Sammy, ik heb je stuk nu een paar keer gelezen, maar snap het niet helemaal hihi.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Roedelmethode, Calming Signs, Cursus OF gewoon mezelf?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Oh het wordt laat..
Wat ik bedoel te zeggen is dat ik persoonlijk meer met de roedelmethode heb wanneer het zekere honden betreft. KS vind ik meer gericht op het onzekere. Maarja, wat als je geen onzekere hond hebt?
KS is voor mij afgegaan toen ik een GT daarvan hier had. Was gewoon genant. Maar dat betekent niet dat ik het slecht vind. In zijn algemeenheid vind ik het goed alleen de uitwerking minder. Omdat het hier in de praktijk niet werkte, zelfs niet met iemand die het allemaal nog veel beter wist.
Nou wat ik best jammer vond van de boekjes van de KS, is dat ik nu niet precies wist hoe ik zelf moest reageren zeg maar. Dus hiervoor zou ik misschien dan die GT in moeten schakelen? Maar wat ik zeg, ik wil eerst alles lezen en zelf proberen. Ik ben ook niet helemaal achterlijk (volgens mij ) dus kan best dat er OF ergens staat geschreven of dat ik me gewoon net als een hond ga gedragen om er zo achter te komen hihi.
Maar ik denk inderdaad dat je wel gelijk hebt, dat RM voor zekere honden, en KS voor onzekere honden is. Nu heb ik honden die het allebei zijn, het ligt maar net aan de situatie. Dus daarom is combineren voor mij misschien wel goed.
veel lezen over verschillende methodes en je verdiepen in honden taal is nooit verkeerd .
we worden er altijd wijzer van .
ik gebruik nu veel kalmerende signalen , toch ook wel Commando's , en probeer duidelijke leiding te geven ,dus ik doe inmiddels van alles wat en probeer zo veel mogelijk te kijken hoe Vito er op reageert , soms denk ik euh dit had ik toch anders moeten doen , en soms ben ik blij dat het weer goed uit gepakt is , vito is onzeker en ik merk toch wel als ik hem Duidelijkheid geef dat hij daar vrede mee heb en rustig van word .hij kijkt ook vaak naar me als hij het zelf even niet weet ,
ik ben dus ook nog wel steeds zoekende ,maar ik probeer meer me eigen gevoel te volgen met alle kennis die ik opgedaan heb . en vito is zo slim die hobbelt wel mee .
de voordelen die ik nu zie sinds ik nelis verhoeven ontmoet heb .
is dat Vito rustiger in huis is geworden ( Vito mag ook gewoon nu lekker op de bank en ook vito slaapt veel vaster en rustiger als eerst . zelfs tussen de kleine york en vito gaat het veel beter sinds ze naast elkaar op de bank mogen liggen .
ik loop nu sinds een dag of 3 met een heupgordel vito heeft een k9 tuig aan en een riem van 3 meter (advies van nelis) en hij loopt voor me uit "trekt meestal niet "als vito wel trekt dan sta ik stil en loop weer door als hij contact maakt of de riem weer slap is .
Vito valt niet meer uit naar andere honden ..als andere honden ook gewoon door lopen is er niks aan de hand .
als we andere honden tegen komen loop ik nog wel met een boogje om de andere hond heen en laat vito snuffelen op de grond door middels van lekkers op de grond , als ik het een keer niet doe dan begint vito zelf te snuffelen )nog wel wat zenuachtig en hij ziet alles wat de andere hond doet maar hij valt niet meer uit .
honden die hij goed kent mag jij los en lekker spelen (niet te lang want dan raakt vito overprikelt dus 5 min is genoeg)
Vito laten ruiken aan de riem is nog niet verstandig ,want ook al lijkt het dan even goed te gaan ,. dan opeens doet hij lelijk .
als een andere hond naar vito loopt Moet ik er tussen gaan staan want dat wil vito ook nog niet en kiest dan voor de aanval . dus ik probeer nu zoveel mogelijk de dingen op te lossen die hij niet prettig vind zodat hij dalijk weet dat hij het niet meer zelf op hoef of mag lossen .
ik ga soms toch nog welfietsen met vito , (dat heeft nelis eigelijk liever niet
maar ik heb het idee dat vito het toch wel leuk vind even rennen ,even uitwaaien en dan krijgt hij daarna een lekkere kong zo weer rustig te worden met iets lekkers .
