Hallo allemaal,
Chanel word bijna 6 maanden dus is het tijd om eens na te denken over sterilisatie...
Wie van jullie hier heeft zijn hond gesterliseerd en wat zijn jullie ervaring en wat zijn de kosten?
Groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Steriliseren of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Is er een bepaalde reden dat je misschien wilt steriliseren?
Mijn vorig hondje, een maltezer was niet gesteriliseerd en zij had last van kankergezwellen, blijkbaar als je je hond laat steriliseren hebben ze daar geen last van...
Tijd om na te denken over sterilisatie? Je gaat je hond toch niet met een half jaar al laten helpen?!
Laat 'r op z'n minst aub eerst uitgroeien voordat je aan zoiets gaat denken. Of je het dan gaat doen of niet moet je zelf bepalen maar je gaat toch niet in een nog niet volgroeid hondje snijden?! Dat is echt niet goed hoor. Eerst lekker laten uitgroeien en zeker nog een jaar wachten (in ieder geval de eerste loopsheid ook afwachten) voordat je daar verder over gaat nadenken is mijn advies ...
En daarna... Tja al onze vorige honden zijn geholpen. Maar van onze huidige honden is er maar 1 geholpen (onze chi) en dit kwam door medische problemen. Zij werd schijndrachtig en kreeg een lichte baarmoederontsteking dus om erger te voorkomen is uiteindelijk toen besloten haar met spoed te laten helpen. Anders had ik het denk ik niet gedaan om eerlijk te zijn. Over wel of niet steriliseren zijn de meningen verdeeld. Er zitten een hoop voor en nadelen aan... Als je zoekt op het forum (onderaan het forum) vind je vast nog wel meer onderwerpen hierover met voors en tegens. Het is echt een persoonlijke keus denk ik, doe wat jou het beste lijkt.
Maar aub niet voordat ze volgroeid is !
Vreemd, wat mijn DA liet de laatste keer verstaan dat ik er al eens over moest nadenken...
Er zijn inderdaad dierenartsen die pupjes al 'laten helpen'. Ik vind dat echt te schandalig voor woorden om eerlijk te zijn!
Als je kanker wilt voorkomen is het idd zaak zo vroeg mogelijk te laten helpen dat is zo. En natuurlijk als een hond ergens last van heeft kan ik me ook voorstellen dat er vroeg wordt ingegrepen. Maar een pup al laten helpen zonder enige reden... Nee.
Sowieso dus in ieder geval de eerste loopsheid afwachten is mijn advies en het liefst toch ook wel wachten tot de 1e verjaardag, of anderhalf ...
Ja ik denk op dit moment alleen aan de kanker.
Anders zou ik ze niet steriliseren...
Oké nou als je dat wilt voorkomen dan moet je idd niet wachten tot ze 3 jaar is maar 1 á 2 loopsheden afwachten is echt geen ramp dan hoor. Is beter voor je kleine meid want die is dan al wat volwassener als ze geholpen wordt en dan zit je ook veilig hoor...
Ok dan kan ik nog eens rustig nadenken want ik wil geen overhaaste beslissingen nemen.
Die kankergezwellen is dat dan bij elk ras typerend??? :-s
Volgens mij is het niet echt rasspecifiek nee maar kan het bij alle teefjes voorkomen.
Overigens nog een tip... Zeker bij een chi is het verstandig om een dierenarts te zoeken die je vanaf het begin tot het eind erbij laat, figuurlijk gesproken dan . Bij onze Ashley ook mochten we erbij blijven tot ze de OK in ging. En op het moment dat ze er uit kwam kregen we al een belletje dat we mochten komen, ze was nog niet eens bij toen we er alweer waren. Nu wonen wij om de hoek bij de dierenarts dus ze mocht ook al meteen met ons mee naar huis ondanks dat ze nog vreselijk suf was maar ook al mag dit niet dan is het zeker aan te raden bij die gevoelige rassen om er continu bij te zijn zodat ze zo min mogelijk stress hebben. Bij Ash heeft dat echt duidelijk geholpen vind ik dus dat zou ik echt eisen bij de dierenarts. Maar goed dat komt ter zijnde tijd allemaal wel...
