Onze pup is nu bijna een half jaar. Zoals ik al eerder schreef zijn er wat probleempjes met de pup en de kat. Inmiddels ben ik druk bezig gegaan met haar afleiden met een speeltje. Het hielp in eerste instantie, maar inmiddels rent ze met haar speeltje in haar bek achter de kat aan als ik haar afleid of (als het te lang duurt voor ze haar speeltje krijgt) rent ze alsnog achter de kat aan.
Nu is dit eigenlijk niet mijn grootste zorg. Over het algemeen is Naira een rustig hondje, maar wanneer ze gaat spelen zit er geen stop knop meer op. Ze loopt vaak met haar speeltjes grommend rond als ze echt aan het spelen is en komt dan bij onze handen in de buurt met het speeltje, waardoor je het idee krijgt om het af te pakken. Als ik rustig blijf terwijl ik met haar speel is er geen probleem, ruilen voor een koekje enzovoorts vind ze geweldig. Maar soms is Naira zo enthousiast, dat wanneer ze zelf per ongeluk haar speeltje laat vallen, ze in het dichtstbijzijnde gaat happen, mijn handen dus. Daarbij laat ze wederom haar tanden zien. Meestal laat ik mijn handen maar gewoon hangen, want als ik ze weg trek blijft ze zo gefixeerd dat ze overal over en op springt om weer in mijn handen te gaan bijten. Als ik haar laat zien waar haar speeltje ligt gaat ze daar wel weer mee aan de gang, maar natuurlijk is dit niet de bedoeling.
Ook hebben we net gelopen, ze heeft een stuk los gelopen, lekker gerend en we zijn het laatste stukje bij huis. Opeens begint ze tegen mij op te springen, haar tanden te laten zien en proberen te happen. Uit het niets.
Nu begint ze dit niet alleen bij mij te doen, maar ook bij familie wanneer we bijvoorbeeld op bezoek zijn. Ik heb geen idee wat ik ermee aan moet en begin bang te worden. Ze bijt niet heel hard, maar het doet natuurlijk wel zeer. En daarbij durf ik niet eens aan de toekomst te denken of een omgeving met kleine kinderen!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bang voor mijn eigen pup?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Misschien is het een hondje wat snel "vol" zit en wat meer rust nodig heeft? Happen, springen, zijn vaak tekenen van opwinding/stress.
Neemt ze regelmatig ook haar rust? Anders zou ik haar de nodige rust voorschrijven, een volwassen hond slaapt wel 18 uur per dag en heeft dat ook nodig om alles te verwerken wat hij meemaakt.
Ik denk ook dat spelen voor honden misschien niet hetzelfde is als voor ons mensen. Ik heb een hond die het of niet snapt en dan gewoon zich terugtrekt op haar kleed, of ze wordt juist ontzettend wild en gromt en grauwt dat je er bang voor zou worden. Wij spelen dus alleen zoek en verstopspelletjes met haar, een wild spelletje liever niet of heel kort.
Zet eens het wandel/speel/rust schema neer..
Je hond ftt mogelijk véél te weinig rust en gaat dan door het geluid met veel te veel adrenaline in d'r lijfje...
Vertel....
Ik denk dat je meer rust moet geven. En het moment voor moet zijn. Vooral het loslopen en dan bij huis ineens jou aanvallen. Dan is het teveel geweest en heeft ze het niet kunnen verwerken.
Maak je uitlaat beurt korter zodat je het voor bent.
In huis zou ik 1 speeltje voor jezelf houden. Als jij wilt spelen pak je het speeltje en eindigt het als ze nog "normaal" reageert. Als ze echt gaat bijten speeltje weg in de kast. Maar probeer dat moment voor te zijn.
Ja dat dacht ik ook. Maar het schema zoals vandaag bijvoorbeeld;
Half 6 even uit de bench, eten en plassen, daarna weer terug in de bench.
Rond 8 uur uit de bench, naar buiten voor het plassen/poepen.
Rond 10 uur nog wat eten. Tot die tijd heeft ze gewoon in huis gezeten. Grotendeels op de mat liggen slapen bij de voordeur.
Rond 11 uur gaan lopen, ongeveer 15 minuten. Bij terugkomst dus uitvallen.
