Hallo,
Onze hond, een cavalier is enkele weken terug overleden.
Ze had hartproblemen wat vaak voorkomt bij dit ras.
In onze kennissenkring hebben we ook ervaren dat deze hondjes niet erg lang leven( 4,6,7 en de onze 9 jaar)
Maar wat een zalig karakter, lief aanhankelijk, goed met kinderen...
Toch de twijfel of we niet beter een cocker zouden nemen.
Dit is onze gezinssituatie:
twee kinderen van 2 en 5 jaar
We wonen in een rijhuis met een tuin van ongeveer 50m2
Zelf ben ik regelmatig thuis,maar enkele dagen per week zijn we toch 10u weg van huis.
Wie kan helpen bij het maken van onze keuze?
Bedankt bij voorbaat,
Fam Lippens
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cavalier of engelse cocker spaniel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Waarom willen jullie geen cavalier meer maar een cocker??
Alleen om de gezondheid??
Beide rassen zouden wel passen, al is de cocker wel drukker en vereist wat meer beweging vaak
Ik denk dat allebei de rassen wel bij jullie passen
Gezondheidsredenen spelen een belangrijke rol
Ons hondje nam reeds 18 maand fortekor voor haar hart
In augustus ging ze plots snel achteruit, ze had toen water in de longen en in de buik.
We kregen haar er weer wat door, maar hartmedicatie werkte niet bij haar, deze heeft meer negatieve bijwerkingen dan het helpt.
Vandaar na een goeie maand was het afgelopen, hartstilstand.
Het hartprobleem is gekend, maar kan niet gedetecteerd worden bij pups, vaak wordt het maar op latere leeftijd duidelijk.
de dood van onze hond heeft me enorm aangegrepen en bij een nieuw cavaliertje waarschijnlijk dezelfde problemen en wie weet dan ook op vroegere leeftijd.
Wil niet negatief zijn, toch denk je er toch aan voor je in een nieuw avontuur stort.
Wij krijgen binnenkort een klein cockertje erbij in de familie en ik kijk er ontzettend naar uit! Ik ben dol op die schitterende hondjes! Ze zijn zo dapper, kindvriendelijk, enthousiast, slim en verschrikkelijk lief!
Voordat je een cocker aanschaft zou ik me goed in het ras verdiepen. Ten opzichte van de King Charles kunnen ze veel veeleisender zijn en hebben veel meer behoefte aan beweging en afleiding. Dus veel uitlaten en spelen. Als je regelmatig 10 uur per dag weg bent en geen oppasadres hebt zou ik eigenlijk helemaal geen hond aanraden, maar zeker geen cocker.
Wat vind je van een Markiesje? Die liggen wat meer bij het Cavaliertje qua karakter en zijn een stuk gezonder
Leden van de Cavalier Gilde testen hun honden wel op Syri, hartproblemen, patella luxatie en oogafwijkingen. Dus via die vereniging heb je een redelijke kans op een gezond hondje.
Cockerspaniel zijn harstikke leuk, maar wel veel meer jachthond en wat koppiger heb ik begrepen.
Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar erg door geschrokken bent.
Maar hadden jullie een cavaliertje uit geteste ouders?
Bij het cavaliers gilde bv zitten fokkers die op alle 4 de aandoeningen die bij de cavalier voorkomen testen. En de vereniging verplicht ook een hartonderzoek.
Een vriendinnetje van mij heeft een cavaliertje, ze is nu bijna 2 en kerngezond, ook van een fokker weg die op alles had getest. Daar heb ik ook flink op gehamerd.
Het gaat om hartafwijkingen, oogafwijkingen, syri en patella luxatie.
De cocker moet getest zijn op:
Getest zijn op HD en Cataract.
Getest te zijn op MPP.
DNA-PRA en DNA-FN getest.
Ik heb inderdaad ook mijn oog laten vallen op een markiesje.
