lopen voor of achter?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel yangyang

honden foto van yang

moet een pup achter je lopen of voor je tijdens het uitlaten? als ik naar die dog whisper kijken dan zegt hij dat je jou honden beter niet vooruit laten lopen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "lopen voor of achter?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

ligt er denk ik puur aan welke situatie je bent. Als Roxy en ik over straat lopen moet ze naast me lopen omdat er ook auto's rijden.
Maar als ik gewoon op het veld loop maakt het mij niet uit.
Zolang jij zorgt dat jij je hond onder controle hebt, denk ik niet dat het heel veel verschil maakt.

honden page profiel Sabien & Joey Sabien & Joey

honden foto van Sabien & Joey

pas op !! dadelijk krijg je een hele menigte achter je aan die roepen dat je niet moet luisteren naar CM... ik daarentegen train met de technieken van CM... wil je hier meer over weten stuur me dan maar een PB... want anders hebben we hier straks ruzie... :-)

en om ff on topic te blijven... ik vind inderdaad dat het beter is om een pup in ieder geval niet voor je te laten lopen... dus of achter je of op gelijke hoogte met jou... jij moet je hondje leiden... en niet andersom... :-)

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Een hond dient naast je te lopen als hij of zij onder appel staat!! Zo simpel! Als ze achter je lopen kun je ze niet in de gaten houden of je moet steeds omkijken. Lopen ze voor je , breek je je nek over ze! :-D Je hond gewoon leren om netjes zonder trekken aan de slappe lijn , naast je te lopen , heb je geen problemen! :-D

Doe je best Succes! :-D

honden page profiel SinySiny

honden foto van Siny

Hier loopt onze hond naast of achter.
Zelf doen we ook veel op de Cm manier.
En het werkt erg goed....

Waarom ruzie er over krijgen dan???

honden page profiel yangyang

honden foto van yang

wat zijn de manier van CM? we hoeven toch geen ruzie te maken hehe.. we zijn allemaal hond liefhebber en wil de best voor onze honden..

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

waarom via pb Sabien?? vind ik raar, ga je iets achter het forum promoten wat je hier niet durft te verdedigen.

de inzichten van CM heb ik persoonlijk niet zo'n probleem mee, in tegendeel zelfs, maar met zijn uitvoeringen en technieken vaak wel, en bovendien: onthoudt dat je naar een "SHOW!!!" kijkt naar gemanipuleerde situatie's en gemonteerde flimpjes, waarbij wat mij betreft honden soms schandelijk worden misbruikt ter meerdere glorie van de show van deze man (ondanks dat ik erg waardeer wat hij in theorie probeert over te brengen vaak)

Het lijkt wel of er geen middenweg meer is over deze man. Neem aan trouwens Sabien dat je niet voor prikbanden en e-collars bent, zoals je nog regelmatig in de oudere filmpjes langs ziet komen?

nu over de pup, ik persoonlijk vind dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om een hond te leren niet te trekken, over het algemeen gaat dat het beste als de hond al vroeg leert je "te volgen" waarbij ik niet de volgoefening van de training bedoel, want dat is een kunstje, niet een rustige hond die niet trekt.

zelf leer ik mn honden "netjes" en "volg" en "vrij", volg is duidelijk, dat is de oefening, "netjes" betekent: in mn buurt blivjen zonder te trekken, waar ik wel voor zorg is dat ik nooit linksachter mn eigen hond loop, omdat ik dan zie dat zjin houding heel hoog wordt. Vrij is : of los van de lijn, of aan de lange lijn lekker doen en laten wat tie zelf wil, honden zijn slim, je kan ze alles leren.

gewoon lekker met je pupje op pad, en zorgen dat tie niet trekt, dus stopeen, terug lokken, al lokkend van richting veranderen..... maak er een spelletje van

honden page profiel Sabien & Joey Sabien & Joey

honden foto van Sabien & Joey

@ Gorby2009 dit via PB omdat ik namelijk al een aantal keer heb gehad dat een bericht ineens verwijdert is waarin ik de techniek van CM uitleg...

