Bram is momenteel een niet geënt hondje.
Hij heeft toen hij puppy was netjes al zijn spuitjes gehad, en erna is hij nogmaals een enkele keer geënt.
Eigenlijk zou Bram in april weer een nieuw spuitje krijgen, maar rond die tijd liep er op HP nogal een discussie, waarom je hond wel en niet laten enten.
Ik heb mezelf toen gezegd, ik ga me er eerst eens in verdiepen, en dan pas laat ik in Bram een spuitje zetten!
Nu is dat makkelijker gezegd als gedaan! Want ik ben er nog steeds niet uit, en uit al die stukken tekst met dure woorden en vaktermen word ik ook niets wijzer.
Wat zijn jouw beweegredenen om de hond(en) wel of niet te laten inenten?
En voor wat voor 'ziekten' laat jij je hond eigenlijk enten? Voor alle ziekten of alleen bepaalde?
Lieve groetjes!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond laten enten ; jouw voor & tegens!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik hoor ook steeds vaker dat jaarlijks enten helemaal niet nodig is, weet nog niet wat ik tegen die tijd doe, ben erg aan het twijfelen en me erin aan het verdiepen.
ook kun je hem laten testen of hij zelf genoeg antistoffen heeft aangemaakt want dan is enten niet nodig.
Ilja had hier laatst een heel mooi leerzaam artikel over geplaatst
Voor:
*Ik kan eigenlijk geen goede reden bedenken.ER wordt je wijs gemaakt dat je hond het nodig heeft,maar in werkelijkheid geeft het geen garantie...
Tegen:
*In een inenting zit meer dan alleen de entstof.
*Elk jaar enten hoeft al helemaal niet,tegenwoordig gaan de entingen 3 tot 5 jaar mee.
*Je hond kan er (dood)ziek van worden.
*Een enting zoals v Weil ,die die dekt maar 3 van de 9 soorten en dan ook nog maar eens 75%.
*Er schijnen ook veel honden rond te lopen die ingeënt zijn ,maar en titertest wijst uit dat de enting echt niet bij elke hond aanslaat.Dus jij denkt dat je hond safe is(wat al niet zo is,hij kan altijd ziek worden),terwijl het in werkelijkheid niet heeft gepakt.
Als er geënt moet worden ,dan doe ik liever een titer test om te kijken hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn.
Oké, en als ik een titerbepaling laat doen alvorens ik besluit hem te laat enten. Ik heb nogal een dierenarts die makkelijk kan praten. Waar zou ik dan volgens jou op moeten letten Soraya? Bedankt voor je duidelijke voor & tegens!
Wij gaan naar tentoonstellingen, en dan moeten ze geënt zijn, want we moeten de boekjes meenemen om het aan te kunnen tonen als ze er naar vragen.
De DA kijkt wel naar de enting die ze het vorige jaar hebben gehad, ze krijgen dan niet de volledige enting het jaar daarop.
Maar het gekke is, we betalen wel dezelfde prijs als voor de volledige enting. Raar ... maar waar!
Ik vind het zo verwarrend. Mijn DA stuurt zelfs een herinnering een maand van te voren zodat je een afspraak kunt maken. Alle mensen die ik ken, laten hun hond gewoon ieder jaar opnieuw enten met het motto; "Baat het niet dan schaadt het niet".
Ik twijfel of het wel baat.. en ik twijfel of het wel schaadt..
Ik neem aan dat die entingen er niet alleen zijn uit persoonlijk winstbelang van de DA?
Ik heb mijn honden tot op heden altijd 'netjes'laten enten (zo ook mijn kinderen) maar ook hier is het een groot dillema! Naar wat ik gelezen heb zijn bepaalde testen op titerbepalingen ook niet waterdicht. Al met al vind ik het een moeilijk onderwerp, omdat ik wel denk dat er minder ziekten zijn juist door het enten.. Aan de andere kant ben ik er ook van overtuigd dat (mens en) dier ziek kunnen worden, juist door het enten..
Elk jaar enten (op Weil na) hoeft niet meer, tegenwoordig is veel 2 a 3 jaar geldig.
