Hey,
Bij het opzoeken over info van de border collie en een golden retriever, lees ik regelmatig informatie over de heupen (vb HB: B1").
Kan iemand me uitleggen wat dit wil zeggen? In hoeverre moeten we hier rekening mee houden bij de aankoop van de hond?
Alvast bedankt voor jullie uitleg!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat betekent de info over de heupen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Bij de aanschaf van een border collie of golden retriever moet je zeker op HD-uitslagen letten. Het zijn beide rassen die gevoelig voor HD zijn.
De beste uitslag is: HD-A, met een Norbergwaarde van 30+ (tussen 20 en 30 is ook prima) en Botafwijking 0.
HD-B is een overgangsvorm. De hond zal geen klachten krijgen, maar de heupen zijn niet helemaal perfect.
HD-C is een lichte vorm van HD. De hond kan milde klachten hebben.
HD-D: de hond heeft HD en heeft lichte tot middelzware klachten
HD-E: de hond heeft zware HD en krijgt ernstige klachten.
Met HD-A en HD-B mag worden gefokt. HD-B vaak in combinatie met HD-A. In sommige gevallen met met HD-C worden gefokt, maar alleen in combinatie met HD-A.
HD is gedeeltelijk erfelijk overdraagbaar, maar voeding en beweging spelen ook een rol. Je hebt bij een ouderpaar met HD-A heupen dus wel grote kans dat de pup ook goede heupen krijgt, maar het is geen garantie.
Vraag altijd naar uitslagen van beide ouderhonden (formulier).
En let ook op andere erfelijke aandoeningen die voorkomen bij het ras. Vaak zijn dit ook ED (Elleboogdysplasie), oogafwijkingen en bij border collies ook een afwijkend MRD-1 gen.
Je hebt ook nog A1 en A2, B1 en B2 etc... Dat is op zich niet zo belangrijk. Er zijn berekeningen voor wanneer een hond 1 of 2 krijgt. Dit heeft o.a. met de Norbergwaarde te maken. De Norbergwaarde is de optelsom van metingen van beide heupkommen.
Wat is het MRD-gen Angela??????? Zag dat het een overgevoeligheid is voor bepaalde medicijnen en dat het een reccesieve factor is . Maar wat voor gevolgen kan dit voor de hond hebben!! Ben er benieuwd naar!!!
Als je niet weet of je hond een afwijkend MRD-1 gen heeft, kan hij medicatie krijgen van de dierenarts waar hij dood aan kan gaan. Veel medicatie mag de hond niet. Daar zullen (vast dure ) alternatieven voor moeten worden gezocht. In sommige gevallen zijn er misschien niet eens alternatieven.
Bedankt voor de uitleg Angela!
Ik ga hier zeker rekening mee houden.
Bedankt!! Ik had er nog nooit van gehoord. Las wel dat het hoofdzakelijk collies en shelties zijn die het gen meedragen!! Andere hondenrassen werden niet genoemd!
Hoi Angela dat ben ik niet met je eens, er zijn wel degelijk veel meer rassen die MDR1 risicogevoelig zijn naast de collie-achtigen.
Noot:
De erfelijke afwijking in het MDR1-gen kan levensbedreigend worden zodra uw hond geneesmiddelen nodig heeft. Het is daarom uiterst belangrijk voor eigenaren (vooral van honden van Collie-rassen en Collie-bastaarden) om de erfelijke status van hun hond te kennen en, in overleg met hun dierenarts, de pagina over "Risico-geneesmiddelen" te raadplegen.
Op termijn zullen er waarschijnlijk meer erfelijke afwijkingen worden gevonden die tot verschijnselen leiden zoals we die bij het MDR1-defect kennen. Onder andere de onderzoeksgroep van Dr. Katrina Mealey van het Department of Veterinary Clinical Sciences van Washington State University is op zoek naar oorzaken en oplossingen. Via deze website houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van neuro-toxische en andere erfelijke afwijkingen.
Overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen werd voor het eerst vastgesteld en beschreven bij Collies (Schotse Herdershonden). Oorspronkelijk werd de afwijking aangeduid als "Ivermectine overgevoeligheid". Uit het onderzoek van de laatste jaren is gebleken dat Ivermectine "slechts één van de geneesmiddelen" is die tot schade kunnen leiden. Bovendien bleek dat deze erfelijke afwijking niet alleen bij de Collie voorkomt, maar verder bij een hele reeks Collie-rassen.
Dr. Mark Neff en zijn collega's hebben aangetoond dat het mutante allel mdr1-1? moet zijn ontstaan bij een hond die hoorde tot de vroegste Engelse schapendrijversrassen (de "working sheepdogs"), vóór de oprichting van de stamboeken rond 1873. Vanuit die basispopulaties werd het defecte allel ingebracht in de meeste moderne Collie-rassen en ook in een aantal andere rassen.
