Hi allemaal,
Wij hebben een witte herder (reu) van bijna 7 maanden (we hebben hem sinds 3,5 maand). Het is een ontzettend lieve en goed luisterende hond. Hij is erg van de voertjes en zijn trucjes doen.
Nu wonen wij met de tuin recht op het weiland en nu de lente is aangebroken, lopen er veel fazanten, reeën, ganzen, hazen, etc. rond. In het begin liep hij bij ons in de tuin altijd los en liepen we het weiland in om te wandelen en een blokje om te maken. Vaak kwamen we dan ook groepjes kleine vogeltjes tegen, ging hij even achteraan en daarna gelijk weer terug als we hem riepen (hij jaagde ze meer op dan dat hij ze wou pakken).
De afgelopen paar weken gaat hij achter al het wild aan en ook echt heel ver, hij staat zo twee weilanden verder bij de paarden van de buren. Je bent hem haast niet voor, want hij ziet ze tegenwoordig al van zo ver. Ik moet hem dan ook vaak komen halen en zelfs met lekkere snoepjes sta ik nog te roepen.
Sinds hij twee keer zo weg is geweest, gaat hij ook niet meer los in de tuin. Altijd aan een riem nu, want hij luistert gewoon niet als hij iets anders ziet. We zijn ook al aan het oefenen met het hier-commando weer, maar dat vindt hij niet interessant als hij aan de lijn zit ("ik ben er toch al", zo kijkt hij dan).
We zijn bezig met een hek, dat is namelijk afhankelijk van de huisbaas of dit mag.
Los lopen in het bos zijn we nu ook bang voor. Hij is nog nooit in het bos achter iets aangeweest, maar eens zal de eerste keer zijn.
We gaan nu proberen te oefenen in omheinde stukjes (om de hier weer erin te krijgen) met kippenhartjes of -lever. Is hij dol op. Nu is het probleem in die kleine hondenstukjes dat er heel veel andere honden zijn. Hij kan niet zo goed met andere honden, is erg onzeker. Hij was namelijk niet gesocialiseerd toen hij bij ons kwam en hij was erg bang. We zijn nu sinds twee weken ook op een basiscursus in de hoop dat hij went aan andere honden (en mensen).
Heeft iemand misschien tips hoe we ervoor kunnen zorgen dat hij bij ons blijft in de tuin en nog steeds wel lekker door de hele tuin mag banjeren (riem is daar te kort voor). En ook hoe we dit gedrag in het bos kunnen stoppen (mocht het zich voordoen)?
Ik denk dat geen enkel lekker snoepje kan tippen aan echt wild. Daarbij zit hij nu niet in de makkelijkste leeftijd, en heeft al succes gehad.
Gewoon een goede omheining maken of aan de riem. Eventueel een heel lange lijn aan zo'n draaipoot in de grond.
In het bos zou ik m aan een lange lijn doen.
Ik ben er zeker van dat niet iedereen het met mij eens is, maar ik denk echt dat je jachtinstinct er nooit helemaal uit krijgt. Dat is ook de reden waarom mijn hond (husky) nooit, maar echt nooit los loopt. Als zij iets ziet, begint ze te lopen, en dan keert ze niet meer terug. En ja, in gecontroleerde omstandigheden gaat de 'hier' prima.
Hou er ook rekening mee dat je hond binnenkort gaat puberen, en dan hebben ze al helemaal bananen in hun oren. Zelfs een gehoorzame hond, die zijn commando's goed kent, zal tijdens de puberteit al eeens uitproberen hoe ver hij kan gaan.
Tsja, moeilijk, jachtinstinct kun je niet uitzetten.
Het kan ook grote gevolgen hebben voor de dieren waar hij achteraan gaat, of voor hemzelf, als hij per ongeluk op een weg terechtkomt.
Een goed hek of schutting lijkt me nodig. Zolang hem vastleggen in de tuin (aan een lange riem die hij niet door kan bijten) aan een parasolvoet ofzo.
Los in het bos, zeker in het voorjaar zou ik niet doen, is ook bijna nergens toegestaan in verband met verstoring van wild.
