Het duurt nog wel even (4-5 maanden), maar ik probeer mijn ongeduld te verzachten door alvast zo veel mogelijk onderzoek te doen voor we onze Spaanse (galgo) adoptant in huis krijgen :) Sorry als dit al een topic is, maar het zoeksysteem werkt niet? Ik krijg bij elk zoekwoord 0 resultaten.
Ik zie heel veel bijproducten langskomen in de ingrediëntenlijsten van brokken en vroeg me af welke het beste zijn en of het überhaupt veel uitmaakt? Is er een ideale verdeling tussen de soorten ingrediënten? Welke ik regelmatig tegenkom: Rijst, zoete aardappelen, witte aardappelen, mais, linzen, haver, wortel, biergist, tarwe, soja, verschillende fruitsoorten en meer.
Ik zag op een dierenarts website voor het zelf samenstellen van voeding de volgende verhoudingen staan: 40% vlees, 30% groenten (gekookt en gepureerd), 30% zetmeel ((bruine/witte) rijst, gerst, havermout, (zoete/witte) aardappelen). Op een website met percentages van o.a. barf, NRV, NRF en Tannetje koning neigt het meer naar 85% vlees/organen/botten, 15% groenten. Heeft een van de twee gelijk? Zit de waarheid hier ergens tussenin? Weten we het gewoon nog niet? Ik zelf wil niet samenstellen en het gewoon op brok houden. Het maximale percentage vlees hierin ligt volgens mij rond de 60%.
Er lijkt vrij veel tegengestelde informatie te bestaan over dit onderwerp en vroeg me af hoe jullie hier over denken?
Geef een brok met hoog vlees gehalte en geen granen, granenvrij. Zelf samenstellen niet doen, zeker niet als het je eerste hond is....kijk naar je hond hoe die het op een goede brok doet en blijf even de brok geven die de hond op het moment als die bij jou komt krijgt.....in de brok zit alles. Vlees...spiervlees , 20% bot , en orgaan...ook weer grootste aandeel vlees...groenten hoef je er niet bij te voegen, je kan eens een rauw eitje geven, en wat groenten restjes van jezelf, fruit een appeltje zonder klokhuis, meer dan voldoende... ik zelf voer mijn honden rauw vlees...een voorbeeld....Eend compleet - 100 % GLUTENVRIJ vers vlees voor de voedsel gevoelige en voedsel allergische hond.
Samenstelling: | |
Eendenvlees | 57% |
Eenden karkas | 20% |
Eenden orgaan; lever, hart | 10% |
Gepureerde groenten en fruit | 12% |
Zalm olie | 1% |
Is een voorbeeld.
Ik voer hoofdzakelijk vlees, puck krijgt er ook wat groenten bij. Verder krijgt ze ook wel brok.
Dit voer ik voornamelijk in de wintermaanden voor erbij en als ik eens vergeten ben om vlees uit te leggen.
Ik voer naar het vlees VOL brok van Darf.
Schildklierprobleem , geen strot voeren...en obstipatie hebbn mijn honden nog nooit gehad, en hier wordt al 35 jaar vers vlees rauw gevoerd..........hartproblemen van graanvrij voer....ook hier geen honden met hartproblemen, hier wordt ook graanvrije brokken gevoerd...voer waar je hond het goed op doet...
Ik geef gewoon brok. Voor ik Link kreeg helemaal uitgezocht wat kwalitatief goede brok is, naar mijn maatstaven. Bij mij is eruit gekomen dat ik het liefst Acana of Carnilove voer. Hoog vlees gehalte, geen granen ed. Ook in deze merken heb je verschillende soorten wat weer verschillende percentages heeft in vlees enz. Kijk ook eens op https://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken
Mijn ervaring met mijn 2 Spanjaarden, 1 is overleden, dat ze in het begin het helemaal niet goed doen op veel vlees, dat zijn ze niet gewend, ik zou de hond eerst een brok geven, zoals Renske konijn/eend, daar zit ook wat haver in en het vleesgehalte is niet heel hoog.
Te hoog vleesgehalte dat valt vaak helemaal niet goed, ze gaan er aan de rees van.
Tannetje heeft het over vers vlees KVV.
Ikzelf geef nu brok wolfsblut paard en dat gaat goed, soms krijgt hij KVV.