Ik zou inderdaad voorlopig gewoon nog maar even goed erover nadenken en alle voors en tegens tegen mekaar afwegen. Want het verlaagd dan wel de kans op kanker maar brengt ook wel weer veel nadelen met zich mee zoals gedragsverandering (kan positief of negatief zijn), gewichtstoename en dan ook nog eens de risico's die zo een operatie met zich meebrengt. Het is en blijft een moeilijke keus dat weet ik, ik had uiteindelijk geen keus maar weet ook nog steeds niet 100% zeker wat ik nu gad gedaan was Ashley niet ziek geworden...
Ja het is idd zo een moeilijke keuze, ik heb dan vooral schrik voor de gdraggsverandering en toch wel de operatie op zich.
Maar als ik dan aan mijn maltezer denk met al die kanker dat ze had, daar kon je ook bijna niks aan veranderen, die kanker bleef altijd terug komen!
Maar goed, je moet nu eenmaal keuzes maken in het leven.
Alvast bedankt voor de tips!
Inderdaad en dit zijn die moeilijke keuzes in het leven...
Heel veel succes ermee in ieder geval!
En nog even een positieve noot... Onze chihuahua Ashley is zeker qua gedrag flink veranderd sinds ze geholpen is maar dan alleen maar in positieve zin! Ze is minder fel, veel aanhankelijker en vriendelijker en gewoon makkelijker in de omgang. Zo kan het dus ook gaan na een sterilisatie, het hoeft dus niet negatief te zijn. Maar goed je moet wel weten dat die kans er in zit natuurlijk .
En de operatie was vreselijk zwaar voor Ash, maar ze heeft het wel doorstaan. Ze had het even moeilijk maar was na een paar weken ook wel alweer de oude hoor.
Tja er zijn positieve en negatieve verhalen te vertellen over beide kanten helaas...
kanker komt bij niet gesteriliseerde teefjes helaas heel veel voor. En steriliseren voor het eerste levensjaar kan absoluut geen kwaad. Dat een hond niet goed zou doorgroeien ofzo is allang achterhaald en blijft helaas net als zoveel broodje aap verhalen bestaan. Ik laat de honden wel altijd 1 keer loops worden maar dat is omdat ik bij de zwervers niet altijd een juiste geboortedatum heb en dan moet je gaan schatten en kun je net te dicht tegen een loopsheid aanzitten wat lastiger opereren is ivm de doorbloeding van de organen.
Overleg gewoon goed met je dierenarts. De kosten gaan per gewicht van de hond en liggen hier tussen de 150 en 350 euro incl alle bijkomende dingen zoals antibiotica, pijnstiller, nacontrole, hechtingen verwijderen enz.
Luca en Noa zijn beide gesteriliseerd...
Kosten... Voor Luca volgens mij 250, voor Noa 400+, maar die had ook het verwijderen van de hubertusklauwen daarbij in zitten, dus denk ook zo'n 250. Dat is voor honden van ong. 30 kg.
Mijn ervaring: geen veranderingen aan de hond zelf (gelukkig). Wond genas snel. Ik weet niet wat je nog meer wilt weten...?
Wat betreft de kanker: de kans is verminderd dat ze kanker krijgen.. Het is geen garantie. En hoe eerder je laat steriliseren, hoe minder de kans op kanker op latere leeftijd. Ik heb ze beide laten steriliseren tussen de eerste en tweede loopsheid.
Kiara is ook gesteriliseerd toen ze 6 maanden was ( ze is nu 2,5 jaar, en we zijn er heel erg tevreden over.
Het is gebeurd d.m.v. laprascopie, we hebben 300 euro betaald
kijk hier eens
www.pijnlozesterilisatie.nl
als je me ff een pb-tje stuurd, met je emailadres kan ik je ons eigen verslagje met fotos wel even sturen
groeten van tooos
Ik denk dat je nu op het juiste moment erover nadenkt. Kleine hondjes zijn vaak al met 5 maanden voor het eerst loops. Waarschijnlijk is ze al 1 keer loops geweest?
Als ik mijn hond zou laten steriliseren, zou ik dit tussen de eerste en tweede loopsheid in doen. Voorkoming van mamatumoren is dan nog effectief. Wacht je langer, dan heeft het steeds minder nut om de hond om die reden te laten steriliseren.
Er kleven wat nadelen aan een sterilisatie: het is en blijft een operatie en er is dus een klein risico op complicaties. Er is een kans op incontinentie, al komt dit bij kleine hondjes niet vaak voor. Bij honden met een langere vacht is er tevens kans op het krijgen van een minder mooie vacht. En je teefje kan wat pittiger worden naar andere honden toe.