Als hij zo'n hondewei niet prettig vindt zou ik hem daar niet mee plagen. De basiscursus is dan eerst wel voldoende stress.
Aan de lijn houden, zeker nu het broed seizoen is aangebroken, en jong wild ook geboren wordt. Dit krijg je er heel erg moeilijk, zo niet uit.
Instinct uitzetten gaat inderdaad niet. Wel kan het verbeteren met veel oefenen. Ik zou gaan oefenen aan een lange lijn, dan kan je rustig oefenen zonder andere honden. Zorg er in ieder geval voor dat hij nu even niet losgaat en zo geen succes ervaringen heeft. Als het kan zou ik de tuin afzetten met een omheining, dan kan die in de tuin wel los zonder de zorgen dat hij verdwijnt.
Mijn hond heeft ook een jachtinstinct, toch kan ze na veel oefenen nu goed los. In het donker/schemering gaat ze niet los want dan gaat ze wel achter wild aan. Ook gaat het niet goed als er een andere hond met jachtinstinct bij is, zo ben ik haar weleens kwijt geweest, dat krijg ik er niet uitgetraind. Dus met trainen kan je het zeker beheersbaar maken mits het instinct niet super heftig is. Mocht het niet lukken dan kan je met een hond aan de lijn ook veel dingen doen maar ik begrijp dat je uiteindelijk liever hebt dat hij los kan.
Hij zit ook wel op een lastige leeftijd nu, samenloop van alle omstandigheden.
Zeker niet meer loslaten, veel wild zit nu ook in het broedseizoen of begint er aan en dan is het nóg erger om ze te verstoren.
Ik heb ook een hond die niet loskan (vorige week nog eens geprobeerd, hij zag een paar 100m verder een tractor het veld bewerken, hup, die tractor achterna ) hij gaat nu enkel op het werk los, daar kan het gelukkig wel, maar op wandeling niet meer.
Ik heb onze hond vanaf de eerste dag kennis laten maken met de konijnen en daarmee was het een gegeven voor haar en kijkt ze er niet naar om buiten.
Ook het 'nee' commando is vroeg aangeleerd en verbazend genoeg werkt dat ook bij muizen, mollen en egels.
Voor reeën hebben wij bewust getraind door in een gebied te lopen waar een grote kans is dat je een ree tegenkomt.
Hond aan een dunne lange lijn en elke keer als we een ree tegenkwam, aandacht vragen en belonen. Dat heeft een paar maanden geduurd, maar nu komt ze naast me staan als ze een ree ziet en krijgt een beloning.
Zwijnen zijn een stuk lastiger. Daar raakt ze wel opgewonden van, maar vooralsnog krijg ik haar goed bij me en ik lijn haar dan snel aan en probeer haar af te leiden en lopen snel door.
Heel erg bedankt voor alle snelle reacties al :)
Het is inderdaad lastig in deze fase nu ook. Het is gewoon zo jammer dat hij het normaal gesproken heel goed doet als hij losloopt, komt zich vaak bij me melden en gaat niet ver. Soms even dol, maar dan roep ik één keer en blijf ik staan, rent hij nog even wat heen en weer, en dan komt hij braaf voor me zitten.
Ik ben ook bang dat het met wild lastig gaat worden, vanochtend leek hij al echt een spoort te zoeken en reageerde hij nauwelijks op me. We liepen toen in een klein bosje waar eigenlijk niet echt wild is, ik denk ook dat het een paard was dat hij rook.
@Kees: daar heb je waarschijnlijk zeker gelijk in. De basiscursus is inderdaad al heel spannend voor hem. Ik vraag me altijd af of hij zich niet in de knoop gaat lopen aan zo'n lange riem in de tuin? En hoelang is dat dan, 20m?
@Hannah & June: hoe heb je het met haar geoefend? En hoe lang is de lijn waarmee je het loslopen dan oefent?
