Ik vraag me af,
.. bij een wolvenroedel blijkt het te gaan om een familie, een vader, moeder en kinderen van diverse leeftijden, waar blijkbaar rangorde niet aan de orde is, de ouders handelen als opvoeders, zorgen voor voedsel en veiligheid. De jongen worden volwassen en verlaten de groep, de ouderen trekken zich op het einde van hun leven terug en sterven.
Zijn er uberhaupt studies bekend van natuurlijke hondenroedels, behalve die van Ray en Lorna Coppinger (al leefden die honden niet in roedels zoals wolven, maar eerder solitair of in kleine groepjes, meestal moeders met kinderen)?
Het verhaal van de man die verscheurd werd door zijn drie honden toen hij bewusteloos neerviel, zou weleens eerder iets over de man kunnen zeggen dan over de honden natuurlijk. We kennen de voorgeschiedenis niet, dus we kunnen daar geen conclusies uit trekken. Je hoort wel vaker dat honden zich tegen de eigenaar keren, maar achteraf blijkt dan dat die honden ook niet echt respectvol behandeld zijn.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Roedelmethode, Calming Signs, Cursus OF gewoon mezelf?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De hele opvoeding van een hond en de genetische aanleg is gebasseert op sociale omgang met elkaar, iedereen die een hond heeft, heeft sowiezo zijn eigen huisregels, omdat iedereen zijn eigen huisregels heeft waar de hond moet leren zich aan te houden, word jij als baasje de bepaler, en dus de ranghogere(ook een moederhond is de bepaler voor haar puppen en daarmee de ranghogere). Heb je meerdere honden dan zijn ze nooit gelijk in positie er is altijd één die bepaald voor de ander, heb je meerdere honden dan zal je ook zien dat bepaalde honden vaak meer gericht worden op een andere hond dan op zijn baasje en dat willen we toch ook liever niet?(tenminste als ik hier doorgaans de reacties lees op HP dan moet je met meerdere honden toch meer dingen gaan doen met de honden appart van elkaar.....)
Wij hebben veel ervaring met meerdere honden bij elkaar, puppen die hier komen wonen worden opgevoed door de ranghoogste hond, dit gaat niet met continue correcties of zo...nee er wordt met heel veel geduld duidelijk gemaakt hoe de puppen zich moeten gedragen binnen de roedel, de pup krijgt wel de ruimte om andere keuzes te maken, maar daarin wordt hij wel gecorrigeert en dan niet fysiek maar veel meer mentaal. De taal tussen volwassen honden en puppen is heel duidelijk en consequent de pup moet zich gewoon aanpassen aan de regels en de rituelen binnen deze roedel zo niet dan hoort hij er even niet meer bij, en er is hier nog nooit een pup binnen geweest die daar niet mee om kon gaan.
Wat wij mensen er van maken om een hond op te voeden is erg verschillend en er zijn veel discussies over, omdat we menen dat we er zoveel verstand van hebben, zelf nog meer dan de hond zelf. Honden discuseren niet, en wijken ook niet af van wat ze zelf geleerd hebben.
Een wolven roedel in het wild bestaat uit een groot gezin, honden roedels in het wild bestaat ook uit een groot gezin. Hebben ze beide geen gezin dan zorgen ze ervoor dat ze dit voorelkaar kunnen krijgen, maar krijgen ze dit om bepaalde redenen niet voor elkaar dan gaan ze niet in de put zitten of worden depri, nee ze gaan door, ze gaan vooruit, dan maar alleen. De voorkeur bij zowel wolven en wilde honden ligt in het groepsleven en niet solitair.
Ik ken de roedelmethode onvoldoende, maar wat ik bijvoorbeeld zie in de filmpjes van de wandeling is dat er geen enkel intiatief van de hond uit mag zijn. De hond wordt in feite continue gecorrigeerd voor ieder eigen initiatief.
