Ik heb een kruising mechelse herder pup van 6 maanden oud.
(geboren 15-01-2010)
Hij is heel lief naar mensen toe en eigenlijk ook naar honden hoor. Maar ik kan bv geen bal meenemen met uitlaten omdat hij dan naar elke hond snauwt. Als de andere hond dan gewoon weg gaat is er niks aan de hand hoor, maar sommige honden (begrijpelijk) die pikken dat niet en die snauwen terug waardoor het dus kan escaleren. (is nog niet gebeurt hoor, maarja hij is nu nog jong)
En als ik bij het water zit dan snauwt hij elke hond weg bij de plek waar we zitten. Ik denk om zijn plek te beschermen.
Zonder bal, en als ik niet bij het water zit, is hij echt de liefste hond die je maar kan bedenken. Hij speelt met groot en klein, en dan is er nooit sprake van gesnauw of gegrom.
Ook rent hij achter fietsers aan en bijt in de voet.
Dat doet hij nu sinds een maandje, en ik leer dat af door te zeggen dat hij moet blijven. Dat gaat goed, tenzij hij de fietser eerder ziet als ik. Maar goed, door die fase schijnen heel veel pups doorheen te gaan. Denk dat dat ooit wel goed komt.
Maar ik zit dus heel erg met die velheid bij het water en met zijn speelgoed.
Zijn bal neem ik niet meer mee met uitlaten en ik ga nog steeds gewoon met hem naar het water. Maar het is wel erg vervelend dat hij zulk gedrag vertoont. Het is "nog" geen valsheid dat hij de andere hond wil bijten. Hij snauwt en loopt dan weer snel terug naar zijn plek.
Ik geef hem nooit een tik of schop (logisch want dan voed je niet goed op) Maar toch denk ik dat ik te lief ben voor hem. Ik roep wel foei of nee als hij zo vel doet, maar dat lijkt hem helemaal niks te doen. Bij andere honden kan ik hem dus ook niet afleiden met speelgoed, want dan word hij vel, en met eten kan ook niet, want word hij ook vel. (elke mens mag bij zijn eten komen, maar absoluut geen honden)
Ik heb me goed in het karakter van de mechelse verdiept, en weet dat de velheid in het ras zit, maar het moet toch ook af te leren zijn neem ik aan?
Ohja ook aan de riem is hij gewoon lief voor honden. Het gaat echt om de situaties die ik net beschreven heb.
Het is wel een heel verhaal, maar hopelijk hebben jullie tips voor me hoe ik op zijn velheid moet reageren.
Ook zit ik nog op puppiecursus, was pas laat plek vandaar.
Maar daar doet hij het ook gewoon bijna altijd goed en met de andere pups speelt hij ook gewoon leuk.
Woensdag moet ik weer naar cursus en ik zal daar ook is advies vragen. Maar veel verwachten dit niet van mijn hond omdat hij bij cursus of gewoon in het bos erg lief is voor honden.
Nogmaal hoop dat jullie tips voor me hebben
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mechelse herder is soms erg vel. Hoe mee om te gaan?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Je bent veelste lief en je zoekt excuusjes om het gedrag goed te maken.
Het is echt niet normaal puppygedrag om zo te doen als jouw hond doet, en dat gaat ook niet zomaar over.
Je moet er snel bij zijn om dit gedrag gelijk te laten stoppen, als ie volwassen is dan heb je het zoiezo al verloren.
Ik zou de hond ook niet los laten, hij bijt in andermans voeten zeg je, dat is gevaarlijk.
Straks grijpt ie een kind of een andere hond, dat wil je ook niet.
Sterkte en succes ermee.
Ohja ik doe heel veel met hem hoor.
Laat hem echt werken.
Maar wel wat er bij zijn leeftijd past.
Hij is natuurlijk "pas" 6 maanden dus wandel 4 a 5 keer per dag half uurtje en daag hem geestelijk ook uit.
@ ChihuahuaLove
Ik praat zijn gedrag ook niet goed.
Als ik aan elke honden eigenaar vertel over de fietsers zeggen ze allemaal "Oh dat heeft mijn hond ook gedaan toen hij/zij die leeftijd had" Ik ben dat ook aan het afleren en gaat heel goed.