@Saartje: het 'nee' commando luistert hij erg slecht naar helaas. Hij pakt namelijk ook graag stenen op en dan negeert hij de nee volledig en moet ik het afpakken. Als ik hem vervolgens weer een steen voorhoud, pakt hij hem niet weer. Dus hij weet wel dat het niet mag.
Dat aan de dunne lijn gaan we ook proberen, achter in het weiland zijn namelijk altijd reeën en zeker in de ochtend.
Eventueel kunnen we konijnen ook proberen, want die hebben de buren.
De omheining van de tuin beter barricaderen is een snelle oplossing. Je kunt proberen het commando "leave it" aan te leren, tenminste zo heeft het voor ons gewerkt. Tevens hebben hem langzaam geconfronteerd met tamme versies achter een hek of eendjes die tam zijn door het voeren. Waar hij voorheen de sloot oversprong om achter een schaap of eend aan te vliegen? Laat hij het meeste met rust nu. Knaagdieren en zwijnen zijn nog weleens een probleem, die komen gewoon niet dichtbij.
Mocht het er helemaal niet uit te krijgen zijn? Kun je wel een activiteit gaan doen die voldoet aan zijn behoefte. Speuren bv dan verleg je focus op een object ipv een wild dier.
@Anouk van Botty
De tamme versies is inderdaad ook een erg goed idee, wellicht een kinderboerderij waar we dan rustig kunnen oefenen.
Nogmaals bedankt voor alle goede ideeën iedereen :)
Mijn ervaring is dat je bij herders het jachtinstinct wel kan sturen. Ik snap de reacties wel van mensen met husky’s of windhonden etc, da’s een heel ander type hond en dus ook andere koek. Herders hebben de genetische aanleg om goed te kunnen samenwerken, te luisteren en bij je in de buurt te blijven.
Hij zit nu in een lastige leeftijd. Het lijkt me goed om hem aangelijnd te houden op plekken waar wild in de buurt is. Ik zou blijven oefenen met gehoorzaamheid, en wie weet lukt het als hij een jaar of 2-3 is wel opeens. Zou me niet verbazen.
Dieren opjagen vinden trouwens veel jonge honden leuk. Er zit ook een verschil in tussen echt jagen en speels gedrag. Rondjes om de paarden rennen en uitdagen lijkt me meer speels. Gericht achter dieren aan op topsnelheid om ze te pakken is jacht. Het eerste kom je overheen met het oefenen van gehoorzaamheid, het tweede weet ik niet.
@Iglo
Ik merk bij hem inderdaad heel erg dat hij zich goed kan aanpassen en heel snel oppikt wat we bedoelen. Hij heeft wel de drive om met ons samen te werken. Wel merken we dat als hij vaak uit zijn doen is gehaald (achter wild aan, blaffen naar andere honden), dat hij vaak echt een paar minuten heel druk blijft en erg slecht luistert.
Het lijkt er inderdaad op dat we een combinatie hebben van een lastige leeftijd en veel wild in het voorjaar.
Naar de paarden blaft hij helaas alleen maar, hij weet zich heel slecht een houding te geven. De vogeltjes zijn inderdaad vaak speels :)
Hopelijk helpt het om tamme dieren te leren kennen en te leren dat hij ze moet laten. We gaan hem zeker de komende tijd aanlijnen tijdens wandelingen in het bos en veel met hem oefenen. En wachten op die 2-3 jaar ;)
Mijn eerste hond was een herder, bij haar was het wel te trainen dat ze niet achter wild, maar ook katten etc. achterna mocht gaan. Ze moest wel eerst leren dat het niet de bedoeling is, ik weet nog dat we een keer in de bergen liepen, zij los, en ineens was daar een ree, waar ze achteraan wilde, ik riep haar meteen en ze bleef staan, maar keek me echt stomverbaasd aan en had zoiets van kom nou mee, erachteraan. Was dus wel jachtinstinct maar de mensen waar ze bijhoorde waren haar toch belangrijker.
