agressie tegen andere honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Hans (Gast)

Beste forumleden,   Onze hond (Duitse herder, 3 jaar) is agressief tegen andere honden. Ik probeer te achterhalen welk soort agressie het is. Maar ik zie het echt niet. Een paar voorvallen: - We zitten met de hond op een terras. Op 10 meter afstand komt een aangelijnde hond voorbij gewandeld. De hond was ons al gepasseerd en dan valt onze hond aan. Hij had het ander hondje goed vast. Dit was een klein hondje, die onze hond nog niet eens gezien had. - Als we gaan wandelen en we komen een andere hond tegen, zetten we hem aan de voet. Hij is volledig gefixeerd op de passerende hond met niets af te leiden. Hij blijft zitten maar eens de hond gepasseerd is, wil hij aanvallen langs achter dus. - We komen een huis voorbij gewandeld. Waar een cocker los op de oprit zit. Hij begint te blaffen en komt dichter. Dan doet onze hond niks. Enkel wat jammeren. Niet grommen en geen aanval. - Als de hond in onze tuin zit en er komt een hond voorbij gewandeld. Reageert hij niet ofwel loopt hij langs de draad mee met de andere hond. - Op de kringgroep reageert hij vrij wel niet op de andere honden. Hij is ook pas geslaagd op de begeleidingshond proef. Hier wordt hij aangelijnd aan een paal en komt er een andere hond voorbij. Dan reageert hij niet.  - Als hij een andere hond passeert, gaat hij altijd markeren. - Als we andere honden passeren achter een omheining gaat hij ook niet blaffen of grommen. Enkel soms jammeren en markeren.   Ik ben te weten gekomen dat er angst in de lijn zit aan moeders kant. We hebben contact gehad met een ander baasje met een pup uit hetzelfde nest. Dit is een teef. Maar heeft het zeker niet in die extreme mate als de onze. Het andere baasje heeft contact gehad met de fokker en die heeft uiteindelijk dan toegegeven dat angst in de lijn zat. Ik heb de fokker ook gecontacteerd maar geen reactie gekregen. Nu heb ik gezien dat hij weer een fokteef verkoopt via een veilingsite. Hier zegt hij in de omschrijving dat deze hond argwanend is tegenover andere honden.   Onze hond wilt ook alleen maar spelen constant. Hier ervaar ik ook een probleem. Hij duwt de bal met zijn neus naar mij, om te zeggen kom gooi maar (dat denk ik dan). Maar op het moment dat ik het dan wil pakken, pakt hij dit zelf. Is dit dominantie?   Voor tijdens het wandelen willen we nu een muilkorf aanschaffen, zodat we met een gerust hart kunnen wandelen. Wij zijn super gestresst als we gaan wandelen, dat heeft natuurlijk ook invloed op de hond. Maar we hebben echt schrik dat hij een andere hond iets ernstigs aan doet. Eén seconde onoplettendheid kan genoeg zijn. Er is al een gedragstherapeut langs geweest. Zei dat er niks mis was. Enkel beloningsgericht verder trainen. Maar soms als hij een andere hond ziet, krijgen we hem niet afgeleid met eten.   Een heel verhaal. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik probeer even mee te denken: als hij last had van angstagressie, zou hij dan niet net reageren als er een hond recht op hem afkomt? Dat is toch veel confronterender dan wanneer de hond voorbij is?

 

En naar andere mensen toe? Bezoekers? Vreemden? Kinderen?

 

Onze Deen had last van angstagressie (heeft nooit iemand gebeten, maar hapte wel in de lucht naar handen/gezicht), hij was heel erg bang van mannen met luide stem die zich over hem bogen.

 

En ja, ik weet dat dit voor alle honden erg confronterend is, maar als mensen niet naar me willen luisteren!

 

Een goeie gedragstherapeut heeft onze hond ingeschat, en met een sessie of 6 en een hoop huiswerk is het ons gelukt om die angstagressie om te buigen. De angst is nooit helemaal weg, maar er wordt thuis nou helemaal anders mee omgegaan.