Kinderen is hij dol op en doet hij extreem rustig en zacht mee.
Als ik hem altijd vast ga houden word het gedrag alleen maar erger want kan hij helemaal niet meer met andere honen spelen.
Terwijl hij dat wel heel leuk doet zoals ik al zei.
Het gaat echt om de velheid bij het water en met zijn speelgoed. Oke zijn speelgoed neem ik gewoon niet mee mee, maar met dat warme weer vind hij het heerlijk om te zwemmen, en dat wil ik hem eigenlijk niet ontnemen.
En met een goede opvoeding kunnen veel honden nog van gedrag veranderen. En aangezien hij nu pas 6 maanden is, wil ik er heel hard aan gaan werken.
Ook heb ik de tijd om er aan te werken met hem, want ik werk zelf niet. Dus ben er helemaal voor zijn opvoeding.
Ik vind het nog wel meevallen, eerlijk gezegd.... Veel honden verdedigen hun balletje en snauwen. Dat is niets ernstigs, gewoon hondentaal 'dit is mijn bal, afblijven'. Honden mogen hun bezit (eten/speeltje) verdedigen t.o.v. andere honden, zelfs jonge en ranglagere honden. Het is wel vervelend natuurlijk, dus het is misschien handig de bal even in je zak te steken als er een andere hond aankomt. Maar verder zou ik de bal blijven gebruiken hoor, tijdens het wandelen.
Het verdedigen van het water zou ik wel aanpakken. De hond hoort zijn omgeving niet zo te controleren; daar ben jij als leider voor. Misschien ben je idd te lief; hoewel je een hond helemaal niet hoeft te schoppen. Je zou wel kunnen werken aan een goede verhouding tussen jullie, zodat hij je leiderschap accepteert. Misschien bij het water aan de lijn, zodat je hem bij je kunt halen als hij niet reageert op 'nee'. Een keer afspreken met een prive-trainer is ook geen gek idee. Of gedragstherapeut. Puur om je wat tips te geven en je bewust te maken van je eigen gedrag.
Bedankt voor je reactie Angela.
Het probleem met de bal is ook als ik hem in mijn zak doe als een andere hond komt dan weet hij dat dondersgoed en snauwt hij ook. Alleen als ik geen bal bij me heb, dan gaat het altijd goed.
Ik denk zelf ook dat het aan mij ligt dat mijn pup zo doet.
Hij heeft het idee dat hij de plek moet verdedigen.
Eigenlijk ben ik daarvoor en hoeft hij niet zo op te letten.
Vandaar dat ik ook tips vraag. Want ik moet de roedel leider zijn, en niet andersom.
Ik doe alles eerst. Eerst eten, als eerste de deur uit etc...
Misschien is een gedragstherapeut wel een idee, maar dan moet dat eigenlijk op een plek zijn waar hij dit gedrag vertoont, want anders lijkt hij echt een super lieve hond haha, hij is ook wel lief natuurlijk alleen op die momenten snauwt hij heel erg, en dat is echt niet fijn.
Bij het water heb ik hem al is aan de riem gelaten, maar als er dan een hond langs onze plek liep bleef hij het doen, ook bij wijze van na 10 keer corrigeren. Trek nooit de riem omhoog dan, omdat ik begrepen heb dat je de hond dan juist sterker maakt, en ook houd ik de lijn nooit helemaal straks want ook dan geef je het verkeerde signaal uit naar de hond.
Alle tips zijn welkom.
Ik zou hem wel bij je trekken, zodat je hem kunt corrigeren. Vanaf een afstand is hij niet te bereiken en zo wordt hij telkens beloond. Misschien moet je de hond eerst eens bij je houden en pas als hij rustig is, mag hij naar het water. Een GT heeft misschien een hond om mee te oefenen daarmee... En kan je hond en jouw interactie met de hond ook zeker observeren als je met hem gaat wandelen. Ik zou het zeker doen; nu is de hond nog jong, misschien dat het straks erger wordt... Als je het balletje in je zak hebt en hij snauwt, dat is niet goed... Met veel negeren maak je een hond zeker duidelijk waar zijn plek is (geen oogcontact, niets zeggen).
