Hallo allemaal,
Ik heb een vraag. Tommy is >1,5 jaar oud en ongeveer 5 maanden geleden is hij gecastreerd. Het was me bekend dat honden wat dikker kunnen worden door een vertraagde stofwisseling en meer eetlust. Tommy is inmiddels 700 gram aangekomen en heeft speciale voeding van de dierenarts gekregen. Speciaal voor gecastreerde honden om overgewicht te voorkomen. Hij eet goed, minder dan de daghoeveelheid, maar het is nooit een grote eter geweest.
Mijn vraag: Tommy slaapt ontzettend veel! Soms wil hij even spelen, maar dan is het na 5 minuten weer over. Wandelen vindt hij nog steeds erg leuk maar slaapt daarna weer verder. Hij maakt geen zieke indruk. Er wordt gezegd dat honden rustiger worden als ze 1 jaar zijn geworden en misschien ook na castratie. Maar zoveel? is dat normaal?
Groetjes,
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond slaapt heeeel veel, door castratie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mexx is gecastreerd met een implantaat (dat geeft hetzelfde effect als echt castreren, alleen tijdelijk) en hij is nu 8 maar net zo actief en op hetzelfde gewicht.
Vaak is het ook het feit dat men met een gecastreerde hond anders omgaat. Is er misschien iets verandert in zijn uitlaattijden? Wordt hij minder uitgelaten of korter?
Een volwassen hond wordt wel rustiger dan een pup, maar ze horen niet suf en slaperig te worden.
Misschien heeft hij last van de temperatuurwisselingen?
Ik heb geen idee of hij last kan hebben van temperatuurwisselingen. Met de hitte merk je natuurlijk wel dat hij sneller moe is. Zijn uitlaattijden zijn het zelfde. Echt lastig, ik heb niet het idee dat hij ziek/ verveeld is is verder hartstikke lief. Ik merk wel dat hij 's nachts ook wel actief is (zie ik aan speeltjes die door de kamer liggen) maar ligt overdag heel vaak in zijn mandje/ op het kleed te slapen..
Isa en Bowie zijn allebei geholpen maar ik heb nog geen verschil gemerkt.
Ze zijn altijd heel actief aan het spelen.
Dat kan een bijwerking zijn van de castratie, het is bekend dat sommige reuen vroegtijdig oud worden.
En gezien de hoeveelheid die hij is aangekomen, zal hij daar door ook sneller moe en lui zijn.
En het is heel moeilijk om die kilo's er weer af te krijgen, ze groeien van niets zou je haast zeggen. Ook al krijgen ze maar de helft van wat ze mogen hebben.
Kleine rassen hebben toch eerder de neiging om te dik te worden na een castratie, sommige worden wel 4 kilo zwaarder.
Mmm, hier geen verschil hoor, de castratie is 3 mnd geleden.
Daarbij was hij een beetje afgevallen.
Er werd geadviseerd minder voeding te gaan geven, dit hebben wij niet gedaan omdat onze hond al erg slank is en moeilijk bijkomt.
Volgens mij is het dus geen gevolg van castreren.
Maar een toename in gewicht kan wel conditioneel wat doen.
Was ook bij het hondje van mijn ouders, toen mijn ouders zich realiseerden dat een snackje (zo'n tandenborsteltje) bijna de helft van de dagelijkse portie brokjes was, zijn ze daar vlug mee gestopt.Elke dag 50 % extra zet lekker aan.
Onze hond krijgt zijn brokken of kvv, en beloning tijdens het wandelen en trainen, verder eigenlijk nauwelijks extraatjes.
ik heb nog nooit een luie en dikke hond gekregen van castratie, groot of klein, hoewel je bij sommige reuen (en ook niet allemaal) de hoeveelheid voeding aan moet passen, is er geen sprake van dat honden kilo's aankomen, bij mijn weten niet in ieder geval.
wat mij in mijn hoofd schoot: is zijn schildklier werking wel goed, want daar doet het me meer aan denken, ik zou zeker die waarde laten bepalen in het bloed.
Ik heb weinig verstand van castraties bij reuen, ik vraag me wel hetzelfde af als Gorby, namelijk of het niet een andere oorzaak heeft.
Een goed bloedonderzoek zou geen gek idee zijn, denk ik, al is het maar om het een en ander uit te sluiten.
Ik zou ook een andere oorzaak uitsluiten.
Ook de gewichtstoename kan een oorzaak zijn. Of de wisseling van voer. Het voer dat door DA's verkocht wordt bevat vaak heel veel graan en weinig vlees. Terwijl een hond natuurlijk eigenlijk carnivoor is. Je geeft je hond dus eigenlijk allemaal troep die hij niet nodig heeft, waar hij niets mee kan, maar wat het lichaam wel moet verwerken.
Sluit me bij Fanny aan wat de voeding betreft. Gezonde soortgerichte voeding is de basis om een hond gezond te houden en no way dat mijn honden op een dieetvoer van een dierenarts komen te staan, laat staan een normale brok. Ook dat beïnvloedt karakter en gedrag enorm. Na castratie is de hormonale toevoer afgenomen en daar kan de stofwisseling een enorme opdonder van krijgen.