word door velen schijnbaar niet op prijs gesteld... ik schuif mijn mening absoluut niet onder stoelen of banken maar afentoe ben je hier gelijk de boeman als je maar durft te praten over CM...

en nee ik ben inderdaad absoluut ook geen fan van prikbanden en e-collars... en zal deze dan ook zelf nooit gebruiken... en wat je zegt over mishandeling... dit heb ik nog nooit kunnen constateren... waarschijnlijk doel je op de "toutch" die hij gebruikt bij redzone cases... (tik met de voet tegen de flank van de hond) dit gebeurt alleen in situaties bij honden die een zwaar agressie probleem hebben... dit zijn vaak de honden die door hem wel gerehabiliteerd kunnen worden, en door andere gedragstherapeuten worden afgeschreven en maar afgemaakt moeten worden...

wat je zegt is waar... er hangt een heel zwart wit verhaal rondom CM, en er word niet meer objectief naar gekeken... en naar mijn mening is roepen dat CM honden mishandeld echt pure lulkoek...
mijn Joey is erg gelukkig, zit lekker in zijn vel en doet het prima op deze manier... en ik ben absoluut geen hondenmishandelaar...

maar zo te zien staan er dus wel meer mensen voor open.. en ik stel daarom voor om hier een club over te openen, zodat mensen die hier liever niks over horen, zien of lezen dit ook niet hoeven... :-) als daar animo voor is dan hoor ik dat graag, zou het erg leuk vinden om hier met anderen over te kunnen kletsen, zonder veroordeeld te worden...

verder ga ik er hier maar niet te veel meer over zeggen, anders krijg ik commentaar dat ik on topic moet blijven ;-)

:-D

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

@Sabien
ik vind dat gekick en geprik persoonlijk helemaal niks, en bij menig hond zou je een knauw kunnen krijgen, zou het bij de mijne niet proberen en ook van geen mens toestaan. De correcties die CM gebruikt liggen hiermee in het verlengde, gebaseerd op een pijn cq schrikprikkel, niet mijn ding hoor, en ook niet van HP.
En voor een pup...... al helemaal niet van toepassing.

Waar je gelijk weer overheen stapt is dat wat hij laat zien, is wat hij wil dat je ziet !!! en mensen het zeer ondeskundig proberen te na te doen, en dat zie ik helaas dagelijks in de buurt, sterker nog, mensen zonder honden denken nu de wijsheid in pacht te hebben en vertellen wel ff dat je je hond een harde prik moet geven of een schopje, blablabla, want het is toch simpel, een hond op voeden? kijk maar naar CM!! Komt een hoop ellende van, van dat programma (maar das mijn mening)

ik voed mijn hond op via de roedelmethode, dat werkt perfect, maar dat wil niet zeggen dat het zaligmakend is, want ik heb eerder ook weleens een hond gehad die dit totaal niet begrepen zou hebben, omdat hij niet gaf om wat voor rangorde verhogende dingen dan ook.

maar zeker terug on-topic !!

ik denk dat we voor TS het allemaal wel eens zijn: trekken is een nare gewoonte, en niet leren trekken heel belangrijk. Daarbij gevoegd dat een hond aan de lijn ander appel dient te staan, kan het alleen zo zijn dat een hond die naast of iets achter je loopt dat ook is, zo gauw ze 2 meter voor je lopen bepalen zij wat ze gaan doen en hoe ze reageren, het is dus verstandig je hond aan de lijn te leren naast of achter je te lopen, dat is niet zielig, maar gewoon natuurlijk gedrag, als je daarbij je hond kan leren op een fijne manier los te lopen, is het plaatje compleet. ;-)

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Zolang ik het idee heb dat ik controlle over de hond heb.
Ach, maakt mij niet uit waar hij loopt.