Ik heb Puzzle wel laten steriliseren. Puzzle had veel last van haar loopsheid (enorm gezwollen vulva) en Pim is intact. Ik kan niet anders zeggen dat ik tevreden ben over de sterilisatie. Puzzle is juist wat zekerder geworden, ze was een dag na de sterilisatie al weer in haar nopjes en ik vind het geruststellend dat de kans op een baarmoederonsteking enorm gereduceerd is.
Puzzle heeft dus nog wel een baarmoeder, alleen de eileiders zijn verwijderd.
Kies altijd voor een goede dierenarts en kijk dan pas naar de kosten. En let op dat sommige dierenartsen twee rekeningen maken: voor de operatie en voor de nazorg (hechtingen verwijderen, zalfje etc). Je denkt dan bijvoorbeeld voor 250 euro klaar te zijn tot je nog een rekening krijgt voor de nazorg
Ik woon in de randstad en hier moet je toch al snel 300 euro betalen.
nou ik zou je is vertellen ,
ik vond het eerst best zonde om haar onvruchtbaar te maken , maar nu Bindi een keer loops is geweest wil ik het zo snel mogenlijk doen. Ze had zo'n pijn en haar achterste was helemaal opgezwollen , we moesten het wel 6x per dag insmeren omdat het zo schraal was. Bindi heeft bijna 3 weken een luier gedragen die je om de 3 uur moest verwisselen. En je kon ook aan haar merken dat ze zich helemaal niet lekker voelde. Natuurlijk geldt dit niet voor alle teefjes , maar bij Bindi vond ik het in ieder geval heel zielig toen ze loops was. En sterillisatie brengt ook veel voordelen met zich mee , het teefje kan geen ontstekingen in haar baarmoeder meer krijgen ect. Dus ik raad aan , als je geen pups wilt , zou ik het zeker doen!
Kusjes van Lisanne en Bindi
Niet iedere hond krijgt kanker als ze niet gesterriliseerd is.
Onze eerste hond kreeg rond de leeftijd van 10 jaar een baarmoeder ontsteking. Hiervoor moest ze geopereerd worden. Dit was erg riscant met deze leeftijd, maar ze overleefde het!
2 jaar later bleek ze melkklier kanker te hebben en moest ze weer geopereerd worden. Ze overleefde het weer, maar had wel uitzaaingen. Uiteindelijk is ze op 16 jarige leeftijd overleden aan een harstilstand.
Het schijnt waar te zijn dat als je je pup voor de eerste loopsheid laat steriliseren, je een minimale kans op baarmoeder ontsteking en melkklierkanker hebt.
Vooral honden die schijnzwanger zijn geweest hebben een hoge kans op deze 2 aandoeningen.
Nu hebben wij een pup van 9 maanden. Bij haar was ik er ook over aan het nadenken om haar te laten helpen. Maar ze werd al heel vroeg loops. Volgens de dierenarts was dit te vroeg en kon het geen loopsheid zijn. We hadden ook nog geen bloed gezien (dit kon ze zelf schoonmaken). Wij lieten haar dus gewoon los rennen, waarna een reu haar dus nam. Daarna kreeg ze zwangerschapsverschijnselen en moesten wij voor een echo. Ze bleek schijnzwanger.
Met een leeftijd van 8 maanden werd ze weer loops, maar dit keer heel hevig en het stonk. Ze bleek een baarmoederontsteking te hebben en is vorige week vrijdag met spoed gecastreerd. Dit wilzeggen dat niet alleen de eileiders er uit zijn, maar ook de baarmoeder. Er zaten veel risico's aan de operatie omdat ze op en top loops was. Uitstellen bracht nog veel meer risico's met zich mee, waarop we dus een spoedoperatie lieten doen.
Ze is enorm opgeknapt en ze geneest veel sneller dan onze eeerste hond die dezelfde operatie mee moest maken (om dezelfde rede), maar op veel oudere leeftijd.
De enigste rede waarom ik twijfelde was omdat haar vacht ervan kan veranderen. Maar achteraf had ik het veel eerder moeten doen, dan was haar veel pijn bespaard gebleven!
De kosten verschillen per dierenarts en per gewicht. Hoe lichter je hond is, hoe goedkoper het is. Ik zelf heb voor mijn eigen dierenarts gekozen omdat mijn familie daar al jaren lang komt en er nog nooit een dier een ontsteking heeft gehad naar een operatie. Ook is daar nog nooit een dier overleden op de operatie tafel, dat wij weten.