Dan kom je natuurlijk direct bij wat je daar onder verstaat. Af en toe rustig je hoofd naar beneden om te gaan snuffelen en plassen of je zelfbedachte plannen mogen uitvoeren?
Wat doe je op oudjaarsdag? Juist! Dan ga je lezen en leren. Ik ben pas op pagina 50 omdat ik natuurlijk ook aantekeningen maak. Gaat nu over de 4 niveaus van sociale communicatie. Maar ik heb dus al een stuk over dominantie etc, en wil graag de samenvatting met jullie delen zodat jullie er misschien iets aan hebben (of om te discussieren). Bereid je voor haha... gelieve niet te kopieren quoten hier mag natuurlijk wel!
Dominantie, onzekerheid en intelligentie
Ik zet af en toe iets schuingedrukts ertussen, want dan reflecteer ik op mijn situatie zodat jullie misschien kunnen helpen of gewoon nog meer weten over mijn situatie
uitdaging met sociale omgeving (prikkels) en daardoor gemotiveerd om te leren.
-> reactie omgeving (belonend of bestraffend) zorgt voor het gedrag van de hond
Hond gaat uitdaging aan omdat hij sociaal en daardoor zeer opvoedbaar is
- Uitdagen = uitzoeken sociale verhouding -> rangordes
Nauwelijk 'onderdanige' hond -> iedere hond daagt uit en wil leren (en zich voegen in de roedelstructuur)
- Dominant = sterk de neiging om omgeving uit te dagen en overheersen
- Minder dominant = minder die neiging en makkelijker voegen naar baas
-> Hond die zijn omgeving niet uitdaagt leer niets. Compleet onopvoedbaar en vaak gevaarlijk
-> Oorzaak hiervan ligt in de jeugd - opgroeien zonder prikkels
-> Kan leiden tot afwijzen sociale uitdagingen of aanvallen
Diesel is een dominante hond. Wilde in het begin het liefst alles uitdagen (blaadjes, takjes etc) om daarna te overheersen. Dit is nu minder omdat ik grenzen heb gesteld (komt zo nog aan bod). Ik weet nu wel dat hij in het begin minder dominant, dus gevaarlijker was, omdat hij in het nest weinig tot geen prikkels heeft gehad en daardoor alles als nieuw moest ervaren. Dit uitte zich soms in aanvallen
Mate van dominantie geeft aan in hoeverre hij gezag en rangordes zal accepteren
-> gedragstest: hond samen met baas worden blootgesteld aan aantal prikkels. Score geeft goed beeld van de mogelijkheden van die hond in relatie met zijn (toekomstige) baas
Intelligentie = de mogelijkheid om indrukken van de sociale werkelijkheid op te doen -> leervermogen
Mate van dominantie <-> motivatie om op indrukken te reageren
'Intelligente' hond heeft meer indrukken te verwerken dan een 'domme' hond
-> Intelligente hond is daardoor instabieler dan een domme hond
-> Intelligente hond stelt hoge eisen aan zijn baas en opvoeding - heeft sterk de neiging om omgeving te overheersen dus baas moet grenzen stellen
-> Sterke behoefte aan leiding baas - structuur in indrukken en leren van gewenst en ongewenst gedrag
-> Hond leert hierdoor gelijk dat ranghogere alles bepaald en dat alles om hem draait
Diesel is naast zijn dominantie (dus) ook intelligent. Dit is een combinatie die vaak voorkomt, dus geen zorgen. Hij stelt wel hoge eisen aan mijn opvoeding (als ik zie hoe snel hij dingen oppikt als ik de leiding neem bijvoorbeeld). Toen hij al die dingen wilde overheersen in het begin, heb ik duidelijke grenzen gesteld. Hij heeft het nu alleen nog met sommige takjes of blaadjes die in het rond vliegen en voor hem neervallen. Hij gaat mij nu ook meer respecteren volgens mij (ik mag meer mezelf zijn, dus ook af en toe ziek zijn of niets doen, in plaats van alleen leider en als ik ziek was ging hij gelijk bovenop mij liggen)
Leert de hond om niet of onvoldoende op de ranghogere te letten dan wordt hij zelfstandig
-> Zelf omgaan met indrukken
-> Hoe dominanter, hoe zelfstandiger en des te minder hij rangordes zal accepteren
-> Status EN onzekerheid groeien - kent geen structuur en duidelijkheid over rangordes - problemen komen
Ik denk dat dit is gebeurd voordat wij in de problemen kwamen. Ik liet hem veel dingen zelf oplossen en uitzoeken. Als ik terugdenkt, weet ik nu dat hij hier best moeite mee had maar uiteindelijk in een soort ritme kwam en daardoor de problemen kwamen omdat zijn status groeide, maar ook zijn onzekerheid en dat raakte in de knoop denk ik
Elke hond is dominant, alleen is de ranghogere degene die bepaald in hoeverre hij dit in de roedel mag uiten.