Nu moet ik zeggen dat haar gedrag de afgelopen dagen sowieso veranderd. De eerste twee maanden hebben we grote problemen gehad met het doorslapen, nu doet ze dit eindelijk prima, maar de afgelopen week is het weer hopeloos. Zoals vannacht was ze om half 1, half 3 en half 5 wakker. En waarom? Geen idee....
Het is nog een pup en probeert je uit te dagen. Als ze dat gedrag heeft moet je haar negeren en de rug toe draaien. Eventueel weglopen. Het is dan niet meer leuk. Ze zal er dan spoedig mee ophouden. Ik zou toch een goede hondenschool opzoeken en daar een puppycursus en een vervolgcursus doen. Het geeft je zelfvertrouwen. Een hond merkt meteen het als je wat bang voor hem bent. Je hond moet vertrouwen in je krijgen en respect voor je. Dat krijg je alleen maar als je op een hondvriendelijke manier met hem omgaat, dus zonder geschreeuw of geruk aan een riem. Lees verder eens de boeken van Turid Rugaas of Jean Donaldson.
Ik weet niet hoeveel je haar uitlaat maar is ze zindelijk?
Ik heb al één speeltje voor mezelf zeg maar, maar ook dat werkt niet. Als ik het afpak dan word ik gegarandeerd gebeten. Ik vind het zo erg....
Ik zie het verschil wel tussen het spelen en het moment dat ze gefixeerd raakt. Op dat moment kan ik niets meer doen. Zelfs als ik helemaal stil blijf zitten blijft ze happen en bijten in wat ze maar tegen komt.
dat veranderen kan zowiezo omdat ze in de puberteit zit denk ik. Maar probeer eens langere wandelingen te doen. Probeer haar met alles een stap voor te zijn
Het naar buiten laten 's ochtends is niet uitlaten hoor, dat is gewoon naar het grasveldje hier tegenover. Ze is al zindelijk, maar ze drinkt erg veel en geeft dus erg vaak aan dat ze moet plassen, vooral 's ochtends.
Het negeren, weglopen, de rug toe draaien werkt allemaal niet. Ze blijft me op zo'n moment achtervolgen en bijten. Totdat ze iets anders heeft gevonden (haar speeltje of de kat) om het op af te reageren. En 3 minuten later kan ze weer rustig gaan liggen alsof er niets gebeurt is.
Als ze gefixeerd is dan werkt ruilen ook niet meer. Als ze "normaal" speelt gaat het goed, ruilen enzovoorts. Maar op het moment dat ze overenthousiast word dan is het klaar. Niet ruilen, speeltje loslaten en happen/bijten naar mijn handen.
Ze kan dit ook doen zonder dat ze met een speeltje loopt, dus uit het niets dat ze wild wordt en begint te happen/bijten. Op zo'n moment is het gewoon een wolf in schaapskleren.
Ik weet niet ze voor commando's kent, maar met aanlijnen moet ze naar jou toe komen. Je moet haar niet gaan vangen. Ze moet netjes naast je lopen. Doet ze dat niet, omdraaien en de andere kant oplopen. Op het moment dat je stilstaat moet ze gaan zitten. Ik zou dus voorlopig niet met haar spelen want in principe daag je dan haar uit. Dat moetje niet doen. Let wel, trainen kost veel tijd. Kijk ook eens op http://www.deroedel.com/. Je krijgt zo een hond die je respecteert en geen vervelend gedrag heeft.
Je hebt nog niet haar hele schema opschreven, dus van de hele dag.
Zit ze in een bench in de nacht en staat daar water in dan zou ik dat water weghalen 'snachts moeten ze slapen en niet drinken.
gebruik eens kalmerende signalen ga eens uitgebreid staan gapen voor je hond als ze zo druk is.
Als ze doordraait moet je haar negeren in de bench zetten weglopen maar niet aankijken of iets tegen haar zeggen.
Probeer eens een clicker ook voor buiten en zit je op een hondenschool?
