Dekreu vragen hierover???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KikiKiki

honden foto van Kiki

James zou in de toekomst eventueel ingezet kunnen worden als dekreu. Nu heb ik mijn twijfels of ik dit wel wil gaan doen.
Veranderd zijn gedrag hierdoor? Hij is nu netjes en sproeit niet in huis. Gaat dit dan veranderen?
Wat zijn de nadelen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekreu vragen hierover???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Ik heb een topic aangemaakt http://www.hondenpage.com/hondenforum/38185/pim!.php waarin ik jullie laat meelezen hoe eventueel dekreu gaat worden.

Overweeg eerst waarom je wilt dat James dekreu wordt. Je kunt het leuk vinden (ik vind het ook leuk als Pim nakomelingen krijgt), maar de enige verantwoorde overweging is dat de reu een goede bijdrage zal leveren aan het ras.

James moet dus gezond zijn, en getest zijn op de erfelijke kwalen die bij het ras voorkomen. Daarbij is het belangrijk voor het ras dat hij een stamboom heeft. Dan alleen krijg je pups met stamboom en kan er dus nagegaan worden wat de lijnen zijn, welke afwijkingen er in lijnen voorkomen of wat de sterke en zwakke punten van lijnen zijn. Op die manier kan er gewerkt worden aan de algemene gezondheid van het ras.

James moet voldoen aan de rasstandaard. Dus de juiste bouw hebben, de juiste manier van lopen hebben, een correct gebit hebben, etc. Het is verstandig om af en toe even naar een show te gaan, zodat meerdere mensen hem kunnen beoordelen.

Heeft hij niet te veel (half)broers en zussen, ooms en tantes? Want dan moet kan je je afvragen of het haalbaar is om teefjes te vinden die niet familie zijn en of hij dus bijdraagt aan de diversiteit van de bloedlijnen binnen het ras.

Hij mag niet te jong zijn en niet te oud en belangrijk: hij mag niet te vaak dekken. Dit is namelijk weer slecht voor de diversiteit van het ras.

Is hij geschikt? Dan is het grote voordeel dat jij het heel leuk kan vinden om nakomelingen te zien. Of je in te zetten voor het ras.

Nadelen kunnen zijn:
- het kost tijd en geld om te testen en te showen
- afhankelijk van zijn karakter kan hij meer gaan reageren op loopse teven. Hij weet nu wat het is hè? ;-) Ook kan hij wat minder tolerant zijn tegen andere reuen als er een loopse teef in de buurt is. Maar nogmaals: dat is erg afhankelijk van zijn karakter. Sommige dekreuen houden zich keurig aan de regeltjes van de baas en weten precies wat toegestaan is. Veel ervaren reuen weten precies wanneer een teef zo ver is en zullen bij de eerste loopsheidsluchtjes rustiger zijn dan onervaren reuen.

Markeren in huis? Dat sta je nu niet toe en dan ook niet ;-) Dus een dekreu zal zich ook netjes aan de regels kunnen houden.

honden page profiel KikiKiki

honden foto van Kiki

Ik ben benaderd door zijn fokker of ik hier voor open stond. Ik twijfel wel heel erg. James heeft geen showvacht en ik kies hier ook niet voor. Ik werk en heb mijn huishouden. James mag altijd wel mee naar het werk, dus aandacht genoeg, maar de vacht onderhoud van de lange vacht is veel. Nu lopen wij graag over "de hei", zoals bijv. gisteren. James zit dan helemaal onder de modder. Zie je het voor je mat een lange vacht?? Zelfs met de korte vacht moet ik hem dagelijks kammen/ borstelen en 1 maal in de maand onder de douche. Dit vind ik geen probleem.
Ik heb begrepen dat ze verplicht een showvacht moeten hebben voor de keuring op de show. Dat gaat het dus niet worden. Stamboom heeft hij. Hij heeft een super karakter en een prachtige kleur.
Ook zal ik hem altijd laten testen voor hij mag dekken.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Als je het zelf niet echt meerwaarde vindt hebben om hem te laten dekken, zou ik het niet doen.

Ik vind James er trouwens veel leuker uit zien met een kort jasje! En je hebt gelijk: het is heel praktisch en ik denk dat het voor de honden zelf ook prettiger is.

Vind je het wel heel leuk, dan kan je natuurlijk nog altijd een andere kenner er naar laten kijken en vragen wat die van James vindt. Je loopt dan dus geen shows, maar je hebt wel nog een beoordeling van iemand die verstand van het ras heeft.

honden page profiel KikiKiki

honden foto van Kiki

Naar "Puzzle & Pim", dat mag ik er toch officieel niet mee fokken. Hij is toch verplicht om shows te lopen????
Of is een keurrapport van een of andere keurmeester zonder show voldoende?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik sluit me aan bij Puzzle en Pim. Als je je hond gaat inzetten als dekreu dan moet je wel vinden dat deze iets toevoegd aan het ras. Zo niet dan kun je er beter ook niet aan beginnen ;-).
En wat betreft die lange vacht... Ken het probleem maar al te goed! Heb nu een sheltie die zichzelf gelukkig niet zo vies maakt maar onze vorige hond een bastaard yorkie hielden we ook altijd kort vanwege al het vuil in de vacht. Stond ook leuker O-)!
Ik weet niet wat de eisen zijn want niet bij ieder ras is show lopen een eis en bij sommige rassen is een clubmatch ook genoeg. Mocht dat zo zijn dan zou je kunnen kijken of je niet het minimale er uit kunt halen op een show als verder op het gebied van gezondheid wel alles oké is. Dan voldoe je toch aan de eisen en hoef je niet dat hele showgebeuren mee te maken (en dus ook niet de vacht al te lang laten groeien).