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

achter je.... Als je je hond vooruit laat lopen, dan heeft hij de leiding en denkt de hond oh zij volgt mij wel. Mocht de hond dan bijvoorbeeld iets zien op straat (andere hond, kat etc.) en hij wil ernaartoe en jij loopt gewoon door, dan ziet de hond dit als bevestiging en denkt hij he leuk we gaan samen op "jacht" ;-)

Zal even uitleggen hoe ik dit met Kiki heb geoefend.
Loopt kiki netjes op één lijn, dan belonen met woordjes en af en toe een snoepje, gaat ze vooruit, dan blijf ik stilstaan op het moment dat zij mij voorbij gaat. Kijkt ze vervolgens achterom, beloon ik haar met een koekje en die moet ze zelf komen halen bij mij. Vervolgens loop ik de kant op zodat Kiki achter mij staat.
Loopt je hond je voorbij, zorg dan wel dat je in één lijn achter hem/haar staat. Zo ziet de hond je namelijk niet en zal gaan zoeken naar zijn baas waardoor hij omkijkt. Ik oefen dit nu sinds een paar maandjes met Kiki en ze doet het al fantastisch. Nog een enkele keer dat ik deze techniek weer moet toepassen verder loopt ze netjes achter me of naast me. Normaal wilde kiki altijd graag naar schaapjes, koetjes en paardjes toe en nu ziet ze deze ook nog wel staan, maar als ik stop dan stopt ze ook en kijkt ze naar mij. geweldig!

honden page profiel yangyang

honden foto van yang

bedankt voor de tips mensen.. ik ga wel rustig met Lucas oefenen. Hij is nog maar een pup en is nog speels. Wil niet dat hij te stress raakt tijdens wandelen.. :-)

honden page profiel Frysk Famke ...Frysk Famke ...

honden foto van Frysk Famke ...

Hey,

Wat ik leer op cursus is dat áls ze voor lopen, ze beter links voor kunnen lopen, dan rechts; als ze rechts voor lopen zijn ze de baas (aldus in hondentaal)

Het liefst lopen ze achter inderdaad.

Wat ik zelf doe in ieder geval, is dat het mij persoonlijk niet heel veel uitmaakt wáár zij loopt, maar ze regelt dan ook écht niet waar we heen gaan, waar we stoppen. Dat gebeurt allemaal volgens mijn 'wil'. Ik heb Mieke namelijk vaak vast aan de buggy (rechts) omdat ik anders zo mijn handen vol heb aan de buggy, zoontje en de lijn. Zo leert ze ook dat trekken geen zin heeft ;-)

honden page profiel yangyang

honden foto van yang

oh..ik dacht dat rechts lopen beter is. Want ik heb altijd riem op de rechter hand. Maar idd Lucas loopt liever links.. moet ik dat maar niet corrigeren he ;-)

honden page profiel Sabien & Joey Sabien & Joey

honden foto van Sabien & Joey

" @Sabien

Waar je gelijk weer overheen stapt is dat wat hij laat zien, is wat hij wil dat je ziet !!! en mensen het zeer ondeskundig proberen te na te doen, en dat zie ik helaas dagelijks in de buurt, sterker nog, mensen zonder honden denken nu de wijsheid in pacht te hebben en vertellen wel ff dat je je hond een harde prik moet geven of een schopje, blablabla, want het is toch simpel, een hond op voeden? kijk maar naar CM!! Komt een hoop ellende van, van dat programma (maar das mijn mening) "


je hebt gelijk dat alles op tv mooier gemaakt word dan dat het in werkelijkheid is... zo gaan die dingen altijd...
daarentegen ben ik naar een live show van CM geweest, waar de resultaten precies hetzelfde zijn... en daar krijg je toch echt het ware beeld te zien...

daarnaast ben ik inderdaad ook van mening dat mensen te snel dingen overnemen zonder te weten waar ze mee bezig zijn, technieken proberen toe te passen die vervolgens alsnog verkeerd gebruikt worden door gebrek aan kennis...