Weil is een dood vaccin, de antistoffen daarvoor blijven maar zon 9 maanden werkzaam. De andere vaccins zijn 'levend', vaak bouwen honden daar een genoeg hoge titer voor op zodat je niet elke 2 a 3 jaar hoeft te enten.
Zomaar niet enten is dus naar mijn idee niet echt de bedoeling.
Als je niet wilt enten kan je voor de levende vaccins elke 2 a 3 jaar een titer laten bepalen, is de titer hoog genoeg, dan ent je niet. Is hij erg gezakt dan is een booster nodig.
Mexx is altijd voor alles geënt, gewoon omdat we shows lopen en naar het buitenland gaan. Ook de volgende showhond gaat er gewoon weer aan geloven, tenzij we voor de Nederland entingen vrijstelling kunnen krijgen door titer bepalen.
Ja, het voelt ook echt niet goed om Bram zo in mijn ogen 'onbeschermd' rond te laten lopen.. Daarom vraag ik ook jullie mening, want ik vind het erg moeilijk om zelf op zoek te gaan naar betrouwbare informatie! Alle meningen zijn zo eindeloos verdeelt!
Oh nog een reden waarom ik niet enten bij alle honden wat eng vind. Kudde-immuniteit..
Net als bij mensen zijn veel niet geënte honden ook beschermd omdat de honden om hen heen geënt zijn. Veel ziektes bestaan in NL niet meer door de ent programma's.
Ik vind het nog wel een eng idee dat bepaalde dingen terug kunnen komen en heel heftig kunnen verspreiden als de helft van de honden straks niet geënt (of door titer bewezen beschermd) is.
Kijk als de niet-geente honden wel een hoge titer hebben is er niets aan de hand, maar veel mensen enten niet en titeren ook niet (volgens mij zit er soms ook geld mee gemoeid bij bepaalde mensen) en dan kunne er problemen ontstaan.
Hoi Mandy,
Ook ik ben ermee 'gestopt'. Ik denk ook dat het enten meer iets was van 'vroeger', toen het leven lang niet zo hygiënisch was als nu.
En dan te bedenken dat ongeënte honden juist besmet zouden kunnen worden door geënte honden heeft mij ook aan het denken gezet.
Zouden wij in een land leven waar het allemaal niet zo nauw wordt genomen met afvalverwerking en het schoonhouden van de omgeving, zou ik er waarschijnlijk anders over denken. Daarbij leven wij in een klimaat waarbij ziektes niet heel veel kans krijgen om zich extreem te verspreiden. In broeierige klimaten is dat een ander verhaal.
En wat dacht je bijvoorbeeld van de Q koorts? Ook veroorzaakt door het gebruik van medicijnen/ antibiotica!
Heb ik je een beetje geholpen hiermee?
Ik heb bij mijn vorige honden ook nooit consequent geënt. Misschien maar eens in de 3 jaar ofzo.
Ik ben het wel eens met Mexx, zolang individuen de keuze maken niet te enten, vooruit. Maar als veel mensen dit gaan doen heb je kans dat al die nare ziektes zich veel sneller verspreiden.
Mandy,als je je hond laat titeren dan krijg je een papier waar op staat of de hond genoeg antistoffen heeft.
En aan de hand daarvan neem jij je beslissing.
Ik weet niet precies hoe hoog alle waardes moeten zijn,dacht bij de rabiës boven de 5.Daar moet je dan op letten.
Vanuit daar kun je kijken waarvoor je hond te weinig antistoffen heeft,en dan kun je de inëntingen 1 voor 1 geven,dus geen cocktail,want dat is veel te veel in 1 keer.
http://iljasterre.come2me.nl/1119791/Inenten-en-de-gevaren
Hier ook nog een link van Tannetje Koning,zlef dieranarts,met de overtuiging dat enten niet zo geweldig is.En dat entingen wel 5 jaar mee gaan zo niet een heel leven lang.
http://www.holistischedierenartsen.nl/gezelschapsdieren_vaccinaties.asp
Onze honden hebben alleen de eerste 2 puppy entingen gehad
( met 6 weken en ik geloof 9 weken)
Daarna nooit meer!
