het valt mij op dat mensen hier vaak denken dat als een ras niet fci erkend is mensen het geen ras vinden.
neem bv de boerboel niet fci erkend maar er wordt al vanaf ongv 1980(het ras is al ouder) een stamboom boek bij gehouden en volgens bepaalde richtlijnen gefokt.dan kan je er toch niet onder uit dat het een ras is?
graag jullie mening
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fci" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
indien er een ander goed stamboek is waar ze bij ingeschreven staan, en het bestaat al een tijdje vind ik het wel gewoon een rashond........
dat vind ik dus ook
Zo hebben wij hier een jack-russel black and tan,ook niet erkend maar wij vonden dit een erg leuke hond en dit maakte ons dan ook niet uit.Beide ouders zagen er exact hetzelfde uit,ook beide jack-russel black and tan.Het schijnt dat voorouders dan ooit gekruist zijn met jack-russel en teckel,voor ons prima hoor.Het is in ieder geval een geweldig hondje.
Ja moeilijk, waar ligt de grens?
Als er idd. zorgvuldig mee gefokt wordt en een stamboek wordt bijgehouden en ze er homogeen uitzien en gedragen, dan vind ik het een ras.
Mijn eigen ras, het markiesje, is ook niet door FCI erkend, wel door Raad van Beheer, terwijl het wel een homogeen ras met geschiedenis is.
Ik vind twee honden op elkaar zetten en het dan een grappig naampje geven, geen ras. Bijvoorbeeld Smartie voor MarkiesjexSheltie (grapje van een kennis toen ik vertelde een Sheltie teef erbij te willen). Mixen die als ras worden verkocht vind ik ook geen ras. Werkhonden die op functie worden gefokt weer wel, want die staan eigenlijk aan de basis van de rassen zoals we ze nu kennen.
Ik snap niet zo goed dat sommige mensen zo nodig een ras in hun hondje moeten zien, alsof kruisingen minder waard zijn
het zal mij worst wezen, ik wil wel enkel FCI erkende rassen omwille van hun meer mogelijkheden.
Maar ik ben ook helemaal niet geïnteresseerd in alle soorten rassen.
Er zijn er wel meerdere die niet erkend zijn, maar wel over een stamboom/bloedlijn beschikken.n(working kelpie, parson, pibull etc).
Of men ze al dan niet aanziet als ras, maakt me weinig uit. Ik moet ze niet, maar wou ik er wel één, dan tja, dan zocht ik me wel een goeie fokker uit die de bloedlijnen kan voorleggen. Er zijn er meer dan genoeg.
Officieel niet, maar officieus wel een ras hoor... Het gaat idd om een eenduidige rasstandaard, het bijhouden van stamboeken en het selectief/zorgvuldig fokken. Ja, dan kun je wel spreken over een ras.
Dat is anders dan bijvoorbeeld bij een boomer o.i.d., dat kunnen allerlei kruisingen zijn. Maar als je selectieve kruisingen maakt en die kruisingen met elkaar fokt (dus bijvoorbeeld boerboel x boerboel), dan spreek je wel van een ras. Ik denk dat de boerboel-rasvereniging ook bijdraagt aan de erkenning van het ras. Dus wellicht over een tijd dat de boerboel wel een officieel erkend fci-ras is.
Ik kan alleen maar Maart volgen.
Bij ons is het zo dat borders uit ISDS- werklijnen wel FCI-erkend zijn,maar hier in België niet.
De volledige bloedlijnen zijn dus wel gekend van die honden die destijds naar hier gehaald zijn en ze staan nog altijd ingeschreven bij ISDS.
Als wij dus in België zo'n pup willen kopen,heeft hij geen FCI-erkende stamboom en is onze hond dus officieel stamboomloos.
Ondertussen hebben de 'mannen' van de ISDS hier in België begrepen dat dit toch iets van hun waarde afdoet en worden pups nu niet zomaar meer meegebracht uit Engeland maar officieel geïmporteerd.In Engeland staan zo'n pups automatisch dubbel geregistreerd en kunnen ze dan de Engelse FCI- stamboom laten overzetten naar de Belgische.
Hopelijk staan ze binnen een paar jaar hier zover dat er wat meer ISDS-honden ook FCI- honden geworden zijn,dat wij hier een pup kunnen uitzoeken,anders wordt dit voor ons ook een inportpup.
De witte herder is ook pas in 2003 erkend. Zolang je er een stamboom op krijgt is het een ras -vind ik-
Is toch dito met bepaalde kleurslagen bij bijv de Duitse Dog..
Boerboel is in mijn ogen ook een ras..
@Scott: dat wist ik niet, wat is het verschil tussen die lijnen?
@ Maart: ISDS is een soort van stamboom die al van begin 1900 ergens in Engeland bijgehouden werd.Zo wisten ze dus perfect de afstamming van hun werkhonden.Naar uiterlijk werd er eigenlijk niet geken,als ze maar schapen konden drijven.(Ergens zit er zelfs nog in een heel ver verleden een bearded collie ingefokt in een bepaalde bloedlijn.)