Het zouden hondjes zijn die eerder in Nederland worden gefokt.
Weet iemand waar je er precies aan pups en verdere info kan geraken, liefst in Belgie?
Ons hondje was inderdaad niet getest op al deze zaken die jullie melden.
Ze had geen stamboom maar was wel raszuiver, we hebben beide ouders gezien.
Toen ik ons hondje kocht, zag je hen nog niet zo veel lopen, nu 9 jaar later, zie je ze bijna overal.
Wat stamboom nog betreft, ik ken een cavalier die overleden is op 6 jaar, ook door de hartkwaal.
Dit was er een met stamboom, dus veel vertrouwen heb ik er niet in.
De officiele rasvereniging exporteert nog steeds geen pups naar België.
Op youtube staat een Markiesje dat wel in België woont. Hij heet Charlie, misschien kan je vragen hoe zijn baasjes aan hem zijn gekomen? Let goed op, dat de moeder en de pups in de huiskamer liggen, dat moeder en vader beide op Patella luxatie zijn getest en vrijbevonden, en dat er niet te veel honden zijn of meerdere nestjes.
stamboom zegt idd niets, maar testen wel. dus je kan daar altijd nog naar kijken. markiesjs zijn ook erg leuk, aleen is daar een erg lange wachtlijst.
Wij hebben ook met dit probleem gezeten, onze cavalier heeft (waarschijnlijk) syringo overge-erft van zijn overgroot vader en vanwege de gezondheidsredenen van dit ras staan we nu op de wachtlijst voor een Markiesje Ookal ben ik echt verzot op de cavalier en was het best een moeilijke keuze.. cocker lijkt me ook leuk, maar als ik zou moeten kiezen tussen cocker of markiesje, qua karakter(dus niet sportprestatie(snelheid in parcour) wat ik best belangrijk vind) vind ik een markiesje ook leuker, weet alleen niet waarom, misschien een cocker die ik ken dat een echte brompot is maar ligt ook aan opvoeding denk ik succes met je keuze!
(mijn cav had stamboom dus zegt idd helemaal niets)
Ik heb trouwens nog wel getwijfeld bij deze fokker: http://www.masceradecavaliers.nl/home.html volgens mij is zij erg betrokken bij de gezondheid van cavaliers en ze is aangesloten bij 'keurmerk fokkers'. Als ik nog een cav zou willen zou ik hem daar vandaan halen.
Die ziet er wel goed uit Esther.
Ik zal wel vragen de uitslagen in te mogen zien. Er staat dat de fokdieren getest zijn, maar dat hoeft niet per definitie te betekenen dat zij vrij zijn. Dus ik zou voorzichtig zijn, maar die fokker komt idd. goed over!
Ik vind een stamboom wel belangrijk. Nagenoeg alle goede fokkers zijn stamboomhondfokkers maar niet alle stamboomhondfokkers zijn goede fokkers, helaas.
In mijn ervaring (ben opgegroeid met Cavaliers) zijn zowel Cavaliers als Markiesjes heel zachte honden. Maar zijn Markiesjes wat pittiger, slimmer en instabieler maar Cavaliers net wat zachter en minder snel onder de indruk.
Nu ik een Markiesje heb gehad zou ik niet zo snel meer een Cavaliertje nemen, hoewel ik wel een zwak voor het ras blijf hebben. Ik vind het actievere van een Markiesje wel fijn.
Ik hoor van meerdere mensen dat Markiesjes niet zo goed tegen de druk van bijvoorbeeld wedstrijden kunnen. Dit geldt ook voor Siertje.