Dit vind ik zo'n goede, duidelijke en mooie zin!
Mocht ik iets te onduidelijk zijn geweest (schreef het op zodat ik het zelf snapte haha) dan wil ik er best nog wat bij toelichten
Ik heb jouw hele verhaal gelezen, maar niet alle reacties, want dat werd me een beetje teveel
Wat ik vooral uit je verhaal haal is dat jij worstelt met welke methode bij je past.
Beide methoden, zowel de roedelmethode als de kalmerende signalen methode werken.
Ik ben zelf meer geneigd naar de roedelmethode waar overigens ook kalmerende signalen in verwerkt zitten.
Ik zou zeggen lees de boeken, verdiep je in de methoden en kies er dan eentje die bij jou past en die je denkt dat bij de honden zullen passen.
Zelf gebruik ik verschillende stukjes uit allerlei methoden. Maar daar moet je wel ervaring voor hebben en veel kennis van alle verschillende methoden. Dus dat zou ik niet zelf gaan doen.
Ik weet niet waar je woont, maar als je het fijn vindt dan kan ik een keertje met je mee wandelen en je vertellen wat ik zou doen.
Niet vanuit mijn hondenschool, maar als mede-collega op HP
Dominant = sterk de neiging om omgeving uit te dagen en overheersen
- Minder dominant = minder die neiging en makkelijker voegen naar baas
-> Hond die zijn omgeving niet uitdaagt leer niets. Compleet onopvoedbaar en vaak gevaarlijk
-> Oorzaak hiervan ligt in de jeugd - opgroeien zonder prikkels
-> Kan leiden tot afwijzen sociale uitdagingen of aanvallen
ik haal er maar even iets uit, iets waar ik bijvoorbeeld zelf niets mee kan, maar goed..
Diesel is een dominante hond. Wilde in het begin het liefst alles uitdagen (blaadjes, takjes etc) om daarna te overheersen. Dit is nu minder omdat ik grenzen heb gesteld (komt zo nog aan bod). Ik weet nu wel dat hij in het begin minder dominant, dus gevaarlijker was, omdat hij in het nest weinig tot geen prikkels heeft gehad en daardoor alles als nieuw moest ervaren. Dit uitte zich soms in aanvallen
Waarom is Diesel een dominante hond omdat hij blaadjes uitdaagde, en wat moet ik me voorstellen dat hij blaadjes wilde overheersen? Zoiets kan ik me eigenlijk helemaal niet voorstellen .
Was een dominante hond niet juist een hond die rust een waardigheid uitstraalt?
Ik vind wel dat je erg goed bezig bent met dingen te bestuderen en aan het onderzoeken bent wat in jouw situatie misschien aan de hand kan zijn, ik vind echter ook dat je erg moet oppassen dat je op deze manier niet allerlei stempeltjes op je hond gaat plakken.