als de kalmerende signalen even niet werken en ik krijg geen contact dan krijgt hij gewoon een duidelijk Commando en dat werkt dan ook .
dus eigelijk is het van alles wat ..de sandra alles wat methode en Vito is nu ander half jaar we gaan elkaar alleen maar steeds en steeds beter leren kennen . want dat is het natuurlijk ook je moet elkaar de eerste 2 jaar nog goed leren kennen .
ik blijf dit topic ook volgen want alle adviesen en tips neem ik weer mee en kijk dan wat goed voelt of goed werkt .
het is hier dus nooit saai
In juni gaat Vito voor 5 dagen bij nelis logeren omdat ik dan weg moet en dan gelijk ter obsevatie zodat ik dan weer goede handvaten mee kan krijgen , en begin juli mag hij ook lekker logeren als wij op vakantie gaan . dus dan word er ook aan hem gewerkt dus wij zijn nog lang niet klaar maar het is leuk en Vito is me beste leermeester
heel veel succes en ik blijf je volgen
Voor onzekerheid bestaat niet een gen, dus onzekerheid is niet van nature aanwezig, onzekerheid is een gevolg van wat een hond mee maakt,opgevoed wordt. Wij mensen hebben dus een hele grote invloed op de mate van onzekerheid in een hond, als we werkelijk spreken van onzekere honden, want hoe kan je dat meten? de conclusie "de hond is onzeker" is gauw getrokken, want immers zijn gehele lichaamstaal spreekt onzekerheid? De vraag die wij altijd stellen, waaruit blijkt dit dan? lager geplaatste wolven lopen vaak met de staart tussen de poten en een lage houding ten opzichte van de ranghogere(n), zijn dit bange onzekere wolven? ik denk het niet namelijk, hier werd een opmerking gemaakt dat de honden, in de filmpjes van de Roedelmethode, gedrukt lopen...voelen de honden zich ook echt gedrukt? of is dit enkel een conclusie van ons menselijke gedachten...
De Roedelmethode en CM zijn absoluut niet hetzelfde, ze zitten niet naar elkaar te kijken en nemen dingen over van elkaar, de Roedelmethode is bezig met het gedrag van honden, CM volgens mij toevallig ook, als je daar bepaalde gelijkenissen in gaat of wilt zien, daar kan toch niemand iets aan doen?
Dankjewel voor je duidelijke instructie hoe jij dat nu doet met wandelen. Ik loop sowieso nu altijd met bochtjes om honden heen. Onbewust deed ik dat eerst niet terwijl ik het toch wist, en vaak ging diesel dan voor me lopen en zich stoer opstellen. Nu blijft hij gewoon in mijn buurt, of wil wel trekken aan de zijkant omdat hij naar de hond toe wil (of naar de persoon die er bij loopt). Maar gisteravond liep hij dus netjes met me mee en ik liep gewoon door alsof er niets was.
Ik merk dat het doorlopen, en omdraaien bij trekken, veel meer werkt bij diesel dan het stilstaan en afwachten. Ik heb het idee dat hij daardoor niet weet wat hij moet doen en wordt onzeker. Nu ik de leiding neem en 'duidelijk' hierdoor ben gaat het dus al 5 wandelingen steeds beter.
Ik leer graag, dus als jullie ervaringen hebben met iets van deze methodes, dan hoor ik dit graag al kan ik er maar iets kleins uithalen, of gewoon reacties van honden horen. Ik hoor het graag!
Goed topic Maxine, ik heb geen toevoegingen maar ik ga het hier wel volgen.
Een verrijkte omgeving is een omgeving die er anders uitziet als normaal.
Er liggen allerlei spullen op de grond waar de hond aan kan snuffelen. Wij, als begeleider, zeggen niets maar laten de hond zijn gang gaan. Mocht het te erg gaan, bv. door middel van vernielen of snel wandelen dan begeleid je hem natuurlijk wel. Maar het is heel fijn voor een hond om zijn eigen gang te gaan in een ruimte.
Hier heb ik dat ook wel in mijn cursus ruimte. Soms ruim ik alles op en is alles netjes maar ik laat ook vaak dingen staan zodat de honden meteen kunnen snuffelen. De erg onzekere honden willen er soms niet langs of worden er juist druk van. Dan weet ik dat ik het weer moet opruimen. Gaan ze bv. blaffen dan is het ook teveel en dan ruim ik het ook op.