Sorry,dat ik dit even vermeld.Maar Darko is 3 jaar en ieder jaar word hij ook getest op zijn hart,en tothier toe geen enkel geruis ofzo.Wij hebben hem gekregen van buurmensen die een nestje hadden,het was wel het eerste nestje van die hond.En heb toch ook al gehoord dat er cavaliers zijn die 10 jaar oud worden en zelfs iets meer,je moet gewoon geluk hebben denk ik.Wij hopen dat Darko ouder mag worden dan 6 jaar,maar zoiets weet je nooit met zekerheid.En met een ander ras kan je ook tegenslag hebben,ik vind alleen dat ze iets moesten doen tegen dat overkweken van dit mooie en lieve ras.Ik wens je hiermee heel veel succes met het zoeken naar een ander hondje,maar je mag niet overhaast beslissingen nemen...goed over nadenken en evt raad vragen ofzo.
ik vind alleen dat ze iets moesten doen tegen dat overkweken van dit mooie en lieve ras
Zoo mee eens!!! Ik hoorde een keer via via die zo'n vergadering over dit probleem had bijgewoont dat de meeste fokkers het veel te duur vinden om al hun honden te laten testen, schandalig!! Ik hoop dat daar snel een keerpunt in komt.
Er staat dat de fokdieren getest zijn, maar dat hoeft niet per definitie te betekenen dat zij vrij zijn.
hmm dat is inderdaad waar! hopelijk mag je de scan dan zien maar altijd oppassen natuurlijk.
Leuk dat je zegt dat markiesjes wat pittiger zijn^^ kijk erg uit naar mn pup over paar jaar :P
Ik denk niet dat ik enkele jaren zou kunnen wachten op een pup.
Weet er iemand wat de prijzen zijn tegenwoordig voor cocker spaniel en markiesje?
En dit met of zonder stamboom.
Ik heb hier echt geen idee van.
Wat het overkweken betreft, ben ik het volledig mee eens.
Jammer genoeg zie je de meeste aandoeningen vaak op een latere leeftijd, en dan zijn er reeds veel pupjes geboren die de gevolgen moeten dragen.
ook merk ik dat sommige honderassen gekweekt worden op uiterlijk met gevolg dat er veel medische problemen extra bijkomen.Denk maar aan de platte snuitjes van die kleine bulldogjes,dat knorren bij inspanning kan toch niet gezond zijn?
Wat ik wil, en ik denk iedereen die dol is op honden, is een goed gezonde hond, die kan genieten van zijn leven en een goede levensverwachting heeft.
Ik had vroeger ook twee caveliertjes helaas ook erg ziek op jonge leeftijd en met veel dierenartsbezoeken
6 en 9 jaar geworden.
Ik heb nu twee cocker spaniels gelukkig gezond heel lief luisteren goed maar hebben wel een pittiger karakter dan een cavelier.Daarom heb ik ze ook gekozen.
Ook bij de cocker komen gezondheidsproblemen voor verdiep je je hier goed in.Dan is er ook wat verschil in karakter met 1 of meer kleur weet ik alles van heb 1 prachtige zwarte en een leverbont.
maar mijn lieve rocky en max=caveliertjes vergeet ik nooit
Beste familie Lippens,
Als je een gezonde hond wilt dan zou ik wel een stamboomhondje nemen (of afstammingsbewijs in het geval van het Markiesje).
Een Markiesjes pup met papieren kost 450 euro. De ouders zijn dan op Patella luxatie getest.
Zoals Mexx al aangeef komen er bij de cocker spaniel meer gezondheidsproblemen voor. Een goede fokker moet dan ook veel meer testen laten uitvoeren, met alle kosten van dien. Ook de dekreu moet al die testen ondergaan. Ik kan de prijs niet vinden maar ik schat dat je voor een goed gefokte cocker 800 á 1200 euro kwijt bent.
Hallo,
Deze middag zijn we eens naar 't hondendorp in sijsele geweest.
Mijn man viel direct voor de charmes van een engels cockertje.
en deze viel dan blijkbaar weer op onze jongste zoon.
Er zat ook een heel mooi cavje, ik denk als ik dit opnieuw in huis haal teveel ga vergelijken met ons cavaliertje.Dus...