Rond de jaren 1950 zijn vanuit Australië andere bloedlijnen naar Engeland gehaald en die waren allemaal wat breder en langhariger en zo is de showlijn ontstaan.
Nu om geen onderscheid te willen maken(lees ambras met) zijn in Engeland dus een aantal jaren later die ISDS-stambomen dus door de KCREG erkend geweest.
Nu wanneer men dus voor België een pup naar hier haalde of een gedekte teef aankocht,wist men perfect de afstamming van die honden,maar was er niemand die daar achterliep om die honden eigenlijk te importeren,(Het drijverswereldje is een wereld op zijn eigen) en zo zijn de meeste drijverslijnen in België dus ISDS-lijnen en kunnen ze enkel een roze stamboom krijgen van LOSH.
Stilaan is dus bij die schapendrijvers toch ook beginnen doordringen dat die LOSH-stamboom toch een meerwaarde hebben.
Sommigen willen een dekreu uit die lijnen en kunnen er niks mee doen omdat ze agilityhonden willen fokken,die dan weer die Losh-stamboom nodig hebben.
Nu zijn er dus mensen die een gedekte teef van Engeland laten overkomen,op naam laten staan van die fokker ginder,hier de pups geboren laten worden,en dan via die eigenaar die pups importeren. en zo een LOSH_stamboom kunnen verkrijgen.
Een heel gedoe natuurlijk,maarja wat moet je?
Ook zijn er al fokkers langs hier die hun teefje en reu laten aankeuren voor een roze stamboom,maar ze zitten nog maar aan de 2de generatie,zodus dat wordt ook nog wachten op een zuivere LOSH.
Wijzelf zijn er nog niet uit wat we gaan doen,we hebben nog een jaar of 2 om over na te denken,maar 1 ding staat wel vaste pup moet hoe dan ook zijn LOSH kunnen krijgen.
Staan de combinaties van hier ons niet aan,ja dan zit er niks anders op dan overzee te gaan of naar Scandinavië.
Ik heb juist het idee dat je meer kunt als ze niet erkend zijn... Voor de witjes is het ook echt super super slecht geweest de erkenning.... Er moet snel iets gebeuren anders bestaat het ras over 10-15 jaar niet meer.
Ik denk dat hij bedoeld met shows of work trials... Dat moet dan altijd een stamboomhond zijn...
Klopt maar toen ze niet erkend waren konden we ook showen Alleen niet iets als Crufts ofzo
Ja precies, bij de eigen shows. Maar als je met de officiele FCI-shows mee wilt doen, dan moet je een erkend ras hebben. Os is het fijn als een ras erkend is... Op zich is erkenning niet het probleem, maar wel als de hond in de 'mode' raakt en er onverantwoord wordt gefokt.
bij de boerboel heb je ook show en keuingsdagen.het ras heeft wel een eenduidige ras standaard maar is nog niet helemaal homogeen.de boerboel zal ooit wel fci erkend worden maar dat mag van mij nog lang duren
Mjaa een groot verschil is het niet want met de erkenning zit je 3x 5jaar in een proefperiode en kun je dus die 15 jaar lang alleen maar hetzelfde als zonder de erkenning.
De erkenning is wel een groot probleem. Het gaat niet perse over de gezondheid maar over de diversiteit aan bloedlijnen. Er zijn in Nederland maar 8 basis bloedlijnen.
Alles is nu dus familie van elkaar en we kunnen alleen nieuw bloed krijgen uit het buitenland. Inmiddels is iedereen aan het importeren en exporteren geslagen en zit over de hele wereld hetzelfde. Nu kun je alleen nog nieuw bloed krijgen door bv de Duitse Herder in te fokken. (Daarom ben ik zo geïntresseerd in dingen als een cross-pedigree of een RISH stamboom)
Het is ten slotte hetzelfde ras, maar die mafketels hebben het gesplitst :S Snap je dat nou? Witte Duitsers of Zwitserse Witte...
Daarbij kun je de gekleurde ook nog infokken, wit x wit is ten slotte altijd wit. Ik zeg altijd, wit staat onderaan de ketting, na wit komt niets meer.
Door de erkenning kan dit allemaal niet meer. Terwijl ik denk dat het nog veel te vroeg is om het ras aan alle kanten te sluiten. Ik ben soms nachten lang op internet aan het rond kijken naar stambomen maar werkelijk waar óveral zit hetzelfde. En als het zo doorgaat kunnen we zo niets meer kruisen en gaat het ras dood...
Of praat ik nu lulkoek?
Roy_c
Haha ja van mij mag de erkenning weer zo snel mogelijk ingetrokken worden Lekker hoor zo
Sorry 2x 5 jaar jaar dus 10 jaar
Cross-pedigree = crossbreed pedigree
ben lekker bezig zo hahahha
scott: thx, interessant.
maar weer o zo typisch helaas, hoe krom ze toch kunnen denken.