Recent onderzoek toont aan dat driekwart van de Collies in Amerika het allel mdr1-1? heeft (in homozygote of in heterozygote vorm). Ongeveer dezelfde frequenties worden in Frankrijk en in Australië gevonden. We moeten aannemen dat dit voor de Collies wereldwijd geldt.
Behalve bij de Collie en verwante rassen zoals de Shetland Sheepdog (Sheltie), de Border Collie, de Australian Shepherd, de Australian Cattledog en de Old English Sheepdog, werd het mdr1-1? allel ook aangetoond bij Duitse Herders,Zwitserse Witte Herders, Langharige Whippets, Silken Windhounds en bij een reeks van bastaarden met "collie-bloed".
Een DNA test voor Multidrug Resistance (MDR1) bij honden
(Overgevoeligheid voor geneesmiddelen bij Collies)
Wat is MDR1?
Bij de normale gezonde hond worden het hersenweefsel en het centrale zenuwstelsel beschermd tegen de hoge concentraties van giftige stoffen (zoals geneesmiddelen) die in de bloedbaan circuleren. Het "Multidrug Resistance gen 1" (het MDR1 gen) heeft een belangrijke functie in de barrière tussen de bloedvaten en het hersenweefsel. Het codeert het eiwit P-glycoproteïne dat een onderdeel is van het membraan in de bloed-hersen-barriëre. P-glycoproteïne zorgt ervoor dat allerlei giftige stoffen (onder andere geneesmiddelen zoals Ivermectine) vanuit de hersencellen worden teruggevoerd in het bloed.
Het verschijnsel "Ivermectine-overgevoeligheid bij Collies en Collie-achtigen" werd voor het eerst beschreven in 1983. Ivermectine (een middel tegen parasieten) veroorzaakt vergiftigingsverschijnselen in de hersenen bij een deel van de Collies. Dat gebeurt al bij doseringen die één-tweehonderste deel zijn van de doseringen die bij andere honden tot schade leiden. De dieren die het treft gaan vaak overmatig speekselen, ze gaan braken, krijgen epileptiforme aanvallen, ze krijgen spijsverterings- en ademhalingsstoornissen en kunnen in coma raken en zelfs overlijden.
Honden die aan overgevoeligheid voor Ivermectine lijden, blijken overgevoelig te zijn voor een reeks van geneesmiddelen.
"Risico-geneesmiddelen" voor overgevoelige honden.
In de literatuur wordt een aantal geneesmiddelen gemeld die overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij honden (met name bij Collies en Collie-achtige honden). Zodra een dier dat aan overgevoeligheid lijdt medicatie nodig heeft, is het verstandig om de meest recente versie van de lijst met "Risico-geneesmiddelen" te raadplegen. Het is te verwachten dat deze lijst wordt uitgebreid naarmate er meer onderzoek wordt gedaan. Uit biochemisch onderzoek blijkt dat het gen MDR1 een rol speelt bij tenminste vijftig verschillende geneesmiddelen.
Het Veterinary Clinical Pharmacology Laboratory (VCPL) van het College of Veterinary Medicine van Washington State University publiceert op haar webpagina de meest recente ontwikkelingen in het farmacologisch onderzoek op het gebied van "Multidrug Resistance". Voordat u geneesmiddelen toedient, kijk altijd eerst op deze webpagina van VCPL, zodat u op de hoogte bent van de meest recente gegevens:
http://www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/#Drugs
De lijst van 1 december 2005 omvat de "Problem Drugs", de geneesmiddelen waarvan is aangetoond dat ze problemen veroorzaakten bij honden met de MDR1 mutatie:
Acepromazine
(verdovingsmiddel)
Butorphanol
(pijnstiller)
Cyclosporine
(ter onderdrukking van de werking van het immuunsysteem)
Digoxin
(ter versterking van de hartfunctie)
Doxorubicin
(celgroeiremmer, ter bestrijding van tumoren)
Ivermectin
(tegen parasieten zoals luizen, mijten en wormen)
Loperamide
(ter bestrijding van diaree)
Vinblastine
(celgroeiremmer, ter bestrijding van tumoren)
Vincristine
(celgroeiremmer, ter bestrijding van tumoren)
en de "Potential Problem Drugs", de geneesmiddelen die er ernstig van worden verdacht dat ze problemen zouden kunnen veroorzaken bij honden die de MDR1 mutatie hebben:
Domperidone
(tegen misselijkheid en maagklachten)
Etoposide
(celgroeiremmer, ter bestrijding van tumoren)
Mitoxantrone
(celgroeiremmer, ter bestrijding van tumoren)
Morphine
(verdovingsmiddel, vooral pijnstiller)
Ondansetron
(ter bestrijding van misselijkheid en braken)
Paclitaxel
(celgroeiremmer, ter bestrijding van tumoren)
Quinidine
(tegen hartritmestoornissen)
Rifampicine
(antibioticum)
in de Europese literatuur wordt nog een aantal geneesmiddelen aan de lijst van "Problem Drugs" toegevoegd:
Chinidine
(ter bestrijding van hartritmestoornissen)
Dexamethason
(remt ontstekingen en onderdrukt allergische reacties)
Ebastine
(ter onderdrukking van allergische reacties)
Grepafloxacine, Sparfloxacine
(antibiotica, ter bestrijding van infecties)
Ik had alleen de link kunnen plaatsen maar vind het belangrijk genoeg om het zo te plaatsen als hierboven.