Ik raad dus aan om niet al te grote zakken aan te schaffen, omdat ze in Spanje vooral graanbrokken krijgen, wat er voor handen is krijgen ze.
Wolfblut en Renske verkoopt ook kleinere zakken, dat is wel fijn om uit te proberen.
Dolcinea krijgt brok met een vleesaandeel tussen de 30 en 40 % zit geen tarwe in wel een klein aandeel rijst.
ik denk dat we gewoon nog niet weten wat de beste samenstelling in het algemeen is. en dat een hond ook wel flexibel is, aangezien hij toch oorspronkelijk leefde van oa het afval van ons mensen, een hond in India of Okinawa zal anders gegeten hebben als een hond die bij Eskimo's leefde. Geen idee of daar ooit studies naar gedaan is welke hond het langste leefde op welk soort voer in welke omgeving.
Ik denk dus dat veel mogelijk is zo lang de hond maar de benodigde vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen binnen krijgt om goed te kunnen functioneren. Wat natuurlijk nog een hele studie is.
Daarbij komt nog als enorm belangrijk punt, dat de kwaliteit van het voer een grote rol speelt.
Graanvrije brok voeren is een hype die niet direct synoniem is voor kwalitatief goed of compleet voeren.
Mijn voorkeur zou uitgaan naar rijst (ja, granen) in plaats van aardappelen of peulvruchten als grootste bron van zetmeel. Uit Amerikaans onderzoek is al een tijdje een mogelijk verband gevonden tussen graanvrije brokken en hartproblemen (specifieker; DCM, taurine-deficient/nutritional dilated cardiomyopathy), hier is nog veel onduidelijkheid over en nader onderzoek zou zeer gewenst zijn- maar de populaire graanvervangers zouden aangewezen kunnen worden als mogelijke oorzaak. Even heel simplistisch uitgedrukt, het ligt natuurlijk gecompliceerder.
Er is niet één perfecte brok. Met alle verschillen tussen honden in uiterlijk, zitten ook verschillen aan de binnenkant. Zo is het vermogen om zetmeel te verteren (o.a. door het enzym alfa-amylase, wat het ene ras veel beter/meer kan aanmaken dan het ander) enorm verschillend per hond/ras. Voor de ene hond is een hoog vleesgehalte, of laag koolhydraatgehalte, dus ook gewenster dan voor de ander.
Ontzettend bedankt voor alle reacties. Ondanks (en misschien juist wel door) de verschillende meningen heb ik er zeker al veel aan gehad.
@Yooop, heel fijn om galgo-specifieke informatie te krijgen. Ik zou zelf wel het liefst biologische voeding geven. Helaas is daar heel weinig keuze in. Is om te beginnen Yarrah biologisch adult hondenvoer met kip een goede optie? (vergelijkbaar met Renske met 26% ruw eiwit en 42,5% koolhydraten)? Misschien in combinatie met Acana (Dan wel niet biologisch, maar wel vrije uitloop en scharrel)? De haver, mais en tarwe op plaats 2-4 lijken me wat veel?
Ingrediënten:
19,9% gedroogde kip*, volkoren haver*, gele mais*, volkoren tarwe*, sojaschilfers*, kippenvet*, erwten*, baobab*, 3% gedroogde wilde MSC¹ haring, gehydrolyseerde lever*, zonnebloempitschilfers*, mineralen en biergist.
@Dobry, "Ik denk dus dat veel mogelijk is zo lang de hond maar de benodigde vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen binnen krijgt om goed te kunnen functioneren. Wat natuurlijk nog een hele studie is." Dit is een lastige inderdaad. Ook het antwoord op de vraag over het vermogen van het lichaam van de hond om bijvoorbeeld bepaalde toegevoegde of plantaardige vitamines en mineralen op te nemen zou heel fijn zijn om te weten, om ook maar even Charlotte-Sophie's stelling mee te nemen. Ik zou mijn nieuwe maatje bijvoorbeeld het liefst gewoon op een vega(n) brok zetten , maar omdat ik zijn/haar gezondheid en geluk dan niet kan garanderen lijkt biologisch me een goede optie. Interessante vragen ook over de ontwikkeling van honden in verschillende culturen/regio's!
