Help! bezitsagressie en bijten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anna (Gast)

Mijn duitse Pinscher is bijna een jaar oud en doet het over het algemeen erg goed. Maar er is 1 echt groot probleem. Als hij een kluif of iets anders bij zich heeft dan gromt en bijt hij als je hem wilt benaderen. Laatst heeft hij een vriend van ons te pakken gehad. Hij was erg blij dan zij er was en ging daarna naar zijn plaats en pakte zijn kluifje vast (hij pakt altijd iets op als hij heel blij is mensen te zien), zij aaide hem en op dat moment gromde hij en beet in haar hand. De "aanval" is heel kort en stopt gelijk.

Zijn er mensen die dit probleem kennen en succesvol hebben weten op te lossen. Ik wordt nu steeds angstiger om hem bij andere mensen te laten. Verder doet onze hond het super goed, hij luistert goed, leert snel is gewend om overal mee naar toe te gaan en kan goed met andere mensen en honden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! bezitsagressie en bijten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Waarom snij je niet een kaasje en ruil je de kluif niet af..

Zo bouw je de bezitsdrag ook weer af.
Honden die alles afgepakt wordt otwikkelen een bezitsdrang..
De één erger dan de ander..

Met afruilen i.p.v. afpakken voorkom je dit..

Succes, Ilja

Ivan (Gast)

-Doet hij dit met zijn etensbak ook?
-Is het enkel alles wat met eten te maken heeft of stelt hij zich in regel 'bazig' op naar jullie of naar bepaalde gezinsleden?
-Heeft hij bepaalde voorrechten zoals, in bed mogen liggen, op de zetel mogen liggen,... en grollen wanneer je er bij wil of je hem er uit wil?

Graag een beetje meer uitleg over zijn doen en laten, dit is waarschijnlijk een misverstand tussen mens en hond.

honden page profiel T & T  cockerduoT & T cockerduo

honden foto van T & T  cockerduo

Als je hond last heeft van bezits agressie, zoals jij het noemt, dan zou ik nooit zomaar wat af laten pakken. Er bestaat een hele mooie methode: de ruilmethode. Je oefent het zo: pak een koekje en geef het commando: los. Dan krijgt hij het koekje en jij het speeltje of iets anders. Tweede stap is: als jij los zegt, moet hij het laten vallen en dan pas komt het koekje erbij. 3e en laatste stap is: los, en hij krijgt een koekje, jij laat het speeltje mooi liggen en er is geen aandacht meer voor het speeltje. Dit vergt enige doorzettingsvermogen. Kan je niet met een paar dagen trainen. daar geen weken overheen. Ook zou ik je dringend willen adviseren om niemand, behalve jij...tijdens deze training bij de hond iets af te nemen. Wat je ook kan doen is het commando "nee" aanleren, voor erbij. Dan pak je eerst een koekje en brokje/speeltje, maakt niet uit. Bij het ene zeg je nee, en leg je de hand erop, dan geef je iets anders met het commando: toe maar. Dit moet je zodanig oefenen dat er uiteindelijk geen hand meer op hoeft. Dan kun je ook als hij iets los laat: "nee" zeggen en mag hij het niet pakken. Veel succes met oefenen.

Anna (Gast)

Met zijn eten deed hij dit eerst wel, maar dat hebben we onder controle gekregen door hem steeds wat voer bij te geven. Als je nu naast hem staat als hij eet dan kijkt hij je vragend aan of er nog iets extra's komt, dus dat gaat wel goed.

Onze hond mag niet op de bank, niet in bed, stoelen etc. Hij heeft zijn eigen plaats. Als we naar buiten gaan gaat hij als laatste en moet hij altijd eerst netjes zitten. Eten krijgt hij nadat wij gegeten hebben, als mijn man thuis komt moet hij eerst naar zijn plaats en wachten tot hij aandacht krijgt en het niet direct opeisen.

Omdat het snel duidelijk werd dat hij bezitterig is pakken wij nooit meer zijn bod af. Bij speeltjes wordt het altijd geruild en dat accepteert hij ook. Het rare is dat hij dus nog steeds wel denkt dat mensen zijn bod willen afpakken. Verder had hij in het begin ook erge moeite mee als hij over zijn kop geaaid werd (hapt dan in de lucht op hoog zonder grommen enzo), dat gaat wel beter. Kan het zijn dat hij soms wat onzeker is?? En zo ja, hoe kan ik de hond wat zekerder maken?

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Te vaak worde honden over de kop geaaid..

Voorkom zit, dit komt later wel..

Bouw eerst een goede band op met je hondje..

Een band opbouwen doe je door vriendelijk te zijn..
Je als betrouwbare begeleider op te stellen..
Met geduld en liefde je hond te helpen de wereld te begrijpen..
Dat verkeert gedrag niet bestaat..
Dit is een menselijke reactie..

Voorkom niet gewenst gedrag door veel met beloningen te werken en het juiste gedrag te belonen..

Geduld, liefde, inzicht en veel positieve dingen doen ..
Een oefeningetje altijd afsluiten met iets wat de hond goed kan en leuk vind..

Ivan (Gast)

Hoedje af Anna!
Je hebt dit alles perfect gedaan, een goede opvoeding.
Door dat je rees zo ver staat wil ik het volgende voor stellen:
- neem een bot tussen je vingers en zet je in de zetel.
Je hond komt snuffelen, je zegt gewoon NEE.
Wanneer hij zich blijft opdringengen een kordate NEE.
jij blijft baas van het bot tot jij hem dit geeft.
- Oefen dit een paar keer met alle gezinsleden.
Jullie zijn nu baas over het bot en bepalen wanneer hij het mag hebben.
Gaat hij naar buiten of naar een ander plaats, als hij het niet ziet gaat het bot ONGEMERKT weg voor de vogende sessie.
-Wanneer hij dit zonder akkefietjes voltooid kan je dit in de toekomst enkel doen als je visite krijgt, zo legt je hond de link, visite is een bot!