Omdat het nu zo'n complexe operatie was, waren wij 321 euro kwijt voor een hond van 30 kilo. Normaal is dit 260 euro voor een hond van 30 kilo inclusief pijnstilling (veel dierenartsen geven een prijs zonder pijnstilling). De na controle was gratis.
Ik zie net dat een teef steriliseren tot 10 kilo 220 euro kost inclusief pijnstilling en na controle. Dit is bij onze dierenarts.
Bedankt voor de reacties allemaal!
De enigste redenen waarvoor ik het niet zou doen is omdat ze van gedrag kunnen veranderen (positief of negatief) dat ze 'zwaarder' worden, de vacht kan veranderen en natuurlijk zijn er aan een operatie altijd risico's verbonden!
Eerste loopsheid afwachten hoeft niet ,maar niet eerder dat 8 maanden ,zo hebben wij het gedaan. Kosten ongeveer 8 jaar geleden geen idee meer , de helft de verzekering en wij de andere helft.
Even wat info:
- je hond word vaak even groot of groter als je haar castreerd. Dus zou ze ongeveer 20 cm worden, kan ze ook iets groter worden, want ze heeft geen last van de hormonen..
- Doordat een deel van de hormoonhuishouding stopt, heeft ze minder voedingsstoffen nodig, want haar lichaam verbruikt minder energie.
Dit stukje vond ik;
Castratie op vroege leeftijd
de voors en tegen
Bij Teven
Voor teven ligt het ingewikkelder. Soms houden de zaken elkaar daar enigszins in balans, mits er wordt uitgegaan van een gezonde hond.
Positieve kanten:
-Wanneer voor de 2,5 jaar gecastreerd wordt, wordt het risico op mammatumoren aanzienlijk verkleind.
-Het risico op baarmoederontsteking wordt vrijwel nul.
-Het risico op fistels wordt kleiner.
-Het (zeer kleine, namelijk minder dan 0,5%) risico op blaas- baarmoeder- en eierstokkanker, verdwijnt.
Negatieve kanten:
-Castratie voor het eerste levensjaar vergroot de kans op botkanker aanzienlijk. Botkanker heeft een zeer slechte prognose.
-Vergroot het risico op miltproblemen met een factor van 2.2 en hartproblemen met een factor van 5 of meer. Het betreft hier hemangiosarcoma. Deze vrij veel voorkomende kankersoorten zijn in meerdere rassen een van de grootste doodsoorzaken.
-Verdrievoudigt het risico op vertraagde schildklierwerking. -Vergroot het risico op overgewicht met een factor 1.6 - 2.
-Veroorzaakt ‘castratie-incontinentie' bij 4-20% van de teven. -Verergert het risico op chronische blaasproblemen en
-ontstekingen met een factor 3-4.
-Vergroot het risico op vulva-problemen als infecties, met name bij teven die voor de eerste loopsheid zijn gecastreerd.
-Verdubbelt het (kleine, namelijk kleiner dan 1%) risico op tumoren in de urinewegen.
-Vergroot het risico op botproblemen.
-Vergroot het risico op ent-reacties.
Conclusie: de gezondheidsvoordelen van castratie zijn voornamelijk denkbeeldig, en er zijn aanzienlijke negatieve effecten, met name wanneer dieren worden gecastreerd voor zij volwassen zijn. Het idee dat gecastreerde dieren gezonder of gelukkig zouden zijn of langer zouden leven, is grotendeels incorrect.
De rest van het onderzoek vind u hier: http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
Vertaling door Marjolein Roosendaal, Kennel van de Eenhoornleijn : http://www.eenhoornleijn.nl/
De redenen die jij noemt om het niet te doen:
-gedrag
-gewicht
-vacht
-risico's
Ik zal mijn ervaring hierover met je delen.. Misschien heb je er wat aan...
- Qua gedrag zijn mijn dames niks veranderd! Ik heb er iig niks van gemerkt!
- Het gewicht... Je moet gewoon minder gaan voeren als ze geopereerd zijn. En opnieuw kijken hoeveel ze moeten hebben. Ik heb ze beide weer op de oude hoeveelheid voer zitten, hoewel Noa soms iets minder krijgt.. Want ik heb het idee dat zij meer de neiging heeft om iets aan te komen. Luca rent het er wel af, Noa ligt liever met d'r dikke *** in de stoel voor de kachel!
- De vacht heb ik ook bij beide niks van gemerkt
- Risico's van een operatie... Tsja.. Je moet een goed gevoel hebben bij je dierenarts en als je haar niet laat helpen, kan dat ook risico's hebben... Het leven bestaat uit keuzes maken, helaas...
