stamboom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

hallo!!!!!

we zitten hier toch met wat vraagjes

ik zat een beetje op de site van de raad van beheer te kijken want we hadden de "discussie" of je voor een hond bv Daena gewoon nu nog een stamboom kan aanvragen

ik snap niks van die hele site haha

dat was eigenlijk mijn vraag

bedankt ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

Nee, dat is niet mogelijk. De fokker moet de stambomen aanvragen en tevens het dek-en geboorte bewijs opsturen. Na een aantal weken komt er dan nestcontrole en worden de pups geregistreerd en gechipt. De fokker krijgt dan de stambomen opgestuurd die ze dan uitreikt aan de pup-kopers.

honden page profiel NikiNiki

honden foto van Niki

Hoe zit he dan met mensen die schrijven:
De ouders hebben een stamboom de pups niet..
Ik dacht altijd dat dit automatisch was..ouders stamboom...pups ook..hoe gaat dat precies in zijn werk dan?

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Nee als je pup geen stamboom heeft gekregen kan je er geen meer aanvragen.

En de reden dat 'fokkers' vaak wel zeggen dat ouders een stamboom hebben maar dat de pups er geen hebben is volgens hun omdat ze dan zogenaamd 200 goedkoper zijn (tuuuurlijk) maar meestal is het zo dat de raad geen stamboom af heeft gegeven of af zou geven.
Bv bij een verkeerd combinatie (inteelt) of omdat de ouders eigenlijk toch geen stamboom hebben.

stukje van de raad van beheer
Dekaangifte

Binnen drie weken (21 dagen) na de dekking stuurt de fokker een dekaangifte formulier in. Dit formulier is te downloaden van deze site onder de knop "Inschrijvingen, aanvragen & bestellingen".

Op het formulier worden de gegevens van de teef en de reu ingevuld en de gegevens van hun eigenaren. Beide eigenaren ondertekenen de aangifte.



Na ontvangst van de dekaangifte stuurt de Raad van Beheer de fokker :

1. een bevestiging van de dekaangifte met de gegevens zoals die bij de Raad van Beheer over de twee ouderdieren en de eigenaar/fokker bekend zijn. Op de achterkant van de bevestiging bevinden zich de afstammingsgegevens en eventueel behaalde titels.
2. Een gedeeltelijk ingevuld geboorteaangifte formulier.



De gestuurde gegevens kan de fokker controleren. Eventuele correcties en/of aanvullingen kunnen naar de Raad gestuurd worden.



Geboorteaangifte

De fokker zorgt ervoor dat het geboorteformulier binnen 10 dagen na de geboorte door de Raad ontvangen is. De namen(!), het geslacht, de geboortedatum en het aantal pups worden ingevuld. LET OP: het geboorteaangifteformulier dient binnen 10 dagen door ons ontvangen te zijn. Latere ontvangst betekent extra administratiekosten.



Acceptgiro

Na ontvangst van de geboorteaangifte stuurt de Raad van Beheer de fokker een acceptgiro. Ook hier worden alle bekende gegevens weer meegestuurd en kan de fokker de Raad van Beheer verzoeken om gegevens aan te vullen en/of te corrigeren.



Chippen

Na betaling zal de chipper, in overleg met de fokker, tussen 5 en 8 weken na de geboorte komen chippen. Deze termijn is een streef termijn. Door omstandigheden kan hiervan afgeweken worden.



De chipper neemt het gedeeltelijk ingevulde aanvraagformulier stambomen mee. Dat formulier wordt volledig ingevuld (o.a. chipnummers, kleuren, eventuele variëteit) en wordt door de fokker ondertekend.

LET OP: Pas op dit moment worden de eerder doorgegeven namen aan een specifieke pup gekoppeld!



De chipper controleert nogmaals alle gegevens en neemt het ingevulde aanvraagformulier mee naar de Raad van Beheer. De gegevens worden verwerkt en de stambomen worden naar de fokker gestuurd (ca. 8 - 12 weken na de geboorte).





Nieuw! Registratiebewijs



Vermelding eigenaar op stamboom

Op de stamboom zal geen naam van de eigenaar meer geprint worden. In plaats daarvan zal er een registratiebewijs komen.



