Hoi allemaal,
omdat ik heel erg de neiging heb om de hele tijd tips te geven leek me dit een goed idee:
Bij de puppycursus bij ons, voert IEDEREEN van die commerciële merken. Dat kan je ook zien aan de honden (bultjes, jeuk, doffe vacht erg druk e.d.) De trainster vind mij de beste van de groep (en dat als 15-jarige ) ik krijg namelijk bijna alles van bijna elke hond gedaan (dankzij HP natuurlijk!
) Maar mijn idee was: Als ik nu eens in die groep zou gaan vertellen over voer? Dan zijn de honden beter en hebben de baasjes geen zorgen omdat hun hond door slecht voer naar de DA moet...
Wel of niet gaan doen?? Ik twijfel altijd op zulke momenten. Ik ben wel een beetje verlegen en weet nooit goed wat te zeggen als ik stil val. Maar dit is toch wel erg belangrijk...
Dus: Wel/Niet??
En zo ja, alles over wat er slecht is, alle merken die slecht tot matig zijn en waarom en goede brokken/vers (ga natuurlijk vers aanraden maar er zijn altijd van die koppige mensen die perse op brok moeten blijven ) en ook daarbij waarom!
Ik ben eigenlijk wel vastberaden om te vertellen hoe en wat dat zit met die brokken, vorige week ook weer iemand: "Ja, ze wil echt niet eten en geeft over, echt geen idee hoe dat zou komen!" Dit hoor ik heel vaak! Ik heb ook in de buurt 2 mensen van Bonzo naar Orijen geholpen Honden zien er nu stukken beter uit en zijn levendiger!
(en het brengt mij altijd wel wat leuke cadeautjes op
)
xxHannah
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppycursus en voorlichting voer" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou wel oppassen met hoe je het brengt. Sommige volwassenen denken dat zij het altijd beter weten dan kinderen. Maar als iemand begint over de slechte vacht van zijn hond bijv., dan kun je er op inspringen en vertellen wat jij je hond geeft.
Ik geef onze honden ook brokken en 3 x per week vlees voer.Rijst met kip en Energique 4.
heb je geen vragen rondje na de les? wij wel en dan hoor je vanzelf tegen welke obstakels de baasjes oplopen. dat is een prima moment als iemand begint over voer om het onder de aandacht te brengen. zo heb ik in mijn groepje ook al iemand aan de kvv geholpen omdat zn hond veel dronk en de ontlasting niet stevig was. hond doet het er super op en baasje blij.
Dat vragen rondje is er wel, maar er word alleen gevraagd naar speel/slaap gedrag Daarom zou ik het juist willen doen.
Als ze me niet geloven wijs ik ze door naar HP
Ik ben altijd voorzichtig met hoe ik het breng... Het klinkt misschien gek, maar ik heb PDD-NOS en neem dingen die ik belangrijk vind echt in me op, ik sla die op en onthoud ze, kan veel vertellen erover.
Daarom vroeg ik ook nog om extra informatie erover!
Maar ik heb al 1 iemand van een antibiotica kuur afgeholpen, die hond kreeg Hills. Nu Biofood, ze wilde ABSOLUUT GEEN kvv.
De hond heeft geen pukkels meer en blaakt van gezondheid!
zou het niet out of the bleu vertellen want dan vinden vaak oudere mensen je een wijsneus, niet doen ook al gaat het om een goede tip.
reageer alleen als er iemand zelf over begint.
ik ga ook niet zomaar tegen mensen roepen dat ze alle honden op de cursus op kvv moeten zetten.dat ik het doe is alleen maar prettig voor tank.
krijg de vraag vanzelf als ze tank zien.
hoe is het met het zwarte monster?
Hannah,
Maak eens een leuke folder met alle informatie en geef die aan je instructrice, zij kan die dan uitdelen.
Zo kunnen mensen het rustig lezen, en zelf beslissen wat ze gaan doen
Zo ben jij ook niet betweterig.
succes
dat is een goeie tip gerdine, een leuke folder maken.was ik nog niet op gekomen.en hannah is heel creatief dus dat moet voor haar geen probleem zijn denk ik.
ik vind het een beetje opdringen van jou meening over voeding naar anderen toe
en er zullen heel veel volwassenen daar zijn die jou gaan zien als die bemoeizuchtige puber die het altijd denkt beter te weten
en ik vind dit trouwens ook meer iets voor de trainers van de honden club die zouden ook een avond kunnen orginiseren over voeding en iedereen die dat wil zijn of haar woordje laten doen stel anders dat eens voor.
en dan kun jij je meening geven over hoe jij over de voeding denkt.
maar er zullen altijd mensen blijven die gewoon de normale brok voeren en er zijn natuurlijk ook mensen die er helemaal geen geld of ruimte voor hebben om zulke dure voeding aan te schaffen
een zak C1000 eigen merk is gewoon vele male goedkoper dan KVV
zelf voer ik KVV en brok van smolke
Vind het een beetje kortzichtig angela.
