Ik informeerde op internet bij een verkooppunt KVV naar de prijzen van KVV én geperste brok. Ik kreeg een keurig mailtje terug met daarbij een gratis tip: "of ik wist dat geperste brok meer risico geeft op een maagkanteling?" Wie heeft hier wel eens van gehoord en is het echt waar?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Geperste brok geeft meer risico op een maagkanteling?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
In principe heeft je hond altijd kans op een maagtorsie.
Krijgt een hond niet zomaar, als je je hond rust geeft voor en na de maaltijd is de kans vrij klein.
Of het risico hoger is bij een geperste brok durf ik niet te zeggen.
als je grote hoeveelheid brok geeft is de kans gauwer aanwezig, geef als je brok geeft, twee keer per dag . en niet in een keer, houd rekening mee dat als je hond gaat eten of heeft gegeten, dat er daarna en ervoor rust is. dus niet direkt na een wandeling eten geven, en zeker geen wandeling na het eten.
er zijn rassen waar het erfelijk is, een maagkanteling en hoef niet alleen te komen door een volle maag.
nog wat info, grote zware rassen, daar ligt de maag wat losse in de wand dan van kleine rassen.
rassen die wat droge zijn hebben er minder last van dan bijvoorbeeld de newfoundlander, nou noem ik er maar een, die hebben veel meer hang huid dan strakke honden.bij een fokker van landseers, is vroeger veel maagkantelingen voor gekomen, dat was erfelijk bepaald, en dat kwam niet van het eten dat ze een kanteling kregen.
lijkt me juist van niet, want een geperste brok valt uit elkaar, zodra deze met vocht in aanraking komt. ik denk dat bij een geextrudeerde brok de kans veel groter is op een maagtorsie. het duurt ook veel langer om deze te verteren, want ze zuigen zich eerst vol met vocht, als een spons
ik had gehoord dat je metr geperste brokken juist minder kans maakt op een maag kanteling
onze lieve Bandit (cane corso wel een forse woog bijn 70 kilo is gestorven aan een maagkanteling
kreeg 2keer per dag eten en ruste altijd na de maaltijd
kwam zo opeens zonder dat hij iets had gedaan
hij is 8jr geworden (de zwart gestroomde)
Een maagtorsie krijgen is toch meer iets voor een grote hond. Kleintjes hebben daar niet zo snel last van.
Dit is een broodje aap verhaal, en de wereld in geholpen door mensen die zelf een fout maakten.
Ik heb een grote hond, stel ik geef hem in de ochtend een volle bak voer gepersde brok, toevallig krijgt die dit ook, en daarna zodra hij die hele bak leeg heeft neem ik hem mee naar buiten en ga wild met hem stoeien, leg hem een paar keer neer en laat hem flink rollen, vervolgens gaan we naar binnen en wat blijkt maagtorsi, we gaan naar de dierenarts, natuurlijk zeggen we niet dat we wild met hem hebben gespeeld, want dan zou het onze schuld zijn, en jezelf schamen en die afkeurende blik van de dierenarts is erger dan even een leugentje.
Vervolgens hond is gered en ik vertel op het honden forum dat mijn hond na het eten van gepersde brok een maagkanteling heeft gehad, maar vertel natuurlijk niet dat dat kwam door het wilde spelen, want dan word je uitgejoeld, en dan begint de blablabla.
En zo beginnen de meeste verhalen, en overal lees je soms van die onzin, dat komt allemaal uit sprookjesboeken.
En waarom het iets is van tegenwoordig is ook makkelijk te verklaren, vroeger kregen de honden etensresten, dus werden de borden pannen en dergelijke afgeschraapt, de hond kreeg zijn eten, de vrouw deed de afwas, de baas ging effe zijn krantje lezen en kinderen aan het huiswerk of deden hun klusjes, als het dan een uurtje of anderhalf later was wandelde men nog effe met de hond, dus was het eten al deels verteerd.
hoi fay
ik denk ook niet dat het door geperste brokken meer kans maakt
maar wat je schrijft over toch wild gespeelt enz
dat is bij ons niet het geval geweest Bandit is gewoon gaan liggen na het eten
en toch heeft hij een kanteling gekregen
dus opsolut niet onze eigenschuld
Wat is de oorzaak van een Maagtorsie?
De oorzaken van een maagtorsie zijn nooit helemaal opgehelderd. Het doorslikken van grote hoeveelheden lucht speelt wel een grote rol. Dit kan het gevolg zijn van een gedragsprobleem (bijv. bij een reu als er een loopse teef in de buurt is) maar het kan ook ontstaan door ademhalingsproblemen.
Over het algemeen gaat men er vanuit dat de oorzaak van een maagtorsie te maken heeft met een niet met elkaar overeen komende verhouding tussen de spieren die de maag op de plaats houden en de meestal goed gevulde maag (te veel eten en/of verkeerd eten). In zo’n situatie kan de maag al draaien als de hond gaat springen, gaat liggen en gelijk weer opstaat of bij andere bewegingen.
