Schaapje Schaapje..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Liep vorige week weer in het losloopgebied in de Biesbosch en ineens zie ik Biko in de stand gaan staan en een sprint nemen. Was precies een bocht een weg.. ik denk: ohw een eend die daar zit ofzoiets. En toen hoorde ik een ferme: 'NEE' En toen dacht ik: woeps!
Liepen daar schapen los met een schaapsherder!!

Biko heeft een aantal lessen schaapdrijven gehad, maar door zijn hernia zijn we gestopt. Die lessen waren nadat ik hem een paar dagen had, ging wandelen en hij bleek over veeroosters te kunnen springen, dat deed, schapen zag en ze in het water dreef.. waarna ik dus broek uit, schoenen uit, in het water die schapen aan de kant heb staan duwen. Ik in tranen, niemand in de buurt. Een ellende dus.

En deze schaapsherder, petje af, had Biko in drie tellen onder controle. En dat bij zo'n veertig schapen.
Sterker nog.. ik heb een tijdje met die man staan praten, waarbij Biko en Mekje rustig naast me stonden. Ik wist niet dat het mogelijk was!!
Ik heb met Biko heel wat uurtjes kinderboerderij erop zitten, zodat hij niet meer gek wordt bij het zien van schapen achter een hek. Maar zo los, echt verbluffend.

Ik vroeg natuurlijk meteen of ie nog een paar lesjes kon geven.
Hij vertelde wel dat Biko duidelijk aanleg heeft, hij wil er echt omheen, maar heeft nog niet voldoende zelfbeheersing. Hij zij ook dat het goed was dat hij al acht was, want was hij jonger geweest met meer energie, dan had hij hem wel een tik op zijn neus moeten geven met zijn stok. Nu heeft hij daar alleen mee gedreigd.
En terecht hoor, ik vind het niet leuk als mijn hond een tik krijgt. Maar iedereen die een drijver heeft weet hoe ontzettend bezeten ze worden als ze schapen/koeien zien..
De lessen die ik met Biko gehad heb, waren echt megahard werken voor mij. Was 'lie down?' no way! Hij bleef cirkelen. We moesten hem met drie man insluiten om hem weer te pakken te krijgen :-)
Maar nu, geheel rustig. Die man had gezegd in hondentaal: mijn schapen, jij blijft op een meter afstand en hij deed het. Ik was enorm onder de indruk!!
Hij had zelf wat borders meelopen. Ook zo mooi om te zien.
Mekje heb ik opgegeven voor drijfles, krijg nog een snuffeldag. Maar ze maakte niet eens aanstalte om achter me vandaan te komen, onze Mekje vind schapen eng :-D
Echt Mekje, dat had ik kunnen weten.. een bal drijven of de katten oke.. maar van die grote enge wollige beesten, brrrrr.. :-)

Al met al was het zo ontzettend mooi om te zien hoe die man zo snel Biko onder appel had. En zo kalm en rustig bleef. Ik was er echt enorm van onder de indruk.
Heel anders dan op les, waar de instructrice stond te gillen en met een leren lijn stond te zwiepen.

De man liep normaal overigens nooit in het losloopgebied, hij heeft namelijk zelf een heel groot stuk van de Biesbosch waar geen honden mogen komen. Maar omdat het zulk slecht weer was, dacht hij dat wel even dit stuk kon pakken.
Sja.. met Aussies moet je ook lopen als het slecht weer is ;-)
Hij vond het niet erg, en ik uiteindelijk ook niet, want het was voor Biko een enorme wijze les. En voor mij ook!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schaapje Schaapje.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

bijzonder he hoe sommige mensen dat doen. juist door de rust denk ik hoor.
misschien door schreeuwen, achter je hond aanjagen raken ze meer opgefokt.
deze man deed waarschijnlijk precies zodat jouw hond dacht, ojee, duidelijk.
heb jij ook weer wat geleerd. zo zie je maar weer dat rust belangrijk is, maar ook je hebt iets over je heen of niet zodat een hond direct respect heeft.

honden page profiel chippiechippie 3 doggies

honden foto van chippie

Jeetje wat super zeg.
Ga je daar nu paar lesje volgen dan?
Zou wel mooi zijn.

Wij hebben hier in de buurt de 'stad schapen houder". GEWELDIG!!
Heeft ongeveer 200 schapen en hij mag ook als enige door de straten hier heen,
dan lopen er 3 border collies om de schapen heen, hij fluit wat en ze doen precies wat ze moeten doen.

Moet altijd even stilstaan en kijken als die honden aan het werk zijn, vind het een
heel mooi iets om naar te kijken.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hij geeft helaas geen les.
Maar het is inderdaad zo prachtig om te zien. Ik kan er ook uren naar kijken.