Mensen geen geld hebben voor dure voeding? 90% van de (onwetende) hondenbezitters voeren royal canin, ik weet niet of je ooit gekeken heb naar hoe duur dat is!
Maar KVV is echt stukken goedkoper.
Ik voer biofood, en dat kost 28 euro voor 15 kilo, terwijl ik voor bv lotgering vele malen goedkoper uit ben.
Dus dat moet voor de mensen die alleen om geld geven niet uit te maken.
Verder is het voorlichting, niet je mening opdringen.
En daarom geef ik de tip, doe het via een folder die je instructrice geeft, van haar vandaan komt het al heel anders..
ik heb begrip voor je goeie bedoelingen, maar je schrijft dat er mensen zijn die koppig zijn en alleen brok wil blijven voeren, daar moet je ook begrip voor hebben, niet iedereen wil vers vlees geven.
er zijn genoeg goeie brokken in nederland waar je hond het er fantastisch op doet. daar zit je al met een punt dat mensen dan tegen je gaan werken.
wat je kan doen, er staat op het forum een mooi bericht, van voeding, ik zal het hier onderaan mijn berichtje neer zetten, wijs wijs, copieer het, en maak daar flyers van, deel ze gewoon uit, meer niet, dat is leuk om te lezen, en kunnen de mensen eens goed kijken wat vers vlees inhoud, daar val je je geen buil aan.
vind het heel goed dat je er wat aan wilt doen.
COPIEER DIT EN DEEL HET UIT
Voedselfrequentie_____________________________________
Hondachtige, en met wolven als voorbeeld zullen niet elke dag over voedsel kunnen beschikken. Immers: een wolvenroedel vangt niet elke dag een prooi. Hun hele verteringsstelsel is ingesteld om zich één keer goed vol te vreten en om dan vervolgens enkele dagen achter elkaar te vasten. Het spijsverteringskanaal van een wolf en van een hond zijn identiek aan elkaar. Wolven zullen als ze ziek zijn uit zichzelf vasten. De energie die normaal verbruikt wordt bij de vertering, wordt nu ergens anders in het lichaam verbruikt voor herstel en groei. Het vasten bij zieke huishonden is iets wat je het beste kunt doen in overleg met een dierenarts.
Een hondenmaag is erg rekbaar, er kan dus erg veel voedsel in. Veel mensen voeren twee maal daags of zelfs vaker. Aangezien een hond zo'n 8% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel kan opnemen zal een hond die vaker dan één maal per dag gevoerd wordt nooit een volle maag kunnen ervaren. Daarbij is een hondenmaag na zo'n 24 uur leeg en mensen die vaker voeren als éénmaal per dag geven hun hond voedsel terwijl er nog eten in de maag zit. Hier kunnen probleemeters door ontstaan omdat de maag nog halfvol zit. Het voeren van éénmaal per dag voor volwassen honden wordt dan ook aangeraden. Honden die een maagtorsie hebben gehad behoren niet te vasten, deze mogen zich immers niet helemaal meer vol eten. Deze honden kunnen het beste twee maal daags gevoerd worden.
Het voeren op verschillende tijden is ook belangrijk, ook als je jouw honden niet wilt laten vasten. Allereerst is dit natuurlijk veel natuurlijker: een wolf of hondachtige zal ook niet altijd op dezelfde tijden eten. Als je jouw hond altijd op dezelfde tijd eten geeft, neem als voorbeeld 5 uur dan zullen de maag en alle spijsverteringsorganen alvast sappen aangaan maken omdat deze immers voedsel verwachten. Geef je dus een keer later of vroeger eten dan normaal dan raakt het lichaam van streek: het weet zich geen raad met de maag en spijsverteringssappen en het maagzuur van de maag zal de maagwand gaan irriteren. Hierdoor krijg je honden die gaan overgeven. Als je op onregelmatige tijdstippen voert 'leert' het lichaam af te wachten om pas te gaan werken als er voedsel het lichaam binnenkomt. Dit is overigens ook al bewezen door de alom bekende experimenten van Ivan Pavlov. Hij stuitte op het verschijnsel dat men ook wel klassieke conditionering noemt. Bij zijn experimenten gingen zijn honden al speeksel produceren nog voor hij het voedsel had gegeven, en zelfs als hij zonder voedsel deed alsof hij ze ging voeren.
Hoe begin je met vasten?