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik zou accepteren dat je hond niet met andere kan en dat je dit ook niet aan moet willen leren. Je hebt een duitse herder die flink wat schade toe kan brengen. Ik kan zelf uit je verhaal niet opmaken waarom hij zo doet, kan je misschien wat meer over de lichaamstaal vertellen? Kijkt je hond weg, gaat hij gapen, als hij de aanval inzet doet hij dit dan meteen of wacht hij nog even. Er zijn in de hondentaal veel signalen die je kan missen, ook signalen die je kunnen vertellen of dit gedrag uit onzekerheid komt, angst, of gewoon agressie of nog een andere oorzaak.
Omdat je hond vanuit het niks aanvalt (zoals ik het nu lees uit je verhaal) lijkt het mij te gevaarlijk om hem te trainen sociaal te zijn naar andere. Omdat hij geen tot weinig signalen uitzend kun je hem dus ook niet voor zijn. Zou hij signalen uitzenden, dan is het risico natuurlijk minder, maar hij kan alsnog schade aanrichten.

In jullie geval zou ik er de voorkeur aangeven om de hond te trainen om andere honden te negeren. 

Dit doe je bijvoorbeeld door met een flinke boog langs andere honden te lopen, hem dus niet te laten zitten aan de voet (hierdoor kan de hond te dichtbij komen voor je hond, en kan hij dus het vervelende gedrag laten zien) Je leert je hond met een bocht omlopen dat jij ervoor zorgt dat een andere hond hem niet kan deren. Op deze manier geef je hem dus vertrouwen en zekerheid, en je hebt voldoende afstand van de andere hond dat je eigen hond niet de neiging voelt om de aanval in te zetten. Dus een hond die ziet dat jij het voor hem oplost en een hond die niet in een situatie komt waarin hij zich niet prettig voelt. 
Wat eventueel ook een optie is (maar dit zou je wel even goed moeten bespreken aangezien het aanval gevaar erin zit) om naar een sociale wandeling te gaan. Dan wandel je met je hond aan de lijn en leer je de hond dat andere honden niet eng zijn. Alle honden zullen aan de lijn zitten dus je hebt ook geen last van loslopers die op je hond af komen. Je dit dit met een groep honden. Ik weet er het fijne niet van dus als ik nu iets fout zeg mag iemand me gerust corrigeren.

 

Ik kan goed begrijpen dat jullie nu behoorlijk gestrest zijn, als je de hond een muilkorf omdoet en dan minder gestrest loopt dan denk ik dat het voor nu ook even een optie is. Al is het maar zodat jullie fijner lopen (de hond voelt jullie haarfijn aan, en hoe fijner jullie lopen, hoe fijner de hond loopt) De muilkorf is wel iets wat aangeleerd moet worden, niet iedere hond accepteert de muilkorf meteen. 

Ik hoop dat er nog meer mensen reageren, hoe meer visies en kijk en op het verhaal hoe beter het voor jullie en de hond hopelijk word. 

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Ik moet zeggen dat ik niet echt een rode draad uit je verhaal op kan maken. De enige relatie die ik kan vinden is dat hij uit/aanvalt vanuit een positie waarin hij stilzit/staat. Klopt dat? Je kan passeren (lopend) andere kunnen jou passeren (terwijl je loopt) Als hij kan meelopen achter een hek etc. gaat het ook goed. Alleen als je hem laat zitten (en nu op het terras) dan is hij volledig gefocust en valt hij aan na het passeren van de andere hond?

 

Als dat zo is dan zou ik hem in ieder geval niet meer laten zitten en wachten maar gewoon door blijven lopen en met een boog passeren.

 

Verder sluit ik me helemaal aan bij Eline, en sociale wandelingen zijn echt een aanrader dan heeft een gedragstherapeut ook de kans om goed te observeren wat er in welke situatie gebeurd.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat de oorzaak ook is (bijna altijd onzekerheid, angst) hij vind aangelijnd andere honden niet leuk. Ik zou dan zelf in een hele grote boog om andere honden heen lopen, de andere kant uit, maar in ieder geval, de confrontatie niet aangaan, dat kan je hond duidelijk niet aan.

Als je weg loopt, om loopt, laat je ook aan je hond zien, dat ipv aanvallen, hij het ook kan oplossen door weg te lopen, zo zijn andere honden minder bedreigend.