Krijgt je hond ook voldoende rust? Misschien eens 4x op een dag 2 uur in de bench en compleet negeren.
Hij krijgt zeker genoeg rust.
De bench vind hij helemaal niet erg om in te gaan.
Overdag slaapt hij daar zeker 2 uur in en savonds ook.
Hij hoeft er niet perse in, maar hij vind het wel fijn en soms pakt hij zijn eigen rust nog niet.
Een GT met eigen hond zou zeker een idee zijn.
Dan kan die persoon de situatie erg goed zien.
Ik ga daar is naar kijken.
Misschien dat ik via google wel wat kan vinden.
Woon in t'gooi.
2 Uur overdag? Een hond hoort 18 uur per etmaal te slapen. Bodhi gaat wel 4x 2 uur in de bench overdag (soms slaapt hij buiten de bench).
Bedankt voor je reactie Rob.
Erg gevoelig voor stem verheffen is hij niet.
Maar ik vind een slipketting ook weer zo zielig.
En of het werkt? Vroeger hadden we dat voor 1 van onze honden maar die bleef gewoon trekken hoor. Werkte echt niet. En ik ben er ook geen voorstander van.
Wel vind ik ook dat er te veel gepraat word tegen honden. Maar wij mensen doen dat automatisch (althans ik wel) Maar lichamelijke correcties vind ik not done.
En denk als je zelf goede energie uitstraalt dat dat ook niet nodig is.
Hij is "pas" 6 maanden en moet nog veel leren.
En dan hangt hij ook nog tegen de pubertijd aan.
Het moet wel nu aangepakt worden, anders word het misschien erger.
En ik ben ook wel van mening dat de baas moet veranderen, en moet weten wat die moet doen, dan gaat het met de hond vanzelf beter. Daarom vraag ik ook tips over hoe ik moet reageren.
Het adviseren van fysieke correcties is op dit forum niet toegestaan.
nee sorry Angela, zo bedoelde ik het niet
Hij slaapt veeel meer, maar een moment overdag en vaak savonds pakt hij zijn eigen rust niet en gaat hij dus even de bench in.
Maar hij slaapt ook nog gewoon buiten de bench
Ik kan alleen maar Rob volgen.
Zo'n gedrag moet van kleinsaf in de kiem gesmoord worden.
De meeste mensen zien hun hond te lang als die kleine pup,en later als die ontdeugende puber,maar plots als die honden dan al meer dan een jaar datzelfde vervelend gedrag vertonen,moet het alsnog afgeleerd worden.
Je mag ze als puber dus de kans niet geven dat ze het aanleren.
Ik ben daar dan ook heel streng in met mijn honden.Ongepast drijfgedrag naar fietsers of zo,snauwen of uitvallen,de dingen die dus echt niet door de beugel kunnen,dat wordt hier meestal afgeleerd door de hond eens goed langs de zijkanten van zijn kraag terug tot bij mij te grabbelen met 1 luide neen erbij en voor de rest niks.Op borders maakt dat nu wel redelijk wat indruk,maar dan mag hij dat nog 1 keer proberen en heeft hij dus weer prijs.
Een volgende keer ,zie je het meestal al aan zijn houding dat hij wel nog zou willen,maar zich toch nog inhoudt.Dan hoef ik enkel nog een Neen te gebruiken en als ik zie dat de hond zich ontspant,begin ik er onmiddelijk mee spelen.Zot maken van mij en zorgen dat zijn aandacht op mij gericht is.
Ik ben de belangrijkste persoon in de hond zijn leven,niet een balletje,niet het snoepje en zeker niet een andere hond.
Fysieke correcties of dingen als stroomhalsbanden of slipkettingen zijn absoluut niet nodig.
Als je dat nodig vind of hebt dan doe je iets niet goed.
Ik zou zo snel mogelijk een GT in gaan schakelen die je goed kan begeleiden.
Daarvan zul je veel gaan leren en dit is belangrijk voor de opvoeding van de hond.