De borders die hij had lopen werkte echt zelfstandig, heb hem geen commando horen geven. Heel grappig, hielden de schapen op het gras en bij elkaar. Zo mooi. En mijn honden mochten er gewoon bijstaan. Kwamen twee borders even kijken, de rest was duidelijk aan het werk :-)

Ik had met Mekje graag het schaapdrijven willen oppakken omdat ik bij Biko gewoon bang ben voor zijn rug, het is heel intensief. Maar Mekje toont geen enkele aanleg, deze keer dan. Ze vond het maar rare enge beesten.. maar misschien is er nog wel wat te leren. Ze heeft in ieder geval niet die enorme drive die Biko heeft waar je haast niet doorheen komt, behalve deze man dan haha

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

En dan trouwens te bedenken dat Biko de showlijn is en Mekje de werklijn.. zegt ook niet altijd wat ;-)

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

Zegt ook niet altijd wat, ligt er aan natuurlijk ook hoe dat beestje getraind is en of die goed gesocialiseerd is.

Ik heb een schaapherder juist uitgekozen die niet riemen of een stok gebruikt bij het trainen.
Hij heeft ook z'n rust over honden, traint dan ook niet alleen border collies, maar alle drijvende en hoedende rassen. Hij gebruikt soms zijn hoed of jas, om de hond af te remmen. En hij doet het goed, wordt altijd gevraag op demo's.

Ik hoop binnen kort te gaan beginnen, had al een paar keer af moeten zeggen. Maar het gaat een stukken beter hier in de roedel dus we gaan er voor.

Maar leuk hoor dat het er toch nog in zit bij Biko. Wel extra op hem letten als je dat stukje bos weer neemt, want ik denk dat hij wel uit kijkt naar de schapen :-D

Groetjes Bianka

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Oeh, dat moet dan een heel ferme NEE geweest zijn, Biko kennende... O-)
Zelfs ik ben verbaasd.. Biko onder de indruk, helemaal bij schaapjes..

Wat betreft Mekje; zij heeft sowieso wat tijd en ruimte nodig om te durven..? Ze zal je nog verbaasd doen staan bij de schapen straks ;-)

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van BC & CC

Wat goed dat hij Biko zo heeft opgepakt! En wat goed van Biko ook! ;-)

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" Oeh, dat moet dan een heel ferme NEE geweest zijn, Biko kennende... O-)
Zelfs ik ben verbaasd.. Biko onder de indruk, helemaal bij schaapjes..

Wat betreft Mekje; zij heeft sowieso wat tijd en ruimte nodig om te durven..? Ze zal je nog verbaasd doen staan bij de schapen straks ;-) "


haha ja, ik was dan ook erg onder de indruk! Die man zal wel gedacht hebben, wat kijkt die meid me raar aan, zo met haar mond open haha
Want Biko en iets aannemen van een vreemde.. dat gebeurt niet zo vaak.
Ik denk dat het ook de hele uitstraling van de man was.. en misschien heeft hij wel een tik met de stok gehad hoor.. want zo rustig als hij ineens was.. maar niet bang ofzo.
Maar duidelijk hield hij afstand, van oke, begrepen! Jouw schapen! haha

Ja ik ben wel benieuwd met Mekje. Ze is zo anders, veel meer afwachtend wat ik wil dat ze gaat doen. Waar Biko zich uren alleen kan vermaken met een bal, kan zij dat nog geen twee seconden, je moet meedoen en aansturen.
Dus wie weet op les dat ze met aanwijzingen het heel goed gaat doen. Als ze die rare bollen wol wat beter leert kennen :-)

@Bianka, ik vind zelf een stok ook erg prettig. Het is toch een verlengstuk va je arm en aangezien ze vaak zo ontzettend snel zijn... en Biko een drive heeft.. niet om mee te slaan uiteraard, maar om te sturen. Die leren riem vond ik ook echt niets. Doet ook echt pijn als ze daarin lopen, is gewoon net een zweep.
Maar deze vrouw vond Aussies al niets omdat ze te dicht op de schapen zitten en dat niet fijn is voor haar schapen en Biko was haar grote bevestiging. Dus was daar toch niet verder gegaan als Biko wel een goede rug had gehad.
Maar of je een hoed of je jas als verlengstuk neemt of een stok, denk niet dat het heel veel uitmaakt. Je maakt je als het ware groter om wat indruk te maken.
Ben al weer in het stukje bos terug geweest, en lette ook extra op, hij was wel heftig aan het snuffelen en je zag hem wel een beetje kijken van, huh? Hier stonden ze toch?, maar toen ging hij ook weer verder.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schaapje Schaapje.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: 2 vraagjes. (bench en ontlasting)
^