pal voor mijn eigen voordeur in de gang waaraan ik woon. Sjimmie tijdens het plassen optillen en buiten zetten, zoals je met een pup zou doen, is geen optie: daarvoor is hij te zwaar.
Behalve dat dit binnen plassen altijd aan het eind van de wandeling, dus bij thuiskomst gebeurt, is het misschien van belang om te vertellen dat Sjimmie altijd één grote plas doet en daarbij zelden een pootje optilt. Hij markeert dus niet. Misschien een gevolg van een (vroege) castratie. En ook dat hij de grote boodschap tot nu toe wèl altijd keurig buiten heeft gedaan.
Ik laat Sjimmie verdeeld over de dag en avond 4x uit. Hij doet daarbij 2x, hooguit 3x een plas.
Weet iemand hoe ik het lieve mannetje duidelijk kan maken dat het vanaf de eerste deur van het wooncomplex ‘thuis’ is? Ik heb al geprobeerd of het helpt als ik ver voordat we bij de buitendeur van het wooncomplex zijn mijn huissleutels tevoorschijn haal en daarmee rinkel. Niet dus. En het besproeien van de route met witte azijn heeft geen zin omdat er regelmatig wordt gedweild.
Natuurlijk prijs ik het schatje elke keer dat hij echt buiten plast de hemel in met “Goed zo! Sjimmie plassen!” en beloon ik hem ook direct met een snoepje. Maar voor hem is er duidelijk geen verschil tussen echt buiten en buiten mijn/zijn thuis.
Wie kan mij gelukkig maken met een goeie tip? Het is zo’n lieverd. Ik houd zielsveel van hem.
Anneke
een ferm nee wil weleens helpen
Misschien een plasbandje omdoen tot hij buiten is, op den duur begrijpt hij vast wel dat hij buiten moet plassen.
Kun je hem niet gewoon mee trekken en 'nee' zeggen op het moment dat hij in het complex wil plassen? Ik heb 2 teven (die wel markeren buiten) maar als ze dit bij een voordeur van iemand anders willen doen zeg ik ook nee en worden ze mee getrokken. Ruimte genoeg om te plassen, dat hoeft niet in iemand tuin.
Inderdaad een plasband omdoen en pas afdoen als je ergens bent waar hij mag plassen, en dan de hemel inprijzen, dan valt het kwartje vanzelf hoor
Gewoon NEE zeggen en mee nemen? Lijn kort, goed opletten, zodra je denkt dat hij plassen gaat, Nee en doorlopen of wegtrekken.
Dat diertje is er pas een paar weken en komt uit het buitenland. Ik kan moeilijk uit uw verhaal opmaken hoe Sjimmie is, hoe zijn karakter en angsten zijn. Van uw voordeur appartement naar buiten is ook best een end weg en misschien zelfs wel een beetje spannend (lift etc). Ik zou eerst eens goed observeren hoe hij deze weg vindt en mogelijk daarop inspringen. En het behandelen als opnieuw zindelijk maken en zeker geen gesjor aan zijn lijn etc. En gaan afleiden als u ziet dat hij ergens tegen aan wilt plassen en meteen rechtsomkeer maken naar buiten als hij wilt plassen.
Wat is een plasband?
Een luier voor reutjes, die doe je als een band om, maar daar los je het probleem wel mee op, maar niet de oorzaak, namelijk het afleren.
Dank voor alle, vaak snelle reacties.
Omdat ik het zat was om elke keer met uitlaten een vochtige dweil en grote, oude handdoek mee te nemen voor het geval dat, had ik zelf al een soort van plasband gemaakt, waarin hij één keer geplast heeft. Dat plasbanden gewoon te koop zijn, wist ik niet. Ik heb er meteen drie besteld en denk dat ik die nu ook maar ga gebruiken bij het naar buiten gaan, hoewel Sjimmie alleen in het complex heeft geplast bij terugkomst van de wandeling. Het doet het lieve kereltje wellicht sneller beseffen wat binnen en wat buiten is.
Nogmaals hartelijk dank voor alle respons.
Anneke
Ik hoop dat deze zgn "pleister op de wond" helpt. Lijk me veel wijzer de oorzaak aan te pakken. Succes
Heb toevallig deze nog gedeeld https://www.youtube.com/watch?v=axpQKYbhwNo met iemand die ook een buitenlandse hond heeft geadopteerd in een appartementencomplex, die was me dankbaar. Ze zijn nooit te oud om opnieuw te leren. Vele puppy trainingen kun je dus toepassen op een volwassen hond.
Zelf ook ervaring mee want ik heb een volwassen herplaatser en grotendeels puppy trainingen toegepast om nieuw gedrag aan te leren. Die van ons is wel van onder na boven gecheckt eerst door een dierenarts trouwens, sommige gedragingen kunnen voortkomen uit medische onderliggende problemen namelijk en dan heeft een training niet zoveel zin. Hij had bv heftig rijgedrag na het eten op de sierkussens, 1 bal was niet ingedaald en bleek dus ook de oorzaak te zijn. Na het verwijderen ervan? Heeft hij het nooit meer gedaan namelijk.