De hond die ik nu heb is echt een jachthond en kan gewoon niet los lopen, het is te risicovol. Ik ben haar 1 keer 20 min. kwijt geweest en dat was echt heel eng er had van alles kunnen gebeuren. Oefenen met haar koste veel moeite en energie alleen als je de hele tiijd met lekkers en balletjes in de weer was en haar niet liet snuffelen was het te doen. Maar dat was voor allebei geen leuke wandeling, dus altijd aan de lange lijn gehouden verder.
Of het bij alle herders er ook uit te krijgen is weet ik niet, maar zoals al aangegeven hij is jong, en heeft al succes gehad, dus voor nu aan de lijn houden in elk geval. Maar het zijn wel baasgerichte honden die graag met en voor je werken. Alleen gaat dat niet vanzelf, veel oefenen, een goede band opbouwen door veel dingen samen te doen. Daar zou ik op inzetten.
@Dobry
Nee dat klinkt inderdaad niet als fijn wandelen, als je de hele tijd met haar in de weer bent om de aandacht af te leiden.
Heeft iemand nog advies voor werken aan de band met je hond?
We doen vaak een grote wandeling met hem op een dag en een aantal keer in de tuin spelen (nu dus niet zoveel spelen in de tuin want hij kan niet los en aan de lijn vindt hij het veel minder leuk). Verder is hij altijd bij ons (we werken allebei thuis) en spelen we 1x per dag binnen met al z'n speeltjes. Hij loopt ook goed aan de lijn (behalve bij andere honden, daar blaft hij nog naar als ze te dichtbij zijn) en loslopend komt hij vaak even een neusje in mn hand duwen en zich even melden voor een snoepje.
Andere mensen moet hij niks van hebben, maar hij is wel op ons gericht en wil binnen wel op schoot en knuffelen en aandacht etc.
Hoe kunnen we onze band nog versterken?
Evt. gaan we vanmiddag voor het eerst op een rustig terrasje zitten en hem weer een nieuwe situatie geven. Wellicht bouwen we daarmee ook onze vertrouwensband uit?
Mijn tweede teefje (Duitse herder) was een hond die overal achteraan bleek te gaan toen ik haar net had (2,5 jaar). Ze was redelijk vrij op het platteland opgegroeid, en was dus echt niet geleerd dat je niet overal achteraan kon/mocht gaan.
Had er best een zware dobber aan om haar betrouwbaar los te leren lopen. Watervogels, eenden, konijnen, vossen, hondjes die bang waren en het op een rennen zetten.
Het lukte hier door álles te verbieden, eenden opjagen niet, achter vogeltjes aan niet en alles door in te grijpen op haar signalen, en zelf scherp op de omgeving te letten.
Nee, in combi met een Hier en dan een favoriet speeltje uit mijn zak halen om te spelen. Kan met geluid, of een felle kleur bal aan een touw. Die speel gaat alleen mee op wandelingen en na spel verdwijnt deze weer terug in je jaszak.
Telkens een stap voor zijn, zodat niet de gelegenheid daar is dat ze gaan, want dan hebben ze de euforie van het najagen en hun pleziertje. En zolang ze dat leuker vinden dan terug bij baas te komen, sta je 1-0 achter.
Blijven oefenen op terugroepen, ook op momenten dat er niets aan de hand is, en de hond stimuleren met het hele speciale speeltje. Dat is namelijk de beloning in combi met leuk spel met de baas. Of voer gebruik als je hond daar gevoelig voor is, die van mij vond spel geweldig dus dat was handiger.
Lange lijn, zodat je niet het nakijken hebt als het niet lukt.
Laat na 2x hier er dan ook maar inlopen en zet je schrap, omdat mijn teef al volwassen was deed ik wel een tikkie terug geven als ze ging. Daarna was ze verbaasd, had ik de aandacht weer en met mijn vrolijkste hier in combi met speeltje wist ik haar uit zichzelf weer bij mij te laten komen. Het klemlopen was al een negatieve ervaring, maar bij me komen werd weer rijkelijk beloond zodat ze ging snappen dat gaan niet ok was, terug bij baas was helemaal leuk.
Weer wat later moest ik soms haar uit de focus halen, want op moment van staren kon ik haar moeilijk met stem bereiken. Bij haar gooide ik soms vanaf afstand iets naast haar, dan keek ze weer richting mij had ik de aandacht weer en kon ik bij me roepen.
