Hoi iedereen!
De boerenfox van mijn ouders is een paar dagen geleden bevallen van 3 mooie pups!
Wij waren vooraf al van plan een teefje te houden maar nu na veel denken en wikken wegen hebben we besloten dat we heel graag 2 pups willen houden.
Gezien het dan broer en zus zijn en we dekken of rijen willen voorkomen vroegen wij ons af wat we (naar de toekomst toe) het beste konden doen:
Sterrilisatie, castratie en bij het teefje of het reutje?
Ook willen wij onze hondjes zo min mogelijk belasten/ pijn laten hebben door de 'behandeling'.
Mocht iemand ervaring hebben met broer-zus hondjes die samenleven hoor ik het ook erg graag!!
Alvast bedankt voor jullie reactie!
Ps: erg leuke site is dit!
Grts, Lorena
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Broer-zus die samenleven - Castratie of Sterrilisatie? Tips graag! :-)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
is gelukt zie ik goed hoor
Ik zou de reu laten helpen, dat is een veel minder ingrijpende ingreep, nadeel is alleen dat als je teefje loops is, je haar alsnog moet weghouden bij andere reuen.
Ik zou de reu dan laten helpen als die een maand of 6-7 is.
Hou er rekening mee dat de reu nog ong 1-2 maanden vruchtbaar kan zijn na een castratie.
ik heb 2 herders gehad, ook broer en zus van pups af aan.. bij het teefje moest de baarmoeder verwijderd worden, dus wat dat betreft was het probleem opgelost...
wat het samenleven betreft, ik zou het niet meer doen zo 2 pups tegelijk, uit hetzelfde nest. het ging opzich wel goed hoor, maar buiten met andere honden vormden ze zo'n eenheid, dat het nog wel eens problemen kon opleveren met andere honden. ze waren heel erg op elkaar gericht en gingen altijd met zijn 2en op af..
het was wel te doen, maar ik moest ze constant in de gaten houden bij andere honden, of er steeds 1 van de 2 terug roepen...
Ik zou voor het reutje gaan.Voor het teefje is het wat ingrijpender
ik heb halfbroer en halfzus hier.
De dame krijgt tijdens de loopsheid een romper aan als wij thuis zijn. Als we weg zijn houden we ze gescheiden.
Ik wil ze niet laten castreren, geen van beide. Je kunt toch te maken krijgen met gedragsverandering en andere bijwerkingen. Voor de reu minder ingrijpend, maar heb van iemand gehoord dat als je goed zoekt je een dierenarts kunt vinden die het bij de teef laparoscopisch kan doen (geen grote snee, maar enkele kleintjes en zo ook minder ingrijpend).
Ook als je goed zoek kun je een dierenarts vinden die de rei niet castreert, maar steriliseert (dan behoudt hij wel zijn hormonen).
Jindoncha... dat is echt geen goed idee!
Lorena... Het beste is dan om de teef te laten helpen. Sterilisatie of castratie is dan voor jezelf. Tegenwoordig kunnen ze ook steriliseren dmv een kijkoperatie, dat is weinig ingrijpend. Je hebt dan helemaal nergens geen problemen meer mee. Een gecastreerde reu kan nog altijd dekken nl! Er gebeurd dan wel niks in de vorm van nakomelingen, maar ze kunnen wel degelijk vast komen zitten (met alle gevolgen van dien). Wel zou ik wachten tot de honden volledig zijn uitgegroeit (en tot die tijd apart zetten met loopsheid, of één even tijdelijk bij je ouders ).
Wat gast zegt... hij/zij heeft wel gelijk. Het is heel moeilijk om twee pupjes uit hetzelfde nest bij elkaar op te laten groeien, denk daar vooral niet te licht over . Persoonlijk zou ik het afraden (teveel problemen gezien bij zo'n combi) .
Succes!
Corrie... tegenwoordig heb je ook een kijkoperatie, dat is net zo min ingrijpend .
nou ik zou voor een teefje gaan want meestal krijgen die op latere leeftijd baarmoederonsteking en dan moet die er als nog uit.bij een reutje gaat het natuurlijk makkelijke.
bij mij is ook het teefje geholpen omdat zij toen ook baarmoeder onsteking had. want teefje hebben ook vakerlast van schijnzwanger schap melklier onsteking.
dat is mijn mening
Een gecastreerde reu kan idd dekken, echter levert dat geen problemen op qua nakomelingen....
Er is een stuk minder stress als ze gescheiden gehouden worden en ze toch bij elkaar gekomen zijn.....
Ook de nieuwe methode van teven laten helpen is ook niet zonder risico's.
Reuen dalen in rang als ze geholpen zijn, teven daarin tegen stijgen.
Ik blijf bij mijn antwoord dat ik ervoor zou kiezen de reu te helpen.
Ik zou zeker kiezen om de teef te laten helpen. De kans op baarmoederontsteking en mammatumoren neemt hierdoor af.
Het laten helpen van een reu heeft medisch gezien geen voordelen.
Het klopt dat de sterilisatie van een teef ingrijpender is dan de castratie van een reu. Echter ook bij een castratie kan iets mis gaan. Bij een goede dierenarts moet het geen problemen opleveren.
Ik zou ze beide laten helpen.
Bij teefjes halen ze tegenwoordig alleen maar de eierstokken weg. Dat is bij twee van mijn meiden gebeurd en het stelt heel weinig voor.
Ze hadden een wondje van maar 5 centimeter ongeveer en ze renden de volgende dag alweer rond. Echt, daar hoef je niet tegenop te zien.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Broer-zus die samenleven - Castratie of Sterrilisatie? Tips graag! :-)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?