Je hond is duidelijk overprikkeld en beginnend in de puberteit goede begeleiding is noodzakelijk.
lynn doet dit ook als ze over enthousiast is.... zij is ook een half jaar.
wat ik doe is (dankzij dit forum ) ik laat haar dan op commando zitten, zodra ze rustig zit, krijgt ze een snoepje. dan gaan we weer verder spelen.
als ze niet wil zitten en zich als een idioot blijft gedragen, stop ik gewoon. ik draai me om en loop weg. soms komt ze dan achter me aan. dan gaat ze voor me staan en kleine hap begewegingen naar mij maken. of ze springt en bijt in mijn handen/arm. dan stop ik haar in de bench. gaat ze daar maar lekker slapen....
lynn doet het trouwens alleen bij mij. niet bij mijn vriend. maar die is er ook haast nooit, dus is ze alleen maar blij als ie er wel een keer is...
Het is misschien wel een wolfje, maar niet in schaapskleren maar in een bruin vachtje. Dit gedrag ontstaat naar mijn mening omdat je op de "hondse" manier geen grenzen stelt. Zij zoekt nu de grenzen op.
Er zijn hondjes die heel gedreven zijn met een speeltje of een ander object. Ik persoonlijk denk niet dat dit altijd berust op een programma voor voldoende rust. Wel kan ik niet anders bekennen dat het een hond wel goed doet als hij voldoende rust krijgt. Ik denk dat het ook te maken kan hebben met een stukje (aangeleerd) gedrag richting de hond en natuurlijk ook dat de ene hond heeft een jachtpassie en de andere hond niet. Verder is mijn inziens de herkomst van de hond ook belangrijk. Waar is hij geboren? (in een schuur of een afgezonderde plek? waar hij heeft moeten vechten voor zijn voer?) of juist op een liefdevolle plek waar de pup al voldoende gesocialiseerd werd door de mens. Als een hond altijd strijd heeft moeten leveren om aan voedsel te komen, kan hij ook bezitsagressie vertonen. Verder is stress een belangrijke factor (als je zelf niet lekker in je vel zit, dat voelt een hond ook aan). Zit de hond misschien niet altijd lekker in zijn vel doordat hij zelf ook ziek is of iets onder de leden heeft? (Een hond met heupproblemen zal het niet prettig vinden als je aan zijn achterste komt, door zelfbescherming gaat hij dan grommen)
Zo zou je kunnen proberen om te kijken of je zijn gedrag kan analyseren.
Die kalmerende signalen waar Sandra het over heeft staan beschreven in de boeken van Turid Rugaas. Je hebt nog niet vertelt of je naar een hondenschool gaat. Een goede hondenschool kan je zeer zeker verder helpen. Je moet wel zo zien dat je hier op dit forum losse adviezen krijgt. Een pup opvoeden tot een fatsoenlijke en sociale hond kun je niet met een paar losse adviezen. Ze kunnen je wel helpen.
Ja Paul van Turid het helpt echt en je leert je hond ook meer te begrijpen.
Wat Marieke zegt is ook zo.
Fleur deed het ook bewegingen maken voor me springen ik bleef stokstijf staan armen hoog en dat vind ze helemaal niet interessant.
Dan liep ze maar weg een pup leert wel een bijtrem te krijgen met bijten in je handen leren ze hoever ze kunnen gaan.
Puppies onder elkaar doen dit ook ze bijten elkaar, soms gaat de andere pup dan piepen en stopt het spel, dit is niet leuk dus de pup gaat excuses maken door te likken zo leren ze hoe hard ze kunnen bijten.
Wat ik deed beet Fleur te hard riep ik ai ai heel hard.
Dan stopte ik met spelen moet jij eens opletten hoe snel ze dit doorhebben.
Beste Petra,
Wat vervelend dat je hondje zo blijft bijten en dat je bang voor haar wordt.
Hierboven worden hele goede tips gegeven. Graag geef ik daar een aanvulling op. Rust is je al aangeraden. Zie rust niet alleen als slapen, maar rust in alle situaties. Thuis, op straat, op bezoek, in het spel, in jou, overal.
Blijf geduldig, consequent en vooral volhouden! Je beschrijft al dat ze ander ongewenst gedrag uiteindelijk laat en dat ze eigenlijk heel goed luistert. Wordt niet wanhopig, geef het niet op.
Paul vroeg het ook al, zit je op een puppycursus? Dit is echt heel erg goed voor het zelfvertrouwen van jou en je hond. Ze leert zich op jou te focussen terwijl er heel veel om jullie heen gebeurt. De begeleider ziet jullie samen bezig en kan meteen reageren als iets juist heel goed gaat of iets minder goed gaat. Heel leerzaam.
