Vrijdag komt de Lotgering, ladiedadieda!!!
Maar nu weet ik even niet of ik beter in 2x kan voeren of in 1x. Ik las ergens dat het beter is om een volle maag te geven en dat ze daar de rest van de dag wel mee voort kunnen.
(wolven bewaren tenslotte ook niet iets voor 's avonds)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Twee keer per dag voeren? Of beter alles in 1 keer?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik geef de honden wel 2 keer per dag etn.
Gefeliciteerd Sam eet maar 1 x KVV, zie je wel je werd niet overgeslagen
Het voelt voor mij een beetje dubbel aan. Van de ene kant zeg ik ja, eenmaal voeren, maar van de andere kant, het is iets van zoveel jaren terug. Wie zegt ons, dat er toch wat veranderd is in de lijf van het hondje.
Daarom blijf ik toch bij twee maal voeren.
Ik vindt het idd ook een beetje dubbel.. het is waarch beter (voor de maag en vertering??) om de hoeveelheid voor 1dag te halveren in twee porties maar voor het gebit volgens mij niet gunstig..hoe vaker er gegeten wordt, hoe meer voedingsresten achter blijven in de bek rond het gebit, hoe meer tandplaque en des te meer kans op tandsteen en ga zo maar door...
Inderdaad Francisca, daar zeg je zowat.
Daar had ik nog niet eens bij stil gestaan.
neen ik eigenlijk ook niet..
1x is beter met vers vlees.
Lees dit stukje maar eens (even gekopieerd uit een oud topic, van Mexx )
Op dit moment ben ik met de studie bezig met het vak Digestie.
We hebben het nu net over de maag (en darmkanaal) van paard en hond gehad in de les.
Ik dacht vanwege alle vragen over brok en vers en hoe vaak voeren etc laat ik deze geleerde info eens delen
We beginnen met het paard. Een groot dier met een maag ter grote van een basketbal. Best klein dus in vergelijking met zijn totale gewicht.
Waarom is dit zo??
Paarden in het wild grazen het grootste deel van de dag en lopen daar kilometers voor. Ze krijgen steeds kleine beetjes voedsel in de maag vooral ruwvoer (droog gras).
De maag is hier ook op gebouwd; hij is klein (heeft niet echt een opslagfunctie) en er is een constante peristaltische beweging die voedsel van de maag naar de darmen en verder beweegt (in het ceacum, deel darm vind omzetting naar vetzuren plaats).
Daarnaast is de maag opgebouwd uit een laag met klieren (onderste deel, waar de voedselresten en het maagsap zich bevinden) en een laag zonder (bovenste deel/ingang, waar niets zit).
Wat doen wij als mensen....
We zetten ze in een hok en geven ze 2x daags bix (krachtvoer) en een plak hooi (die binnen 2 uur op is). Dus totaal tegenstrijdig met de manier van voeden waar de maag en het darmkanaal op gebouwd is.
En wat doen we dan ook nog eens, we gaan een paard met een niet gevulde maag berijden. Wat gebeurt er dan>>>
De buikspieren spannen zich aan, de maag komt in de verdrukking, de zure maagsappen (niet gebufferd door ruwvoer) klotsen tegen het niet beschermde deel van de maag>> gevolg>> maagzweren en koliek aanvallen.
Renpaarden zijn bv erg goede voorbeelden hiervan, zij krijgen nauwelijks ruwvoer maar alleen krachtvoer, en staat bloot aan stress en moeten intensieve arbeid verrichten op een nuchtere maag>> veel maagzweren.
Dan pakken we de hond.
Een hond ter grote van een herder heeft een maag ter grote van een voetbal. Dus erg groot in vergelijking tot zijn gewicht.
Waarom heeft de hond dit??
Een hond is een dier dat van vroeger uit (wolf) gewend was om 1x per 2 dagen veel te eten, de maag kan enorm oprekken (als de maag zo ver is opgerekt gaat er een signaal naar de hersenen>> we zitten vol, niet meer eten, we hebben geen honger meer).
