hoi !
weet iemand een goed sheltie fokker ?
lief Sigrid en Sandy
Er zijn er meer dan genoeg. Kijk maar eens op de fokkerlijst van de NSV, tientallen staan daar op!
Vraag is dus echter eerder... Wat zoek je in een sheltie? Kleur en geslachtvoorkeur? Wat is je doel met de hond? Wat zoek je in een fokker, aan welke eisen moet deze voldoen? Showplannen, sportplannen, fokplannen? Binnen welke termijn wil je een pup?
Enzovoorts, enzovoorts...
idd met wichita eens!!
ik wil graag behendigheid gaan doen !
het liefst een teefje !
kleur weet ik nog niet !
veder wil ik meschien ook shows lopen en behendigheid !
het liefst eind dit jaar begin volgend jaar !
Oké en aan welke eisen moet de fokker volgens jou voldoen? Kijk logisch is de basiseisen van de NSV natuurlijk maar ik bedoel zijn er nog dingen voor jou extra belangrijk. Socialisatie bijvoorbeeld of juist erg veel medische tests? En nog een voorkeur qua locatie of maakt dat niet zo veel uit?
Je bent trouwens nog minderjarig dus het contact met de fokker zal wel via je ouders moeten verlopen. Staan deze dus ook achter deze beslissing? Hebben zij nog bijzondere eisen wellicht?
En nog een vraagje wat betreft de fokkers op de fokkerslijst van de NSV... Zitten daar nog fokkers bij die je voorkeur hebben? Fokkers wiens honden je er leuk vindt of fokkers waarvan je de fokwijze erg aanspreekt? Er zijn er immers zoveel, er zullen toch vast wel enkele je voorkeur hebben lijkt mij...
mijn moeder vind het goed !
en ik heb wel een fokker waar ik de honden erg mooi van vind waar jij er ook een van bent !
een deze : http://smissions-farm.nl/Smissionsweb/Smissionsweb/smisspupsexpect2.htm
De fokker van de link is echter niet aangesloten bij de NSV en als het is wie ik denk dat het is (durf ik niet meer met 100% zekerheid te zeggen maar ik dacht dat ik het een tijdje terug nog met iemand heb gehad over deze fokker) dan is dit ook zeker niet zonder reden. Ik zou je dus niet aanraden voor die fokker te gaan als ik jou was. Zoek een fokker die is aangesloten bij de NSV, op hun fokkerslijst staat dat is een heel belangrijk startpunt.
Hier kun je de fokkerslijst van de NSV vinden: http://www.nederlandsesheltievereniging.nl/frames/info/fokkerslijst.htm.
Ga de websites van de fokkers daar eens langs. En dan niet alleen die een nest verwachten maar juist ook de andere want een goede klik met de fokker lijkt mij het belangrijkste. Kijk welke fokkers je aanspreken daar, welke honden je aanspreken en kijk daarna pas naar wanneer zij een nestje verwachten.
Heb je dan een shortlist dan kun je me altijd even PBen dan kan ik ook nog even kijken voor je of alles oké zit bij die bewuste fokker maar dan ben je iig al een heel eind...
oke dan word het die dus niet !
het gaat mij er nietom of ze pups verwachten of niet het gaat inderdaad er om dat ales goed is !
ik zoek nog even veder en als ik wat heb stuur ik ze naar je toe
http://www.willowditch.nl/willowditch%20intro.html
http://www.shetfield.nl/
http://home.planet.nl/~harte700/
http://www.vandehoenderhoek.nl/
http://www.feljima.nl/home.htm
http://www.shelties.ontheweb.nl/
http://www.dierenriem-shelties.nl/
http://home.kpn.nl/2662bb48/
http://members.casema.nl/w.guth/
http://members.chello.nl/k.petermann/
http://members.chello.nl/k.petermann/
http://www.sheltiekings.eu/
http://www.noelscottage.nl/
http://members.quicknet.nl/jm.langendijk/
zit hier wat tussen ?
Hahaha, tuurlijk zit daar wat tussen !
(ik reageer hier even ipv op je PBtje omdat hier ook alles staat)
Vraag is alleen wat zoek jij?