Verder wil ik op het verhaal van Paul aansluiten met de vraag of Naira ook regelmatig met andere honden speelt en speeltjes deelt? Je hondje leert het beste van een andere hond (mits het een stabiele hond is). Een andere hond geeft zijn grenzen aan, nodigt uit tot spel en laat weten wanneer het klaar is. Als baasje leer je weer heel veel van hun lichaamstaal. Veel signalen uit het boek van Turid Rugaas zie je direct terug als honden met elkaar spelen en niets is mooier om dat te zien, te herkennen en daar van te leren!
Heel, heel veel succes!
Ik zal even proberen te reageren op alle berichtjes;
@ Paul: Naira kent de commando's zit, lig, hier, blijf, poot, los, nee, bench. Ze kan buiten los lopen, rent wel heel graag achter vogels aan. Los wil ze niet naast blijven lopen, maar zodra ik haar weer aanlijn, loopt ze direct naast en jaagt ze niet meer achter vogels aan. Ik train elke dag met haar, dus dat is het probleem niet. Ze luistert beter dan welke andere Cocker ik gehad heb.
@ Sandra: Er staat 's nachts geen water in de bench. Wanneer ze zo wild doet helpt negeren niet. In de bench doen is op zo'n moment ook heel moeilijk. Ze luistert wel naar bench, maar op zo'n moment niet. Ze luistert wel naar hier, maar op het moment dat ik haar dan bij haar halsband zou pakken om naar de bench te brengen, dan wordt het weer bijten.
@ Marije: Bedankt! Jou verhaal maakt het allemaal wat luchtiger. Ik ga dan toch maar door met negeren en weglopen. Hopelijk zie ik uiteindelijk resultaat!
@ Marieke: Deze hond is niet goed gesocialiseerd. Dat is één ding wat zeker is. Vandaar ook mijn zorgen. Bij haar voedsel vertoond ze geen agressie. Ik en zelfs de katten kunnen gewoon bij haar in de buurt komen en in haar bak zitten op het moment dat ze aan het eten is. Verder wordt ze elke maand tot een jaar gecontroleerd door de DA. Maar zoals ik al eerder zei, ze heeft wel veel jachtpassie in zich als het aankomt op vogels.
@ Paul: Nee met deze pup loop ik op dit moment nog niet bij een hondenschool. Ze was namelijk ziek, waardoor het niet mocht. Ik ga wel bezig met de vervolgcursus, maar dat duurt nog even. Ik heb al wel meerdere cursussen gedaan, alleen maar met Cockers. Maar omdat dit hondje geen goede achtergrond heeft ben ik gewoon bang dat dit haar gedrag in grote maten gaat beinvloeden.
@ Sandra: Dat auw roepen doe ik ook, maar heeft geen effect. Ze lijkt hierdoor alleen maar wilder te worden of reageert het vervolgens af op bijvoorbeeld de kat die voorbij loopt.
@ Eva: Rust krijgt ze genoeg. Ik werk veel thuis en dan is ze ook rustig en heeft ze rust in huis. Maar op veel momenten moet ze echt in haar bench om "rust" te hebben. Wanneer mijn vriend 's avonds thuis is en ze ligt bij ons in de woonkamer, moet ze gelijk opstaan wanneer één van ons drinken gaat pakken in de keuken. Zo gaat het met alles, de hele dag wanneer we beide thuis zijn. Wanneer ik alleen thuis ben dan wil ze nog wel eens op de mat of zelf in de bench gaan liggen, maar zodra we met z'n tweeën thuis zijn moet ze constant achter degene aanlopen die in beweging is.
Dat is dus ook het frustererende! Ze luistert ontzettend goed, maar met zulke situaties weet ik gewoon niet wat ik ermee aan moet, maar bedankt!
Verder is ze ontzettend sociaal naar honden toe, meer dan naar mensen vind ik zelf! Ik hoor regelmatig mensen zeggen, mijn hond houdt niet van jonge drukke honden, maar deze vinden ze wel leuk! Ze kent haar plaats dus volgens mij heel goed wat betreft andere honden!
Is het eigenlijk mogelijk dat een hond meer een honden-hond is in plaats van een mensen-hond? En zo ja, hoe kan dat komen? En herkennen meer mensen dit? Of is dat gewoon mijn eigen interpretatie?
lynn luisterd verder ook goed hoor! als ze aan het spelen is, word ze gewoon beetje overdreven fanatiek....
persoonlijk maak ik me er niet te druk over. ik stop met spelen en negeer haar verder. het kwartje gaat vanzelf wel een keer vallen...