Ik heb ook castraten en ze zijn niet te dik, zelfs afgevallen na hun castratie en prima op gewicht.
Ze krijgen een zelf samengestelde rauwe voeding en zijn altijd erg verzadigd na hun eten. En dat is maar goed ook, want ze staan op ruim een derde van hun voeding minder 's zomers. Ik voer al jaren op het oog en standaard is dat zomers minder en 's winters juist meer dan het gemiddelde.
Mijn oudste hond is de vrolijkheid zelve en houdt van actie, enorm veel actie...is gek op spel en speuren en is bijna 10 jaar. De jongste is 8 en is nog net zo'n 'sloompie' qua karakter als voor zijn castratie. Maar heeft sinds hij bij ons is een topconditie gekregen. Af en toe spelen vindt hij leuk, apporteren, speuren of wat dan ook, als hij moet werken, vindt hij dat maar niets. Het is ook om zijn wat 'vreemde' te rustige karakter dat ik toendertijd o.a. schildklieronderzoek (het uitgebreide T-panel met ook vrije waardes) heb laten verrichten, maar er is niets met hem aan de hand.
Mijn honden krijgen dagelijks 2-3 uur beweging en met de oudste train ik nog regelmatig. Met de jongste doe ik wat lichte speuropdrachtjes met wildgeur of gewoon eens wat gehoorzaamheidsoefeningetjes, gewoon om zijn hersenen actief te houden. Na 2 keer vindt hij het welletjes, maar hij heeft het dan wel goed volbracht. Af en toe lopen naast de fiets vindt hij wel leuk. Krijgt je hond wel voldoende uitdaging?
Bas is ook gecastreerd en is geen gram bijgekomen en nog steeds even actief.
Ik denk toch ook wel dat het iets met z'n voeding te maken heeft. Waarschijnlijk brokken met veel graan en amper vlees. Voedingswaarde NUL dus...
Het is alsof je zelf op Mc Donalds en cola leeft. Word je helemaal futloos van dus.
Ik zou gewoon een goede kvv (rauw versvlees) proberen. Zelf geef ik Carnibest en ben daar heel tevreden van.
Kijk eens op http://www.barfplaats.nl/ voor meer info over gezond voer.
Bedankt voor jullie adviezen. Tommy is niet te zwaar, hij is altijd erg licht geweest en heeft veel moeite gehad om op gewicht te komen en te blijven. Het was als pup een slechte eter en ik heb ook ander voer, zoals carnibest etc geprobeerd. Hij at dit een paar weken goed en daarna erg afgevallen en wilde niks eten. Sinds 8-9 maanden zijn we over op brokken. Dit gaat erg goed, en ik wil er nu geen verandering in brengen. We zijn wel overgestapt op speciale brokken voor gecastreerde honden.
Vandaag is hij de hele dag al klaar wakker en actief, (zul je altijd zien na het plaatsen van een topic)Ik kijk het nog even aan en anders bel in de dierenarts voor advies.
Ga lekker fietsen met hem. Bouw conditie op en kijk daarna hoe het gaat.
Volwassen honden slapen heel veel hoor (tot wel 18 uur per dag!) dus dat hoeft het probleem niet te zijn. Zolang hij bij zijn wandelingen actief is en alert zou ik me niet te snel zorgen maken.
Ik begrijp dat je geen vers wilt voeren. Er zijn tig merken vers voeding en je kunt ook nog wat makkelijke zelf samengestelde voeding geven. Wie weet vindt jouw kanjer het wel heerlijk om op dik bevleesde karkasjes en penslappen te kauwen.
Maar bekijk de inhoud van die dieetbrok eens met een ander 'eerlijk' brokkenmerk, zoals Biofood, Acana, Dog Lovers Gold etc.etc. Kijk dan eens goed wat je jouw hondje onthoudt door het nu al zo jong op light voer te zetten, wat de behoefte van jouw hond totaal niet dekt met een inhoud van notabene soja en andere gekunstelde 'voedingsstoffen'. Jouw hondje is pas 1,5 jaar. Daar moet je zuinig op zijn. Mijn dierenarts bemoeit zich niet met de voeding van mijn honden. Daar heb ik meer verstand van dan hijzelf en ik spek zijn omzet niet door ongezond voer van hem te kopen. Dat vind ik persoonlijk een beetje zonde van mijn honden.
Mag ik vragen hoeveel Tommy nu weegt? Het onderstaande staat bij de rasbeschrijving.
De schofthoogte is ongeveer 25,5 cm en het ideale lichaamsgewicht ligt tussen de 4- 6,5 kg.
Reuen kunnen wel 7 kilo gaan wegen als ze volwassen zijn, maar zwaarder hoeven ze niet te zijn.
Mocht je over willen gaan op andere brokken, dan zou ik Acana aan willen raden.
Daarvan slanken ze echt af, zal wel komen omdat er geen graan in zit.
Skippa is ook gecastreerd, hij is wel rustiger maar niet dat hij meer slaapt. HIj heeft g ewoon meer innerlijke rust gekregen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond slaapt heeeel veel, door castratie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?