Het is er nooit volledig uitgegaan, ik moest blijven opletten bij haar maar het was controleerbaar geworden en ik kon haar terugroepen of stoppen op een bepaald moment. Maar dat heeft wel een jaartje geduurd eerlijk gezegd.
Bij de opgroeiende pup heb ik om die reden scherp gelet op speelsheid of ontwikkelen van een bepaald najaag gedrag. Vogels e.d. moesten hier dus met rust worden gelaten, ook niet voor de lol mocht daar op af worden gerend. Aangeleerd met wederom signaleren dat hij dat wilde gaan doen, maar zelf veel leuker zijn en de aandacht op tijd "vragen".
En het is niet zo dat ze nu nooit een lolletje hebben.. als er een meeuwen kolonie op strand zit snap ik ook wel dat de grootste pret is als al die meeuwen opvliegen.. maar dan gaat hij nu niet als een blinde eropaf maar kijkt even om.. En als het geen broedseizoen is.. dan krijgt hij een Toe maar! Maar zonder risico dat we hem ergens in Hoek van Holland moeten gaan zoeken bij wijze van spreken.
Voor mijn gevoel is bij herders in ieder geval het goed te trainen, wat wel en niet kan. Wat ik van mijn eerste die najoeg wel heb geleerd is dat je beter kunt voorkomen dat ze die drive krijgen, dan dat je het af moet gaan leren. Onze laatste dame, kruising herder had ook die neiging sterk. Ook bij haar zette ik in op voorkomen, negatief reactie (verbaal en op tijd) en van lieverlee kun je wat meer gaan vertrouwen op dat je Nee wat eerder doorkomt op momenten dat ze twijfelen om te gaan of beter maar de andere dieren met rust te laten. Dat ze nooit een keer tóch ergens achteraan zullen gaan is niet reëel, maar wat meer controle en wat meer sturing geven is volgens mij wel zeker haalbaar, bij veel herderachtigen althans.
Ik vond het zelf erg leuk om met de hond naar de hondenclub te gaan.
We hebben eerst gedrag en gehoorzaamheid gedaan, was niet echt ons ding, maar nadat we die behaald hadden, hebben we een aantal jaren behendigheid gedaan. Vonden we beide erg leuk om te doen.
Er zijn ook andere cursussen of misschien iets van workshops te doen samen met de hond.
Neusje in je hand duwen voor snoepje zou ik commando aan koppelen.
Hier is dat "tikkie", werkt namelijk prima als je de hond uit de focus wilt halen, bijvoorbeeld ook als hij andere honden uit wil kafferen die naar zijn zin te dicht passeren...
"Tikkie", of Kijk.. waarbij de hond in je ogen kijkt en de focus dus op jou is is prima start om voor afleiding te zorgen, te kunnen belonen en te passeren zonder blaffen of dat hij achter iets aan gaat.
Het vergt wat inzet en inzicht van jezelf, maar je hebt er later alleen maar profijt van vind ik zelf.
@Blondie,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik ga zeker wat aan mijn timing doen en daarmee oefenen. Morgen maar een mooi fel speeltje halen en daarmee op stap. Hij is erg gevoelig voor eten, maar ook zeker voor spelen. We gaan dit veel met hem oefenen. Hij vindt het waarschijnlijk ook alleen maar leuk om te oefenen en des te leuker als hij het goed doet. En een opgevoede hond heeft vaak ook meer rust, dus daar hebben we allebei uiteindelijk profijt van :)
@UkkePuck,
Ja hij zo zoiets wel geweldig vinden, hij is dol op springen (over slootjes ed) dus behendigheid vindt hij vast leuk. Ik ben alleen bang dat hij nog even moet wachten daarmee, ik had begrepen dat ze dat pas mochten doen als ze uitgegroeid zijn?
Succes.
