Hallo,
Normaal zou ik dit soort vragen nooit stellen, maar ik zit een beetje met mijn handen in het haar..
laat mij even schetsen waar ik me zorgen om maak.
ik heb een border collie van 10maand.
op zijn 8 maand werd er mij aangeraden om een Ortholani test te laten doen.. hij is hiervoor onder narcose gebracht geweest.
na die narcose, had ik de indruk dat hij niet meer dezelfde was..
Niet dat zijn karakter veranderd was, maar wel was hij van een zeer actieve (laat ons zeggen ADHD’er) naar een té rustige pup gegaan...
hij slaapt bijna de hele dag.. is verzwakt. Hij heeft nog wel actieve momentjes, maar dat duurt nooit lang, en dan slaapt hij opnieuw.
trainingssessies houd hij niet langer dan 5 minuten vol, dan gaat hij liggen en geeft hij aan dat hij ‘niet meer kan’.. nuja dit is dus niet de kerel die ik ken!!
er waren mensen die me vertelden dat hij nog pup is, en dit normaal gedrag is... nu voor mij is dit helemaal geen normaal gedrag!!
Dus een bloedafname verder, zegt die ons dat zijn reticulocyten veel te hoog staan.. bijna 103 000!
zijn albumine is ook hoger.
er was iets die wat limiet stond maar weet niet meer goed wat.. was het nu zijn rode bloedcellen, of zijn hemoglobine? Maar soit..
de dierenarts gokt op hemolytische anemie (ze weten niet zeker of het dat is).. conclusie..14 dagen prednisolone met afbouwschema en maandag nieuwe bloedafname om te zien of de reticulocyten gedaald zijn, en albumine terug normaal is..
ik heb niet de indruk dat dit anemie is.. zijn tandvlees ziet mooi, hij heeft geen bloeduitstortingskes, geen gele verkleuring van zijn oogwit,..
hij is alleen heel moe en snel uitgeput.
Dus ik heb contact opgenomen met de dierenkliniek van Merelbeke.. we kunnen langsgaan op consultatie, maar aangezien dit enkel in de voormiddag is, kan ik me niet vrijmaken van het werk.. ze zeggen wel, mocht hij ineens in elkaar vallen, ik wel via spoed mag binnengaan (maar is het dan al niet te laat?!?)
niemand kan me dus vertellen wat mijne kleine man nu juist voorheeft..
ik verwacht ook niet dat jullie met een oplossing komen.. maar misschien hebben jullie wel raad, of advies?
Ik denk eerder aan een cardiologisch probleem ?
Waar kan ik eventueel wel terecht voor antwoorden?
alvast bedankt,
Vrij nemen voor je hond en naar een gespecialistische kliniek gaan...eerst goed laten onderzoeken wat je hond hebt, neem vrije dagen daarvoor op....het klinkt ernstig, misschien is het dat niet maar om je hond maar zo te laten lopen tot die er bij neervalt, kan je dan wel opeens vrij krijgen ? Zeg op je werk dat het spoed heeft.
Een hond van tien maanden is geen pup meer maar een jonge hond, iedere narcose vergt veel van mens en dier..rustig aan doen een poosje is aan te bevelen.....prednison daar kan je hond wat slomer van zijn.
Wat ik mij afvraag, waarom heb je je hond met 8 maanden een Ortholani test laten doen?
Hij heeft dan ws ook al klachten gehad?
Die Ortholani test is gedaan geweest omdat veel mensen me vertelden dat hij soms nogal raar wandelde..
nuja.. dat is dus blijkbaar gewoon zijn slungelige manier van wandelen.. Ortholani was ok, en heupen zijn ook ok.. dus neen geen problemen.. alleen uit voorzorg omdat vaak mensen vanalles zeggen, waardoor ik begin te twijfelen aan mijn overtuiging en dan toch maar het zekere voor het onzekere genomen heb.
Hijzelf had geen klachten.. en hij kan nu zijn achterhand heel goed gebruiken.. alhoewel hij soms nog steeds slungelig overkomt.
Dus van die vermoeidheid was voor die narcose nog geen sprake?
Neem een (halve) dag vrij van je werk en maak een afspraak met een specialist.
Dit klinkt echt niet goed, een jonge hond die niet verder kan en van het minste is uitgeput. Misschien was dat slungelloopje hiervan al een voorbode...
Ik zou hier echt niet mee wachten of aanmodderen, maar meteen een goeie arts over raadplegen.
Hoop dat er snel een diagnose komt en je hond geholpen kan worden. Succes!