Ja een ras kan doodbloeden of vol met inteelt zitten, tenzij je dus vers bloed erbij haalt uit het buitenland. Ik weet dat Nienke dit ook doet met haar samojeden, omdat er in NL ook maar weinig goede bloedlijnen zijn.
Het Markiesje is ook niet erkend door FCI, wel door RvB. Je kan met het Markiesje in NL wel shows lopen, alleen kan je geen titels halen. Toch kan je de hond gewoon inschrijven voor Shows zoals de Winner.
Idd Charlotte ... en nu hebben ze import ook nog verboden uit bepaalde landen :S waar het dus nog duitse herder heet en dat terwijl er dan bijv. 5 generaties alleen maar wit gefokt word.
Ook ons ras heeft geen FCI stamboom.
Op dit moment is de Amerikaanse Bulldog geen FCI erkend ras, dit is een direct gevolg van het feit dat de Amerikaanse Bulldog niet erkend is bij de kennelclub in het land van herkomst, de Verenigde Staten van Amerika. Amerika is niet aangesloten bij de FCI. De reden hiervoor is dat men daar de algemene mening heeft dat een erkenning door de FCI als gevolg zal hebben dat de Amerikaanse Bulldog van een werkhondenras zal transformeren naar een karikatuur, omdat het showaspect dan vele male belangrijker zal worden als het werkaspect. Werkbare functionaliteit zal dan omgezet worden in showkwaliteiten. Of deze mening ook de uwe of de onze is doet niet terzake, het gevolg is dat de Amerikaanse Bulldog niet FCI erkend is. Voor vele liefhebbers is dat geen probleem, binnen ons ras zijn er vele mogelijkheden op show en werkgebied en de FCI wordt niet echt als een gemis beschouwd.
@ Angela en Michel,
Ja zonde he, heb je mee gekregen wat ze in Australie hebben gedaan? Om te huilen gewoon. Toen de witjes hier werden erkend mocht je toch kiezen of je de hond een witte duitser of een zwitserse witte zou laten worden. Nou daar mag je dus niet kiezen, daar mag geen één hond die in Australie is gefokt (maakt niet uit of ze stamboom hebben of niet) meer gebruikt worden "omdat je nooit zeker weet of ze raszuiver zijn"
Nu zijn ze daar dus al de Europese troep -op uiterlijk gefokte honden- naar toe aan het exporteren. Zooooo zonde!
Nou wacht maar hahaha ik zál een manier vinden om Duitsers in te kunnen gaan fokken
Idd voor de witjes was het niet echt super, maar ik moet zeggen dat er ook wel erg veel dezelfde honden worden gebruikt. Veel dekreuen worden nooit gebruikt omdat die niet van een fokker komen maar bij ene particulier zitten. Men blijft toch wat hangen in dezelfde kringen, erg jammer want ik ken fokkers die met hun teven nergens meer heen kunnen omdat de lijn van de vader/grootvader gewoon overal inzit. Ze moeten dan al verplicht langstock met stock gaan kruisen om nog wat te kunnen.
Ik zou ook liever de witte duitse herder erin terug gefokt zien worden. Dat is ook goed voor het type, meer de oude bouw.
Ja dat is waar maar dat komt ook omdat veel honden niet interessant meer zijn.
Neem ik Mexx ff als voorbeeld. Zijn stamboom is op zich best wel interessant maar zijn oma is Bigfoot von Twenthe bloed, een van de meest voorkomende teven in het ras. Ook King Misthy zit zichtbaar in de stamboom erachter, een van de basis reuen van het ras. Nu is het weer interessant om die twee naar voren te halen maar 5 jaar terug had bijna iedereen een kleinzoon of een achterkleinzoon van die twee. Wijzelf hebben een dochter van hem gehad.
Neem Meldo van ons, een kleinzoon van Baron vom Schloss Stutensee, een enorm veel gebruikte reu, dus eigenlijk helemaal niet meer interessant voor het ras. Nu heb je weer Lothian Vencer Kann Schimmpfeng, zó veel gebruikt, helaas, want ook hij is niet meer interessant. En ik denk niet dat dit met het zitten bij fokkers of wat dan ook te maken heeft, maar met het feit dat deze honden bepaalde "doorsnee" bloedlijnen hebben.
Op dit moment proberen veel fokkers zo veel mogelijk nieuw bloed te krijgen en kijken ze dus niet eens naar een reu als Mexx of Meldo. Gewoon omdat het niet nieuw genoeg is.
Je hebt gelijk dat veel mensen nu vast lopen dankzij bepaalde fokkers die alles maar op elkaar zetten maar mooie honden hebben. Tja als leek val je toch op uiterlijk en niet op bloed.
Toch is het helemaal niet erg om kort met lang te kruisen hoor Vind je dat erg??
Ik hoop echt dat het gaat lukken want ik heb er veel voor over ons ras te behouden. Maar ik kan het niet alleen helaas, en veel mensen denken er jammer genoeg nog heel anders over.
Btw, over oude type, ben ik het heeelemaal mee eens
Ze moeten echt weer ff terug naar af, want er zijn op het moment witjes die net op Witte border collies lijken!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fci" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?