Ik heb ook wel eens een houten pallet in de ruimte liggen, bij binnenkomst bv. niet maar in de les leg ik hem neer. En dan mag de hond zelf bepalen of hij erop wil. Soms doet een hond het meteen en dan is het prima. Als de hond niet wil, dan niet. Zelf laten gaan is het motto van een verrijkte omgeving.
Dankjewel voor je heldere uitleg!
Dit heb ik als pup heel veel geoefend met allebei. Ik had zelf toestellen gemaakt. Ik had bijvoorbeeld een rek met allerlei blikjes, melkpakken en andere verpakkingen waar ze dan doorheen liepen. En ik had verschillende ondergronden gemaakt om op te lopen (houten plank, metalen plaat, apart grind, zand etc) Ik legde ook vaak alles gewoon op de grond (dweil, stofzuiger, boodschappentassen, klapstoelen, etc).
Hier hebben ze dus geen last meer van, ze lopen gewoon overal dwars doorheen en overheen.
Je kunt het nog spannender maken door er snoepjes tussen te strooien. Dit is iets dat we op de workshop van Raili hebben gehad. geweldig. De honden worden er lekker rustgig van in hun hoofd tenminste... dat is de bedoeling. Als je er meer van wilt weten wil ik je wel een lijst met dingen opsturen. dan mag je mij je privemail wel geven want het is ondertussen een hele lijst geworden. Als je dagelijks daar 15 minuten bezig mee gaat dan is je hond net zo moe dan als je een uur naar het bos gaat.
Hallo Maxine.
Ik heb me niet verdiept in de roedelregels.
Na aanleiding van vechtpartijen tussen 3 teckelteefjes.
Ben ik bij Nelis terecht gekomen.
Je schreef van een GT kan altijd nog.
Mijn ervaring is als je met twee veschillende dingen begint, het niet altijd even duidelijk is voor jou en de hond.
Ik ben nu een jaar verder en het gaat goed, heb een paar weken geleden even een vechtpartij gehad.
Maar een paar uur later liggen ze weer samen in de mand te slapen.
Nu ik de dames door en door ken en soms al een paar dagen van te voren kan zien dat er wrijving is,kan ik daar op in spelen.
Voordat ik naar Nelis ging, kreeg ik het advies om het op de manier van CM te doen,nou dat heb ik geweten. Dit soort dingen kun je niet oplossen via een boekje of tv programma.
Voor mij werkt duidelijkheid het beste.
Als er iets is kun je altijd op iemand terug vallen,Nelis en Ed van den Berg(DOGGZ).
En dat geeft veel vertrouwen en rust in de tent.
Dit is niet bedoeld als kritiek, maar als mijn eigen ervaring.
wens je veel succes.
Tineke.
Thnks Esther & Mimi. Nu is het voor mij ook alweer wat duidelijker. Dit soort dingen doe ik zelf meestal als Kyra onrustig is. Na bv. een wandeling of drukte in huis. Maar net waar de hond onrustig van wordt. Misschien kun jij dit bij Diesel & Bailey ook doen? Ik strooi dan bv. gewoon wat kaasjes tussen ons vuile wasgoed. Daar is Kyra wel even zoet mee en het snuffelen werkt kalmerend, waardoor ze weer rustiger wordt.
ik lees even mee en wil het graag volgen
Hierbij een klein lijstje uit mijn uitgebreide lijst van zoekspelletjs,
eierdoorsjes bij elkaar
closetrolletjes
een fleestouw vlechten en daar snoepjes tussen doen
een bak met krantensnippers
of een bol maken van een krant daar wat tussen ( kunnen ze soms iets gestresster worden)
een tijdschrijft voertjes tussen de bladen
een botje begraven, mijn indruk is dat je dat eerst makkelijk moet maken en moet oefenen.
een bakje met water voertjes in doen
in je schuur of zolder of waar dan ook kijken of je daar voorwerpen hebt die je niet meer gebruikt en die gebruiken. Is toppie
Veel plezier
Het vieze was goed komt op mijn lijstje Annika!
Goed idee Mimi, hier is het echt een succes!
Dankjewel voor de leuke tips! Ze hebben nu een soort doolhof en de snoepjes moeten dan de hele baan volgen want hij krijgt ze er echt niet uit. Hier is hij echt lang mee bezig. Verder maak ik altijd een hele studie van de kong en doe er allerlei laagjes in van moeilijk en makkelijk spul. Ik stuur je wanneer ik op de computer zit wel even mijn mail (staat trouwens ook op mijn site www.hetbestevoormijnhond.nl )
leuk Maxine heb je er een foto van, is misschienn voor anderen ook een idee die dit nog niet kennen.