Een andere veronderstelling is dat dit verschijnsel meer voorkomt bij honden die te zwaar zijn gefokt, zodat de onbalans tussen het gewicht van de maag met inhoud en de spieren die de maag op de plaats moeten houden het grootst is. Honden met een diepe borstkas hebben een grotere kans om een torsie te krijgen. De helft van alle gevallen van een maagtorsie komt voor bij de Duitse Herder(27%), de Duitse Dog (14%) en de Boxer (10%). Maar ook bij de Engelse Buldog, Teckel, Pekinees en een Schotse Terriër en zélfs bij een kat en een cavia is een maagtorsie geconstateerd.
al die zever geperste brok is beter dan gebakken en geeft minder kans op maagtorsies is allemaal verkoop zever
net zoals zeggen dat gepeste brok meer kans op maagtorsies geeft
op kvv en vers kan een hond ook maagtorsies krijgen als die verkeerd zou eten net zoals op eender welke brok...
Ik weet dat schapen als die verkeerd overeind geholpen worden of komen, hun darmen in de knoop kunnen raken en ze hieraan kunnen sterven.
Ik denk dat dit ook bij sommige honden is.
Heb ooit een hond gehad, een bakbeest groter dan ik nu heb, die hebben we in de ochtend ook gevonden, maagkanteling, het beestje had in zijn kennel gelegen, en de dierenarts zei dat er soms een inwendige afwijking is waardoor het niet goed op plek bleef, maar dat is iets wat zelden voorkomt, vaak is het wat ik al eerder beschreef wild spelen, en dan de schuld op het type voer afschuiven.
T.o.v. KVV wel. BIj KVV is de kans op een maagkanteling kleiner dan op welke brok dan ook.
Van wat ik heb begrepen, maakt het geen verschil wat voor voeding de hond krijgt.
Ze weten ook nog steeds niet zeker of een maagkanteling wel echt veroorzaakt wordt door druk wandelen/spelen vlak na het eten.
Dit is nog altijd een vermoeden maar nooit wetenschappelijk bewezen.
In principe kan elke hond een maagkanteling krijgen, maar grotere rassen (vooral met grote/diepe borstkas) zijn er extra gevoelig voor.
Procentueel gezien zijn er evenveel honden die maagkanteling krijgen op geperste brok, geëxpandeerde brok, kvv, barf/nrv.
Alles wat er wordt gezegd is pure speculatie en vermoeden, maar niets is gebaseerd op feiten en cijfers en onderzoeken.
Dus eigenlijk moet je gewoon datgene doen waar je je goed bij voelt.
Onze honden spelen wel na het eten, dat doen ze al heel hun leven, ik moedig het niet aan, maar ze doen het samen.
Elke dag na de maaltijd is het even pret, beetje rennen met elkaar en even een potje 'rijden op elkaar'(seks? hihi)
Soms denk ik wel eens dat ze risico lopen, maar ik weet ook dat het nooit bewezen is, ook mijn dierenarts zegt dat, maar ze waarschuwt me wel voor de zekerheid mocht het toch met elkaar in verband staan.
als een hond een diepe brede bortskast heeft is de kans veel groter om het tekrijgen
want dan kan de maag makkelijker verschuiven
dat is ook bij ons gebeurt
en fay ik vind het niet zo leuk dat je steeds over
het tewild spelen en dan het voer de schuld geven
begint want dat is niet altijd het geval
en ik voel me daar wel een beetje gekwetst door
omdat ik ervoor schreef dat onze hond dat ook heeft gehad tewijl hij rusig lag
Zeg Nicole, lezen is ook een vak, ik citeer:
Heb ooit een hond gehad, een bakbeest groter dan ik nu heb, die hebben we in de ochtend ook gevonden, maagkanteling, het beestje had in zijn kennel gelegen, en de dierenarts zei dat er soms een inwendige afwijking is waardoor het niet goed op plek bleef, maar dat is iets wat zelden voorkomt, vaak is het wat ik al eerder beschreef wild spelen, en dan de schuld op het type voer afschuiven.
Als jij je daardoor al gekwetst voelt, lees dan alsjebliefd helemaal niets meer van mij, want ik schrijf globaal, als ik iemand wil kwetsen schrijf ik de naam er wel bij, en dan zeg ik het wel heel anders.
Er wordt wel gezegd dat als de hond een maagdilatatie (bv door gasvorming) heeft dat hij sneller dan kan gaan draaien.
Mexx heeft 2 maal een dilatatie gehad door eten van brok + water drinken, en nooit op NRV en kvv, dus voor ons is een andere manier van voeren gezonder.
Daarbij staat in het stukje van zinno dat het ook aan de spieren van de maag kan liggen. Door NRV kan ik Mexx dubbel laten eten en vasten wat de spieren ten goede komt.
Voor mij dus weer een voordeel.
Ik probeer het gewoon te voorkomen, ook door idd na en voor de maaltijd rustig aan te doen, meer kan je niet doen..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Geperste brok geeft meer risico op een maagkanteling?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?