Ik heb echt niet het hele topic gelezen, want daar is geen doorkomen aan...
Maar is het niet zo dat IEDEREEN op HP zo veel houd van hun hond, kruising of geen kruising, dat maakt toch geen verschil???
Je neemt de moeite om je hond de beste opvoeding te geven, en de moeite mensen te helpen door ervaringen te delen, is dit niet uit lieve voor honden ongeacht welrk (niet) ras je hebt??
Zo werkt het voor mij, ik heb een "veel te dure kruising" volgens enkele mensen op straat en hier...nou BOEIUH ...ook als je een wel ras hebt is er commentaar..geniet gewoon van je hond zonder al die negativiteit, en (be) veroordeling naar elkaar toe.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruising?! Geniet ervan!! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik vind het een moeilijke discussie.
Ik heb altijd ras honden gehad, op 1 na eigenlijk zonder al te veel problemen in hun jonge jaren.
Nu dacht ik ach...laat ik gewoon eens een kruising nemen en zag onze Luna te koop staan, ben gaan kijken en was verkocht.
Helaas lag ze dus na een week al in de kliniek en daarna weer een keer.
verder onderzoek wees uit dat ze een levershunt had.
drie weken geleden heeft ze op 120 km bij me vandaag een zware operatie moeten ondergaan.
Nu is het hier de afgelopen 5 maande sowieso de wet van Murphy dus wat moet ik ervan zeggen.
Ja, heb er veel verdriet van....vrijdag weer haar waardes laten prikken en dan maar hopen en duimen dat ze gezakt zijn.
Het diertje heeft ons inmiddels 2500 euro gekost maar je doet wat je doen kan als je eenmaal zo'n droppie in huis hebt.
Nu zit er bij haar ook Malthezer in en door haar aandoening ben ik gaan speuren uiteraard en nu blijkt dat 20% van alle Malthezers een levershunt heeft.
Ik had er nog nooit van gehoord, helaas nu dus wel.
Het enige wat ik hoop is dat ons meissie helemaal gezond gaat worden en nog heel lang bij ons mag blijven.
Dat is dus precies wat ik bedoel!!
Dushi + reutje zijn allebij heel gezond verklaard is het dan een onverantwoord nestje?
Daar bij komt kijken dat de dierenarts allebij de hondje s dus al langerin zijn praktijk heeft lopen....
Dus is het ook zeker een slechte dieren arts?
Maar nu ga ik mss te ver!!
Ik zelf vind dat iedereen het recht heeft om zelf keuzes te maken waar diegene zich goed bij voelt!!
Veel plezier met en van jullie keuze wat die keuze dus ook is!!
Groetjes Bianca
Dikke pluim
Zoals wij thuis zeggen "hij heeft 1 moeder en .. vaders.
Onze ervaring was/is "dure rashond en veel problemen.
Maar kijk je hebt altijd nog zoiets als erfelijkheidstesten en dat vinden de meeste mensen hier zo belangerijk.
Mijn hond kan er ook hartstikke gezond uitzien maar zijn slechte heupen, ellebogen of hersenafwijking zie je niet altijd met het blote oog. Als mijn hond die dus zou hebben en ik fok met hem dan kan hij dat allemaal doorgeven.
Zorgt voor onnodig veel problemen. Daarom vinden mensen honden fokken zonder die testen onverantwoord.
Bij ons dus geen rashond meer.
We hebben nu een mengelmoes, heerlijk
Een ondoordacht en onverantwoord nestje dus.
Jammer dat je het andere mensen wil aan doen om een ongezond maar lief hondje te houden. "
Is idd zoals veel mensen het zien!! maar ik zeg ook niet hoe jullie moeten leven dus!!
ik geniet van mijn hopenlijk aan staan de "0nveranrwoorde" nestje.
Ik vind dat wat ik doe niet onverranrwoord is zijn giede eigenscappen bij elkaar .
leven en laten leven
en is een mooi soort bij elkaar thi tzu/malthezer en een havernees
Suc 6 iedereen met zijn lieve hond!!!
Groetjes van dushi en bianca
Hier ligt trouwens dus mijn grens w.b. kruisingen. Iemand die bewust onverantwoord een nest fokt (niet alleen met kruisingen, ook met rashonden), zal nooit op een positieve reactie van mijn kant kunnen rekenen. Iemand die daar dan vervolgens bewust een pup bij koopt, zal ik ook niet enthousiast tegemoet treden. Diegene is wat mij betreft dan net zo fout bezig.
Een rashond kan net zo goed onverantwoord gefokt zijn (als de rasvereniging niet al te streng is) als een kruising, maar bij de kruisingen zie je het nu eenmaal vaker omdat die nestjes meestal het resultaat zijn van baasjes "die gewoon een keer een nestje willen". Deze mensen denken vaak niet na, doen geen onderzoek of vinden het "gewoon onzin". Vandaar dat de kruising eerder verbonden zal worden aan onverantwoorde fok. Is vervelend, maar het is nu eenmaal zo. Mensen beginnen ook meteen "Hernia!" te bleren zodra ze een teckel zien. Hier op het forum trouwens niet, valt me op.
Maar goed, ik ben dus ook absoluut niet anti-kruising. Ik ben anti onverantwoorde fok. En bij kruisingen moet daar nog eens extra goed over nagedacht worden, want je hebt behalve waarschijnlijk meer erfelijke ziektes waar op getest moet worden (je zit immers met meerdere rassen) ook nog te maken met verschillende karakters. En dan moet je in staat zijn om van je roze wolk af te stappen en ook de mogelijke negatieve effecten zien van twee verschillende karakters bij elkaar.