Zelf denk ik liever anders, niet als ranghogere waar de ranglagere naar moet luisteren, zelf denk ik dat honden helemaal niet zo bezig zijn met rangorde en zeker niet in relatie tot een mens. Wel heeft een hond houvast nodig, een vaste regelmaat, rust, veiligheid, weten waar hij aan toe is etc. Dus waarschijnlijk komt het in de praktijk op hetzelfde neer, ik zou het zelf alleen vanuit een heel ander oogpunt bekijken.
Dobry,zelf denk ik dat honden helemaal niet zo bezig zijn met rangorde en zeker niet in relatie tot een mens. een simpel vraagje; in hoeverre zou een hond dan überhaupt een relatie kunnen aan gaan met een mens?
Zowel ´Dominant´ als ´Onderdanig´ zijn geen dingen die je bent, maar zoals je je op dat moment gedraagt.
Of je dominant bent of onderdanig hangt volledig van de situatie en van de andere persoon/hond af.
Op mijn werk ben ik 'onderdanig' aan degene voor wie ik werk. Dat wil zeggen, ik doe wat zij zegt dat ik moet doen. (tot op zekere hoogte uiteraard, maar dat even voor het beeld) Daarnaast kunnen we elkaar in onze vrije tijd heel anders gedragen, dan kan het wel zijn dat ik vaak het voortouw neem, dat mijn rol 'leidend' is.
Op mijn werk zou ik dan dus een onderdanige positie hebben, ik ben ook afhankelijk van mijn baas, die mijn salaris betaald.
Thuis ben ik (bijvoorbeeld) moeder en daarin heb ik de 'dominante' rol. Ik moet zorgdragen voor mijn kinderen, die niet de inzichten hebben die ik heb. (kop thee is heet, gevaarlijk, dus daar moet je afblijven)
Een beetje 'Mama's wil is wet' Niet om dominant te zijn, maar omdat ik beter in kan schatten wat wel en niet kan.
Kinderen onderling proberen ook hun 'status' uit. Met een schoolplein aan voorbeelden. 'Kan jij ook zo hoog klimmen?' 'Ik kan verder dan jij!'
Het is meten met elkaar, het is nodig voor een gezonde ontwikkeling. Wij sociale wezens meten ons nou eenmaal aan anderen.
Zie jongens van een jaar of 18 Dat gaat er nog heel primitief aan toe haha
Dominant en onderdanig zijn dus ook geen vieze woorden. Het is een dagelijkse gang van zaken. Wat helemaal niet gepaard (hoeft) te gaan met agressie of dwingen. Soms wel zoals een peuter die wil rennen met een potlood.. of de kerstboom ineens omver wil trekken..
(Mijn nichtje was gisteren nog een beetje boos omdat ze in het restaurant niet heel hard 'Oh Denneboom mocht zingen maar dan moet je als moeder toch even op je strepen staan )
Soms moet je dus even 'overheersen', de baas spelen, dominant zijn. Om daarna weer op de grond te liggen omdat je 'een beetje ziekjes bent' en je nichtje je gaat verplegen en prikjes geeft en hoestdrank voor je zere keel
Dan is zij weer even 'in control'.
Ook zeker en onzeker zijn begrippen die je niet per definitie bent.
Het is meer hoe je je in een bepaalde situatie onder bepaalde omstandigheden voelt.
Dat kan ook snel omslaan.
Zeker en onzeker kun je in iedere situatie voelen, dominant en onderdanig alleen als je een 'relatie' met iemand hebt. Je kunt alleen maar dominant aan iemand zijn waarmee je ook een verbintenis van wat voor soort dan ook hebt. Werkgever-werknemer, ouder-kind, bedrijf-klant, eigenaar-hond.
En die ander moet ook gevoelig zijn voor de sociale interactie. Iedereen met een kat weet dat je heel dominant kan zijn over je kat, maar dat dit weinig uithaalt
Een kat kent geen 'rangorde' zoals wij 'sociale wezens' dat kennen. Katten zijn meer (maar niet uitsluitend) solitaire dieren en jagen vaak alleen. Ze hebben dus niet de interactie nodig die wij hebben en die honden ook hebben, maar kippen bijvoorbeeld ook. (alleen jagen die niet )
Margje & Biko,
Ja ik heb er ook moeite mee hoor om te geloven dat honden een "relatie" met mensen aan gaan puur uit eigenbelang(Denk bijvoorbeeld aan Hachi, en er zijn vast nog genoeg voorbeelden).
