Beste mensen,
Ten eerste wil ik vragen wie de uitzending van Zembla heeft gezien; einde van de rashond.
Deze uitzending heeft mij goed wakker geschut, en ik vindt het belachelijk dat je eigelijk op dan maar goed geluk, een hond aan schaft. Als zelfs de raad van beheer niet meer te vertrouwen is, hoe moet het dan verder met de rashonden in Nederland?
Zijn er op dit forum mensen die zich ervoor inzetten om de raad eens goed op z'n kop te zetten? Of is dit een forum waar iedereen maar zijn kop in het zand steekt? Als echte honden liefhebber vind ik dat er iets aan gedaan moet worden. En daarom vraag ik mij af wie zich ervoor inzet en wat diegene doet om dit probleem te verhelpen.
Zelf ben ik dus opzoek naar een cavalier king Charles spaniël geweest, maar na de uitzending heb ik mijn zoektocht meteen gestaakt. Maar is het probleem met de hartafwijking van dit soort honden alleen in nl of is er wel een gezonde lijn misschien in het buitenland? En mocht er in het buitenland een gezonde lijn van bestaan waar moet ik dan op letten?
Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen.
Groetjes Stefanie
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cavalier king Charles spaniël" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Stefanie,
Er zijn in Nederland zeker nog wel gezonde honden te vinden maar als een pup wilt kopen dan moet je bij een fokker gaan kopen die test op de 4 ziekte's.
Een gezonde lijn kun je ook wel in het buitenland vinden maar ook daar moet er getest worden op de 4 ziektes en dat gebeurt daar minder als hier in Nederland.
De 4 testen zijn: patellatest, een kleurendopplertest, een MRI en een ogentest.
Helaas is bij Zembla een fokker aan het woord geweest die haar woorden verdraait zijn en er is geen helder beeld gegeven over de cavalier.
Je mag mij altijd een pb sturen en ik wil je best div. onderzoeken uit de doeken doen en wat ze betekenen. Ik heb ruime ervaring met de cavalier en de testen.
Groeten van Esther
Er is geen gezonde Cavalier meer te vinden.
http://members.upc.nl/j.teunissen83/
Dus ook in het buitenland zijn alleen maar 'zieke' Cavaliers te vinden?
In het buitenland testen ze bijna niet dus het wordt alleen maar lastiger. In elke lijn zit helaas wel wat en daarom kun je het pas weten nadat de fokker alle testen heeft uitgevoerd bij de teef en de reu.
Je mag tot nog toe met hondjes fokken die Chiari-lijkende malformatie hebben(uitgezakte hersentjes).Hier komt dus zeer zeker verandering in.Zolang het hele onderzoek nog in de kinderschoenen staat en men er nog geen oplossing voor heeft gevonden ,zou ik zeker geen Cavalier pup kopen.Als de MRI test van de ouders uitwijst dat zij syringovrij zijn, maar wel Chiari-lijkende malformatie hebben,dan is dit net zo erg.
http://members.upc.nl/j.teunissen83/46_49_hw6.pdf
Voorkomen
Naar schatting heeft 95% van de CKCSpopulatie
CM en heeft 50% van de CKCS
het volledige beeld van CM/SM. Hierbij
moet aangetekend worden dat naar mate
de honden ouder worden de fractie
van echte patiënten stijgt. Jonge honden
kunnen dus al duidelijke MRI-afwijkingen
hebben maar nog niet ziek zijn.
De kans op deze afwijking heeft niets te
maken met kleur of geslacht, een verkorte
schedel is wel een risicofactor. Er
kan zelfs gesteld worden dat elk ras met
een zekere mate van kortschedeligheid
(brachycephalie) en/of dwerggroei potentieel
gevoeliger is voor CM/SM.
Er zijn heus wel gezonde cavalier. Een schatting is geen echte meting en is wel erg overdreven. Dan zou iedere cavalier in NL ziek zijn en er zijn toch genoeg eigenaren met een gezonde cavalier. Ik zou iig zoeken naar een fokker die idd test op de 4 aandoeningen waarbij de honden ook vrij zijn, bijvoorbeeld bij het cavaliersgilde. De rasvereniging stelt niets verplicht, dus daar zou ik niet heen gaan.
De Zembla-uitzending vind ik ook erg overdreven. De fokkers die je daar ziet, zijn lang niet allemaal goede fokkers. In de broodfok komen de meeste aandoeningen voor.
Inmiddels is geconstateerd dat 98 procent van de Cavalier deze afwijking heeft; Chiari-lijkende malformatie (uitgezakte hersentjes);.Maar blijf maar volhouden dat jullie het beter weten dan de medische wetenschap.