Ik ben wel benieuwd of hij niet juist binnen gaat plassen met een plasband. Ik zou nog even wachten met dat soort dingen. Waarschijnlijk is t een stressdingetje, hij is er nog maar net.
Ik zou meer gaan voor korte wandelingen dicht bij huis. Als dat veilig gaat voelen gaat hij daar wel een x de grote plas doen.
Of heel even naar binnen en direct weer naar buiten. Plast hij buiten dan flink belonen.
Helemaal mee eens, ik heb Sam ook moeten leren wat binnen is en wat buiten, het is een kwestie van opvoeden, geduld en tijd, zo'n plasband kan ook nog stress geven, en lost het probleem niet op.
Wederom hartelijk dank voor al het meedenken en de suggesties.
Tot op dit moment ben ik ervan overtuigd dat Sjimmie er gewoon te laat achter komt dat we al bijna thuis, dus in mijn appartement zijn. Waarom ik dat denk? Sjimmie plast in het wooncomplex uitsluitend bij terugkomst van het uitlaten (een wandeling van minimaal een half uur, meestal veel langer). Ik weet inmiddels ook precies wanneer, namelijk als hij tijdens zo’n wandeling geen plas heeft gedaan. (De grote boodschap doet hij altijd buiten.)
Een duidelijk voorbeeld. Vanmorgen deed hij tijdens de eerste wandeling geen plas. Dan weet ik al dat hij in het complex gaat plassen, want na een hele nacht geen plas doen, bestaat niet. En ja hoor, we waren nog niet in het gebouw, of hij deed een plas. Gelukkig dus wel in de plasband. Ik laat Sjimmie ongeveer om de 4,5 uur uit, en er zijn dagen dat hij dan elke keer keurig een plas buiten doet.
Als het plasband-experiment over een paar weken geen verbetering heeft gebracht, ga ik een van de andere suggesties uitproberen. Wederom hartelijk dank voor al het meedenken en de suggesties.
De meeste buitenlanders doen in t begin geen plas buiten, maar pas als ze binnen zijn.
Daarom is t dus slimmer om dicht bij huis te blijven en pas naar binnen te gaan als hij geplast heeft. Of dus naar binnen en direct weer naar buiten. Zo'n plasband is gewoon onnodige stress.
Wat zegt de stichting er van?
Nog even een berichtje voor Kees.
Ik heb niet met de stichting maar met de opvangmoeder contact gehad. Haar woonsituatie is anders, dit probleem speelde bij haar niet. Net als bij mij was Sjimmie bij haar thuis volkomen zindelijk.
Zojuist nog iemand anders gesproken, die eigenlijk dezelfde suggestie als u gaf, namelijk even naar binnen en meteen weer naar buiten. Die ga ik nu uitproberen voordat ik naar de plasband grijp.
Oh wat fijn.
Vergeet niet dat honden contextgebonden leren. Wat ze eerst konden, moeten ze elders vaak opnieuw leren.
En dan nog de stress van de reis, nieuwe omgeving etc.
In jouw geval zou ik als je uit het appartementencomplex bent geregeld het woord buiten noemen. En ook buiten plassen.
Heel veel succes! En geduld!
Ooh je hond is niet op zijn gemak dat hij niet plast op de heenweg, mijn hond had dat ook.
Dan kan je beter hem als pup behandelen en wat meer keer gaan maar korter, ook steeds naar dezelfde plekken gaan, het liefst waar andere honden plassen.
Als je nu van te voren weet, hij gaat plassen, gewoon nee zeggen en weer naar buiten, en plassen zeggen als hij plast, en helemaal blij doen en belonen met stem, of snoepje, als hij buiten snoepjes aan pakt.
Bij ond heeft het ook een tijdje geduurd, de eerste 2 dagen durfde hij helemaal nooit te plassen, toen kon hij het echt niet meer ophouden, tegen de keuken aan geplast, daarna ben ik hem waar andere honden plaste gaan uitlaten, en zo kwam alles goed.
Zeker omdat hij het in zijn vorige huis wel goed deed, is het nu gewoon angst of ongemak, en als hij weet, we gaan naar huis, dan snel even plassen.
Ik zou die plasband echt niet meer doen, daar leert je hond niks door.
Succes en hou ons op de hoogte, komt goed hoor!
Nu mijn hondje Sjimmie al twee weken lang geen ongelukjes meer heeft gehad, dus niet meer in de algemene ruimten van het wooncomplex heeft geplast, durf ik wel te zeggen dat het kwartje gevallen is. Hij heeft nu een paar vaste plasplekjes, niet ver van huis. Wat een verademing!
Ik heb meerdere tips ter harte genomen, dus welke precies gewerkt heeft, weet ik niet. In ieder geval hartelijk dank voor alle suggesties.
Wat super!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?