Kijk er staan iets van 40 fokkers of zo op de NSV ffokkerslijst en allemaal fokken deze volgens de regels. Je kunt dus zo een ieder van hen uitkiezen.
Je moet dus als pupkopers op een rijtje gaan zetten wat jij belangrijk vindt. Wat jij precies zoekt in een fokker. Ieder van hen heeft immers zijn plus en minpunten.
De een fokt meer honden voor de sport, de ander meer voor de show. De een houdt meer van het Britse type, de ander juist meer van het Amerikaanse. De een hecht heel veel waarde aan waar de pup terecht komt en onderhoudt goed contact, de ander vindt het wel belangrijk waar de pup terecht komt maar misschien toch ietwat minder als anderen. Sommige hebben wat grotere shelties, anderen wat kleineren. De een socialiseert erg goed binnens en buitenshuid, de ander socialiseert wel maar voornamelijk binnenshuis. En zo zijn er nog ontelbaar veel verschillen.
Jij moet dus op een rijtje gaan zetten wat jij wil, wat jij zoekt in een fokker. Ieder van hen zou bij je kunnen passen. Jij moet dus nu zien uit te vinden wat het is dat die klikt maakt tussen jou en de fokker.
Wat ik bedoel te zeggen is... De gehele fokkerslijst bestaat uit fokkers die volgens de regels fokken. Echter verschillen de fokkers onderling wel heel erg qua waar zij op letten. Ik bijvoorbeeld hecht meer waarde aan karakter dan aan uiterlijk terwijl anderen dit misschien juist andersom hebben (gezondheid hoort in mijn ogen altijd bovenaan te staan). Iedere fokker op jouw lijstje heeft dus zo z'n plus en minpunten en aan jou de taak als pupkoper om er achter zien te komen wat deze zijn voor jou en of dit belangrijk is voor jou.
Neem bijvoorbeeld onze zoektocht naar Abby... Ik zocht een pupje bij een liefst wat kleinschalige fokker zodat er veel persoonlijke aandacht was. Socialisatie en karakter vond ik vreselijk belangrijk en showuitslagen keek ik wel naar maar was zeker niet de doorslag. Ik vond de beweegredenen van de fokker belangrijk en ook dat deze begreep wat ik precies zocht in een pup, zeker ook omdat de meeste fokkers een pup deels voor je uitkiezen. Ik had allerlei plannen met de hond maar nog niks concreets, ik zocht dus een pupje welke in principe overal geschikt voor zou zijn. Lekker gevarieerd en dus niet zozeer uitblinkend in een onderdeel. Zo heb ik dus mijn shortlist gemaakt en uiteindelijk ben ik op meerdere wachtlijsten terecht gekomen. De fokker waar we uiteindelijk een pup van hebben gekregen stond ook op nr. 1 bij ons op de lijst vooral vanwege de punten die ik hierboven noem.
Wil je wel wat vertellen over alle fokkers specifiek op je lijstje? Wil je dat anders misschien dat dit de keus iets gemakkelijker maakt...
Ik heb alvast een beetje de lijst bekeken en de lijst bevat nogal veel fokkers die net een nest hebben gehad (en dus voorlopig geen nesten meer plannen, aankomend jaar) of al jaren nauwelijks meer hebben gefokt. Oftewel een hoop fokkers van de lijst zullen het aankomende jaar niet actief fokken en aangezien je het hebt over een pupje eind dit jaar/begin volgend jaar is dat wel iets wat je moet beseffen. Er staan namelijk maar enkele op je lijst die daar aan voldoen. Weet dus niet in hoeverre dit een must is maar denk zeg het alvast even ...
Heb je de sites al een beetje bekeken op de NSV site, zit er een fokker bij die er uit springt voor je?
we zijn druk met fokkers bellen !
ja we hebben een leuke met mooie honden sheltiefield
Sheltiefield?
Deze staat niet op de fokkerslijst...
Nogmaals zou ik echt niet doen hoor als ik jou was! Ik zou echt gaan voor een fokker van de fokkerslijst zodat je iig weet dat de fokker aan enkele basisregels voldoet.
Maar Sheltiefield... Weet je zeker dat je die naam wel goed hebt? Want daar heb ik echt nog nooit van gehoord ook niet in het broodfokkerswereldje.