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Je bent niet verplicht om met je hond te showen of een keurrapport van een keurmeester te hebben. Mensen gaan met hun hond naar shows, zodat deze punten/kampioenschappen behaalt en om de hond te promoten. Een kampioen zal eerder voor een dekking gevraagd worden en mensen zien op shows andere reuen die ze wellicht voor het dekken van hun eigen hond zoeken.

Ik stel voor je hond door een kenner te laten beoordelen, omdat je dan voor jezelf weet of James aan de rasstandaard voldoet. Dus of hij niet te groot of te klein is, of zijn lichaam in de juiste proporties is, of hij een mooi gangwerk heeft, etc.

Dus het is puur voor het uiterlijke/mooie. Dit showen staat los van medische testen.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Vergeet ik te vermelden: met niet hoeven showen bedoel ik of je je hond buiten de rasvereniging om laat dekken. Stel dat je hem twee of drie keer wilt laten dekken buiten de rasvereniging om, dan kan niemand daar iets van zeggen.

Het is echter wel belangrijk dat je hond getest wordt (wat je al aangeeft te doen) en dat je hond iets toevoegd, dus voldoet aan de rasstandaard. Want het voortbrengen van pups heeft natuurlijk wel invloed op het ras.

Maar tussen 'moeten', en richtlijnen en regels van een rasvereniging zitten natuurlijk verschillen.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik lees net dat je een lhasa hebt (kon het ras niet helemaal beoordelen vanaf de foto ;-))! Toevallig is de dochter van een van mijn pupkopers lhasa fokker en ben ik met haar ook wel eens naar een show geweest. Ik moet wel zeggen het is een hard wereldje. Minder vriendelijk als bijvoorbeeld bij de shelties. Er is wel wat haat en nijd onderling van wat ik heb gezien en vooral op de CAC/CACIB shows is er ook veel concurentie. Op de clubmatches daarintegen zijn er meestal nauwelijks lhasa's te bekennen en heb je dus minder concurentie. Maar op de vacht wordt wel streng gecontroleerd. De eisen bij lhasa's wat betreft showen zijn niet heel hoog (een Gtje op 2 shows dus dat valt reuze mee) maar ik weet wel dat er plannen zijn om deze aan te scherpen. Maar laat je het halflang groeien en loop je dan 2 shows dan red je het misschien nog wel hoor, 2 Gtjes want erg hoge grepen is dat niet ;-)...

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Je zou de vereniging eens kunnen bellen.
Als je nu zijn vacht nog iets langer laat groeien en bij iemand die het ras in showmodel kan brengen laat bij-trimmen als de vereniging zegt dat het kan.

Dit haal ik van de vereniging:
de fokdieren dienen, alvorens zij voor de fokkerij worden ingezet,

-tenminste tweemaal te worden uitgebracht op een CAC(-IB)-tentoonstelling, goedgekeurd door de Raad van Beheer c.q. FCI, en/of een clubmatch van de eigen rasvereniging en daarbij, overeenkomstig een besluit van de Algemene Vergadering, vast te stellen kwalificatie(s) hebben behaald. Resultaten behaald in de baby –en puppyklasse tellen niet mee.

òf:

-met voldoende resultaat te hebben deelgenomen aan een aankeuring zoals beschreven in de “Uitvoeringsbepalingen voor aankeuringen”. (zie bijlage UITVOERINGSBEPALINGEN VOOR AANKEURINGEN onderaan de pagina)


Laatste puntje en de rest staat op deze site http://www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl/fokkerszaken.php

Je zou hem dus voor een aankeuring evt even lang kunnen later groeien, of iig langer en dan aankeuren en de schaar er weer in :-p

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Oh eitje joh je hoeft maar 2x G te halen. Dat is te doen zelfs met halflange vacht. Als de vacht maar lang genoeg is om te beoordelen of hij de goede textuur en vorm heeft, dus niet krult etc.

Wat extra eisen:
Fokdieren moeten vóór de dekking worden onderworpen aan een
ECVO-oogonderzoek.
Ze mogen slechts ingezet worden voor de fokkerij indien ze een geldige uitslag hebben waarin ze zijn vrijverklaard van genoemde aandoening(en):
a. Cataract
b. PRA
Het onderzoeksresultaat heeft tot en met de leeftijd van 7 jaar een geldigheidsduur van 12 maanden. Onderzoek op of na de leeftijd van 8 jaar heeft een definitief karakter.
Lijders aan epilepsie worden uitgesloten van de fokkerij.
Art. 4. Exterieur
Fokdieren moeten tenminste 2 maal een kwalificatie van minimaal G hebben behaald op een tentoonstelling of kampioenschapsclubmatch, of bij een aankeuring (door twee verschillende keurmeesters) minimaal met een “voldoende” zijn beoordeeld.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Het scheelt per ras of je wel of geen shows moet lopen en wat voor beoordeling je moet hebben als je shows moet lopen. Vraag het even na bij de fokker of rasvereniging, dan weet je het zeker.

Volgens mij is het bij mijn ras zelfs afgschaft om shows te lopen. Ik vind het ook behoorlijke onzin, ik ken een Nederlands kampioen die wel HD-C heeft. Vindt het vreselijk dat zo'n hond kampioen is, ondanks zijn medische probleem.

Ik zie liever een hond waarvan een oortje niet goed staat, of de vacht niet optimaal is, dan een kampioen met HD.

En een goede keurmeester kan wel door de vacht "heenkijken" hoor. Je fokker zal ook wel weten welke keurmeester je het beste heen kan gaan als je hond geen showvacht heeft.

honden page profiel KikiKiki

honden foto van Kiki

Dank aan allemaal! Ik zal alles eerst eens goed afwegen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekreu vragen hierover???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rijdende pup 8 weken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^