Geen stamboomhond,maar de mevrouw kwam heel correct over, honden netjes verzorgd en degelijke info gekregen.
We zetten dus onze zoektocht wat verder en zijn van plan om nog wat meer opzoekwerk te verrichten.
Nu schikken we nog geen pup aan te schaffen, ik wil er een goed moment voor uitzoeken zodat we zeker voldoende tijd aan de opvoeding kunnen besteden.
Waarschijnlijk rond April?
Sorry maar als ik het goed begrijp is het een fokker met meerdere pupjes van meerdere rassen?
in dat geval NIET DOEN!
Waren de ouders van de pup officieel vrij verklaard van de afwijkingen die Mexx al eerder noemde? Dit kan niet elke dierenarts vaststellen. Dus een algemene gezondheidsverklaring volstaat niet! Daarnaast zijn sommige genetische afwijkingen recessief en kunnen de pups het van ouders erven die geen afwijking vertonen.
Was de moederhond aanwezig? Groeide de pups op in huis?
Koop ajb niet een pup van een grootschalige fokker met vele rassen dat is echt niet goed. Je hebt dan grote kans dat je weer een ziek hondje treft. En dat wil je dat pupje en je kinderen niet aandoen. Om over de moederhonden maar te zwijgen.
Lees ajb deze info over hoe je slechte fokkers kan herkennen!
http://pupspuppy.come2me.nl/
Ja Fanny er waren ongeveer een 10 tal rassen aanwezig,
Volgens die vrouw worden de hondjes regelmatig gecontroleerd door een dierenarts.
De pups komen van particulieren en kwekers en soms enkele nestjes van hen zelf.
Inderdaad allemaal moeilijk te achterhalen.
We zijn enkele weken geleden ook al eens bij een kweker gaan kijken, volgens mij echt een broodfokkerij.
Volgens mij was deze de beste van de twee.
Natuurlijk een pup uit gezin is de beste keus, maar dan heb je ook niet steeds de zekerheid van controle op erfelijke aandoeningen...
Zeker niet als het gaat om honden zonder stamboom.
Om jullie te beschermen en narigheid te voorkomen, zal ik jullie ten ZEERSTE afraden een hondje te nemen bij een fokker dat 10 verschillende rassen fokt.
Alleen al om het feit dat een fokker met 1 ras, al zijn aandacht en kennis besteed aan 1 ras. En je nu een allegaartje krijgt.. Kan nooooit maar dan ook nooit goed zijn.
Sorry maar dit is ook een fokker die zijn brood verdiend met fokken.
Ze komen vaak met mooie verhalen waar zij hun pups vandaan halen. Maar is de pup nou eenmaal gekocht dan blijkt het vaak een oost-europees paspoort te hebben. De pup is dan vaak te vroeg bij de moederhond weggehaald wat een grotere kans op gedragsproblemen geeft. Daarnaast zijn de ouderhonden niet getest. En wordt de moederhond bij elke loopsheid gedekt. Vaak leven de moeders van de pups van dat soort handelaars onder erbarmelijke omstandigheden. En hebben ze geen financiele waarde meer dan worden zijn in het gunstigste geval gedumpt
Als je later terugkomt met een klacht dan zijn de mensen vaak minder vriendelijk.
Zoals al eerder aangegeven is een check-up niet genoeg. Zoals je zelf al aangeeft testen particulieren ook niet.
Daarom is een particulier ook niet het beste adres maar een bij de rasvereniging aangesloten fokker die op alle afwijkingen test!
Ja het is een stuk duurder, maar bedenk hoeveel geld je aan hartfilmpjes en medicijnen hebt uitgegeven...
Een cocker is misschien gezonder dan een cavalier, maar ook bij cockers komen veel aandoeningen voor, waaronder ook hartproblemen en epilepsie!