Hallo Marije,
Onze Wodan rent ook achte fietsers aan, verdedigd ook zijn water en bal. Niet bij alle honden want sommige zijn toch wel erg eng en zouden weleens terug kunnen snauwen. (De beste les)
Ik zou je hond juist wel los houden bij het zwemmen en zoek een ruim en overzichtelijk suk op. Werkt perfect bij Wodan. Dan heeft hij zelf overzicht en als dan een andere hond erbij komt dan is dit geen probleem. Wat ook kan helpen is daar laten zwemmen als er al enkele honden aan het zwemmen zijn. Dan ziet hij hoe deze honden reageren als hij later erbij komt. De meeste honden tolerenen andere honden in hun zwemgebied. Een positieve ervaring voor jouw hond en jonge honden kopieern heel erg lang gedrag...
Voor de bal heb ik ook geen echte oplossing. Ik berg deze ook op. Maar dan stopt het ook voor Wodan. Bij herder is het heel erg moeilijk om de grens van verdeging aan te geven. Wat tolereer je wel en wat niet. en hoe leer je hem dit. Fietsers en joggers werkt perfect met een lange lijn en veel geduld. Bij Wodan nu 2 1/2 jaar hebben we het bijna onder controle. Succes Angel.
Ik heb echt geen GT nodig.
Mijn honden zijn schatjes van honden,ze vallen niks of niemand lastig,ze lopen los langs mij mee.Het zij dus welopgevoede dieren die zo positief mogelijk opgevoed geweest zijn,maar ik ga echt geen jaar lang staan zwaaien met een kaasje omdat die puber met mijn voeten rammelt.
Opvoeden bestaat uit zoveel mogelijk goed gedrag belonen,slecht gedrag voorkomen en indien dat niet lukt,worden ze 1 of 2 keer 'doorgestraft'.Dan zijn wij (hopelijk)15 jaar gemakkelijk en van de miserie verlost.
Een border kun je echt niet toelaten om fietsers of auto's te drijven,want dat is de grootste doodsoorzaak van borders.
Bodhi dreef ook fietsers, auto's en brommers. Ik heb het afgeleerd zonder maar 1x te straffen. Fysiek ingrijpen werkt vaak averechts bij gevoelige rassen zoals mechelaars en borders.
Chris joeg achter fietsers, joggers en auto's aan. Dat heb ik hem ook afgeleerd zonder enige fysieke correctie. Gewoon door hem een leuker alternatief te bieden: achter de bal aanjagen. Die kun je namelijk wel vangen, vééél leuker dus.
Ik vind het wel meevallen hoor. Het is een beetje het Mechelse karakter wat je beschrijft.
Ik zou je willen adviseren om zoveel mogelijk honden op te zoeken. Zorg dat je hond sociaal wordt en vooral blijft. Een grom en een brom hoort bij de communicatie van een hond. Jouw hond voelt jouw onzekerheid, en kan dan ook wat feller gaan reageren.
Dus... ontspannen en socialiseren
Succes.
@Rexxie
Ik laat hem juist altijd met andere honden spelen.
En gelukkig gaat dat ook altijd goed.
Maar ben wel blij om te horen dat het gewoon ook beetje bij het ras hoort. Wist ik wel van te voren hoor, maar ervaren is toch wat anders
Hoi Marije,
Elza is bijna 8 jaar en als ik de bal weggooi moet er ook geen andere hond achter haar bal aangaan want die krijgt dit ook zeker te horen met een flinke snauw.
Maar dit vind ik ook niet erg hoor ik denk dat meerdere honden dit zullen doen.
En fietsers vind ze ook altijd erg intressant ik zie het al aan haar houding en zeg dan NEE en dan is het ook over, ik denk dat als je probeert om je hond elke keer een stap voor te zijn je een heel eind komt want meestal gebeuren er verkeerde dingen als je het te laat in de gaten hebt.
Maar met 6 maanden is het ook een kwestie van laten zien wie de baas is en jezelf niet onzeker opstellen want dit hebben ze heel snel in de gaten, ze zijn best heel slim hoor.
Veel succes
Het achter de fietser aangaan, is pure drift. Iemand gaat (snel) weg en hij doet er lelijk tegen. Hij heeft dus zijn 'beloning' gehad, want datgene wat ie wilde, is hem ook gelukt (de fietser gaat door).