Uiteindelijk moet je de keuze zelf maken. Ik heb de keuze gemaakt omdat ze beide geen papieren hebben en ik niet met ze wil fokken en ook niet in de verleiding wil komen of een oepsnest wil krijgen. En mochten ze (om wat voor reden dan ook) bij anderen terecht komen (ik hoop het echt NOOIT), maar dat er dan ook niet mee gefokt wordt of kan worden. En natuurlijk het verminderen van de kans op ziekten (zoals bv baarmoederontsteking en mama-tumoren).
Succes met je keuze!
Hoi Stephanie, het is helemaal niet zo raar hoor dat je DA hierover begint.
Er zijn natuurlijk veel voor maar ook tegenstanders.
Boemer is met haar 6 maanden gesteriliseerd.
De voordelen zijn hier al een keer genoemd.
Ook de kans op suikerziekte wordt minder.
Ik heb er in ieder geval geen spijt van gehad.
Boemer is nog steeds de vrolijke hond die ze met 6 maanden was.
Vanmiddag was ik nog voor de jaarlijkse controle bij de DA en ze is 100% gezond bevonden!
Succes met je beslissing.
Bernadette.
Tara (maltezer) is gesteraliseerd toen ze 5jaar was ,, ze kreeg toen epilepsie, door 3 verschillende dierenartsen is toen geadviseerd om haar t e steraliseren.(ivm epilepsie)ze is nu ruim 10jaar haar epilepsieklachten zijn bijna nihil,heeft daar geen medicijnen meer voor,Nu alleen voor haar hartje, na een hartaanval 3 jaar terug
Een steralisatie voor een teefje is volgends mijn dieren arts als je (ivm) borstkanker bv zinvol op een leeftijd van 6maanden, je kan ze later natuurlijk laten steraliseren
Ik zou adviseren haar eerst uit te laten groeien, voor een chi zou ik dan wel min een jaar aanhouden, dus afhankelijk van de loopsheid na de 1e of 2e loopsheid. (maar voor 2 jaar leeftijd anders verminder je de kans op gezondheidsproblemen niet meer).
Als je je hondje eerst uit laat groeien en geestelijk volwassen laat worden dan is de kans op gedragsveranderingen ook klein. Je hondje is al gevormd dan.
Vachtverandering zal niet echt ene probleem zijn, dat is eigenlijk alleen bij bepaalde langharige rassen.
en het zwaarder worden heb je zelf in de hand. Sommige honden hebben evenveel voer nodig, andere iets minder.
De risico's van een operatie zijn er idd. Maar er is idd een laparoscopie mogelijk. dat verkleint het risico.
Ik snap wel dat je DA je er bij dit as nu al over laat nadenken. Hij hoeft niet perse te zeggen dat je nu moet helpen, alleen dat je je vast kan gaan inlezen.
Lastig hoor!
Goed dat je DA zegt dat je je er in moet verdiepen.
Wij krijgen binnenkort ook een teefje. Mocht zij niet geschikt zijn voor de fok, dan denk ik dat wij haar ook laten helpen.
Maar het is een heel persoonlijke afweging. Lees je in en volg je gevoel.
Prijzen verschillen enorm per kliniek. Je kan rondbellen.
Blijft een lastige vraag vind ik.
Mijn ervaringen met mijn twee andere honden; de ene had inderdaad na de steralisatie de neiging om aan te komen en haar vacht is ook wat veranderd, geen gedragsveranderingen. Bij de tweede heb ik niets van dit alles gemerkt.
Je weet dat er een kans bestaat dat ze aan gaat komen maar daar kun je rekening mee houden. Als je ziet dat dit gaat gebeuren wat minder eten geven, meer beweging geven.
De voordelen wegen zwaarder voor mij dan de nadelen.
Daarom wordt Luna van 8 maanden a.s. woensdag gesteraliseert. Ze is met 6 maanden loops geweest. Ik wil niet in de verleiding gebracht worden om één keer 'n nestje te krijgen. Luna heeft geen stamboom. Persoonlijk vind ik dat er al genoeg ongeteste hondjes op de wereld zijn. Steraliseren op deze leeftijd is helemaal geen punt. Wat de hormomen doen met haar gedrag weet je niet. Bij elke hond is dat anders. Achteraf zul je dat pas kunnen zeggen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Steriliseren of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?