Op dit registratiebewijs staan de gegevens van de hond en de gegevens van de huidige eigenaar. Verder is er ruimte voor het invullen van een eventuele nieuwe eigenaar.



Eigendomsoverdracht

Bij het overdragen van het eigendom van de hond worden de gegevens van de nieuwe eigenaar ingevuld op het registratiebewijs. Vervolgens ondertekenen zowel de nieuwe als de oude eigenaar het bewijs dat daarna naar de Raad van Beheer gestuurd wordt.



De nieuwe eigenaar ontvangt een nieuw registratiebewijs van de Raad van Beheer met daarop zijn eigen naam geprint.



Eigendomsoverdracht van fokker naar koper

De eerste herregistratie, van fokker naar koper, zal gratis zijn. De verantwoording voor deze herregistratie ligt bij de fokker.



De fokker ontvangt bij het chippen een "aanvraagformulier registratiebewijs". Deze aanvraagformulieren, waarop de op dat moment bekende gegevens van de betreffende pups staan vermeld, worden door de chipper bij de fokker achtergelaten.

Als eigenaar staat op deze aanvraagformulieren de fokker van het nest vermeld.



Deze aanvraagformulieren zijn na datum van uitgifte slechts 6 maanden geldig. De fokker is verplicht elk aanvraagformulier (ook van de honden die hij zelf houdt) binnen deze termijn om te zetten in een definitief registratiebewijs.



Let op! De eerste registratie is gratis. Dit geldt dus alleen voor de eerste wisseling van “aanvraagformulier registratiebewijs” naar het eerste “registratiebewijs”!



Als u dus als fokker de hond(en) eerst allemaal op uw naam laat registreren via het opsturen van het “aanvraagformulier registratiebewijs” dan is dat eerste gratis (her)registratie.



Als u vervolgens via het registratiebewijs de puppen om laat zetten op naam van de pupkopers, dan is dat de tweede herregistratie en dienen de pupkopers hiervoor te betalen.



U dient dus te wachten met het opsturen van het “aanvraagformulier registratiebewijs” totdat de pupkoper bekend is. Dit dient u wel binnen 6 maanden te doen!



Voordelen

* Bij eigendomsoverdracht hoeft de stamboom niet naar het bureau van de Raad te worden gestuurd.
* De stamboom kan 8 tot 12 weken na de geboorte aan de nieuwe eigenaar worden gegeven.
* De fokker hoeft niet te wachten met de stamboomaanvraag tot alle nieuwe eigenaren bekend zijn.
* De prijs van een herregistratie is gedaald met 40%.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

http://www.dobermannvereniging.nl/modules/news/article.php?storyid=699
Deze site geeft veel info over stambomen en is makkelijk te lezen en niet te lang.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

oh en...
Als een fokker bv zijn 6e nestje met een teef fokt zal hij van de RvB echt geen stamboom meer krijgen.. Ook een reden om op te passen bij die verhaaltjes met ouders wel stamboom pups niet.

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

kijk weten we dat ook weer ;-)

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Een fokker kiest zelf of hij een nestje met of zonder stamboom fokt. Hebben beide ouders een stamboom en geeft hij de voorkeur aan een nestje zonder stamboom, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of hij wil geen geld betalen aan de Raad van Beheer voor het chippen van de pups en de uitgifte van een stamboom, óf er is meer aan de hand en hij fokt buiten de regels om. Dus bijvoorbeeld zonder verplichte medische keuringen van de ouderdieren, of de moederhond is al te oud of te jong of heeft al teveel nesten gehad.

Zelf achteraf een stamboom aanvragen is niet mogelijk, dat moet de fokker echt doen.

Gelukkig worden de regels steeds meer aangescherpt en gaat straks het verschil in gezondheidsrisico tussen een pup met of zonder stamboom groter worden. Nu is een stamboom nog niet een garantie dat de pup gezond is. Straks ook niet voor 100%, dat is natuurlijk nooit mogelijk, maar de kans dat een pup met stamboom straks gezonder is, is wel hoger.

honden page profiel

Nou hier hoef ik allemaal niks meer aan toe te voegen.