De maag heeft hier dus een opslag functie. In tegenstelling tot het paard is hier geen continue beweging gaande die de inhoud richting darmen beweegt.
Nee, pas 6 tot 8 uur na de maaltijd (als de voedsel grotendeels verteerd is) begint de beweging, waarbij alleen de kleinste deeltjes door naar de darmen gaan. 2 uur later volgt de volgende beweging etc etc. Dus in het wild is na ong 15/2 dagen het voedsel uit de maag en darmen weggewerkt. De maag kan weer herstellen in een ingeplooide toestand.
Wat doen wij als mensen...
Wij geven de hond 2 a 3x per dag een klein beetje voer.
Dit beetje voer zorgt ervoor dat de maag een beetje wordt uitgerekt, niet genoeg om een signaal naar het verzadigingscentrum te sturen dus de hond blijft honger houden, maar wel genoeg om de maag iets op spanning te zetten.
Na 6 tot 8 uur wanneer de maag iets leger wordt gemaakt geven wij de hond weer een beetje voer.
Dus weer geen verzadiging, maar wel spanning op de maag.
De maag heeft dus nooit rust, en we gooien steeds onverteerd eten bij de net verteerde massa in de maag.
Dit kan dus ook tot problemen leiden aan de maag en aan de darmen (diarree).
Ik moet zeggen, na de les waren we (6 mensen) wel even stil.
Best wreed dat wij totaal tegen de anatomische bouw en de natuurlijke werking van het lichaam in onze dieren hebben gedomesticeerd.
Ik wil niemand hier aanvallen hoor. Brok voerders paardenhouders etc.. Wij zijn hier ook maar aan gewend en men doet alles als producenten om het ONS gemakkelijk te maken.
Het is meer dat men vroeger al de brok had uitgevonden en bij paarden het krachtvoer en dan de veranderde manier van voeren ging toepassen zonder dat men eigenlijk nadacht over het feit dat dit helemaal niet samengaat met de lichaamsfunctie van die dieren.
Ik was wel erg blij dat dit de eerste leraar en tevens ook werkend DA, was op onze uni die het eigenlijk eens was met bv Barf en NRV, een meer natuurlijke manier van voeren.
Helaas zaten er maar 6 mensen in dit college :-s en 2 ervan waren al NRV liefhebbers
Maar er is wel hoop voor de toekomst dus. Misschien dat er over 4 jaar meer DA's zijn die niet gelijk je speciale dure brokken meegeven bij maag en darmproblemen, maar je ook de keus geven uit vers voer.
Ik geef Rossie 2x KVV
Erg leerzaam stukje!!
Ik geef de hondjes altijd eten in de bench en laat ze na het eten minimaal een uur verplicht rusten.
Als ik nou begin met alles in 1x voeren, moeten ze dan ook langer rusten na het eten?
Ik doe altijd ongeveer 1 1/2 uur rust na het eten. Ik geef het ook vaak na het uitlaten als ze weer rustig ademhalen en dan is de laatste wandeling 's avonds toch niet heel inspannend. Maar als ze echt inspanning moeten leveren (ook al is het 2 uur later) dan geef ik het ze na de inspanning. Want voor het de maag uit is duurt wel even en de kans op maagtorsie blijft dan toch
ik zou fortuna best haar 500 gram in 1x willen geven,maar dan gaat ze later gal spugen,omdat haar maag te lang leeg is.vandaar dat ik het in 2x geef.
Maar Fortuna's maag is helemaal niet lang leeg. Lees maar eens goed het stukje door wat Amber hierboven heeft gezet.
Ik denk dat het meer onze mensen-denkgewoonte is die twee keer per dag wil voeren. Maar als je bovenstaande leest, doe je je hondje daar geen plezier mee
als ik haar 1x per dag voer,gaat ze gal spugen.geef ik haar 2x,dan niet.volgens de dierenarts lag het eraan dat bij grote honden de maag niet te lang leeg mag zijn,omdat ze anders teveel zuur produceren.
