Toen we naar de dierenarts gingen om te zien wat het gaatje is in haar gehemelte (niks ergs). Toen zijden we dat ze vers vlees kreeg en de arts zij dat we beter brokken kunnen geven want honden zijn "alles eeters" en het is eigenlijk voor katten want zij eten vlees. Ook zij ze dat diepvries voer (worsten) lager zitten dan brokken maar ze zij ook als ze ooit een medisch probleem krijgt waarvan ze naar een speciaal dieet gaat heb je in vers vlees niet echt voor speciaal dieeten denk ik en in brokken heb je allemaal verschillende soorten voor speciaal dieeten etc... En daar heeft ze wel gelijk in zo is ze gewend aan brokken. Maar iedereen weet hier wel dat brokken vol zitten met voedingstoffen wat een hond niet nodig heeft. Ze raden hills en royal canin ik heb daar niet echt goede verhalen van gehoord. Wat denken jullie is het miss slimmer om te laten wennen aan brokken en soms vers zodat ze later "als er er i gebeurd" waarvan ze naar brokken moet gaan toch nog lust?
Nee. Ik neem ook geen paracetamol in voor het geval ik volgende week hoofdpijn krijgt. Ik ben niet anti brok, want er zijn best goede brokken. Maar zelf geen in vlees aan mijn beide honden. Zo weet ik wat ze binnen krijgen. In brok zit een hoop vulmiddel waar ze niets mee kunnen (vandaar het vele poepen)
Máár wat was het gaatje? Want met vers vlees is er meer kans dat dat in het gaatje komt te zitten dan met brok.
Ja dat is juist goed, want brokken zouden beter zijn dan kvv omdat het rauwe vlees in dat gaatje kan gaan zitten, en gaat sneller rotten.
Lees maar over gespeten gehemelte of open gehemelte, dus het is niet zo bizar...
Ze zij alleen dat we geen zorgen hoeven te maken en dat het een speeksel klier kan zijn want er komt voor de rest geen water of eten uit haar neus
Royal Canin werkt samen met dierenartsen. De dierenarts krijgt commissie over het voer dat zij verkopen. Maar ik ben ook niet zo tevreden over Royal Canin. Dierenarts heeft ook niet per se echt verstand van voer over het algemeen. Wat was het gaatje nou precies?
Áls je over gaat stappen op brokken, zou ik kijken naar een ander merk dan RC.
Ik snap trouwens niet waarom er geen verder onderzoek word gedaan, want boven het gaatje kan het zijn dat het helemaal mis is, en dan moet je vroeg opereren..ze doen dan altijd een scan..
Je hoeft ook geen Royal canin te geven, maar er bestaan tegenwoordig gelukkig genoeg andere goede brokken.
Klopt inderdaad, had mijn bericht al aangepast ;)
Bizar dat je dit advies krijgt vind ik het niet, volgens mij zijn er nog genoeg dierenartsen die vinden dat rauw voeren minder goed is voor de hond dan brokken of ze hebben zich simpelweg niet genoeg verdiept in de manier van voeren.
Als jij vind dat je hond het goed doet op vlees en er zijn geen redenen verder om over te stappen op brokken, zou ik haar gewoon vlees blijven geven. Stel je zou uiteindelijk om wat voor reden dan ook haar dieet moeten aanpassen ivm bepaalde aandoeningen oid, dan kun je dat dan wel bekijken. Ook met rauwe voeding is er nog wel wat te spelen en overgaan op brokken kan altijd nog.
Echter raadde mijn dierenarts ook brokken aan en liet duidelijk weten niet amused te zijn toen ik zei dat hij vers vlees kreeg, omdat daar veel bacteriën in zitten etc etc. Maar goed, dit is natuurlijk een andere situatie. Deze hond heeft namelijk een gaatje in het gehemelte en dat heeft die van mij niet.
Het gaat om een gespleten gehemelte, ook al is het niet helemaal gespleten, rauw vlees kan dan sneller ontstekingen geven.
Dat had ik even niet meegekregen
TS wat heeft de DA verder gezegd over het gaatje in het gehemelte?
Het gaat ook om de kleine stukjes bot van kvv, die in het gaatje vast kunnen gaan zitten.
Ik ben het eens met Yoop: met een gaatje in het verhemelte is het volgens artsen echt beter om geen rauw vlees te geven. Om genoemde redenen.
Dus het advies van de da is begrijpelijk en terecht m.i. Er zijn vele soorten goede brok te koop.