Ik vind het ook overdreven wat ze allemaal schrijven ivm de cavaliers.Darko is geboren bij buurmensen in onze wijk en het was hun eerste nestje en ze gingen niet verder dan één nestje en hij is helemaal gekeurd,dus hij komt niet van een fokker ofzo dus zeker niet overgekweekt,maar dan ben je natuurlijk nog niet zeker,maar ik hoop dat hij toch gespaard gaat blijven van die bepaalde ziektes enzo meer!1 ding weet ik zeker en dat is dat onze huisdieren niet meer zo zijn als vroeger,ze zijn veel gevoeliger en vatbaarder voor ziektes e.d.en daar kunnen we spijtig genoeg niet veel aan veranderen.Maar dat wil niet zeggen dat je nu bepaalde rassen zo moet afschrijven,zij kunnen daar toch ook niets aan doen hè!Beste is om gewoon ieder dier zo goed mogelijk op te vangen en alle liefde en tederheid geven die hij nodig heeft en heel goed te verzorgen en dan lukt het wel hoor!
Heb je er wel eens over nagedacht dat de hele uitzending van Zembla DISCRIMINATIE is??
Zoals je nu zelf ook zegt "de rashonden in Nederland".
Weet je wel hoeveel rassen er in Nederland zijn?
En weet je wel hoeveel % van die rassen doorgefokt zijn en daadwerkelijk niet gezond zijn?
Ga dat eerst eens uitzoeken, voordat je dit soort uitspraken doet, dan weet je tenminste waar je over praat en kan je daadwerkelijk een standpunt aan nemen en die verkondigen.
Met de meeste rashonden is namelijk niets mis, zijn gezond en zitten nog dicht bij de oorspronkelijke standaard zoals die haren geleden gemaakt is.
Ook fokken de meeste rashonden fokkers erg goed en zijn erg bewust met de gezondheid van het ras bezig.
Maar door dit soort uitzendingen verkondigd de media een verkeerd beeld over "de rashond", en hebben ze zelf niet de moeite genomen om eens daadwerkelijk naar andere rassen te kijken en hebben alleen een NL versie gemaakt van de uitzending van de BBC.
Maar als ze ook de moeite genomen hadden om naar andere rassen te kijken, waren ze tot de conclusie gekomen dat er maar een klein aantal van alle rassen dit soort dingen vertoont.
Maar ja dat is niet leuk om te vertellen natuurlijk, waarom zou je positief zijn, als het veel leuker is om alleen maar negatief te zijn over een ander.
Het is veel leuker om iemand voor schut te zetten dan iemand openbaar te vertellen dat ze goed bezig zijn.
En als ze bij Zembla iets meer moeite hadden gedaan, hadden ze geweten dat hun uitzending overbodig was, omdat de raad van beheer al lang met dit soort zaken bezig is.
Maar zelf had je ook wel even de moeite kunnen nemen om eens uit te zoeken waar de raad van beheer mee bezig is, voordat je dit soort dingen doet, nu komt het een beetje dom over, omdat je totaal niet weet waar je over praat en alleen die uitzending hebt gezien.
Dit is zeker geen forum waar we onze kop in het zand steken. We hebben de regels voor topics juist aangescherpt, vooral in de fokhoek. Daar mogen mensen alleen vertellen over hun nestjes, indien de ouderdieren de noodzakelijke medische testen op erfelijke gebreken hebben gehad. Geen testen? Dan ook geen leuke verhaaltjes. En daarom krijgen we als moderatorteam helaas ook een heleboel commentaar over ons uitgestort. Geeft niks, wij blijven bij ons standpunt dat je nooit zomaar een nestje op de wereld moet zetten. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar we hopen op deze manier ons steentje bij te kunnen dragen aan de verantwoorde fok.
Ik weet hoe de gezondheidssituatie is van de King Charlesspaniel (een iets minder populair ras)maar misschien is dat een optie??
En misschien dat anderen op dit Forum weten hoe dit ras er voor staat??
Zie de url van de site die ik hierboven heb geplaatst.De webmaster van die site heeft twee King Charlesspaniel aan deze ziekte verloren.
@Ria: Ik was er al bang voor!
Dag Stefanie,
Ten eerste is de Engelse documentaire omtrent dit onderwerp veel interessanter. Ten tweede valt er niets te doen bij het raad van beheer maar zou je naar het FCI moeten. Zij maken de rassenstandaard op en daar moeten de fokkers zich aan houden.
Wat ik begrepen heb is, dat alle erkende fokkers voor, ik meen 1 juni of 1 juli, alle dekhonden gescand moeten hebben!!!