@Ushanka, verbazingwekkend eigenlijk hoe weinig onderzoek er nog is gedaan naar dit soort problemen. Ik heb het artikel gevonden en opgeslagen. Interessant onderwerp. Ik zal de voorkeur voor granen in gedachten houden en naast dit forum ook zeker galgo-specifieke informatie vragen aan mijn dierenarts en de stichting.
Nou dat is Yaraah toch? vooral de zonnebloempitschilvers daar heb ik vraagtekens bij, zouden dat gemalen schil zijn?
Ik heb nu een 2 de Spanjaard, een Podencomix, mijn vorige hond was ook een Podencomix.
Ik heb bij beide nu gemerkt dat je het vleesaandeel eigenlijk moet opvoeren.
Ik ben ook op zoek naar een goed biologische brok, maar ik heb hem niet kunnen vinden, ook omdat Sam slecht reageert op kip en lam.
Zeker in het begin zou ik kijken of je kleinere zakken kan kopen, ik heb kilo's weggegeven, elke keer weer, nu wist ik, kleine zakken kopen en dan zien we wel.
Hou je ons op de hoogte, en foto's plaatsen lijkt me ook heel leuk!
gezondheid en geluk kan je denk ik met geen een voer echt garanderen, maar ik snap wat je bedoeld. Als je denkt aan vegan, ga je gelijk denken aan tekorten. En idd kan je niet zomaar vlees en andere dierlijke produkten weglaten, want dan ontstaan idd tekorten.
Ik heb mijn hond nu op vijf dagen vegan, en 2 dagen barf. Ik heb een basis maar er wordt veel afwisselends toegevoegd aan haar menu, ik geloof nl. in afwisseling. Graag zou ik nog eens een site als cronometer hebben en dan speciaal voor honden.
Ik denk dat yarrah ok is, Jenna krijgt er vaak de kuipjes van als snack, er zijn ook nog andere opties. Bij voerwijzer zou je ook eens kunnen kijken, daar is veel informatie.
Maar ik zou wat ik ook ga geven ook nog regelmatig geschikte groentes, fruit, aardappel, volkoren rijst, boekweit e.d. geven. Als je veel varieert loop je denk ik ook de minste kansen op tekorten. En als je voor biologisch kiest, de minste kans op evt. toxische stoffen erin.
Naar mijn mening is Yarrah ook gewoon een prima brok. Een van mijn honden krijgt hun sensitive variant. Edgard & Cooper heeft ook twee biologische varianten, deze zijn wel glutenvrij. Die krijgt mijn andere hond ook regelmatig. Schesir heeft ook een biologische brokvoeding.
Zoals een wolf hoeft inderdaad niet maar wel zoals zijn spijsverteringsstelsel zegt: vleeseter. Tot plat gestampte poeder is in mijn ogen geen gezonde voeding, ookal is dit “volledig” samengesteld. Iemand van Herbalife heeft mij zo ook eens voeding proberen aansmeren maar nee danku liever vers gemaakt eten.
Bokashi?
@Yooop, Zag je snel een reactie wanneer een bepaald voer niet goed voor hem was? En wanneer weet je dat het waarschijnlijk goed zit en grotere zakken kunt kopen? Is een gevoeligheid voor kip iets dat vaak voorkomt? Dit lijkt me nu juist een van de dieren die het minste problemen zou moeten opleveren.
We zullen het forum zeker op de hoogte houden!
@Mila en de hondjes Kaylo & Tika, Bedankt voor de suggesties. Ik was Edgard en Cooper nog niet eerder tegengekomen, maar nu heeft de brok 'Verse biokalkoen en biokip' toch mijn voorkeur. De ingrediënten zien er goed uit, het is biologisch voer in een biologisch afbreekbare zak van een Nederlands bedrijf met 10% van de winst die naar een goed (honden)doel gaat.... Klinkt super. Nu is het hopen dat onze toekomstige hond het daar ook mee eens is.
Vers bijvoeren lijkt mij ook zeker geen slecht idee. Ik denk dat dat in ons geval zou gebeuren in de vorm van een paar keer per week vers fruit en groenten en 2/3 keer per week een plak van een darf vleesrol wanneer hij/zij daar aan toe is. De brok zal wel de hoofdvoeding zijn.
Ja Wendy, meteen veel jeuk, ik dacht eerst aan vlooien, maar dat was het niet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?