Hier eet alles 1 keer. De pup ondertussen ook al.
gaat veel beter, het ligt mij ook beter.
ook 2 keer per dag eten.
ik geef twee keer ookal is ze een pup. Om de zelfde reden al fortuna. Als ze ouder is dan ga ik wel over naar 1 keer per dag.
Groetjes Loes
Brokken geef ik Andor 2x per dag, Ghenghis 3xper dag.
Vers geef ik in 1 keer, tijdens het trainen nog wat koekjes en savonds altijd wat lekkers om te knabbelen.
rwee keer perdag is beter voor de spijsvertering.
Ik geef mijn hondenversvoer glutenvrij
Dank je wel erg leerzaam
veel over gelezen op dit forum. Zeker van mexx. Het maakt nogal uit wat je voert. Bot en stevig vlees vult wel even. Daar kan een maag lekker mee aan de slag.
KVV verteren iets sneller;klein gemaakt en al afgestemd/samengesteld. Makkelijker voor de spijsvertering/maagsappen.
Het is niet verkeerd om een hond op gevoel te voeren en niet altijd op vaste tijden. Soms eens veel in een keer. Soms eens kleinere porties.
Omdat ik kvv geef geef ik in tweemaal...ergens in de loop van de dag na activiteit en dus voor haar rust, en nadat ik iets gegeten heb en in de avond. Maar als ik botvlees geef krijgt ze in een keer. De dag dat we niet veel gaan doen ook. Ik ben voor pippa dus redelijk onvoorspelbaar kwa tijd en ze zeurt niet en eet met smaak. Pippa is trouwens ook niet onwijs gulsig of schrokkerig. Dat is ook een reden dat ik rustig haar in een keer durf te geven. Ik weet niet hoe makkelijk dat in een roedel is eigenlijk. Ik kan me voorstellen dat het met honden hetzelfde is als met mensen. De een heeft eerder honger...maken ze elkaar niet onrustig als er geen patroon in zit. Oftewel...wat is wijsheid
de meningen verschillen nogal geloof ik over wat nu het beste is!
Hier wordt meestal 1 keer per dag gevoerd; mijn hondje eet dan tenminste voldoende, bij twee keer per dag eet ze nauwelijks.
Alleen bij grote inspanning krijgt ze twee keer.
Ik kijk gewoon naar mijn honden . En voer wat ze nodig hebben , en dat is in het geval van mijn honden s,morgens een heel lichte maaltijd . Groentenmix met wat orgaanvlees bv . of een heel klein portie spiervlees , of wat yoghurt met fruit , s,avonds krijgen ze hun grote maaltijd en op deze manier doen ze het er goed op .
Ja,dat zat ik me nog af te vragen; als ik 1x voer, zal ik ze dan tussen de middag wat yoghurt geven?
Maar één keertje voeren voelt zo onnatuurlijk voor een mens
ik zou 1 keer per dag doen
hier 2 x per dag ook om zo min mogelijk risico te lopen op een maagtorsie.
hier beginnen ze ook gal te spugen als ze 1x krijgen...
Ik geef mijn pup ook 2 keer per dag.Ik heb het idee dat hij steeds honger heeft en op zoek is naar eten. Toen ik dit tegen mijn DA zei, vertelde hij mij dat ik hem dan gewoon zo veel moet geven dat hy zijn brokjes laat liggen.. ( dus aangeeft dat hij vol zit) maar volgens mij kan die van ons als een gek door blijven eten. Moet ik hem dan wel gwoon geven of echt aan 2 keer per dag houden. En hoeveel gram geven of gaven jullie de pup van 3 maanden per keer? Op mijn verpakking staat 80 gram per keer :S ( ik geef overigens wel meer per keer)
Lola barft en krijgt 1x per dag haar eten, dat gal spugen deed ze in het begin ook regelmatig, maar na een tijdje gaat dat over. Denk dat de maag zich daaraan aanpast.
Ik geef django 2x per dag beter voor em ,hij eet anders alles op in 1 x en hij is er al aan gewent,zit op de zelfde tijd te wachten als de poezels hier.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Twee keer per dag voeren? Of beter alles in 1 keer?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?