Ik doe nu een cursus agility, en vandaag was de eerste les.
Nu is er een hond daar die enorm bang is voor de vrouw die de cursus geeft.
Ze moet natuurlijk regelmatig je hond vasthouden, en dat is met dit hondje een ramp.
De hond moest de schutting op, en dat ging met enorm veel angst. Was alleen maar bezig met zover mogelijk bij de vrouw vandaan te blijven.
Waardoor het hondje zo bang is is niet duidelijk. Voor andere mensen had hij alleen maar enthousiasme.
Hoe dan ook, mijn vraag is dus wat vinden jullie dat de docent moet doen in zo'n geval?
Zij gaat dus gewoon door met de hond over de schutting heen proberen te krijgen.
Ook zei ze dat de hond een "normale" reactie heeft op haar en de schutting.
Ik heb er een beetje een vreemd gevoel over. Ik denk dat het op een andere manier opgelost had moeten worden.
In de zin van dat de vrouw de eigenares zelf de hond had moeten begeleiden of iets dergelijks.
Wat vinden jullie?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Angstige hond bij cursus. Wat vinden jullie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ben het wel met je eens.
Laat ik het anders zeggen.. Als Faya bang zou zijn voor de instructeur dan mag hij nog zo graag willen maar dan gaat het hele feest niet door.
Komt erg dwingend over dit..
Als Tess bang zou zijn voor een trainer of trainster dan zou ik meteen stoppen.... heeft geen zin... een angstige hond leert niets.... is alleen bezig met z'n angst.....
ik zou alleen wel iets gaan doen met die angst....
Ja de vrouw deed wel rustig etc. Maar ze bukte ook onbewust vaak over de angstige hond heen.
Ik vraag me dus af of zo'n docent hier op deze manier gewoon mee door moet gaan, of andere dingen moet doen in zulke gevallen.
Ik zou daar helemaal niet blij mee zijn, als die hond zo bang voor haar is moet iemand anders die hond helpen. En het is helemaal niet nodig om bij een hond in de buurt te komen om de schutting aan te leren, die kan zo goed als plat.
Nee dat idee had ik dus ook. Deze hond heeft niets geleerd deze les.
Moet zeggen dat Cody het ook niet fijn vind om door vreemden vast gehouden te worden.
Ik probeer dit ook zoveel mogelijk te voorkomen door te vragen of ik het zelf mag doen, en door te zeggen dat hij zelf kan blijven zitten en niet vastgehouden hoeft te worden. Als het echt niet anders kan stel ik hem gerust als hij vast gehouden word. Dan gaat het redelijk.
Maar dat is dus niet mogelijk met deze angstige hond, die kan echt niet op commando blijven zitten.
Ik heb pas met Mila meegedaan aan een proefles agility.
Ze vond de obstakels geweldig om met mij samen te oefenen!
Maar wanneer de instructeur kwam om tips te geven, of gewoon wilde helpen, werd ze ontzettend bang. Hij kwam te dichtbij voor haar!
Mila moet sowieso niets van vreemde hebben, dus ik heb dan ook netjes gevraagd of de instructeur afstand wilde nemen omdat het anders nooit zou lukken om met haar overal overheen en onderdoor te gaan.
De instructeur keek me wat vreemd aan
Deed toch een paar stappen terug, en Mila was gelijk van haar angst verlost!
Ze rende en had alleen nog maar positieve aandacht voor mij. Geen angst te bekennen.
Dwingen is nooit goed, en als ik lees dat de instructeur over de hond heen gaat hangen, onbewust of niet, denk ik dat ze van kalmerende signalen geen kaas heeft gegeten..
Wat ik toch best vreemd vind, aangezien een instructeur toch op de hoogte zou moeten zijn van deze dingen.
Dat neem ik tenminste aan
Ik denk dat als het niet mogelijk is de hond te laten blijven op commando, dat ze beter kunnen stoppen met agility.
De hond kan niet vastgehouden worden door vreemden, en kan niet blijven zitten tot de baas zegt dat ie mag komen. Tja, denk dat er dan eerst getraind moet worden om die angst om te buigen en het commando 'blijf' onder de knie te krijgen..
Als baas kies ik voor mijn hond. Als mijn hond de sport leuk vind blijf ik het doen. Ben ik de enige die het leuk vind en is mijn hond continue bang, tja, dan hou ik mezelf voor de gek als ik doorga!
Inderdaad Iris. Je slaat de spijker op de kop. Ik ben heel erg benieuwd hoe het volgende week gaat. Hopelijk gaat t snel beter. En anders hoop ik dat de vrouw zelf ook tot die conclusie gaat komen...
Het moet vooral leuk zijn voor de hond!!!
Op deze manier is het niet leuk.
Maar wat kun je er mee..? Of ga je er wat van zeggen?
Dat ligt eraan....ik ga eerst even afwachten wat de vrouw of de docent gaat beslissen. Ik heb inmiddels gemerkt dat mijn mening geven niet altijd op prijs word gesteld. Of ik moet eerst heel goed nadenken hoe en wat ik ga zeggen. Eerst maar tot volgende week zien...
Atta is soms ook een vrij terughoudend typje tegenover "vreemde" mensen. Als dit niet gerespecteerd wordt, kan hij inderdaad ook ontwijkingsgedrag vertonen tegenover de persoon in kwestie... hij heeft dan gewoon wat tijd nodig. Mijn trainster heeft dit vanaf dag 1 perfect door gehad, echt geweldig. Nu zijn we enkele maandjes verder en je ziet echt dat ze steeds meer met Atta kan, vorige keer gaf ze hem zo maar eventjes een afscheids-aai en Atta vond het helemaal prima.
Duurt wat lang(er), maar het resultaat is duurzamer denk ik. Als ik jou zo hoor heeft die trainster in jullie groep toch wat weinig respect voor de signalen van het hondje in kwestie.
Ik neem aan dat je aan een hondensport of iets doet voor je hond en niet voor jezelf.
Dus als je hond zich er niet prettig bij voel heeft het in mijn ogen weinig nut.
Hoe leuk ik de sport ook zou vinden, als mijn honden zich er niet fijn bij zouden voelen zou ik stoppen.
En verder kijken of er een andere sport is die ze wel leuk vinden, of waar de trainer geen echte interactie met de honden heeft, alleen met de baasjes.
Ze doet het natuurlijk ook voor de hond...dit was pas de eerste les. Ze neemt nu natuurlijk niet de beslissing om te stoppem.
Alleen ik vraag me dus af hoe trainsters daarmee om horen te gaan.
Als je hond niet vast gehouden kan worden tijdens het wachten kan je een lijn door de halsband of tuig halen van boven naar onder/ voor naar achter dan kan de hond vastgehouden worden op een afstand en als ie mag moet de vasthouder het onder/achter stuk loslaten. Dat glijdt dan uit de halsband/tuig zonder problemen. Hoe meer afstand de hond nodig heeft hoe langer de riem. Als je het verkeerde stuk loslaat heb je kans dat de hond de lijn op zijn kop krijgt en dat is ook niet fijn.
luister naar je gevoel dat is de beste les die je kan krijgen je gevoel
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Angstige hond bij cursus. Wat vinden jullie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?