Net trouwens merkte ik dat onze dame totaal op ging in allerlei luchtjes, en naar haar naam of een fluitje werd niet meer geluisterd. We waren op nieuw terrein, dus gok dat dat het ook een beetje was. Maar zodra kon en op een onbelangrijk moment heb ik haar geroepen, geaaid, lief toegesproken maar toch de flex aan haar halsband geklikt. Ze was even in een fase waarbij we overduidelijk zagen dat we geen invloed hadden op haar gedrag, dan nemen we verder ook geen risico meer. Speeltje of voer was ook nu niet interessant genoeg.
Blijft dus altijd even goed inschatten en kijken naar de omgeving en gedrag van (jonge) hond, het gaat in ieder geval niet vanzelf whahah.
June is onze eerste hond en we hebben het meer gaandeweg geoefend op gevoel zeg maar niet volgens een vooraf bedacht plan.
In het begin (eerste jaar ongeveer) kon ze sowieso niet los vanwege angst, het is een herplaatser. Hierdoor hebben we het loslopen dus heel rustig opgebouwd. Eerst aan de lijn steeds terugroepen en uitvoerig belonen, later op overzichtelijke rustige plekken loslaten en weer het hierkomen en blijven oefenen. Dit hebben we destijds niet gericht gedaan vanwege het jagen maar vooral vanwege de angst. Je zou een 10 meter lijn kunnen gebruiken om dit te oefenen.
Ook zou je kunnen oefenen op impulscontrole door een blijf oefening te doen en dan een speeltje of snoepje neer te leggen dat hij dan niet mag pakken. Dit kan je uitbreiden door het voor zijn ogen weg te gooien tijdens het blijven. Als hij dit doet natuurlijk meteen belonen met iets lekkers/een speeltje dat je bij je hebt. Er zijn talloze varianten mogelijk, wel rustig opbouwen.
@Blondie,
Ja ik denk dat het voor ons ook altijd opletten zal blijven, gelukkig is het een schat van een hond en we werken graag met hem :)
@Hannah & June,
We gaan ermee aan de slag! Het zal ook op gevoel moeten gaan straks met hem, ben heel erg blij met een beginpunt. Het lastigste is waarschijnlijk voor ons om dat stapje terug (zo voelt het dan tenminste) te doen en hem geen kansen te geven om weer achter iets aan te gaan. Vanmiddag te horen gekregen dat er geen hek om de tuin mag, dus daar baal ik een beetje van. Maar met zo'n 10 meter lijn moet een beetje spelen met de frisbee en de bal ook wel lukken.
Neem een sterke lijn, want die van mij heeft zo'n touw binnen 2 minuten doorgebeten.
Ik zou je hond ook niet te lang aan een lijn alleen laten.
https://www.youtube.com/watch?v=EVJiwa9LHiw Een speeltje of een stembeloning/aai kan ook maar is iets harder werken. Allemaal kan ook.
Je kan vast bij een hondenschool informeren. Misschien kan je hier en daar al wel wat dingetjes voorzichtig aanleren.
Dan ben je in ieder geval op een leuke manier samen bezig.
En anders een aantal lessen gedrag en gehoorzaamheid doen samen. Ook daar steek je wat van op en je bent lekker samen bezig.
Ik heb sinds vorig jaar een 2de asielhond geadopteerd met meer issues dan ik me ook maar aan kon verwachten.
bang van mensen en honden..bang van felle kleuren,geluiden..noem maar op.
omdat mijn andere hond gewend was aan 'loslopen' , wilde ik deze jonge kerel het ook aanleren.
Grtjs,
Danny
Hondonvriendelijk advies verwijderd door modteam
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 30 maart om 19:57 --Zijn die dingen inmiddels niet verboden?
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 30 maart om 20:01 --Phoe, dit vind ik een zeer slecht idee (ze zijn in nl inmiddels ook verboden zonder professionele ondersteuning dacht ik). Bij een angstige hond vind ik het eerlijk gezegd ronduit schandalig. Ik heb zelf zo'n angstige herplaatser en zoiets zou ik absoluut niet overwegen, nooit! Dat je hond piept en schrikt zou toch genoeg moeten zeggen?!
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 30 maart om 20:03 --Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?