Bovendien is het niet zo dat 'brokken vol zitten met stoffen die de hond niet nodig heeft' ; bv sommige stoffen worden wel weer uitgepoept door de hond maar hebben onderweg wel een functie. Bv omdat er mineralen inzitten of omdat ze de darmen tot werken aanzetten. Ook vezels hebben dus een functie.
veel dierenartsen beginnen over brokken als ze in principe alles wel eten is handig.
Dat van die brokken "moeten" eten vind ik raar...ook op vers heb je dieet voeding..maar sommige dieren zijn lastig qua dieet dus indien gezond is alles lusten wel fijn ..voor je weet nooit
Alle voeding waar je hond op gedijt is goed(genoeg)
bij vers kan je ook prima groente geven of wat aanvulling als je behoefte voelt
en was zelf ook snel gewend en nam vers mee op vakantie ect
De arts had het niet meer over het gaatje maar gwn dat brokken beter is omdat rauw becterie bevatten etc... Ze zij niet dat we beter brokken moesten geven zodat er er n in gaatje komt want het gaatje is echt zeer klein
die bacterieen zijn juist goed(mist voer niet bedorven)...beter voor de weerstand als steriele voeding(mits verdragen) en gaatje kan geen kwaad zei da.
Bekend vooroordeel over vers voer..
Iedereen raadt aan waar hij voorstander van is. Wat je met die raad doet, hangt volledig van jezelf af en maakt een ander niet beter of slechter omdat die er anders in staat.
De DA heeft gelijk. Rauwvoerders hebben ook gelijk. Mengers hebben gelijk.
Kijk naar je hond en pas daar het voer op aan. Alle andere raad kun je meenemen of naast je neer leggen, hoe het uitkomt.
Ja maar je wist toch zelf dat er een gaatje zit, dus ik denk dat dat de dierenarts bedoelde.
Goed, je moet het zelf weten, maar ik ken iemand met een hond die dat had, en die moest echt regelmatig onder controle blijven toen hij in de groei was, iets met dat het gebit ook helemaal raar kan groeien.
Ik bedoel dit niet als een discussie welke voeding het beste is voor een hond, maar voor een hond met een gaatje in het gehemelte.
Hahaha. Was dit maar zo. Dit is een hardnekkige fabel die op internet ronddoolt, maar niet waar is.
Dierenartsen baseren hun keuze voor het voer dat ze verkopen graag op de wetenschap; c.q. brok van formules die grondig getest zijn door middel van jarenlange klinische trials, van merken met een brede range aan brokken afhankelijk van de gezondheidstoestand van de hond (de veterinary diets). Aangezien er, eh, nogal eens zieke dieren bij ze komen.
Aan TS, daar is niets bizars aan. Voer lekker waar jij je goed bij voelt, maar er is niets mis met een goede brok.
Ik vind het eerder bizar dat de dierenarts geen verder onderzoek doet naar dat gaatje in het gehemelte.
als het advies vanwege het gaatje gegeven werd, kan ik het begrijpen, maar daar ging het dus niet om begrijp ik
ze heeft wel gelijk dat honden alles eters zijn, maar daarom hoef je nog niet perse brok te geven natuurlijk, zelf wat fruit en groenteprutjes, af en toe wat rijst, peulvruchten etc. bij het vlees geven is prima. Mits goede kwaliteit natuurlijk. Voeding gaat erom dat een hond alles binnen krijgt wat nodig is om goed te functioneren. Dat maakt dan niet uit in welke vorm.
Bacterieen, zelfs mijten of schimmel zit overigens vaak ook in brokken.
Jij hebt altijd angsten(voor alles) die tegen logisch denken ingaan voor het geval...
Ik snap dat je exces wil duidelijk maken en dat is ook goed... maar fysiek is het dus geen probleem
Da zegt..gaatje kan geen kwaad...te klein
Maar je ernst in waarschuwingen blijft even erg.
Het boeit me niet of dier op brok of vers zit..het ene dier is andere niet
maar bacterien in vers is een dooddoener..
en baasje laat er heus wel af en toe een oog opvallen om te kijken of er iets is
ik weet niet hoe het nu is hoor, maar bij ons was het vroeger zo dat er een vertegenwoordiger langskwam van een firma en hun produkt aanprees. De arts kreeg dan wel geen commissie als hij besloot dat produkt te gaan verkopen en aanprijzen, maar wel "iets leuks" aangeboden.
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat zoveel artsen RC of Hills verkopen alleen vanwege de wetenschap erachter.
ze krijgen les van ze over voeding(opleiding wordt gesponserd door)..en wordt verder weinig aandacht aan voeding gegeven op opleiding....dentastix...ook zo eentje
Ik zei bedankt bij hondentandarts controle voor gratis dentastix .