De gehele lichaamshouding van honden is gericht op communicatie, honden communiceren met elk wezen door lichaamstaal(ook met ons mensen).
Neem nou alleen de staart, er komt onder de staart veel geur informatie vrij, toch ? honden snuffelen altijd aan elkaars achterste, of in de natuur snuffelen honden altijd aan de ontlasting van andere honden, op deze manier leren ze elkaar kennen door geur.
De staart laag betekend weinig comunicatie met de omgeving(honden die staan te eten communiceren ook niet met de omgeving, want stel je voor het eten wordt gejat, en dus de staart naar beneden, en dus kan het iets zeggen over de motivatie(innerlijke) van een hond, maar het hoeft niet.
-Onzekere honden kunnen weinig interactie met hun omgeving hebben door de staart naar beneden te doen.
-Onzekere honden kunnen ook veel interactie met de omgeving hebben door de staart omhoog te doen, en dus zichzelf dus meer laten doen voorkomen dan ze werkelijk(innerlijk) zijn.
-Honden die zich concentreren op één enkel object of wezen(mens of soortgenoot)en daardoor wordt hun lichaamshouding lager, staart naar beneden(weinig interactie met de omgeving), oren naar achteren(oren in werkelijkheid afgesloten, dus geen afleiding van de omgeving), en een lagere houding(niet opvallen in de omgeving) en dus een, op dat éne gerichte object/wezen, goede motivatie.
-Honden kunnen ook deze voorgaande houding aan nemen, om conflicten zoveel mogelijk te vermijden.
Dus al met al zou je moeten oppassen met de conclusies die wij mensen heel gauw trekken over bepaalde houdingen en dus motivatie van een hond, is de motivatie altijd gelijk aan de lichaamstaal? en hoe weten wij nu wat de motivatie is? kunnen we dit meten? want wij willen toch een hond met de juiste innerlijke motivatie en dat is ook eigenlijk wat we willen/zouden moeten belonen.
De staart laag betekend weinig comunicatie met de omgeving(honden die staan te eten communiceren ook niet met de omgeving, want stel je voor het eten wordt gejat, en dus de staart naar beneden, en dus kan het iets zeggen over de motivatie(innerlijke) van een hond, maar het hoeft niet.
Niet altijd. Ik heb hier een exemplaar die eet met de staart hoog
Ken er nog een maar die weet ook wel dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Denk dat dat te maken heeft met het zeker voelen in een bepaalde omgeving.
Als je immers weet dat er niets gepikt gaat worden en je veilig voelt is er ook geen reden tot argwaan.
Ik ervaar het toch als zekere mate van spanning, maar dit past ook wel in plaatje Jip. Terwijl Lily een stabiele, relaxte hond is die toch vaak de staart laag draagt. Daarom ben ik het helemaal eens dat je moet oppassen met trekken van ogenschijnlijke conclusies.
Dat is waar, ik ervaar het anders omdat zijn andere signalen ook genoeg zeggen. Rustig weglopen, gaan slapen en vervolgens maar weer eens eten en dat soort dingen. Hij weet dat het blijft en dat er altijd genoeg is.
Tenminste, ik denk dat hij dat weet aan de hand van hoe hij er mee omgaat. Andere mensen zouden zeggen verwend, ik noem het liever relaxed haha.
Ze eten inderdaad in dezelfde ruimte.
4 honden,hond A-B-C en D, liggen in de kamer, elk in een hoekje, op een lekker stuk borstbeen te kauwen, hond A heeft het als eerste op en gaat staan rekt zich uit, en gaat twee meter verderop lekker liggen te slapen(want ja zo'n stuk bot eten kost veel energie). Op dat moment houd Hond B op met bot eten en gaat ook twee meter verder op liggen te slapen.
Het baasje loopt naar het half afgekluifde bot toe roept Hond B en zegt "kom joh lekker eten" maar hond B reageert niet en slaapt door, 't baasje denk oke hond B heeft kennelijk geen zin meer laat ik het bot dan maar opruimen of aan een ander geven die het wel lekker vond.
Dit gaat weken zo door, elke keer eet Hond B maar een half bot.
Maar wat gebeurt hier nou eigenlijk? is de conclusie van de baas ook daadwerkelijk de juiste conclusie????
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Roedelmethode, Calming Signs, Cursus OF gewoon mezelf?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?