Overigens blijf ik bij mijn mening (ik steek mijn kop niet in het zand en bagatelliseren wil ik ook niet) dat het percentage aangedane of zieke honden lager zal liggen dan de percentages die genoemd zijn. Waarom? Omdat heel veel mensen hun cavalier niet laten scannen! Waarom je (huis)hond scannen als deze geen klachten heeft? Je maakt pas een afspraak als je een (gering) vermoeden hebt dat je cavalier sm zou kunnen hebben. Het percentage wat genoemd wordt is dus het percentage van de gescande honden. In mijn omgeving ken ik op zeker 8 cavaliers die geen van allen gescand zijn (omdat ze gewoon de verschijnselen niet hebben en daarom dus niet worden gescand)maar waar ik als "kenner" ook niets vreemds aan zie anders zou ik de eigenaren er op aanspreken. Veel eigenaren zijn niet eens op de hoogte van de ziekte. Je gaat pas surfen op het internet als je merkt dat je cavalier "vreemde gedragingen" heeft.
Ik raad je aan om bij fokkers te gaan kijken die alle testen laat uitvoeren. Ook vraag je of je de papieren in mag zien. Want als de uitslag van de scan een E of F geeft, praat je over een zieke hond en dat zal men niet snel vertellen. Een D is drager maar heeft geen verschijnselen. Een A hond is sm-vrij
De Rasvereninging wil nu gelukkig dat alle dekhonden worden gescand, maar ze hebben naar mijn idee nog niet uitgesproken dat honden met een E of F-status uit de fokkerij moeten worden geweerd. Het begin is er dus wel. Aan de koper dus het initiatief om de uitslag in te zien.
Maar net als bij mensen: 2 gezonde ouders hebben ook geen zekerheid op een gezond kind, helaas.
Succes met je beslissing.
p.s. overigens heb ik met mijn vorige cavalier aan dit populatieonderzoek meegewerkt, maar dat terzijde
Het is echt moeilijk om een gezonde cavalier te vinden denk ik. Want ja, een fokker vinden die echt alle testen doet en een reu en teef vinden die alle 4 de afwijkingen voor 100% niet hebben...Word erg lastig denk ik. Helemaal omdat er ook nogal wat gesjoemeld word bij die fokkers.
ook ik denk dat het best wel mee valt met het aantal zieke cavaliertjes.
je laat je dieren niet testen als je geen fokker bent of dat ze geen klachten hebben.
ik heb zelf twee cavaliertjes zonder stamboom en wil heel graag nog 1 zonder stamboom,omdat ik vind dat zij iets gezonder zijn.
mijn honden zijn tot nu toe gezond, en de ouders van mijn cavaliertjes zijn gezond.
Het percentage vind ik ook wat overtrokken. Ik heb hier 5 cavaliers, 2 gescant en 3 niet. 2 van de niet gescande zijn te oud en de ander is te jong.
Ik organiseer samen met iemand wandelingen en daar komen rond de 20 cavaliers op af. Bijna niemand van die cavaliers zijn gescant. Ook vele fokdieren nog niet. Nu moet dat straks dus zullen we straks een realistischer cijfer krijgen.
Ook de vele logee's die ik hier heb gehad zijn niet gescant.
Het is een probleem dat duidelijk wel aangepakt dient te worden en dit is d.m.v. een goed fokbeleid wel mogelijk. Er zijn gelukkig al veel fokkers vrijwillig aan het scannen en d.m.v. goede combinatie's te maken zien zij ook verbetering.
Natuurlijk moeten we als fokkers en consumenten opletten dat wij als fokkers goede combinatie's maken en dat de consumenten alleen hun pups gaan halen bij fokkers die open en bloot alles op tafel gooien.
Op het moment dat je met een bepaalde vorm van beeldvorming denkt een aandoening goed te kunnen aantonen neem je een groep 'patiënten of als zodanig verdachten' en een groep 'gezonden of als zodanig lijkende'. Je kunt vervolgens met een statistisch rekensommetje uitrekenen hoeveel gevallen er in elk van beide groepen moeten zitten om daarna een betrouwbare uitspraak te doen over de hele populatie. Dit wordt de 'power' van een onderzoek genoemd. Hoe groot de groepen moeten zijn hangt af van het soort aandoening, de soort diagnostiek en hoe betrouwbaar je wil dat je uitspraak is. Gangbaar in de wetenschap is dat je wilt kunnen zeggen met een betrouwbaarheid van 95%, soms 97% (toevallig hetzelfde getal!) dat je conclusie geen toevalsbevinding is. M.a.w. uit de onderzoeken van Clare Rusbridge blijkt met een bijzonder hoge mate van waarschijnlijkheid dat het door haar gevonden percentage van 95% aangedane honden voor de hele cavalierpopulatie geldt, dus ook voor de hondjes waarvan de eigenaren niets vermoeden. Waarvan akte. Ik zou willen oproepen om de wetenschap ook aan de wetenschappers over te laten.