Ik had een hond met hem.anemie. werd te laat ontdekt. Mijn hondje had een ht, hematocriet waarde, van 15, moet 40 zijn. Tandvlees was wit. Wel dezelfde verschijnselen die jij omschrijft. Mijn hond kreeg botpunctie omdat de huppeldpup test niet aantoonde dat het hem. anemie was. De botpunctie liet wel duidelijk deze anemie zien.
Wat jij omschrijft is niet normaal, ga ajb naar die dierenkliniek.
Neen, helemaal niet..
hij was héél actief, bijna ‘niet moe’ te krijgen.
Vreemd, maar toch zou ik het los zien van de narcose en inderdaad zsm naar een specialist gaan.
Die waarden kunnen verschillende dingen aanduiden, waaronder leukemie, het kan ook minder ernstig zijn, maar als dat zou spelen is een zo snel mogelijk specialistisch plan wel nodig.
Kan er iets zijn gebeurd tijdens de narcose, zou ik navragen en hopen op eerlijk antwoord. Zuurstof te kort, adem of, hart stilstand of toeval, het kan maar dan verwacht je ook dat dat gezegd wordt. Ik zeg niet dat het zo is, maar zou het navragen. (Mijn spets ooit toeval bij roesje, werd keurig gemeld dus denk dat alle da dat wel doen.)
Ik ben er bijna de hele tijd bijgeweest, buiten de korte tijd dat hij op tafel lag voor de rx van zijn heupjes. Ik had niets gemerkt in de tijd dat ik erbij was..
Ik laat hem zoizo verder onderzoeken..
bedankt al aan iedereen voor jullie gedacht en advies ook te willen geven!
Waar ik meteen aan moet denken bij je beschrijving, zijn tekenziektes als Babesia (met name de microti-achtige typen). Dat zou je kunnen laten testen bij een specialist, en neem dan ook de andere tekenziektes mee zoals ehrlichia etc.
Bij babesia zijn corticosteroïden als prednisolone overigens absoluut uit den boze, dat werkt juist averecht.
Dat een narcose zo'n invloed zou hebben op het bloedbeeld, lijkt me vreemd - zelfs als je hond het MDR1-gen zou hebben.
Helemaal mee eens, toen mij spets zo een laag ht waarde had, moest eerst een ziekte door parasieten uitgesloten worden. Hemo. anemie wordt behandeld met pred en eventueel imuran(chemo).
Maar pred bij een parasieten infectie of hoe dat heet, werkt giga averechts.
Met pred wordt het immuunsysteem platgelegd, hemo. anemie is een auto immuunziekte, het lijf valt de rode bloedcellen aan. Pred zorgt voor het stoppen van die aanval zal ik maar zeggen.
Bij parasieten infectie moet het lijf keihard werken met eigen immuumsysteem om beter te worden, dus daarom nooit pred.
Hemo. Anemie kan van de ene dag op de andere dag heel heftig toeslaan, ik weet niet of dit bij parasietenellende ook zo is, denk eerder dat dit geleidelijk aan begint.
Blijf het te toevallig vinden zo vlak na het onderzoek. Tegen mij werd wel gezegd dat alles hemo. Anemie kan triggeren, dus ook een enting of een narcose. Mijn hondje had ook narcose maar ook enting gehad en werd chronisch ziek. Dus niet opeens maar geleidelijk.
Laat je weten hoe het verder gaat?
Er is gezegd dat de Mislatische Riticulocyten veel te hoog zijn, dit kan verschillende oorzaken hebben.
oa het niet of veel te weinig aanmaken van vit. B 12.
Een auto immuunziekte
Leukemie.
Dus ik hoop van harte dat je snel naar een specialist gaat, ik schrijf het nog maar een keer, ik maak me ernstig zorgen om je hondje.
Sterkte hoor!
Is hij IGS vrij ?
Bij IGS zijn de darmen van een hond niet goed in staat tot het opnemen van vitamine B12. Dit komt door een defect in de eiwitten die B12 normaal gesproken opnemen. Dit defect komt doordat de genen die dit eiwit coderen dit niet voldoende of helemaal niet doen. Het gevolg is dat de hond een vitamine B12 tekort krijgt. Dit tekort bouwt langzaam op en de eerste symptomen zie je bij border collies meestal tussen de 6 en 9 maanden. Symptomen kunnen zijn: vermoeidheid/lusteloosheid, niet willen eten en/of niet aankomen in gewicht. Pups groeien vaak minder goed. Haaruitval. Uiteindelijk kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot allerlei neurologische klachten, variërend van spierzwakte tot epileptische aanvallen. IGS is een autosomaal recessieve aandoening, wat betekent dat zowel de vader- als de moederhond het gen door moet geven om pups te krijgen die lijder zijn.