Weet niet waar je woont, maar een cursus sociale wandeling, kan heel goed helpen.

http://www.dogstart.nl/cursussen/cursus-sociale-wandelingen

 

 

Je zegt dat je de hond kort houd als er een ander aankomt, zo vertel je je hond eigenlijk: let op, er komt een hele enge hond aan. 

 

Herder eigenaresse (Gast)

Mijn Duitse Herder reageert ook totaal niet op eten. Ik merk wel duidelijk dat ze uitgedaagd wil worden. Het zijn slimme hondjes die met hun koppie willen werken.

Ik ken de situaties niet goed om ze te beoordelen, maar een vraag die bij mij naar boven komt; hoeveel uitdaging (niet alleen beweging) krijgt jullie Duitse Herder?

Dat met een speeltje tegen je aanduwen doet die van ons ook. Dan wil ze spelen. Ik bepaal alleen wel wanneer we dat doen en ga dit niet straffen of zo.
Speuren jullie ook? Afgelopen weekend hebben wij dit voor het eerst gedaan. Een kwartiertje speuren en ze was de rest van de middag volledig uitgeteld. Dan is het makkelijker om te trainen in de situaties die jullie tegenkomen volgens mij. (zeg ik op gevoel)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

 

Volgens mij gaan jullie veel te gespannen lopen met de hond.

Dan pas laat hij dit gedrag zien...

 

Daar voor zou ik hem geen muilkorf aandoen. Komt er een andere hond aan meteen omdraaien en doorlopen... Aandacht vragen door middel van een speeltje of beloning snoepje.

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik ben het wel eens met Cia en de  ' herder gast'.

Waarschijnlijk te veel spanning in jullie wandelingen. Dat pakt je hond feilloos op.

Je hebt dus een hond die schijnbaar uit het niets kan aanvallen en ook durft te bijten blijkbaar. Dat is sowieso een gevaarlijke situatie en ik begrijp geen enkele gedragstherapeut die dan zegt dat er eigenlijk niets mis is.....

Ik zei expres schijnbaar, omdat een hond altijd laat zien dat hij gaat aanvallen: jij als baas moet gaan leren dit te herkennen en er direct op inspelen. En ingrijpen door middel van afleiden en uit de gespannen situatie halen.

 

Hoe kun je dat doen?

Geen muilkorf, daar leert je hond niks van.

Wél aangelijnd laten zodat je altijd kunt ingrijpen.

Let goed op je hond als je een andere hond nadert: zodra jouw hond gaat fixeren( de andere hond aanstaren), direct je hond meenemen een andere kant op: het oogcontact actief verbreken. Verder geen correctie oid.

Dat is soms seconden werk ....het moment van op tijd ingrijpen bedoel ik.

Maar als je dit consequent blijft doen én hem beloont( bv met een bal spelletje ; wel aan de lijn laten)nadat de ontmoeting vreedzaam is verlopen, dan train je dit er wel uit. Zeker als je het bal spelletje echt héél erg leuk maakt zodat hij er alles voor over heeft...

Wellicht ten overvloede: aangelijnde honden moeten niét gaan kennismaken met elkaar of spelen. 

Hans (Gast)

Bedankt alvast voor jullie reacties.

We zijn nu inderdaad zeer gespannen tijdens het wandelen.

Maar het is dus niet dat hij het enkel doet als hij is aangelijnd.

Zo is het al gebeurd op de kringgroep, dat we aan het trainen zijn. Een andere hond  komt op het veld (aan de andere kant) om zijn training aan te vatten. En opeens schiet hij naar de andere hond (een teef in dit geval). Zo ook toen we op een terras zaten en een hond komt ons gepasseerd op meer dan tien meter. En onze hond valt het kleine hondje aan langs achter. (Toen was hij wel aangelijnd, maar hefet zich losgetrokken)

Hij is pas geslaagd op de begeleidingshond proef, daar wordt hij vastgemaakt aan een paal en moet hij gaan af liggen, terwijl een hond passeert. Dan doet hij niks.

Zou het misschien territoriale agressie kunnen zijn?

Ik denk dat we genoeg bezig zijn met de hond.