Bekijk anders de site van de rasvereniging voor meer info:
http://www.spanielclub.nl/medisch.php
En het erge is dat dat soort afwijkingen vaak te voorkomen zijn door zorgvuldig een fokker uit te kiezen.
Voor het welzijn van moeder en pup, koop daar ajb geen hond!
pff haal je hondjes via de rasvereneging!!!
10 rassen is echt niet goed!
Als jullie echt voor een gezond hondje willen gaan en niet weer hetzelfde willen meemaken, koop dan geen pup bij dat soort 'fokkers'.
Alleen bij fokkers waarvan de honden getest zijn. Stamboom of niet, de gezondheid van een ras staat voorop.
Lees je in in de aandoeningen, ik heb ze voor beide al genoemd:
Cocker:
Getest zijn op HD (rontgen) en Cataract.
Getest te zijn op MPP.
DNA-PRA en DNA-FN getest
Cavalier:
Syringomyelia (MRI)
Patella luxatie (handmatig of rontgen)
Hartaandoening (dmv hartecho/doppler)
Oogaandoeningen (ECVO-test)
Leer deze ziektes en de manier van testen en ga met deze info langs fokkers. Als men ze niet kent (dus noem niet de ziekte alleen waar zijn ze op getest), weg wezen, als men ze kent en zegt, hebben ze niet, maar ze hebben geen bewijzen>> wegwezen!
Een goede fokker laat graag zijn testen zien! Daar zijn ze trots op.
En idd, nooit kopen bij een fokker die meer dan 2 rassen heeft, en de honden horen in huis te leven!
ok, ok, ik heb het begrepen
Dank voor jullie raad en bezorgdheid.
Als we een pup aanschaffen, zullen we ons zoveel mogelijk trachten te informeren en nagaan in welke mate ouders... gecontroleerd worden op erfelijke aandoeningen...
En te rade gaan bij fokkers aangesloten bij de rasvereniging.
Als we een nieuwe pup hebben aangeschaft laat ik zeker nog iets weten.
Nog es bedankt voor alle nuttige info die ik van jullie mocht ontvangen.
Graag gedaan, we willen graag voorkomen dat iemand weer verdriet moet hebben om een slecht gefokt hondje en een slechte fokker weer geld heeft verdient.
Via de vereniging zoeken is veiliger, al moet je zelf altijd goed blijven opletten van bij de cavalier is syri bv niet verplicht dus niet elke fokker test.
Buiten de vereniging om kan je ook een goede fokker vinden, maar moet je heel goed opletten en stevig in je schoenen staan.
Oh probeer eerst zonder kinderen bij een fokker te kijken. Als je man niet objectief is of jij niet zeker bent, neem dan een objectieve vriendin of kennis mee.
Een vriendin heeft toen mijn zusje meegenomen, mijn zusje had ik de ziektes en testen doorgegeven en die heeft de vragen gesteld die de vriendin vergat omdat ze zo vertederd was door de pup die in haar handen werd gedrukt (de truuk van de broodfokker).
Toen mijn zusje kritische vragen ging stellen (welke testen, waarom wel/niet, mag ik ze inzien, waar leven de honden, waar groeien de pups op, waarom zijn jullie gaan fokken etc) merkte ze al snel dat 2 van de 3 fokkers dit niet prettig vonden.
Een objectief persoon ziet en vraagt dingen die jij vergeet of niet durft te zeggen.
Het knuffel gehalte van een cocker is ongelooflijk groot.
Je smelt door hun blik en charmes.
Toch is dit niet de makkelijkste hond om op te voeden, en vooral de eenkleurige!
Je moet je er echt kunnen boven zetten of het loopt mis.
Maar als je daar in slaagt wil je geen andere hond meer!
De meerkleurige zijn kalmer en zachter van karakter.
Mss zijn deze de beste keuze voor jullie als je echt zo een schat in huis wilt halen.
Ook uitkijken waar je deze koopt!
Sukses........
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cavalier of engelse cocker spaniel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?