En dat honden volkomen afhankelijk zijn van ons heb ik ook moeite mee, want in andere landen, en vast ook in Nederland, leven honden op straat en die redden zich prima(buiten de gedachten van ons Nederlandse mensen om dan hé, want wij vinden alles wat buiten onze gewoontes gaat zielig en erg hahaha)
Maar goed dit zijn de grote verschillen in meningen over honden, en die meningen vormen toch de rest van alle opvoedmethodes en verschillen in omgang met honden.
'Dominantie' kan je op verschillende manieren uitleggen, als je bij dominantie alleen maar denkt aan het overheersen en domineren van een ander, dan kan je inderdaad alleen maar commentaar geven op wat hier geschreven wordt, want dit is niet waar honden continu maar mee bezig zijn. Dominantie is veel meer, in de boeken van de Roedelmethode wordt uitgelegd wat onder dominantie wordt verstaan en hoe honden vervolgens met dominantie omgaan en waarom dominantie zo belangrijk is binnen sociale structuren.
'Dominantie' kan je op verschillende manieren uitleggen, als je bij dominantie alleen maar denkt aan het overheersen en domineren van een ander, dan kan je inderdaad alleen maar commentaar geven op wat hier geschreven wordt, want dit is niet waar honden continu maar mee bezig zijn. Dominantie is veel meer, in de boeken van de Roedelmethode wordt uitgelegd wat onder dominantie wordt verstaan en hoe honden vervolgens met dominantie omgaan en waarom dominantie zo belangrijk is binnen sociale structuren.
Naar mijn idee hebben honden en mensen een soort samenwerking. Honden kunnen prima zonder ons in een aantal gevallen en soms zijn ze dan misschien ook nog wel beter af
In onze maatschappij hebben honden ons nodig omdat het zo hectisch is en druk bevolkt.
Maar wij hebben hen op vele vlakken ook nodig (gehad). Voorheen op gebied van jagen en bescherming en tegenwoordig als blindengeleidehond, hulphond of als echte kameraad in oorlog.
De band mens-hond is volgens mij een hele diepe. Zo voelt het voor mij ook
Elk blaadje wat voorbij kwam, of op de grond lag, daar sprong hij bovenop, ging er op liggen, pakte het daarna vast en rende er mee weg. Hij werd dus blijkbaar uitgedaagd doordat dat blaadje op de grond lag, en ging duidelijk in op de uitdaging en zelfs heel overdreven. Dit deed hij ongeveer hetzelfde ook met takjes, blikjes etc. Dit is er nu zo goed als allemaal uit (omdat ik het gewoon niet toeliet) en hij heeft het nu alleen nog soms met een takje, maar die pakt hij dan op en rent er mee weg, laat hem daarna los en klaar. Dit mag dan nog wel af en toe (als hij los loopt)
Maar waarom concludeer je hieruit dat Diesel een dominante hond is? (zie ook het stukje dat Margje plaatste) Ik zou dat speels noemen, onder de indruk van alle geurtjes die dwarrelende blaadjes en takjes meebrengen.
Wat is het overigens een prachtige hond, mooie foto's ook. Bij het filmpje heb ik geen geluid, ik zie hem even snuffelen en rennen en dat steeds stilstaan en de omgeving verkennen, helemaal ontspannen ziet hij er niet uit volgens mij, maar het is natuurlijk maar een momentopname.
@Maxine, ik woon in Papendrecht, dus vlakbij!
Als je wilt spreken we een keertje af om te wandelen.