Sproet heeft al zijn entingen als pup gehad, maar nu twijfel ik ook. Ik heb hem (nog) niet laten inenten (de herinneringen van de DA liggen er wel). Ik vraag me wel af hoe het zit als je behendigheidswedstrijden zou willen doen. Moet je hond dan ingeënt zijn? Wordt daar naar gekeken?
@Mexx:
"Ik vind het nog wel een eng idee dat bepaalde dingen terug kunnen komen en heel heftig kunnen verspreiden als de helft van de honden straks niet geënt (of door titer bewezen beschermd) is."
Hier zit voor mij dus het dillema.., want wat als er een uitbraak komt van een bepaalde ziekte, die nu door 'kuddebescherming' is uitgebannen?
Ik ben er dus niet van overtuigd dat alle titerbepalingen 'waterdicht' zijn en zou doodsangsten uit staan!
Iedere keer kom ik (tegen enttijd) na veel nadenken er toch weer op uit, laat ik het maar doen....
een hond laten enten is nog steeds heel veilig, zo zijn ze beter bestend tegen ziektes je weet nooit wat je hond tegenkomt als je aan het wandelen bent.
die kans is uiteraard klein, maar ik neem toch liever mijn voorzorgen dan eerst afwachten tot die iets gaat krijgen ofz.
natuurlijk kunnen ze dan nog ziek worden, maar zo'n inenting is meestal tegen ratte en katteziektes.
maar ik kan er niet onderuit natuurlijk omdat ik wedstrijd speel MOETEN mijn honden wel ingeent zijn.
Ik laat de honden altijd enten.Zeker omdat ze veel met andere honden speln en ze bij ons voor nog wel eens water drinken.
Ik persoonlijk heb ervoor gekozen omdat mijn jongste zoon ook niet geent wordt. En de reden waarom ik daartegen ben is door de stoffen die in entingen zitten. Ik heb daar uitgebreid een hoop over gelezen op het moment dat mijn zoontje ernstig ziek werd na een enting. En dan bedoel ik niet zomaar een griepje of koorts. Er werd oa een hoop van zijn calcium afgebroken en door erover te gaan lezen zijn mijn ogen geopend. En precies voor die reden laat ik mijn honden ook niet enten. Lola heeft wel haar puppy entingen gehad maar meer ook niet. Ojawel de kennelhoest, maar dat gebeurt ook niet meer. Vind het niet nodig om een hoop onbekende stoffen in een gezond dier of mens te laten spuiten.
Ik laat mijn hond wel degelijk enten en ik zou het ook zeker aanraden. Inderdaad 'kuddebescherming' beschermd nu de niet-geente honden, maar als het nu een hype wordt om niet te enten, dan gaat dat ook niet meer op.
Je kunt inderdaad laten titeren, maar persoonlijk vind ik dat een beetje onzin. De kans dat je hond iets krijgt van de enting is nog altijd kleiner dan het risico op de ziekte. Daarom worden de inentingen nog aangeraden. Het wordt echt wel regelmatig onderzocht of het gevaar op ziektes nog relevant is.
En dat enten niet meer relevant is, omdat wij nu een betere hygiene hebben, is niet echt het geval voor onze honden. Die springen en drinken nl nog steeds in vies water, eten mss af en toe eens poep en rollen in van alles. Daarbij is de dichtheid qua honden zeer toegenomen, wat de besmettingskans alleen maar groter maakt.
wij enten de honden ook allemaal,
wij wonen in duitsland en als ik naar nederland ga met de honden zijn ze verplicht om geent te zijn.
en als we wedstrijden/shows lopen is het ook verplicht.
wij doen zelfs de neusenting tegen kennelhoest.
hier nog nooit ziek honden gehad,door enten.
Fijn dat jullie zo duidelijk reageren!
Wij enten ook alle honden. Ik ken de discussies erover en de problemen dus snap ook de twijfels. En geloof me deze heb ik zelf ook wel eens gehad! Maar net als wat anderen hier al eerder hebben gezegt ik show met Abby en op shows is het verplicht je hond ingeent te hebben, ook ga ik wel eens naar het buitenland met de honden en dan zijn de entingen uiteraard ook verplicht en het allerbelangrijkste ik ben fokker en als fokker zijnde vind ik niet dat je je hond niet kan inenten (kan zijn dat de meningen hierover verschillen maar zo denk ik erover ). Vandaar dus dat bij ons beiden honden ingeent zijn (overigens krijgen ze niet jaarlijks alle entingen)...