Dierenartsen zijn over het algemeen gesproken geen voedingsdeskundigen. De voedingsdeskundigen die zij spreken, zijn die van een bepaald merk en komen in de zaak om hun merk brokken te promoten. De winstmarge op brokken is behoorlijk hoog ! Zij zullen normaal geen kvv adviseren. Toen ik eens bij de dierenarts kwam om Romeo te titeren, vroeg ze me wat hij at, omdat hij zo mooi gespierd is. Ik stond dus tussen de Royal Canin brokken. Toen ik zei dat Romeo kvv at, "adviseerde" ze mij om hem toch vooral meer te ontwormen, omdat hij dan meer kans had op wormen. Ik antwoordde dat Romeo nooit wormen heeft, juist omdat hij kvv eet ! Ze keek me aan of ze het in Keulen hoorde donderen. De baas van een dierenwinkel in mijn woonplaats adviseert elke klant brokken : RC, Hills, Beneful, ed. Zelf geeft hij zijn twee honden : kvv ! Al jaren.
Oef, ik weet niet op welk Afrikaanse curriculum dit gebaseerd is, maar in Nederland hoort voeding tot een maandenlang traject van verschillende voltijdse vakken en lessen. Hierbij wordt alles uitgediept tot in de verschillende voeders, het moleculaire niveau, met verdiepingen in stofwisseling, evolutie, anatomie, bijbehorende ziekteleer en nog zo veel meer. De sponsor van de opleiding is de overheid.
De aanwezigheid van bacteriën is geen dooddoener overigens, aangezien de dierenarts nog altijd een groot bewaker is van de volksgezondheid en humane besmettingen van pathogene bacteriën (salmonella, e. coli, listeria, campylobacter) op de loer liggen bij het voeren van vers vlees. Vaak (niet altijd!) geen probleem voor honden, maar wel potentieel gevaarlijk als er YOPI’s in huis rondlopen.
Dobry, dierenartsen zijn vrij om hun voeders uit te kiezen en letten hierbij vooral op de gedane studies + de aanwezigheid van een grote range aan veterinary diets. Het doosje bonbons dat bij een keuze kan zitten is geen overtuigingsmateriaal natuurlijk. Het verdienmodel is gebaseerd op de winst vanuit de verkoopprijs minus de inkoopprijs, niet anders dan een dierenwinkel, een principe dat geldt ongeacht het merk/brok/kvv.
Ja ik dacht ook dat er een scan gedaan moest worden. Misschien omdat er geen eet/drink en groeiproblemen zijn t dan aangekeken kan worden?
Ushsanka ben jij dierenarts of in opleiding daarvoor? Just courius.
gelukkig, nu alleen een doosje bonbons, indertijd waren het reizen, abonnementen, encyclopedieen, kunst etc. waardevolle dingen in elk geval.
Persoonlijk denk ik dat het belang van een echt goede kwaliteitsvoedig nog steeds door veel mensen en daaronder ook artsen zwaar onderschat wordt, en dat de overheid helaas niet altijd neutraal is hierin, het is en blijft big business wat zeker meespeelt in de wereld waarin wij leven.
Daarom zou ik aanraden, adviezen van wie dan ook, zeker als het om zoiets als gezondheid gaat proberen grondig te onderzoeken, wie deed de studies hierover en met welk doel, hoe is de studie gedaan, wie financeerde de studie. Lastig voor een leek natuurlijk, en dat maakt het ook allemaal niet makkelijk om een juiste keuze te maken.
Aan de andere kant denk ik zeker wel dat de meeste dierenartsen gewoon in goed vertrouwen hun adviezen geven, het is voor hen ook geen doen om zelf elke studie nader te onderzoeken, zij gaan ook maar uit van de adviezen die ze krijgen.
Ik heb altijd angsten??
Jij weet de boel altijd zo leuk te verdraaien en dan persoonlijk te maken.
Dat die dierenarts niet verder kijkt en onderzoekt naar het gaat , dat echt niet goed, vaak zijn er ook misvormingen aan organen bij deze ziekte, en op jonge leeftijd als het een klein gaat is dan kan het geopereerd worden op jonge leeftijd, nu is de hond nog jong.
Wat ze dan verder de hond gaat geven zal me een worst wezen, ik zeg niet dat kvv bacteriën geeft, ik geef mijn eigen hond ook kvv, maar dat kvv in dat gaatje wel ellende kan geven, brokken ook trouwens, maar minder, ik raad dan ook TS aan om dit verder te laten onderzoeken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?