Bedoel je niet Shetfield misschien?
ja die bedoelde ik !
want ik wou net zeggen die staat er echt wel op !
http://www.shetfield.nl/
doe het wel even zo
Laat ons nog even weten hoe het afloopt...
tuurlijk laat ik dat weten !
wij heben Shetfield een email gestuurt en die verwachten volgend jaar voorjaar /zomer een nestje wij hebben gevraagt waarneer ze wil dat we langs komen dus dat is af wachten !
wat was ook al weer een drie kleur ?
Dit zijn de kleuren die je bij Shelties hebt...
Sable (hier heb je dan ook nog verschillende varianten op, van gold sable tot dark sable)
Driekleur
Blue merle
Bi-black (ook wel zwart/wit genoemd)
Bi-blue (ook wel blue merle zonder tan genoemd)
En dan heb je ook nog het Britse (links) en Amerikaanse (rechts) type (bi-blue's en bi-black's komen voort uit Amerikaanse lijnen dus daar zit sowieso meestal wat meer Amerikaans bloed in), laat ik hieronder wel erg extreem zien hoor want de Amerikanen die je in Nederland ziet zien er echt niet zo uit maar dit is even om je het verschil te laten zien ...
(heb bij dit voorbeeld onze eigen meiden, enkele Secret Mystery honden, de vader van ons eerste nest en de opa van Eevee gebruikt )
In Amerika bestaan overigens nog meer kleuren Shelties maar die kleuren zijn in Nederland allemaal verboden...
dankje wel !
moeder is drie kleur en vader ook ze zij ook al dat er drie kleur pups uit zouden kommen het is een van de kleuren die ik wou
heb jij de Amerikaanse of de Britse ?
en wat is het verschil ?
Als beide ouders driekleur zijn dan zullen de pups dit ook worden ja. Of ze moeten beide ook de bi-factor hebben dan kunnen er ook bi-blacks uit komen maar dit is bij Shetfield lijnen niet het geval...
Nou het verschil tussen een Amerikaanse en Britse Sheltie zie je hierboven hè .
Abby heeft een Amerikaanse opa aan moeders kant en ook nog wat Amerikaans bloed aan de kant van vaders dus is voor ruim 1/3 deel Amerikaans. Eevee's vader is een Amerikaan dus zij is voor meer dan 50% Amerikaans.
Maar Eevee's vader ziet er uiteraard niet uit zoals het voorbeeld hierboven (dat is overigens haar overgrootvader). Haar vader is een Amerikaan die aan de FCI-rasstandaard voldoet dus grotendeels oogt als een Brit, maar wel met wat Amerikaanse invloeden.
In Nederland zijn er een hoop fokkers die alleen 100% Britse lijnen gebruiken. Fokkers die 100% Amerikaanse lijnen gebruiken zul je in Nederland niet snel vinden want dan voldoen de honden niet meer aan de Nederlandse rasstandaard (de rasstandaard in Amerika is namelijk anders dan die hier Europa). Maar er zijn ook fokkers in Nederland die wel veel Amerikaanse invloeden gebruiken waardoor de pupjes dus mixjes worden. Deze importeren honden uit Amerika die daar niet aan de standaard voldoen maar hier dus wel en deze mixen ze met Britse Shelties. Zo krijg je over het algemeen (kunnen natuurlijk altijd uitzonderingen bij zitten) alsnog Shelties die in Nederland gewoon kampioenen kunnen worden maar wel wat met Amerikaanse uiterlijke trekjes.
Wat men het mooiste vind is gewoon een kwestie van smaak. En persoonlijk hou ik erg van de mixjes .
weet jij ook wat shetfield heeft ?
Hoe bedoel je wat Shetfield heeft?
Heeft van wat?
Oh wacht bedoel je Britse of Amerikaanse Shelties?
Shetfield gebruikt met name Britse lijnen. Meeste van hun lijnen bevatten geimporteerde Shelties uit Groot Brittanie.
Alleen Britte heeft wat Amerikaans bloed in zich (met ook de bi-factor er in, maar zou niet weten of zij deze heeft of niet) maar dat zie je niet aan 'r.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?