Mochten mensen toch zo stom zijn om bewust onverantwoord een nest op de wereld te zetten en mocht iemand daar bewust een pup bij kopen, dan zal ik nooit een anti hebben tegen het hondje. Wel tegen de fokker.
Ik heb een keer met mijn yorkshires een nestje gehad.
Beide raszuiver.
Daarna heb ik nooit meer een nestje laten komen, heb wel altijd teefjes maar laat ze altijd zo vroeg mogelijk steriliseren.
Het is dat de shunt bij Luna wat moeilijk te vinden was toen ze eenmaal los lag en daardoor de operatie wat langer tijd in beslag nam als doorgaans anders had de chirurg me gebeld om te vragen of hij haar meteen zou steriliseren.
Want zeker met dit meissie mag er nooit en te nimmer een nestje komen, ook niet "per ongeluk".
Dit leed wat wij nu mee maken wil ik mijn grootste vijand nog niet aan doen.
Haar ouders waren trouwens shunt vrij, maar ergens daarvoor zal het zeker in haar voor ouders gezeten hebben.
Veronique wat er met het hondje van Diana is gebeurd, wil niet zeggen dat daardoor alle kruisingen per definitie ongezond of onverantwoord gefokt zijn.
De uitleg van de start van de discussie heb ik reeds uitgelegd (pagina 3).
Wat ik denk toe te kunnen voegen aan het ras Leonberger:
Ik heb mijn teef gekozen op de testresultaten, waarbij gekeken is naar zowel de ouders als de (verre)voorouders, helaas is dit door het geringe aantal Leonbergers moeilijk tot ver terug in de lijn gezond te hebben, dit is in haar lijn goed gelukt.
Ik heb een fokker gevonden die hier heel secuur op gekeken heeft.
Door haar goede/gezonde lijn zal dit een aanwinst kunnen zijn voor het ras.
Ik ben van plan haar (na alle keuringen) te laten dekken door een reu vanuit het buitenland om zo vernieuwd bloed Nederland binnen te halen.
Verder ben ik van mening dat de begin weken van een pup een fundamenteel deel uitmaken voor een goede stabiele basis, hierin wil ik de pups optimaal begeleiden.
De puppykopers wil ik dermate selecteren en begeleiden met als doel stabiele gezonde Leonbergers met een gezonde lijn door te kunnen zetten.
Ik hoop je vraag hiermee voldoende beandwoordt te hebben, maar mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag. "
Opzich klinkt dat goed...niks mis mee..
(mocht je weer terug fokken naar het ontstaan,totaal nieuw bloed en dus kruisen met een Newfy,Pyrie, of een rustige Landseer , betel ik er direct 1tje )
Veronique, kun je die dan nog een keer goed uitleggen?
Dat heeft niks te maken met het niet snappen van testen op erfelijke afwijkingen te maken, ik ben niet dom.
Ik heb ook nooit gezegd dat honden niet getest zouden moeten worden, dat is ook helemaal niet de discussie.
Ik denk dat je het toch nooit weet wat je in huis haalt, maar dat je wel de kansen zo groot mogelijk kan maken dat je hond gezond is en blijft.
Bijou kwam van een particulier die niet wist waar hij mee bezig was, kan je dus inderdaad een broodfokker noemen, deze is echter wel gestopt na Bijou's nest omdat het hem nogal was tegengevallen (niet het geld, maar de verzorging en dergelijke).
Bijou was zo gezond als het maar kon, goed gebouwd, goede spieren, ga zo maar door. Totdat er dus klachten kwamen, rond de leeftijd van 1,5 jaar. Zo kwam dus een afwijking aan het licht (na lang zoeken en dokteren), welke erfelijk is.
Echter, weet ik niet of het van een opa of oma afkomstig is, of van haar vader of moeder. Ga ik ook nooit weten, en ik kan daar ook niets aan doen.
Hiervan heb ik geleerd, en de toekomstige hond zal van een erkende fokker komen, ik kies dan een ras uit die nog redelijk gezond is, waar beide ouderdieren zijn getest op voorkomende erfelijke afwijkingen. Wil dat 100% garantie geven dat het goed zit? Wil dat zeggen dat de hond nooit ziek zal worden? Nee, natuurlijk niet..Maar voor mij geeft het een veilig gevoel.
En vooral dat stél dat deze hond exact dezelfde afwijking zal hebben (aangezien het bij de meeste kleine hondenrassen kan voorkomen), dan kan ik er dit keer wél wat aan doen gezien de afkomst.
Dan kan ik met de fokker rond de tafel gaan zitten en alles uitpluizen, dan kan ik voorkomen dat er meer hondjes op de wereld worden gezet met deze nare afwijking.
Ik zal je vertellen dat ik gister op Marktplaats keek, en een nestje Chihuahua x Dwergpinschers zag (zelfde kruising als Bijou dus). Een particulier, ouders aanwezig, ga zo maar door.
Tegen beter weten in heb ik toch even geinformeerd, waar de ouderdieren dan op waren getest.
Ze waren nergens op getest, en dat vind ik dus een te groot risico om te nemen. Want los van de afwijking die Bijou had, heb je ook nog oogziektes en Patella Luxatie, welke voorkomen bij kleine hondenrassen.
Mijn conclusie is dus dat je het eigenlijk nooit kan weten, maar dat je al een heel end komt door ten eerste een gezond ras te kiezen die bij je pas, ten tweede een goede fokker te zoeken, en dan vanaf daar heb je er geen macht meer over.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruising?! Geniet ervan!! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?