Zowel bij de raad van beheer als bij de rasvereniging is deze ziekte al 15 jaar bekent, dus heb ik daar al helemaal geen hoge pet van op.
@Ria: M.a.w. uit de onderzoeken van Clare Rusbridge blijkt met een bijzonder hoge mate van waarschijnlijkheid dat het door haar gevonden percentage van 95% aangedane honden voor de hele cavalierpopulatie geldt, dus ook voor de hondjes waarvan de eigenaren niets vermoeden. Waarvan akte.
Ik zou willen oproepen om de wetenschap ook aan de wetenschappers over te laten.
PoePoe
@Esther. "Blij" dat we nu meer op één lijn zitten Sterker nog, ben het nu helemaal met je eens
Dit zou "Je kunt vervolgens met een statistisch rekensommetje" ook niet doen.
Waarom niet alleen spreken over de gescande cavaliers en dan een % geven? Dit is veel realistischer.
@Ria. Kun je het referentienummer van het bewuste artikel bekend maken? Ikzelf heb het gevoel dat de genomen steekproef n.l. NIET de gehele populatie dekt. "Wetenschappelijk" blijkt dus ook, dat 5 tot 7% weleens een misrekening zou kunnen zijn omdat men spreekt over een bijzonder hoge mate van waarschijnlijkheid.
Overigens heb ik er nog steeds moeite mee dat U schrijft: Ik zou willen oproepen om de wetenschap ook aan de wetenschappers over te laten. Wie bent U om dat op een openbaar forum waar men met respect met elkaar omgaat, voor mij en anderen te bepalen?
Ik heb de uitzending van Zembla niet gezien, maar wil toch wel even mijn mening laten weten. Dat 95% van de cavaliertjes Syringo heeft lijkt me ook enorm veel.
Hier de link naar een site met de resultaten van een populatieonderzoek bij cavaliers: http://sites.google.com/site/cavalierfokkerskring/t_populatieonderzoek
Dit onderzoek is gedaan bij 1200 cavaliers wereldwijd en daaruit is gebleken dat 3,9% van de cavaliers Syringomyelia heeft (dus de hondjes die klachten ondervinden en getest zijn).
Er zullen heus nog wel gezonde hondjes te vinden zijn Je moet enkel een fokker vinden die op alles test (dus test op hart-, knie- en oogproblemen en Syringomyelia).
Dank je Lynn Hetzelfde met de kampioens cavaliers maar ook andere rashonden. Dat kunnen ze met een bijzonder hoge mate van waarschijnlijkheid bepalen Waarom? Niet elke rashond gaat naar een tentoonstelling. Het mooiste hondje ligt waarschijnlijk ergens thuis op de bank.
Dus Stef. Ga een aantal fokkers af, informeer eerst of aan alle 4 de onderzoeken is voldaan maar vraag ook naar de uitslag van de mri-scan. A is goed, D is drager maar heeft geen verschijnselen (overigens mogen A en D met elkaar gefokt worden anders wordt de populatie te klein). E en F: tja, ik zou het niet doen Staat er op de website: wij fokken volgens de regels van de cavalierclub dan zegt dat op dit moment dus niets. Scannen is vooralsnog niet verplicht.
Er zijn voldoende goede fokkers te vinden. Neem eens een kijkje op de dochtersite van de hondenpage: http://www.cavalierpage.com/forum/ en kijk eens op het prikbord of bij fokkers.
Veel succes met het nemen van en beslissing
Ook ik heb de uitzending gezien. Vind de Cavalier ook een super leuk ras, maar omdat het zo slecht is gesteld met de gezondheid van o.a. dit ras, zou ik NOOIT een Cavalier aanschaffen.
Ik hoop ook mijn schoonvader te kunnen overtuigen om geen Cavalier meer aan te schaffen. Hij heeft er nu 2, een reu en een teefje en de reu heeft epileptische aanvallen. Hij had enige tijd terug een aanval van 1,5 uur lang....
Das echt geen lolletje....
Alle rassen hebben tegenwoordig wel ziekten, maar om daarom nu niet voor een cavaliertje te kiezen..
dier en recht spant een rechtzaak aan om dit ras te verbieden.
Als A vrij is en D drager dan moet je dus met A x A fokken, anders fok je D er nooit uit....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cavalier king Charles spaniël" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?