ik kwam laatst in het bos een vrouw tegen met 2 jack russells.
toen er 1 met fortuna aan het spelen was,viel me zijn "huppeltje" op,en ik vroeg of hij PL had.
nee,zegt die vrouw,dat hebben alle jack russells,die huppelen allemaal zo,dat kan geen kwaad.
dat kan toch niet zo zijn?hebben echt alle jr's patella luxatie?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "patella luxatie normaal?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik hoorde laatst in de wachtruimte bij de dierenarts van een JR baasje inderdaad ook dat ze het allemaal hebben...
Dat het door het fokken erin geslopen is.. misschien net zoals sommige honden die moeilijk kunnen ademen/niet zelf pups ter wereld kunnen brengen?
Het jacky van mijn ouders hupt heel af en toe.
Maar er is verder niks mis met haar.
zie vaak jr lopen die huppelen op 3 pootjes
ja en het ergste is dat er veel mensen zeggen
ja het is een echte jack dat zie je door dat huppeltje
maar alleen dat het vaak voorkomt,wil toch niet zeggen dat die beesten er geen last van hebben?en dat je niet naar de da hoeft,omdat ze het allemaal hebben?
ja ik weet het maar wat doe je eraan mensen geloven liever fabeltjes dan de waarheid
want de mensen bij wie de hondjes kopen zeggen dat het zo is
Ik zag laatst iemand met zo'n Jack (natuurlijk ook black&tan) fietsen. Echt om de drie stappen een huppeltje, deed gewoon pijn om naar te kijken. ALs ik haar nog eens zie dan spreek ik haar aan.
Bij alle JRT en PRT is PL een probleem.
Van het fokreglement van de parson russell terrier club mag alleen met PL-vrije honden gefokt worden (uitgevoerd door specialist)
Bij de Jack mag de combinatie PL-vrij x PL-graad 1.
Dus het kan wel.
Wij hebben 4 jack russels gehad en 2 ervan maakte ook vaak een huppeltje.
Fanny wat bedoel je met de opmerking:
Ik zag laatst iemand met zo'n Jack (natuurlijk ook black&tan) fietsen.
Daarmee bedoel ik dat het geen stamboomhondjes zijn en daarom ook zeker niet volgens het fokreglement van de rasvereniging zijn gefokt.Dat bedoel ik ermee.
Volgens mij is er hier ergens op het forum ook nog zo'n discussie geweest dat het niet wilt zeggen dat als je hondje een stamboom heeft deze is gefokt volgens fokregelemt.
Nou moet ik jullie toch weer eens goed tegenspreken. Jullie hebben alweer een oordeel klaar staan. Ik heb een kruising Jack-russell/markiesje. Die is door een expert in PL goed nagekeken heb met haar een stuk gereden (scootmobiel) en hij erachteraan. Xena heeft GEEN!!! pl. alleen het typische jack huppeltje. Ook ik wordt wel eens aangesproken dat dit geopereerd kan worden. WAT!!!!! de hond mankeert niets hoor. Zelfs mijn eigen DA heeft dit bevestigd. Haar banden zijn niet van zijn plaats te krijgen....
Dus jullie oordelen hier over iets waar je de balle varstend niet van hebt. Sorry voel me erg aangesproken door uitspreken van sommige hier.. Ik ben geen dierenmishandelaar. Het jack-russell huppeltje is geen fabeltje....
Oeps ik zie dat ik niet ben ingelogd.... Ik Ben Jannie Schrijver...Eigenaar van Ranie Xena en Bibi.
Deze dus
Daar ben ik het mee eens.
Sorry voor mijn typefouten maar ik was even woedend. Bedankt Bianca.
Nee maar als je een rasvereniging hondje heb dan is hij wel volgens het reglement gefokt. En zonder stamboom kan je niet bij een rasvereniging aangesloten fokker zijn.
Ook kan je met een stamboom makkelijker bepalen of je hond mogelijk lijder/drager is van bepaalde aandoeningen.
In mijn ervaring is 95% van de stamboomloze fok onverantwoord.
Helaas is sommige stamboomfok ook onverantwoord maar daar zijn de percentages een stuk beter.
Als jouw hondje een van de weinige is die uit ECVO geteste en PL vrije (volgens protocol Meutstege) dan is je hondje een uitzondering). De meeste particulieren en broodfokkers doen daar helaas niet aan!
PL heb je in verschillende gradaties als de knieschijf zo nu en dan verschuift(luxeert) hoef je er niets aan te doen.
Bij dieren waarvan de knieschijf constant verplaatst moet er worden ingegrepen(operatief)
PL is een erfelijke aandoening dus er moet niet gefokt worden met honden die dit vererven.
En dat huppeltje is vaak een gevolg van het verschuiven van de knieschijf, maar dit kan op den duur ook aangeleerd gedrag worden. En niet alle Jack Russels hebben dit huppeltje(het komt trouwens voor bij meerdere kleinere rassen)
Jannie, Dus de expert heeft gekeken naar hoe je hond liep en heeft op basis daarvan geconcludeerd dat je hond geen PL heeft?
Lijkt mij geen officieel onderzoek hoor!