Gelukkig worden de regels weer wat aangescherpt. Maar ja het is natuurlijk nooit 100% maar er word nog genoeg gerommelt helaas en zal dan ook nog wel gebeuren, maar laten we maar hopen dat het weer wat beter word.

honden page profiel JemenJemen

honden foto van Jemen

Weer veel geleerd....

honden page profiel NikiNiki

honden foto van Niki

Maar als jullie met twee gezonde honden fokken en de hele lijn is gezond kan het toch nog zijn dat er een ongezonde pup tussenzit of niet?
En wat nu als je, je aan alle regels houdt..ik koop een pup bij jullie en die blijkt binnen een jaar goed ziek te worden hoe gaat het dan in zijn werk..?

Ja sorry voor de vragen maar ik vind het allemaal interessant

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ja idd dat kan gebeuren.
Maar dat kan bij elke hond gebeuren.
Het gaat bij goede fokkers erom dat je test op ziekten die erfelijk zijn. Of bv bij witte honden de puppies de BAERtest laat doen (gehoor).

Een goede fokker zal je met raad en daad wel bijstaan als blijkt dat zijn of haar fokje wat mankeert, maar als het geen erfelijke ziekte (of parvo maar dat komt bij een fatsoenlijke fokker eigenlijk nooit voor) is kunnen zij er ook niets aan doen.

Wat bij ons met HD bv vaak is geregeld, is dat veel fokkers bv 900 euro vragen voor een pup, waarvan ze als de hond op de leeftijd van 15-18 maand gerontgend worden (meestal door de door hun aangewezen DA (of iig iemand die er wel echt verstand van heeft) weer 50/100 euro terug krijgen.
Op deze manier kunnen zij goed in kaart brengen of al hun nageslacht gezond is mbt rasspecifieke problemen. Soms slaat een probleem wel eens een generatie over..

Als blijkt dat de pup dan idd toch HD heeft zal de fokker meestal aanbieden de hond terug te nemen en geld terug te geven, of dat men de hond houd en men de helft van het bedrag (soms gehele) terugbetaald.

honden page profiel NikiNiki

honden foto van Niki

Das lekker duidelijk...dankjewel Mexx..
Niet dat ik ooit zou gaan fokken ofzo hoor maar vind het wel boeiend om te weten..

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Hoi Niki,
In ons koopcontract staat letterlijk de volgende tekst:
Indien de hond op jonge leeftijd een, aantoonbaar erfelijk, gebrek blijkt te vertonen waardoor behandeling noodzakelijk is ten behoeve van het welzijn van het dier, heeft de koper recht op schadevergoeding. Het gebrek dient te worden vastgesteld door een door de verkoper aangewezen dierenarts. De koper dient aan de verkoper een schriftelijke verklaring van de dierenarts te overleggen. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de ernst van het gebrek, de kosten van de behandeling en de leeftijd van de hond en zal nooit meer bedragen dan de door de koper aan de verkoper betaalde koopsom.

Verder staat er ook nog in het contract dat als de pupkoper niet langer voor de hond kan zorgen, deze om niet (dus zonder betaling) overgedragen wordt aan de fokker. Dus mocht een hondje ondanks alle medische keuringen, etc, toch nog een gebrek vertonen en de koper kan de kosten niet betalen, ook dan komt de hond onmiddelijk bij ons terug.

Zo zijn wij als fokker ervan verzekerd dat de hond altijd de best mogelijke behandeling krijgt.

honden page profiel AnjaAnja

honden foto van Anja

Zo staat het bij ons ook :-D

honden page profiel de belsde bels

honden foto van de bels

toch nog eventjes vermelden dat HD enof ED niet 100% te wijten is aan erfelijke aanleg !

als men bv een pup koopt en zich geen bal aantrekt van de opvoedingsregels (zoals matige beweging, geen trappen lopen, geen gladde vloeren, zand vermijden,....) en daarbij kwaliteitsvoeding maar niets vindt en de pup laat mee eten van tafel...

sorry maar is de fokker dan verantwoordelijk....? ..

trouwens we zijn nog steeds bezig met levende wezens, het is nog steeds moeder natuur die de eind beslissing in de hand heeft, men kan alles doen om een perfecte combinatie te maken, maar dat is jammergenoeg niet 100% garantie, dat is bij mensen toch ook zo... waarmee ik maar wil duidleijk maken dat de schuldige vinger ook niet altijd naar de fokker moet gaan.