Iig is je hondje goed ziek ! Dit is geen gedrag voor een BC. Dus ga alsjeblieft met hem naar een dierenkliniek en laat hem onderzoeken.
Ja neem een dag vrij, vind ik ook, dit moet echt uitgezocht worden.
Het is niet standaard om een pre narcose bloedonderzoek te doen, en ik neem aan dus ook niet in jullie geval, anders had je een vergelijk. Maar dat zou ik mocht het nog eens nodig zijn een volgende keer wel te laten doen.
Het zal toch wel met de narcose te maken hebben want het is wel erg toevallig, of de narcose heeft een beginnende of nog niet ontdekte kwaal naar boven gebracht, dat bijv. zijn nieren of lever niet optimaal werkten en de afvalstoffen niet goed hebben kunnen verwerken, of een andere oorzaak die door de narcose naar boven is gekomen.
Er is dus zeker dat alles volgens protocol gedaan is tijdens het onderzoek?
In elk geval het moet uitgezocht worden en ik denk toch wel zo snel mogelijk.
Er is werkelijk niemand die onmisbaar is dus ook jij kunt een dag vrij nemen (en hebt daar recht op), doe dat dan ook gewoon voor je hond.
En anders kun je gewoon zorgverlof aanvragen, overuren inzetten, vakantiedag inzetten.
Dank je wel voor alle reacties.
Volgens mij is hij igs vrij.. hij eet goed en vermagerd niet. Maar is geen zekerheid, want is niet getest geweest... de parasieten en dergelijke zijn ook niet getest geweest denk ik. Maar dat zal ik zoizo bijzeggen dat ze dat moeten doen.
ik heb het laboresultaat gevraagd aan mijn dierenarts, maar tot nu toe nog niets ontvangen.. dus morgen ga ik erheen om die resultaten op te halen. Ik bel morgen nogmaals naar Merelbeke en zorg dat ik bij hen terecht kan zsm
Ik hou jullie op de hoogte!
Goed dat je er werk van maakt en ik ben blij even wat van je te horen! Hou je ons op de hoogte?
Heel verstandig dat je naar de universiteitskliniek in Merelbeke gaat.
Het is zeer ongewoon dat een jonge hond van pas 10 maanden altijd vermoeid is.
Er zal uitgebreid naar de oorzaak gezocht moeten worden.
Sterkte.
Ik heb een hele voormiddag heen en weer gebeld.
Merelbeke denkt dat het een cardiologisch probleem is, aan de hand van hetgeen ik hen vertel.
Het spijtige is dat het blijkbaar zo druk is op consultatie, dat ze mij maar pas kunnen ontvangen binnen 14 dagen.
Mijn ventje heeft geen prioriteit omdat hij nog eet en drinkt (had hen wel verteld dat hij cortisone nam, en dus daardoor meer eet dan normaal). Mocht het toch een cardiologisch probleem zijn, dan is prednison dus een heel slecht idee..
Dus we beginnen deze instant af te bouwen...
Ik kan hem ook vanavond binnenbrengen, zodat hij morgen wordt onderzocht.. Maar hij panikeert nogal wanneer hij op plaatsen is die hij niet kent, en dus alleen is. In mijn ogen is dat geen optie, dus met alle respect, maar dit heb ik geweigerd.. Ik denk ook niet dat dit heel gezond is voor zijn huidige toestand om al die stress erbij te hebben.. ik hoop dat jullie dat kunnen verstaan.
Ik heb redelijk wat research gedaan om een goede dierenarts/specialist te vinden als alternatief voor Merelbeke.
Ik ben toen op aanraden van vele mensen bij vakdierenarts Nelly Nols terecht gekomen.
Na veel opzoeken en dergelijke blijkt zij een zeer bekwame dierenartse te zijn.
alles is daar voorhanden. Er zal een nieuwe bloedafname worden uitgevoerd (heb ook specifiek gevraagd naar parasieten en IGS) en 9 kansen op 10 ook een echografie.
Ik had ook verteld dat hij snel zweetpootjes heeft en bij vermoeidheid een echt buikademhaling heeft.
Ik denk dat ik naar haar toe zo volledig mogelijk ben geweest.
Ze vroeg me waarom ik bij haar terecht kwam terwijl hij reeds gevolgd wordt door eigen dierenarts.. had dan uitgelegd dat hij het niet zeker wist wat het was, cortisone heeft opgestart en na 14 dagen een hercontrole wil doen van zijn bloedbeeld, in de hoop dat alles zich genormaliseerd zou hebben of allesinds gezakt zou zijn.