nou reken ik mijzelf niet tot die groep, daar ik zelf ook gehoorzaamheidscursussen heb gegeven en echt wel weet waar ik mee bezig ben. ook heb ik een cursus gedragstherapie gevolgd, dus ik vertrouw erop dat ik zelf genoeg kennis en gezond verstand heb om de juiste technieken te hanteren.

en die "toutch"die gegeven word om ze uit een bepaald gedrag te laten "stappen" is ook niet iets wat je hoeft toe te passen bij een pup, dit heb ik ook nooit gezegd.
nogmaals daar gaat het om redzone cases waar een zachte aanpak niet meer effectief is... en dan nog hebben we het over een korte aanraking, en niet over schoppen (al zijn er natuurlijk altijd mensen zonder de juiste kennis die dit verkeerd intrepeteren en dus bij hun hond ook weer verkeerd gebruiken)

dus conclusie; heb je weinig kennis neem dan niet alles over wat je hoort of ziet op tv, maar verdiep je verder en zorg dat je naar een goede hondenschool gaat.

en voor iedere hond is een andere methode en manier van benaderen nodig... net zoals dat bij mensen ook het geval is... :-)

dit was de het laatste wat ik off topic ff kwijt wilde :-) ;-)

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

en waarom moest dan via PB, als je het zo goed vertellen kunt?

en dat red-zone gedoe, je moet de hond zover niet laten komen, heb je geen red-zone en geprik nodig ook, precies de strekking van wat ik probeer te zeggen: CM laat de hond zover komen om dan het gedrag wel "ff af te leren". Je kan ook een andere insteek nemen, die ik persoonlijk prefereer, het gedrag voor te zijn, de hond zo leiding te geven dat het niet meer of veel minder ontstaat, want over het algemeen is het de baas die de situatie laat onstaan, niet de hond, die is wie hij is, Cm werkt wat mij betreft verkeerd om.

de hele zware geestelijk zeer sterke honden, met een enorme geldingsdrang zullen van de methode van CM ook niet onder de indruk zijn, daar zal je vanaf de grond af respect en vertrouwen moeten opbouwen, is van een totaal ander niveau.

kan jij onderlegd zijn, dat zijn 9 van de 10 showkijkers helemaal niet, en dus vind ik dat er meer ellende van komt dan goeds.

en ts moet gewoon lekker gaan oefenen met haar pup, iets lekkers mee, korte leer momentjes, speeltje erbij...... heerlijk toch, niks geen gedoe met correctie's, gewoon genieten van elkaar :-D

honden page profiel SinySiny

honden foto van Siny

@ Gorby2009 eens met een red zone hond te maken gehad???

Ik wel de hond van me schoonouders valt geen land mee te bezeilen.
Is geen pretje die hond en zijn al zo veel trainers bij geweest niets helpt.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Het verschilt naar mijn mening. Gewoon netjes meelopen aan de riem is naast je. Officieel (volgens sommigen) met de kop ter hoogte van jouw knie, maar dat vind ik persoonlijk weer net teveel naar achteren. Ik vind hond zijn schouder bij mij knie handiger.

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Zeg.., hadden we het al over CM gehad vandaag?? O-)

honden page profiel Sabien & Joey Sabien & Joey

honden foto van Sabien & Joey

je hebt gelijk over die red zone cases... je moet het ook niet zover laten komen... maar helaas zijn er veel gevallen waarbij het al zover gekomen is... de reden dat CM in zijn shows laat zien hoe je op zo'n moment moet reageren doet hij zodat mensen zelf kunnen ingrijpen op zo'n moment, daarnaast traint hij altijd verder in het voorkomen van het gedrag, dat is juist heel de bedoeling van het verhaal... zodat het red zone case, geen red zone case meer is...