Hoe vaak wandel je met haar? Het schema boven geeft aan dat je voor het eerst om 11 uur echt gaat wandelen maar dan maar een kwartiertje. Ik begreep dat ze ziek geweest is, maar dat ze nu blijkbaar weer beter gaat.
En dus heeft ze ook meer energie. Normaal mag je met een hond van een half jaar een half uur lopen per wandeling. Daarna lekker slapen. Probeer een goede rust/actie verhouding te vinden. Zoals ik het nu lees, lijkt mij de wandeling te kort en de spelletjes te prikkelend. probeer een speeltje die jij geeft en ook weer afneemt, waar ze niet al te gek op is. en die niet geven na de wandeling maar na het slapen.
@ Suus: Het schema van hierboven is van vanochtend. 's Avond wordt ze om half 9 nog ruim een half uur uitgelaten en dan laten we haar om 11 uur nog even buiten voor een plas. Ze is ziek geweest, maar dat is al wel een maandje geleden. Na het wandelen gaat ze altijd zelf al slapen.
De spelletjes zijn als afleiding van het achterna rennen van de katten. Als ik haar daar niet mee afleid, dan grijpt ze de katten en dat wil ik ook niet.
Ik denk dat je al veel goede tips heb gekregen.
Wat ik wel nog even wilde toevoegen is dit.
Je zet dat als jullie beide thuis zijn, de hond constant achter 1 van jullie aan loopt.
Dan slaapt de hond dus niet!
Ze kan dan tussendoor wel liggen maar slapen doet ze dan niet.
Grote kans dat ze dan ook niet echt slaapt als jij met haar alleen bent!
Ik zou haar wat vaker gewoon in de bench doen.
Ook als ze achter je aan loopt, probeer haar dan in de bench of op haar kleedje te laten liggen.
Wat ik bij mijn eigen hond een goede maatstaf vind om naar te kijken of hij genoeg heeft geslapen is of hij wel droomt.
Misschien heb je het wel eens gezien bij haar, dat ze met de pootjes trekken in hun slaap.
Dan slapen ze echt. Daar moeten honden ook echt uit wakker worden.
Verder zou ik zeggen, blijven negeren als ze vervelend begint te doen.
Als ze echt niet ophoud, met een snoepje of kauwstaafje de bench in.
Succes!
Petra en Naira, er zijn al heel veel tips gegeven waar ik niets meer aan toe zal voegen,waar je wel nog wat aan hebt is iets tegen het bijten,probeer eens na het spelen en voor ze gaat bijten wat boter bovenop op je handen te smeren, dat vind ze gegarandeerd heel lekker en ze zal dan ook likken in plaats van bijten, beloon haar door te zeggen dat dat braaf is zodat ze leert dat bijten NEE is en likken aan je handen braaf.
@ Meente: Dat klopt! Ze slaapt dan inderdaad niet. Ze vindt ook heel moeilijk rust in huis, wat ik heel vervelend vind, maar weinig aan kan veranderen. Alleen als ze bij een van ons op schoot ligt, dan zie je inderdaad ook haar pootjes bewegen. Maar ik wil niet een hond hebben die alleen maar op schoot wil slapen. Ze gaat wel regelmatig in de bench, maar ik heb het idee dat als ze daar teveel in zit, ze ook gefrustreerd raakt. Dat wil ik ook niet.
@ Helene: Bedankt voor de tip! Ik zag dat inderdaad laatst ook ergens op tv. Volgens mij heeft Naira de berichtjes stiekem mee gelezen, want sowieso loopt ze vanaf vanmiddag al regelmatig aan mijn handen te likken in plaats van te bijten!
Hoi,
Twister is ook een hondje wat heel druk is in z'n koppie en dus heel veel verplichte rust nodig heeft. Ook hij neemt dit niet als hij los rondloopt dus ligt hij heel veel in z'n bench. Dit is echt niet erg als je maar zorgt dat de tijd erbuiten goed besteedt wordt dus met wandelen, spelletjes etc.
Heb je een benchje..??
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bang voor mijn eigen pup?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?