Lijkt me leuk! Vooral als het iets beter gaat. Ik wil alles nu niet forceren, gewoon even lekker samen kleine stapjes vooruit gaan. En wanneer we toe zijn aan iets extra's dan zou ik het heel fijn vinden om eens samen te wandelen om te kijken of jij als buitenstaander nog iets kan opmerken of ziet wat mij niet opvalt.
Even een update van mijn kant.
Even ben ik niet veel op HP geweest. Ik was druk aan het lezen, bezig met mijn bedrijf en even een griepje overwinnen (komen altijd hard aan bij mij door mijn ziekte).
Ik ben in ieder geval gekomen tot de praktijklessen in het boek. Voordat je hiermee begint raden ze aan om eerst 2 weken volledig de dominantie/roedelregels aanhouden. Deze staan in ongeveer 20 pagina's beschreven (heel duidelijk!).
Ik vind deze regels heel acceptabel. Hond mag gewoon op de bank of op bed (de 2 dingen waar ik dus mee zat en wilde verslappen). Het is alleen de manier HOE je dit doet. En dit vind ik een goede manier.
Ik ben er achter gekomen dat deze methode de ruimte bied om het een en ander in te voegen of weg te laten, zodat je je eigen manier maakt. Dit spreekt mij enorm aan.
Ik ben vanaf vandaag dus consequent bezig met het aanhouden van de roedelregels. Ik heb ze uitgeprint en op de wc gehangen, en gevraagd of mijn ouders zich hier ook aan willen houden (proberen). Ze zouden hun best doen.
Ik merk nu al verschil! Echt heel snel!
Ik merkte van de week al dat wanneer diesel voor mij liep (wat hij dus mocht zolang hij niet trok), dat hij zich gelijk een hele man voelde, en heel alert en bijna waaks. Op het moment dat hij achter of naast mij liep, dan vertrouwde hij op mij, volgde hij mijn leiding en werd hij rustig. Voor mij lopen is dus geen optie meer.
Ik ben dus elke keer dat hij voor mij liep omgedraaid. De eerste keer wilde hij hier echt niet aan toegeven, en hebben we anderhalf uur gedaan over een stukje van 10 minuten. Maar dat was wel nodig!
Vandaag, de 2de keer dat we dit deden, hebben we over dit rondje 20 minuten gedaan denk ik. Een heel verschil dus al! Hij merkt zelf ook dat hij hier rustiger van word, en gaat het steeds meer begrijpen. Hij loopt nog een tikkeltje voor mij, maar wel naast me. Het scheelt niet veel. Voor hem zal het misschien heel veel zijn, maar dit kan ik op dit moment nog accepteren. Hij gaat soms naar achter, komt dan weer terug, en vooral met bochten naar links wil hij graag nog even het voortouw nemen.
Maar dit werkt dus wel! En die 2 weken komen we denk ik goed door. Daarna kan ik beginnen met de praktijklessen en weer helemaal van voor af aan beginnen met de opvoeding zeg maar. Alleen dan op een manier die voor ons beide een goed gevoel geeft, houvast en vertrouwen.
Ik ga waarschijnlijk ook in mei een weekend naar de ardennen om daar een speciale 'cursus' te volgen. Was voor facebook vrienden van Arjen en Francien (je kan nog steeds aanmelden!) en de hond gaat dan mee. Daar wordt nog eens alles duidelijk, maar je hebt dan dus ook gelijk praktijklessen. Iets wat denk ik voor mij en diesel geweldig zou zijn!
Ik zit alleen nog met 1 punt.
Op het moment dat mijn vriend binnenkomt, en diesel los gaat (we hebben al gehad dat hij los was, vanuit de bench, en eerst een half uur of uur in de bench, eerst naar boven, eerst zitten in de kamer, alles!) dan begint hij gelijk te hijgen, wordt hyper, en springt tegen mijn vriend op. Mijn vriend heeft ook alles al geprobeerd. Omdraaien (met zijn rug naar hem toe), negeren (echt negeren), hard AU roepen, knietje geven etc. Maar hij blijft springen en ook gewoon happen in zijn handen. Dit weekend ging het even goed, maar dat is dan als hij hem eenmaal een keer heeft gezien. Het is echt die eerste keer dat hij binnen komt dat weekend.