Ivovan (Gast)

Hey Anna,

Ik wilde toch nog even zeggen dat je bezoek of jezelf nooit naar een hond moet gaan maar de hond ALTIJD naar jou moet laten komen.

Als je vind of denkt dat er enig gevaar zou dreigen (kinderen)of de vorige methode zou toch mislukken kan je in de handel een citronellaspray of een andere onschadelijke bittergeurende spuitbus verkrijgen.

Deze onschadelijke spray (in zijn nabijheid spuiten, niet vlakbij want dan denkt hij dat je zijn bot afpakt :-) )zorgt ervoor dat hij alles loslaat wat hij vasthad.

groetjes en succes hoor

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Baas over het bot?? Roedelleiders pakken niets af. Wat een hond heeft, mag hij houden. Dat ruil je af! Een bot claimen is echt niet nodig.

Ivan (Gast)

Als er incidenten gebeuren zoals bijten wil ik inderdaad dat de mens BAAS is over het bot.

En er hier wordt niets afgenomen, hier wordt iets vastgehouden door de roedelleider (de BAAS van het bot)en gegeven aan de mindere in rang.

Het bot wordt achteraf weggenomen als de hond het niet ziet(als hij weg is), er wordt dus wederom niets afgenomen, afgepakt.

In de mail er na wordt er gesproken over de spray als er kinderen mee gemoeid zijn.
Er wordt gespoten, de hond krijgt de bittere smaak te pakken, lost zijn bot en je hebt alle tijd van de wereld om het bot te verwijderen en geloof me de hond zal dit zeker niet als afpakken beschouwen, hij heeft hier geen woorden voor, weet niet wat er voorvalt.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Sorry, maar er zijn andere manieren dan je hond met een nare smaak te gaan sprayen. Dat is niet mijn manier van opvoeden. Bovendien is het claimen van een botje echt relevant, want zodra de hond het botje heeft, mag je het toch niet afpakken. Kinderen moeten gewoon uit de buurt van een hond blijven.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

Het aaien wordt dus opgevat als een aanzet tot afpakken, en dus volgt de flitsende uitval, als de hond werkelijk had willen bijten was de kennis zijn hand wel kwijt geweest, dit is een waarschuwing
"pas op, wat ik in mn bek heb is van mij".

mij is vertelt dat de ene hond dit aangeboren al veel meer heeft dan de ander en het dan enorm belangrijk is wat er in het nest gebeurd, wordt daar ordelijk gegeten van meerdere borden/bakken, of is het dringen en grommen gedoe. Zelfs al bij de strijd om de moedermelk kan nijd ontstaan bv in een groot nest.
De hond doet dat instinctief, tis in de hondenwereld heel gewoon onderling.

voor ons mensen onwenselijk, dus inderdaad, ruilen ruilen ruilen waarbij een rustige bedaarde toon beter helpt als heel veel druk op de hond zetten.

ik moet eerlijk zeggen dat als ik weet dat er gasten komen er niets ligt wat Gorby kan claimen, heb ik ook geen problemen.

Gorby kent geen enkele nijd op iets wat nog niet in zijn bek zit, zit het erin..... gaat het steeds beter, hij vindt het ontzettend moeilijk, maar voor echt iets super lekkkers wil hij wel zwichten.

en haal bij het oefenen de hond van zijn plaats, ga niet naar de hond toe, want ook dat is onverstandig, zeker van een gast/kennis.

Ivan (Gast)

Jij hebt je standpunt, ik de mijne.
Ik ben voor de spray in noodgevallen , wanneer er kinderen mee gemoeid zijn, wanneer het hardnekkige bijters of vernielers zijn en andere therapieen hebben niet het gewenste resultaat gehad.

i.v.m het bot weet ik misschien hoe we overeen komen:
heel het gezin gaat met zijn armen over elkaar in de zetel zitten, benen in de nek zonder te bewegen, kinderen veilig in de benche met het deurtje toe en wachten tot de hond zijn bot op heeft om daarna gezellig terug adem te halen.

Angela laat het hier geen persoonlijke mails worden, als je denkt Anna te kunnen helpen doe dit dan.

Anna (Gast)

Dank voor de reacties. Geeft weer moed om er mee aan de slag te gaan en hoop dat het met veel oefenen op te lossen is.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

"In order to really enjoy a dog, one doesn't merely try to train him to be semihuman. The point of it is to open oneself to the possibility of becoming partly a dog."

Mijn favoriete quote...

En hier bedoel ik natuurlijk mee dat ik nog nooit een hond heb zien ruilen.
''Oké vriend, neem jij mijn tak dan neem ik jouw bal goed?'' haha

Ik denk dat je veel geduld nodig hebt om jouw hond te leren dat je het niet opeist maar wanneer jij het wilt hebben het wel mag pakken. Dit kan bijv. door wanneer je zijn bot pakt en hij niet boos reageert, hem te belonen door lief tegen hem te spreken en het hem weer terug te geven.

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

Als je je hond een bot geef moet je het niet afpakken. Het is van hem en hij mag het volgens honds gebruik houden. Zorg dat als hij kluift er niemand bij hem langs loopt, want dat is voor hem al de berdreiging dat iemand het wil afpakken. Zorg voor een rustig plekje waar hij alleen en zonder storen zijn gang kan gaan.
Iets anders afnemen alleen als je er wat tegenoverstelt dat interessanter is dan hetgene hij heeft.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! bezitsagressie en bijten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: knie mechelsche herder
^