Twee maal per week naar de kringgroep. Minstens 3 (nu korte) wandelingen per dag.
Een tijdje geleden ben ik begonnen met snoepjes overal in huis te verstoppen en hem deze te laten zoeken. Zo verstopte ik deze ook in de kasten en moest hij gaan liggen als hij dacht dat er iets in die kast zat. Maar dat werkt ook niet meer de laatste tijd. Hij gaat gewoon eender waar liggen. Is het dan te saai geworden?

Er wordt overdag ook geoefend en gespeeld in de tuin.

In sommige gevallen als hij in de verte een hond ziet. Dan is hij met niks af te leiden noch snoep, noch speeltje. En dan is het trekken en sleuren om zijn aandacht af te leiden. En dat lijkt me toch ook niet optimaal.  Het is een uit de kluiten gewassen Duitse herder, dus corrigeren is ook niet echt simpel.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Als hij het niet doet als hij aan een baal zit, heeft het dus met jou te maken.

 Jij zult hem als baas duidelijk moeten maken, dat jij zelf de boel gaat regelen. Dit doe je door als eerste weg stappen van andere honden, afstand nemen. Zo neem jij het initiatief. 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" Bedankt alvast voor jullie reacties.
We zijn nu inderdaad zeer gespannen tijdens het wandelen.
Maar het is dus niet dat hij het enkel doet als hij is aangelijnd.
Zo is het al gebeurd op de kringgroep, dat we aan het trainen zijn. Een andere hond  komt op het veld (aan de andere kant) om zijn training aan te vatten. En opeens schiet hij naar de andere hond (een teef in dit geval). Zo ook toen we op een terras zaten en een hond komt ons gepasseerd op meer dan tien meter. En onze hond valt het kleine hondje aan langs achter. (Toen was hij wel aangelijnd, maar hefet zich losgetrokken)
Hij is pas geslaagd op de begeleidingshond proef, daar wordt hij vastgemaakt aan een paal en moet hij gaan af liggen, terwijl een hond passeert. Dan doet hij niks.
Zou het misschien territoriale agressie kunnen zijn?
Ik denk dat we genoeg bezig zijn met de hond.
Twee maal per week naar de kringgroep. Minstens 3 (nu korte) wandelingen per dag. Een tijdje geleden ben ik begonnen met snoepjes overal in huis te verstoppen en hem deze te laten zoeken. Zo verstopte ik deze ook in de kasten en moest hij gaan liggen als hij dacht dat er iets in die kast zat. Maar dat werkt ook niet meer de laatste tijd. Hij gaat gewoon eender waar liggen. Is het dan te saai geworden?
Er wordt overdag ook geoefend en gespeeld in de tuin.
In sommige gevallen als hij in de verte een hond ziet. Dan is hij met niks af te leiden noch snoep, noch speeltje. En dan is het trekken en sleuren om zijn aandacht af te leiden. En dat lijkt me toch ook niet optimaal.  Het is een uit de kluiten gewassen Duitse herder, dus corrigeren is ook niet echt simpel. "

 Dan ben je al te laat, dat is wat we willen zeggen met de signalen opvangen en op tijd ingrijpen.

Je moet zijn aandacht trekken vóór hij zover is dat hij niks meer hoort.

Wij hebben ook een hond die "vanuit het niets" andere honden aanvalt.  Maar het was helemaal niet vanuit het niets, de signalen zijn soms zo subtiel dat we ze niet direct zien, maar als je er op let zal je echt wel signalen herkennen.

Ook hebben wij ons moeten aanpassen aan de hond dwz dat we altijd de omgeving in het oog moesten houden : niet lekker slenteren en babbelen, maar rondkijken en weten waar ze op reageert.  We oefenden extra op "los" dat was bij ons het commando om de "aanval" te onderbreken en haar dan te belonen (je moet een plan B hebben als je te laat bent met de signalen op te vangen).

Nu is ze zeven jaar, ze loopt gewoon tussen de andere honden van de groep, en bemoeit zich met niemand.  We weten als het een drukte is, dat ze opvliegend wordt, dan gaan we met haar voor- of achteraan lopen (waar het dus rustiger is).  We weten als ze zich niet 100% voelt, dat ze opvliegend is, dus houden we haar gedrag in het oog en zorgen we weer voor rustpunten en afleiding.