en wat je zegt de meeste kijkers zijn niet onderlegt dus ik snap ook wel dat je het op die manier bekijkt, dat er ellende van kan komen omdat mensen zijn manier van trainen niet goed intrepeteren... maar nogmaals dat betekend niet dat de manier niet juist is, dat betekend alleen dat je het misschien beter niet op tv kunt uitzenden :-)

en wat je zegt over het vanaf de grond respect opbouwen... is juist wat CM doet... alleen heb je je misschien niet genoeg erin verdiept om dit te zien... ?? (zonder dit aanvallend te bedoelen) zijn aanpak bestaat altijd uit respect en wederzijds vertrouwen tussen baas en hond... en ik ben het niet met je eens dat deze honden niet onder de indruk zullen zijn, zijn aanpak is bewezen effectiever bij dit soort honden dan menig gedragstherapeut heeft kunnen bereiken.

en ik heb TS inderdaad in een PB ook geadviseerd een puppycursus te gaan doen en spelenderwijs dingen gaan oefenen...
en niet alles klakkeloos over te nemen wat je op tv ziet...


honden page profiel Sabien & Joey Sabien & Joey

honden foto van Sabien & Joey

" Zeg.., hadden we het al over CM gehad vandaag?? O-) "


sorry :-D maar word altijd een beetje fanatiek in verdedigen omdat er in mijn ogen zoveel misstanden over zijn :-) zal me proberen in te houden hahaha :-)

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

" @ Gorby2009 eens met een red zone hond te maken gehad???

Ik wel de hond van me schoonouders valt geen land mee te bezeilen.
Is geen pretje die hond en zijn al zo veel trainers bij geweest niets helpt.

"


ik heb er 1 lopen, die viel mensen aan, en dan bedoel ik dat totaal letterlijk, door een hond die dat zo geleerd heeft en zeer groot en moedig is (dus geen angst) dus niet agressie naar honden, nee, naar mensen.

dus ja, ik weet wat het is, en wel meer dan dat, iedere hond is te helpen, maar je moet 3 dingen doen
a. de hond heeft geen probleem, dat heb jij als baas
b. jij triggert het probleem als baas, vaak onbedoeld, maar tis wel zo
c. als je dat inziet, moet je aan de slag, vanaf de basis en niet symptomen bestrijden, dan krijg je alleen vermijdingsgedrag en geen hond die begrijpt dat zijn gedrag helemaal niet meer nodig is.

hoewel ik zeker kan zeggen dat ik een ervaren hondenbaas ben, heb ik bij Gorby geleerd wat een hond is, die werkelijk gevaarlijk kan zijn, maar ook, dat je dat kan opvangen en ombuigen op basis van vertrouwen en respect.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Gewoon naast je ,als hij aan de lijn is.

Loopt hij voor dan stop je met lopen,pak je een kaasje(dit vinden veel honden héél lekker)en wenk je je hond naast je knie ,dan beloon je en kun je er ook het commando 'naast' bij zeggen,als je dit veel herhaalt dan weet hij wat 'naast'betekend.


(off topic,als een een "red zone" hond is,dan kun je beter de mens erachter een 'hakje'in de flank geven.)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik wist van te voren dat ik een groot bakbeest zou krijgen, een pup leer ik al van het begin af aan, naast me te lopen, welke kant ? dat maakt niet zo veel uit, in de africhting leerde ze vroeger dat links aan de voet behoorde.

mijn hond mag zowel links of rechts lopen, het licht er een beetje aan, als er rechts autoos rijden, gebeurd dat links, en andersom.

geen getrek al is ze nog ze klein, en daar heb ik nimmer moeite mee gehad, altijd naast me.

nu ze groot is heb ik daar geen enkel probleem meer mee, en als ik haar los laat lopen, op een veilige plek natuurlijk, mag ze voor of achter lopen, lekker overal snuffelen.

zodra ze aan de lijn/riem loopt. een meter lijn, naast me aan de voet. :-D

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

ik leer de honden altijd het commando "rechts' specifiek aan, dat kan in heel wat situatie's heel goed werken (bange mensen, rennende kids etc) ik verwacht dat de hond dan ook naast of iets achter me loop.