zijn er nu problemen, dan denk ik, dat dit als volwassenen onder elkaar moet opgelost worden

honden page profiel AnjaAnja

honden foto van Anja

Zit me te bedenken als er een fout tussen de pups zit bv. met over of onderbyte dan mag die kombinatie van ouders ook niet meer gebruikt worden?? Dit heb ik gehoord naar aanleiding van onze Arwen.

corina (Gast)

ik heb ook een vraag over stamboom enzo

als ik een pup koop van een reu met stamboom en een teefje zonder stamboom, kan de eigenaar van de hond zonder stamboom dan wel een stamboom aanvragen of kan ze voor de pups een stamboom aanvragen? of geen van beiden?


groetjes

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

Mexx goede uitleg ik vroeg me ook altijd af waarom ouders wel een stamboom pups niet.
Nu begrijp ik waarom bedankt! :-D

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Geen van beiden Corina, want van de moederhond is dan helemaal geen geschiedenis bekend. Misschien weten ze wel wie de voorouders waren, maar zeker is dat niet, omdat het nooit officieel op papier is gezet.
In de meeste gevallen heb je dan ook geen idee wat erachter zit, of er erfelijke problemen in de lijnen zitten. Dus geen stamboom voor de pupjes of de moederhond.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

idd. Het kruisen van een stamboomhond levert geen stamboom pups op.
Want de moeder is waarschijnlijk niet raszuiver, of er is vroeger zo gefokt dat er geen stambomen werden afgegeven voor dat nest, of de 'fokker' nam de moeite niet (en als hij al geen papiertje wil invullen wat heeft hij dan nog emer achterwege gelaten :-p).

Een stamboom is het bewijs dat je een echte rashond hebt, waarvan je zeker weet dat er zoveel generaties echt alleen dat ras in voorkomt, en een bewijs dat er met de teef niet te jong, te oud en te vaak is gefokt.

honden page profiel TheabTheab

honden foto van Theab

Een stamboom is het bewijs dat je een echte rashond hebt, waarvan je zeker weet dat er zoveel generaties echt alleen dat ras in voorkomt, en een bewijs dat er met de teef niet te jong, te oud en te vaak is gefokt.
De regels voor het fokken met Duitse herdershonden zijn hierop aangescherpt door de RvB in overleg met de rasvereniging VDH.
Pup s die geboren worden voordat de teef 18 maanden oud is of nadat ze de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt krijgen geen stamboom meer.

Maar een stamboom zegt een goede fokker van DH niet zoveel. Het certificaat van fokniveau geeft de hond pas zin waarde. Daarvoor moet de hond aan alle eisen voldoen qua africhting, sociaal zijn, gezondheid e.d. Ook is DNA verplicht zodat de koper de zekerheid heeft een pup uit de genoemde ouderdieren te kopen. Beide ouderdieren moeten al in het bezit zijn van dit papier wil erop de pup zo'n certificaat afgegeven worden. Alleen Duitse herdershonden met zo'n certificaat komen in aanmerking voor een koopcontract van de VDH (rasvereniging).
Toch zijn er dan nog fokkers die een pup, met Cert. v. fokniveau, alsnog met een eigengemaakt contract verkopen. Waarom?? Omdat ze de strenge regels die in zo'n VDH-koopcontract staan willen omzeilen.

Alleen een stamboom heeft voor ons geen waarde omdat mijn overbuurman b.v. een stamboomhond heeft en de andere buurman ook. Beide dieren lopen krom van de HD en hebben een erfelijke huidziekte.
Geen probleem voor de Raad van Beheer, reu-stamboom en teef-stamboom geeft pup-stamboom.

MP staat vol met deze hondjes, vaak staat er dan bij dat beide ouderdieren nog aangekeurd worden...niet dus. Maar ja, zolang mensen blijven kopen zal er dus doorgefokt worden met niet-aangekeurde honden helaas.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Idd helaas is de Raad daar nog niet streng genoeg op bij alle rassen.
Daar hebben we de rasverenigingen weer voor, voor de aanvullende gezondheidstesten..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Verlamt gezicht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^