Het lijkt mij dat als rasverenigingen, die zich inzetten voor het welzijn van hun honden en de zuiverheid van het ras, het verplicht stellen dat hun honden geënt zijn.. Dit een goede zaak is. Mijn hoofd zegt op dit moment ook:
"Gewoon lekker in laten enten."
Nou ik weet niet eens zozeer of het wel een eis is vanuit de rasvereniging hoor. Maar ik ben gewoon van mening dat ik als fokker zijnde een verantwoordelijkheid draag en oké enten heeft zo z'n nadelen dat weet ik maar met pups in het spel die zelf nog te jong zijn om zichzelf tegen wat dan ook te beschermen vind ik de voordelen toch wel opwegen tegen de nadelen. Dat is een beslissing die ik dus zelf neem, nogmaals men mag het niet met mij eens zijn maar zo denk ik er over ...
Ik laat ze zeker enten want wij gaan volgend jaar zeker naar het buitenland op vakantie.
Daar heb je een enting voor nodig.
En ben ze niet van plan om ze hier te houden want dat geeft zeker problemen.
Overigens ben ik intussen ook aan het twijfelen. Dobby is een waterrat, en zou dus daarom geënt moeten worden, tegen rattenziektes en dergelijke. Alleen: entingen worden gemaakt van kippe-eiwit. En laat Dobby nu net allergisch zijn voor kip. En misschien is dat wel door de enting gekomen.
Naast het inenten van je hond zijn er nog andere mogelijkheiden je hond gezond te houden en in balans zodat hij / zij gezond blijft..
Te beginnen met 'goede' voeding..
Een gezond hondenleven..
En een homeopatisch manier van begeleiden/behandelen als er iets is..
Geen vlooien middelen..
Geen 'overbodige' ontwormingen..
Ik vaccineer dus al jaren niet meer..
En mijn hond drinken en zwemmen overal in Nederland..
Ooit was hier in het dorp een uitbraak van kennelhoest..
En een verhaal over de aanwezigheid van parvo..
Sterre heeft er niets van opgelopen..
Mijn honden mankeren - op een snee in de poten na - nooit iets..
Geen haaruitval..
Geen diaree..
Geen kotsjes..
Geen bulten,..
Geen jeuk..
Geen hypergedrag..
Geen smerige oren, ogen..
Geen schilfers in de vacht..
Geen ontstoken of overvolle anaalklieren..
Geen likgranuloom..
Geen wratten of bulten..
Geen ontstekingen..
Geen vieze lucht om de hond heen..
Een gezonde hond is een hond in 'balans'..
Uiteraard moet je altijd - wel of niet gevaccineerd - je hond zijn/haar gezondheid in de gaten houden..
Heb je er geen goed gevoel bij als je niet vaccineert dan moet je dit zeker niet doen..
Maar er is altijd nog een alternatief voor een titer...
Als je maar weet dat een vaccinatie zeker niet zaligmakend is en de hond juist mogelijk zwakker/kwetsbaarder maakt..
Een vaccinatie is zélf geen garantie dat de hond bescherm is waartegen het in geënt is..
Bij onderzoek is gebleken dat honden vaak niet eens en antistoffen hebben aangemaakt..
Er lopen dus meer honden onbeschermd rond dan je denkt..
Misschien je eigen hondje wel..
De enige manier om daar achter te komen is een titer te laten nemen..
Groet...
Ik vind niet (meer ) enten prima ,mits de hond wel onder holistische /klassiek homeopatische controle staat .
Ik heb er idd ook wel eens over gedacht om het enten achterwege te laten, maar ban zo bang dat als ik het niet doe en hij zou ziek worden en er aan overlijden dat ik het mezelf nooit vergeef.
Helemaal niet als het met een eenvoudige inenting te voorkomen was geweest.
De hond van mij ouders is jaren geleden overleden aan de ziekte van Weil en dat gun je echt geen hond zo ziek als ze daarvan zijn
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond laten enten ; jouw voor & tegens!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?