maar das wel pas als de hond geleerd heeft niet te trekken en naast me te blijven, maar zooo handig ;-)

honden page profiel ria&aikaria&aika

honden foto van ria&aika

heb mn honden altijd geleerd links naast de knie te lopen,dus niet voor. aangezien ik dr altijd los heb lopen mag zij dus niet bepalen waaar we naartoe gaan
vandaar aan de knie of voet.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Ik zou zeggen:
Eerst even wennen aan een riempje lopen :-)
Wat ik nooit wil is spanning op de lijn. Maar daar maak ik geen punt van, want staat er spanning op, dan stop ik met lopen.
Is de spanning eraf, dan lopen we weer verder.

Ik maak een verschil tussen wandelen en volgen.
Wandelen is zonder strakke lijn met mij meelopen. Dus met MIJ mee lopen. Ik loop niet achter de hond aan, ik loop mijn eigen weg en de hond houdt mij in de gaten. Zolang er geen spanning op de lijn staat, mag hij voor me of achter me lopen, maar ga ik ineens naar rechts, dan moet hij dat wel doorhebben.

Volgen is naast me, echt naast me. Daar maak ik een oefening van en dat oefenen we een paar minuutjes per keer. Heel kort zodat het leuk blijft.

Achter je moeten lopen.. ik vind het eigenlijk maar niks. Dat komt vooral omdat ik mijn honden niet kan zien. Mijn Duplo viel nog wel eens uit aan de riem, die had ik dus graag in mijn vizier ;-)
En nu mijn twee beestjes ook, het is voor mij handiger als ik ze kan zien.

honden page profiel Sanny en PurcySanny en Purcy

honden foto van Sanny en Purcy

(off topic,als een een "red zone" hond is,dan kun je beter de mens erachter een 'hakje'in de flank geven.)

Helemaal mee eens.. het probleem begint bij de baas!
(al wil het niet altoijd zeggen dat het probleem ontstaan is bij de huidige eigennaar!)

Mijn hond loopt als hij aan de lijn is naast me en trekt dan niet.
(sommige bosjes ruiken wel erg lekker en dan vergeet hij het)
Ook als hij een andere hond ziet, wil hij naderen en loopt dan iets voor me. Ik persoonlijk heb daar geen problemen mee, zolang hij onder Appel staat.

Los loopt mijn hond oevral en nergens, lekker snuffelen en rennen.

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

" de inzichten van CM heb ik persoonlijk niet zo'n probleem mee, in tegendeel zelfs, maar met zijn uitvoeringen en technieken vaak wel, en bovendien: onthoudt dat je naar een "SHOW!!!" kijkt naar gemanipuleerde situatie's en gemonteerde flimpjes, waarbij wat mij betreft honden soms schandelijk worden misbruikt ter meerdere glorie van de show van deze man (ondanks dat ik erg waardeer wat hij in theorie probeert over te brengen vaak)

Het lijkt wel of er geen middenweg meer is over deze man. Neem aan trouwens Sabien dat je niet voor prikbanden en e-collars bent, zoals je nog regelmatig in de oudere filmpjes langs ziet komen? "


Ik wil daar even op reageren. Ik ben naar cesar millan live geweest. Dus geen gemonteerde filmpjes.
Er was daar een rottie die bijna letterlijk het eten uit de bak at wanneer de baas de bak nog vast had. CM pakt de bak en de hond doet gewoon 7 stappen achteruit zonder na te denken. En cesar deed helemaal niks! Hij hield alleen de bak vast.

En hij zelf gebruikt geen prikbanden de eigenaren doen dat, en hij gaat daar in mee. Zijn eigen honden hebben allemaal een gewoon lijntje dat ik amper echt strak heb zien staan.
En e-collars tja. Dat is inderdaad wel minder maargoed hij had ook een schokband kunnen gebruiken.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Ehm.. gaan we niet geheeeeel off-topic?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "lopen voor of achter?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: met z'n allen in therapie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^