Het hondje (jr) van m'n overbuurman had ook vrij veel last bij PL toen ik hem leerde kennen, nu ruim een jaar geleden.
Nu wordt er al een jaar lang iedere dag heel veel met een balletje gerend op het losloopveld en door de spierontwikkeling die dat beestje het afgelopen jaar heeft doorgemaakt heeft hij nergens last meer van
Het is dan ook wel de Hulk van het uitrenveld...
Een bonk spieren en geen grammetje vet
Honden immiteren ook veel gedrag, vooral puppen, dus het is misschien best mogelijk dat dit huppeltje af gekeken wordt van andere honden?
Wil eerst niet reageren maar ik schreef toch duidelijk dat er een expert naar heeft gekeken.
Maar jullie hebben al een oordeel klaar en daar ga ik niet meer tegen in. Inderdaad de markiesjes mogen alleen nog maar ingezet worden als ze pl vrij bevonden zijn...
Het huppeltje KAN inderdaad patella Luxatie zijn , maar het KAN ook een neurologische tic zijn wat veel voorkomt. Een gevolg van een keer verstapt hebben of iets anders wat 'tussen de oren' zit. Een onschuldige tic, maar ziet er inderdaad vervelend uit. Daarnaast kunnen er nog andere oorzaken zijn. Het huppeltje ziet er inderdaad heel typerend uit, maar hoeft dus lang niet altijd PL te zijn.
Ik zou wel iedereen met een hond met een huppeltje (zijn niet uitsluitend jacks) adviseren te laten onderzoeken door een goede orthopeed.
Ik heb dit overigens van mijn dierenarts (een goed bekend staande orthopeed)die Jip onderzocht heeft op PL. Jip huppelt behoorlijk, het typische huppeltje, maar heeft beslist geen PL. Wel iets anders gevonden en tevens het verhaal aangehoord over de neurologische tic.
@ Fanny,
Fok regels voor een Jack Russel.
Beide ouderdieren dienen vóór de dekking te zijn onderzocht op het voorkomen van Patella Luxatie. De uitslag van dit onderzoek dient ten tijde van de dekking bekend te zijn. Dit onderzoek mag uitsluitend geschieden vanaf de dag dat de desbetreffende hond 12 maanden oud is. Dit onderzoek dient te zijn verricht door een specialist van de lijst Orthopedie-Chirurgie Gezelschapsdieren, door de NVJRT toegelaten voor het PL-onderzoek, protocol Meutstege. Voor de fokkerij geldt dat met honden die “niet vrij” zijn van Patella Luxatie niet mag worden gefokt.
Er mag dus ook niet gefokt worden met PL graad 1....
PL kan in al snel gevoeld worden. Zodra een hond daadwerkelijk huppelt, is het al een zwaardere graad en dan wip je het knieschijfje zo van de plaats. Puzzle heeft helaas ook PL, maar zij huppelt nooit. We zijn met haar naar een orthopeed geweest (mvr Krooshof) om goed te laten beoordelen of we Puzzle moeten laten opereren of niet. Voorlopig is het advies dit niet te doen. Ik denk ook niet dat iemand hier zegt dat je gelijk moet opereren zodra PL geconstateerd is. Verkeerde slijtage veroorzaakt door PL heeft in veel gevallen op latere leeftijd Atrose als gevolg. Dit is erg pijlijk voor de hond en niet de meer te verhelpen. Echter kan er door een operatie ook Atrose ontstaan op latere leeftijd. In een lichte graad van PL is het vaak dus kiezen tussen twee kwaden...
Ga je fokken, dan is foto's maken wel nodig. Dan kan je ook zien of de hond een heel lichte graad heeft. Dan nog is dit geen garantie: is de hond met 2 jaar 'vrij', dan is het goed mogelijk dat het met 5 jaar toch PL ontwikkelt.
Alleen kijken naar gangwerk is niet genoeg, ga je fokken, dan is alleen voelen ook niet genoeg.
De gemiddelde dierenarts kan echter niet PL goed beoordelen. Deze 'voelt' vaak alleen. De operatie is erg delicaat. Het betreft vrijwel altijd kleine hondjes, met kleine gewrichten. Het gebeurt regelmatig dat een dierenarts meer schaadt dan baat...
@Jannie Schrijver
PL is niet een kwestie van 'bandjes die op de plaats blijven zitten' hoor... Als jouw expert die zo geformuleerd heeft, zou ik daar zeker mijn twijfels bij hebben...
jannie,als je het begin goed leest,zie je dat ik een vraag stel.dat vind ik heel iets anders dan oordelen
diego(amerikaanse bulldog) had pl door mishandeling.graad 4,met botvergroeiïngen.dat was wel zo te voelen,omdat de knieschijf permanent geluxeerd was.maar normaal gesproken zijn foto's noodzakelijk om vast te kunnen stellen of een hond pl heeft,bij lichtere vormen.ook ik zet vraagtekens bij de deskundigheid van iemand die het al aan het lopen kan zien
ik heb acht jaar 'n jack gehad, en die heeft nooit gehuppeld. af en toe wel, als er iets tussen haar voetkussentjes zat, of als ze op de steentjes liep (scherpe randjes)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "patella luxatie normaal?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?