Ik zou hem eerst en vooral goed onder appél leren zetten. Das wel erg belangrijk. Hij moet aandacht voor jou hebben en dan komt de rest vanzelf. Mijn willen ook dolgraag achter een fietser of jogger na, maar net dan haal ik mijn speelgoed boven en hebben ze aandacht voor mij. Gehoorzamen ze en hebben ze aandacht, krijgen ze de beloning met de bal, bijtworstje,...De drift die op dat moment opkomt, kunnen ze nu loslaten. Een hond die nog minder onder appél staat, krijgt zijn speelgoedje (meestal bijtworstje of trektouw) voor de fietser bij ons is (en ja...je moet dan werkelijk ogen op je rug hebben of ergens heen gaan waar je een heel goed overzicht hebt. De aandacht is dan bij jou en de hond is bezig en de fietser is voorbij zonder dat ze het weten. Eens de fietser net voorbij is, stop ik het spel en beloon ze.
Goh en het beschermen van gebied/bezit. Ook daar ben ik ervan overtuigd dat eens de hond weet dat de baas alles wel onder controle heeft dat de hond dat gedrag niet meer gaat vertonen. Ook die bezitsdrang tov andere honden...tja een hond die zich sterk in zijn schoenen voelt staan, zal sneller zijn bezit verdedigen tov andere honden.
Hier thuis bvb is het ook zo. Er komt iemand en de mechelaars slaan aan. ze zijn met 3 en de 2 jongste zijn ook van begin januari (dus net geen 7maanden). Zij doen natuurlijk lekker mee met de mama, maar als ik mijn mond opentrek, verwacht ik dat ze zwijgen. Ik weet dat er iemand is, ze hebben me gewaarschuwd zoals ik het verwacht van ze en het is in orde. Mensen die ik zelf niet vertrouw...tja dan zeg ik niets en dan staat vooral de teef (das de mama en net geen 3 jaar) tegen haar ren aan en blijft waarschuwen en allert. Zolang ik niets zeg, blijft ze doordoen, want dat is haar taak. Bescherming van en ja...op ander terrein doet ze dat ook. ze is sociaal, maar een teken van mij en dat sociale is ervan af en ze weet dat het opletten geblazen is (vooral 's avonds dan. Dan ben ik zelf niet echt op mijn gemak als er mensen langskomen), maar ze staat onder appél en weet dat als het nodig is ik de zaken wel zal regelen, maar dat zijn dingen die tijd vragen. De 2 broertjes weten het ook nog zo niet en moeten leren, maar dat vraagt tijd en oefening.
Waar ik wel absoluut niet mee akkoord ga, is dat ze het maar moeten leren dat als er een andere hond terugkomt op hen omdat ze hun bezit verdedigen. Zo leert je hond totaal niets enkel maar dat andere honden een potentieel 'gevaar' kunnen vormen voor ze. Een moederteef of andere hond van in het gezin kan een correctie geven, maar een vreemde hond kan dat niet. Dat wordt door jouw eigen hond ook zo niet aanzien en dat kan enkel maar voor problemen zorgen. Ik zou dat dus wel goed in het oog houden. Vechten om bezit kan nare gevolgen hebben (geestelijk én lichamelijk)
Ga je altijd naar het zelfde plekje bij het water? Zo ja, dan ziet hij het als zijn territorium. Probeer de plaatsen zoveel mogelijk af te wisselen en als hij andere honden weg wil snauwen, zeg dan NEE, lijn hem aan en ga een stukje verderop. Het heeft geen zin de confrontatie op te zoeken. Wanneer het hem lukt een andere hond te verjagen, dan heeft hij zijn zin. Als de andere hond het niet pikt en bijt, dan ben je nog verder van huis, want òf je hond wordt bang, òf hij wordt aggressief.
Ik heb geen verstand van herders maar bij de kynologenclub waar ik les heb heb ik flinke veranderingen gezien bij herders. Hen valt echt superveel te leren!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mechelse herder is soms erg vel. Hoe mee om te gaan?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?