Hoi iedereen,
Heb je het al eens gefilmd en aan de dierenarts laten zien? Bedoel je dat ze stil staat en dat haar staart kwispelt, of dat ze rondjes draait en haar staart achterna gaat? Het zogenaamde staartjagen.
Kun je haar afleiden zodat ze stopt?
Het is staartjagen in zeer extreme vorm. De filmpjes aan de dierenarts laten zien is een goede tip! Echter zei hij wel al dat hij nog nooit zoiets had meegemaakt omdat onze hond zelfs begon met staartjagen bij de dierenarts. Afleiden helpt voor een minuut daarna valt ze helaas weer terug.
De epilepsie pillen werken ook tegen zenuwpijn, dus zomaar stoppen zou ik dan niet doen.
En wat Kees vraagt...
Hoe oud is je hondje nu ? Vaak stopt het met 6 maanden
Maar als ik lees,dat ie ook jankt tijdens het stasrtjagen, dat klopt niet
In de,kliniek te,Utrecht heeft men ook een gedragspoli waar men gedrag observeert.
Dergelijk neurotisch en obsessief (OCD) staartjagen komt bij mijn ras ook wel eens voor. Ik vrees dat het er nu al in gesleten is en 'gewoon elke keer afleiden' gewoon niet meer werkt. Filmen en aan de dierenarts laten zien is zeker een goed idee. De hond mentaal bezighouden; speuren, lang kauwen op een bot, een gevulde Kong wil ook helpen te voorkomen dat de hond zich verveelt, mocht het gedrag uit verveling voortkomen. Succes, het is een heel vervelend probleem..
Het kan ook een vorm van epileptie zijn. Ik zou om een verwijzing nasr een goede neuroloog vragen, je hond is nog hardstikke jong.
Heeft de dierenarts ook pijnstillers geprobeerd? En goed lichamelijk onderzoek gedaan?
Mijn hond doet dit als hij te weinig uitdaging of beweging heeft gehad. Je zou kunnen proberen om wat meer met je hond te bewegen en mentale uitdaging te geven om zowel fysiek als mentaal echt voldaan te raken
Wat Hannah zegt, klinkt als OCD, wat inderdaad regelmatig voorkomt bij bull terriërs, maar ook zeker voorkomt bij andere rassen.
Inderdaad eerst medische oorzaken uitsluiten, het kan ook een combinatie van zijn
Oh nou, ik dacht aan pijn, dus ik zit helemaal in de verkeerde hoek te denken?
Ik dacht aan pijn in de staart door een hernia of zoiets, of iets met een beknelling van zenuwen wat uitstralingspijn in de staart geeft.
Door het janken dacht ik dat.
Ze kunnen hysterisch janken omdat ze zelf ook niets van hun gedrag snappen.
Of zo hyper worden dat ze die staart net niet te pakken krijgen, dat ze vocaal worden.
Eerst alle medische oorzaken uitsluiten, maar het klinkt echt wel als neurotisch gedrag.
Oke, klinkt vreselijk ook.
Zeker even naar een goede neuroloog gaan.. een dierenarts weet vaak weinig af van dit soort dingen terwijl een neuroloog dit vast vaker heeft gezien.
1.
Of (ook)een gedragstherapeut inschakelen.
Dit gedrag ontstaat ook vaak omdat het als puppie er zo leuk uitziet en dan onbedoeld beloond wordt. Het is heel zelfbevredigend gedrag voor de hond. De hond weet niet wat hij doen moet, soort oversprong gedrag, en gaat dan dat doen wat aandacht oplevert, wat hij kan, staartjagen en dat kan heel obsessief worden.
2.
Voor een teckel lijkt het mij ook nog eens niet ongevaarlijk, gezien de lange rug. Het rondjes draaien is vaak 1 kant op waardoor de rug enorm overbelast wordt. Teckels hebben vaak een hernia. En ik zou zeker bang zijn dat dit hierdoor kan ontstaan,
3.
Het piepen, kan toch wel zeker een uiting van pijn zijn dus, zie wat ik hier boven beschreef, de lange rug en de overbelasting,
In ieder geval voor nu, vandaag.
Hem iedere keer uit dit gedrag halen, even aantikken, contact maken en zeggen, klaar, stop hiermee. , en met hem even weglopen, klaar.
.. doe je al iets aan hersenwerkjes ? Dat kan als afleiding heel goed helpen, zijn hersentjes moe maken, weet dat een teckel een enorme werkhond is, die met zijn neus werkt.
Dus maak een bak met proppen papier, wc rolletjes, dopjes, doosjes, en andere niet scherpe kleine dingen en doe er een paar brokjes in. Ga naast hem zitten en wijs en moedig hem aan om te zoeken.
Doe dit niet na het staartjagen, maar als hij dit juist niet doet! Niet als beloning voor het staartjagen, maar om hem moe te krijgen.
Ga brokjes verstoppen in de kamer, onder de stoel, en ga samen met hem op zoek. Net als hier boven niet meteen na staartjagen, niet als beloning.
Verstop een speeltje, idem.
Begint hij met staartjagen als je hiermee bezig bent? Stoppen en hem uit het gedrag halen, net was even te veel voor hem. Maak het spelletje makkelijker . Dus drie propjes en 6 brokjes.
Haal de brokjes uit zijn dagelijkse hoeveel heid eten, werken voor zijn brokjes,
En zeker doen, morgen......
Terug naar de dierenarts die je een doorverwijzing moet geven, Dat hij of zij Het niet eerder heeft gezien is geen excuus. Iedere dierenarts heeft hulplijnen bij bv, de universiteit,
Het ging dus goed tot januari. Voedselallergie, vlooien wormen anaalklieren. Is er palpatie op de rug geweest bij de staartaanzet door de dierenarts? Bijt je hond ook op het puntje van de staart?
In het verleden heb ik een hond geadopteerd uit Spanje en hij ging ook altijd staartjagen. Dat deed hij als hij dingen eng vond of spannend vond of niet leuk vond. Hij had dan ook altijd zijn staart in zijn bek. Het leek hem te kalmeren net zoals een speen bij babietjes.
Heb toen ook van alles geprobeerd, echt je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat bij onze hond heel goed geholpen heeft, was het volgende : zodra je ziet dat je hond aanstalte maakt om zijn staart te gaan najagen, is je hond aanlijnen aan een hele korte riem. Ik ging dan meestal aan tafel zitten met de hond naast me. Doordat je je hond zo kort vast hebt, voel je meteen wanneer hij weer de aanstalte wil maken om zijn staart te gaan najagen. Ik zei dan op dat moment "nee" en hield hem gewoon aan de riem....... Verder deed ik niets.
Het is een visieuse cirkel waar je hem uit moet halen, want hij zit in een soort flow. Je kunt hem niet benaderen/bereiken, want hij hoort je niet.... Nee hij is bezig met zijn staart na te jagen. Er komt dan ook een stofje vrij in zijn hersenen die hem geruststellen of rust geven, dus in situaties dat hij zich niet zeker voelt, of onrustig gaat hij dat gedrag steeds meer opzoeken. Het is een zelfverdienend gedrag.
Wij hebben hem op deze manier voor 80 % van dit gedrag kunnen afhelpen.
Misschien werkt het voor jouw hond ook. Heel veel succes en sterkte !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?