Hij springt, wil ook bij de mond van mijn vriend, maar hapt enorm. Springt ook echt heel hoog. Blijft hijgen (doet hij nooit). Is echt opgefokt.
Als hij bijvoorbeeld meeloopt met wandelen, dan is diesel echt gefocust op hem. Trekken aan alle kanten, wil maar bij hem zijn.
Ik heb geen idee wat dit is, jullie een idee? Ziet hij hem als concurrentie? Zal het na deze 2 weken minder zijn? Hij heeft dit namelijk met niemand (ook met vreemde die binnen komen niet) alleen met mijn vriend. Mijn vriend is van zichzelf heel dominant, en is echt de baas over hem. Ze komen nauwelijks in posities dat diesel overheest. Heel soms liggen ze samen op de bank maar dan alsnog ligt mijn vriend hoger. Ik kan me echt niets herinneren.
Wel hebben zij, toen diesel echt nog een mini pup was, veel gestoeid. Ik denk zelf dat het hierdoor komt. Dat hij mijn vriend ziet als het 'stoeimaatje' bijvoorbeeld. Maar waarom dan die obsessie en het happen?
Over je laatste post wil ik wat zeggen want ik herken het helemaal. Dat (handen)happen deed Bink in het begin ook heel erg (tot bloedens toe), dit heb ik opgelost door iedereen te verbieden "ruw" te spelen/stoeien. Dus ze mochten nu alleen maar een balletje gooien met Bink, touwtrekken maar dan Bink nooit laten winnen en commando los oefenen en nog een aantal spelletjes waar ik niet 123 op kom. Maar als Bink weer druk deed, negeren en het spel afkappen. Sindsdien heeft hij niet meer in handen gehapt.
Maar, nu is Bink afgelopen paar dagen bij mijn schoonouders geweest omdat wij een lang weekend weggingen, en mijn schoonpa speelt heel ruw met Bink, gevolg dat zijn armen/handen/vingers helemaal open liggen van het bijten, maar hij vind het niet erg dus blijft doorgaan (terwijl ik gezegd heb dat niet te doen). Toen wij Bink gister gingen halen beet hij dus ook mij en mijn vriend heel hard (in onze handen en richting ons gezicht als wij laag gingen), dus ik kan weer opnieuw beginnen met het afleren van het happen en weer vragen of hij niet meer zo ruw wil spelen, want Bink snapt niet dat hij bij 1 iemand ruw mag doen maar bij de rest zachtjes moet spelen..
Ik weet niet hoe jullie met Diesel spelen, maar zodra wij alleen rustige spelletjes gingen doen hapte hij niet meer.
Mijn vriend speelt en stoeit eigenlijk helemaal niet meer met diesel. Hij doet het oefenen met de trucjes, omdat die dit leuk vind. Gaat altijd goed. Ik ben de enige die met een speeltje met hem speelt, en ik begin en eindig. Is voornamelijk met het balletje spelen. Ik stoei bijna nooit, en mijn ouders ook niet volgens mij. Mijn vriend stoeit al heel lang niet meer juist hierdoor, in de hoop dat het stopt. Maar nee dus.
Hij kent ook het commando 'laag' en dat werkt dan ook, maar hij springt gelijk weer op met 4 poten. En het 'op' roepen voordat hij springt, maakt ook niet uit. Terwijl dat bij mij wel werkt en dan is die het snel zat om te springen omdat het dan een bevel is. Ik zeg dan ook 'klaar' en springt hij niet meer. Maar op mijn vriend is hij echt gefocust en opgefokt. Echt geobsedeerd.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Roedelmethode, Calming Signs, Cursus OF gewoon mezelf?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?