Niet dat ik geen vertrouwen heb in hem .. maar ik vrees dat we met de stempel 'anemie' op het verkeerde pad zitten.
Hij zij ook, dat ze waarschijnlijk ook nooit de oorzaak van deze 'anemie' zouden ontdekken, dat het hoogstwaarschijnlijk auto-imuun is (maar dat pas weten na de 2e bloedname bij hem). Dus een 2e opinie kan nooit kwaad, vooral omdat velen denken aan hartaandoening.
Omdat zijn eetlust OK is, vind ze het niet super dringend. Dus ik heb afspraak gekregen voor vrijdag.
Mocht er intussen toch iets aan zijn toestand veranderen, mag ik meteen bellen.
Goed gehandeld lijkt me, ik had hem daar ook niet alleen achtergelaten, zeker als hij al niet lekker is.
Goed dat er in elk geval verder onderzoek gedaan wordt en een second opinion is in zulke gevallen ook niet verkeerd.
Zelf heb ik e.a. gelezen over auto immuunziektes omdat ik er zelf mee te maken had, het klopt dat daar vaak geen oorzaak van gevonden wordt, maar een oorzaak moet het wel hebben natuurlijk. Dit even terzijde. Eerst maar het onderzoek afwachten, en duimen dat het niets ernstigs is.
super hoor, je gaat er voor, en dat je je hond daar niet achterlaat...tuurlijk niet, is wat anders als het levensbedreigend is dan heb je geen keuze.... vrijdag, is snel hoor, we wachten af...hoop dat de oorzaak snel wordt gevonden...
Ik volg, ik ken wel een hond die ineens zo achteruit ging en die had Lyme, hij is er ook aan overleden, wel na een paar jaar, helemaal afgezwakt was hij.
Maar dat word ook mee onderzocht vrijdag, dus mijn duimen draaien.
Fingers crossed das de oorzaak snel achterhaald wordt, oftewel je snel een diagnose hebt !
Anemie of een cardiologisch probleem, het lijkt me prima als die hypotheses onderzocht worden. Hopelijk levert dat snel duidelijkheid en een behandelplan op. Zo niet, dan verder met het aftellen van de ui.
Ik zou zelf in een geval als deze onderzocht willen hebben of er sprake is van een polyneuropathie, al dan niet veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Soms is de oorzaak hiervan zo zeldzaam dat een huisarts, een arts van een Eerste Hulp van een ziekenhuis, of een dierenarts, er helemaal niet mee bekend is, of het helemaal niet op de radar heeft bij stellen van een diagnose. Algemene artsen en dierenartsen weten van alles een klein beetje en hebben nu eenmaal blinde vlekken. Zeker als het om lastige en ook zeldzame materie gaat. Bij de geneeskunde van mensen is dit al hardnekkig, laat staan bij dierengeneeskunde. Dus ik probeer altijd zelf de 'ui af te pellen' door internet te raadplegen. Artsen moeten bij mij altijd zelf even internet raadplegen als ik in de spreekkamer zit, vaak nadat ik het water in hun ogen heb zien branden. Ik heb door deze attitude mijn eigen leven gered en mezelf heel veel 'met een kluitje in het riet' bespaard.
Naast bloedonderzoek kan bijvoorbeeld een lumbaalpunctie zinvol zijn, waarbij hersenvocht (liquor) wordt afgenomen en onderzocht op bijvoorbeeld hoge eiwitwaarden (eiwitten afkomstig van spieren die afgebroken zijn door een polyneuropathie). Een polyneuropathie kan in meer of mindere mate verlamming van de spieren geven. Soms doen die spieren nog wel wat, maar dan is het wel snel op. En kan er ook algehele vermoeidheid zijn. Een auto-immuun polyneuropathie kan door van alles getriggerd worden: virussen (zoals botulisme), bacteriën (zoals Campylobacter). Acute Polyradiculoneuritis en Myasthenia Gravis zijn enkele ziekten op dit terrein. Het ziektebeeld en ook de prognose, kan per patiënt verschillen.
Let wel: ik ben geen dierenarts hè! Het is gewoon een invalshoek die ik je mee wil geven voor het geval dat de oorzaak niet onmiskenbaar uit bloed- en hartonderzoek naar voren komt. Just my two cents...
Ik wens jou sterkte en je hond snelle beterschap toe. Ik volg deze draad met veel interesse.
Wat verstandig van je dat je je hond niet hebt achter gelaten, had ik in jou situatie zeker ook niet gedaan!
Hopelijk komt er vrijdag meer duidelijkheid.
Sterkte hoor, is heftig als je lieverd niet lekker is en je kan er niks mee.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?