Zorg eerst dat je jouw hond op wisselende tijden eten gaat geven. Geef je hond dus eens een uurtje eerder eten dan normaal of een uurtje later. Neem hier je tijd voor, en ga zo langzaam aan een beetje wisselen met tijden tot er voor je hond geen regelmaat meer in zit. Honden die altijd op dezelfde tijd worden gevoerd worden vaak galbrakers of spuwers omdat de maag op vaste tijden al maagzuur begint aan te maken. Aangezien de hond dan geen voedsel krijgt irriteert dit de maagwand waardoor de hond gaat overgeven. Indien je last hebt van honden die galbraken kun je eventueel een heel klein beetje yoghurt geven.
De tweede stap is, indien je meerdere keren per dag voert, langzaam aan naar 1 grote maaltijd te werken. Geef nooit een grote hoeveelheid voedsel ineens aan een hond die dit niet gewend is, dit kan leiden tot een maagtorsie. De maag moet langzaam wennen aan grotere hoeveelheden. Stel dat je 2 keer per dag voert, maak dan één maaltijd steeds kleiner, en de hoeveelheid die je weglaat geef je dus bij de andere maaltijd totdat je nog maar 1 keer per dag voert. Je mag hier gerust minimaal twee weken voor uittrekken.
Indien dit allemaal goed gaat kun je beginnen om je hond 1 dag in de week te laten vasten. Stel dat je op dinsdag wilt vasten, dan geef je op maandag extra veel eten zodat de maag lekker volzit. Je geeft op maandag dan de portie erbij die je eigenlijk op dinsdag zou geven. Op een vastendag mag je enkel vloeibaar geven, en het liefst niets! Minimaal één vastendag per week is aan te raden.
Een hond die brok of gemalen vleesvoeding krijgt kun je beter niet laten vasten: in de maag wordt dit een grote brijerige massa die de maag en de darmen al heel snel verlaat. Dit betekent dat een hond al snel weer een lege maag heeft en vanzelfsprekend is dit niet wenselijk.
Bij pups mag je één maaltijd in de week overslaan. Die hoeveelheid die je "weglaat" bij 1 maaltijd dien je wel bij een andere maaltijd op die dag te geven. Vanaf ongeveer een jaar kun je jouw hond een hele dag laten vasten. Liefst niet eerder omdat de hond dan nog volop in de groei is.
_________________
wie weet vinden ze het wel interessant en gaan ze toch vers vlees voeren, veel succes.
Weet je Angela, ik eet zelf goeie produkten, dus mijn honden ook. Ik wist eerst ook niet veel van gezonde voeding voor mijn honden, maar nu wel. En dan koop ik dat. Of het nu duurder is dan het normale voer, pech. Mijn honden verdienen het beste. Net als ikzelf.
Ben nu druk bezig met de folder, kan iemand de SLECHTE BROKKEN op een rijtje voor me zetten?? En daarna een lijstje met (vrij)goede brokken.
En een lijst met alle kvv van goed naar slecht! Kan iemand me hier misschien mee helpen??
@Marty,
Pépé voelt zich geweldig! Vandaag is ie los buiten geweest en ik denk dat ik n andere hond had. Hij luisterde zo oed
Dat vind ik wel een lastige. Opzich zou je dat kunnen adviseren, maar je kan ook veel negatieve antwoorden terug krijgen van volwassenen die het volgens hen beter weten.
Ik help nu mee als begeleider bij de puppycursus en als ze me wat vragen over voer, vertel ik ze over allerlei soorten, en verwijs ik ze door waar ze daar meer over kunnen lezen. Probeer op zo'n manier mijn mening over te brengen met als doel dat ze ook naar andere dingen kijken wat ze niet kennen.
Misschien is het een idee dat je kort wat erover zegt, en verder een hand out mee geeft aan ze? met nog wat leuke sites daar over? Maar ik zal ver al de keuze bij hun laten en dit dan ook benadrukken. Zo kan je conflicten vermijden
Misschien kun je terloops na de training iets vertellen over jouw ervaringen met voeding. Dat bepaalde klachten zijn weggegaan of dat je dit van veel baasjes hebt gehoord. Zo ben je niet betweterig, hoef je je ook niet als 'voedingsexpert' voor te doen en wellicht zijn ze dan geïnteresseerd.
Ik ben nu bezig met de flyer! Iemand een lijst met alle slechte brokken? En dan alle (vrij)goede brokken?? Ik heb het wel nodig!
Ik heb gesproken met de trainster, zij gaat alles uitdelen en dan mag ik wat erover vertellen, zij weet er niet heel veel vanaf, maar ze zegt dan dat ze het mij heeft laten vertellen en dat ze voor vragen ook bij mij terecht kunnen dan lijkt het alsof ik het niet zelfs heb gedaan
misschien heb je hier iets aan http://brokkenvergelijken.wordpress.com
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppycursus en voorlichting voer" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?