Zulk een hond is een uitdaging maar je kan er goed mee leven, het berust allemaal op kennis van het gedrag van je hond en op tijd ingrijpen en afleiden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat ik denk is dat veel herders toch al vanuit het nest veel stress hebben omdat ze toch op een bepaalde manier behandeld worden. Misschien komt jou hond ook van zo'n nest waar de moeder onder grote druk stond?

 

Mijn eerste eigen hond was een duitse herder uit een werklijn. Ik ging ook met haar naar de duitse herderclub. Dit is al 15 jaar geleden dus het zal er hopelijk nu anders aan toe gaan, maar ik heb daar ervaren dat het er tamelijk hard aan toe ging indertijd,  commandos die met luid gebrul geoefend werden, alsof de honden soldaten waren op driloefening ofzo.

De pups moesten al een slipketting om, en helaas veranderde mijn leuke pup in een happerige uitvallende hond. Ik had er geen goed gevoel bij en ben naar een gewone hondenschool gegaan en ze veranderde terug naar een leuke vrolijke pup. Ze kon gewoon loslopen al was ze niet fan van alle honden, Maar daarbij was ze goed te begeleiden. We zijn later gaan speuren wat ze heel leuk vond.

De buurman die ook een dh had, en die gewoon doorgegaan was met clubtrainen, kon zijn hond nooit loslaten met andere honden, terwijl op de club de hond vele prijzen gehaald had en daar gewoon met andere honden kon.

 

 

Ik weet natuurlijk niet of die situatie iets met jouw hond te maken heeft. Maar je zou denk ik eens kunnen kijken of de hond een goede balans heeft tussen inspanning en ontspanning. Vertrouwd de hond op jou buiten en heeft hij vertrouwen in zichzelf?

 

De hond die ik nu heb (denk duitse herder ogar polski kruising) kan ook absoluut niet met andere honden, bij haar is het angst en ik denk dat ze in mij ook nog niet veel vertrouwen heeft, maar het gaat al stukken beter nu.

Ik heb zelf veel aan Turid Rugaas haar methode die beschreven staat in haar boekje Help mijn hond trekt (valt uit).

 

Wat ik nu nog steeds doe is heel goed opletten, voorkomen dat ze uit gaat vallen, een situatie als die jij beschrijft daar zou ze precies hetzelfde doen, ik ga dus bijv. niet met haar op een terras zitten nog, omdat ze daar niet aan toe is of ergens in een druk park lopen waar veel honden zijn. De bedoeling is dat ze gaat leren dat wandelingen ook leuk en ontspannen kunnen zijn en ze niet steeds hoeft uit te vallen. Als er dan eens een andere hond aankomt, leid ik haar tijdig af, we maken een flinke boog of lopen de andere kant op. Zo heeft ze geleerd rustig te zijn tijdens een wandeling.

 

Timing is heel belangrijk, als je te laat bent is de hond al zo hoog in de fixatie dat je hem niet meer bereikt.

 

Het snoepjes verstoppen zou ik vervangen door ander hersenwerk als hij het niet meer leuk vindt, alles zonder druk, rustig en begrijpelijk aanleren.

 

Verder zou ik goed hondentaal leren en kijken hoe jouw hond zich voelt op bepaalde momenten en situaties en daar dan op inspelen.

 

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

 

Je kan ook eens de filmpjes van Zak George googlen, hij heeft een heel leuke manier om met honden om te gaan, misschien doe je ideeen op.

 

Ik ben me ook aan het verdiepen in BAT training en we doen onze eigen versie daarvan omdat het in de praktijk niet heel makkelijk is uit te voeren vind ik.

 

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/06/17/uitvallen/

 

En het is natuurlijk gewoon ook zo dat sommige honden op volwassen leeftijd nu eenmaal niet met andere honden kunnen. Dat is ook het doel niet, het doel zou denk ik moeten zijn dat de hond zoveel vertrouwen in jou en zichzelf krijgt dat hij het niet meer nodig vindt naar anderen uit te vallen, maar ze leert te negeren.

 

 

 

 

 

 

^