http://www.gencouns.nl/mdr1.php
Camacho van mij is MDR1 lijder en zijn zus Chara ook van mij is MDR1 drager. Zowel paps als mams zijn drager en er was tot hun 2de leeftijdsjaar geen weet van het MDR1 gen anders was deze combi niet gemaakt, het hele nest is dus niet vrij van MDR1 en er is met 2 nestzusjes in het buitenland flink op los gefokt!
Let op zelfs in sommige vlooienbestrijdingsmiddelen zit Ivermectine!
Mijn dierenarts heeft overigens maar weinig middelen die een hond met MDR1 lijder/dragerschap niet mag hebben en is de goedkoopste uit de regio! Dus niets duurdere vervangers.
Het wordt een ander verhaal als ze kanker zouden krijgen maar voorlopig gaat het hier al bijna 7 jaar goed en kunnen ze normaal behandeld worden.
Ja, er zijn ook andere rassen die daarmee te maken hebben, maar uit dat rijtje zijn het veel colliesoorten (vandaar dat ik zei dat het voornamelijk om collies gaat). Maar het klopt, bij herders en bepaalde andere rassen kan het ook voorkomen.
Nee hoor 30 is de ideale maat...(elke kom 15)
30+ is goed, maar een hele hoge Norbergwaarde wil niet altijd zeggen dat je perfecte heupen hebt, heb ik gelezen.
Ik wil toch even over de MDR1- gen zeggen dat er hier in Nederland (gelukkig maar) nog geen lijder is van dit gen onder de Border Collies.
Norbergwaarde 40 is de perfecte aan sluiting bij honden wat heupen betreft. Je hebt gelijk Willemijn!
Dit wil niet zeggen dat alles wat eronder zit verkeerd is. Gelukkig niet. A1 of A2 wil zeggen dat er toch wat te zien is bij de aansluiting van de heupen.
Dit even ter verduidelijking.
Groetjes Cia
Hmm nou ik heb wat anders gelezen dan...
@ Kwenda, ouderhonden uit de broodfok worden niet getest op erfelijke aandoeningen. Je hebt dus een grotere kans dat de pups een erfelijke aandoening krijgt. Daarom is het zo belangrijk om te gaan voor een pup uit geteste ouders...
Marjan,
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_306-.php
Info over Hd en norbergwaarde
Dan wordt het tijd dat het aangepast wordt want hier klopt dus helemaal niets van vooral het stukje over het berekenen van de Norbergwaarde!!
Groetjes Cia
De Norbergwaarde
Van beide heupkoppen wordt het middelpunt bepaald en deze middelpunten worden verbonden door een lijn. In beide heupgewrichten wordt vanuit dit middelpunt een lijn langs de voorste rand van de heupkom getrokken. De hoek die beide lijnen in het middelpunt van de heupkop met elkaar maken, minus 90, geeft de Norbergwaarde van het betreffende heupgewricht. De Norbergwaarden van linker en rechter gewricht bij elkaar opgeteld geeft de "som Norbergwaarden ", die op het rapport vermeld staat.
Bron Raad van Beheer.
Er hoeven ook geen twee foto's gemaakt te worden. Een duidelijke foto waarbij de hond op de rug ligt met de achter poten goed gestrekt is voldoende voor een beoordeling.
Groetjes Cia
Beoordeling HD en ED te Utrecht?????????
Ik heb enkele honden,2 honden 1.5 jaar geleden,en ik heb dogachtigen,laten rontgen en laten beoordelen in Utrecht.
Ik kreeg van de 2 honden ED Vrij en 1 had C en de andere had D,ik schrok me rot.
Ik heb kontakt opgenomen met de Raad,hoe dat het kan dat die 2 honden met dit HD uitslag zijn uitgekomen,terwijl de foto's perfect uitzag.
Ik heb naar een jaar opnieuw laten rontgen,die 2 en wat bleek alle 2 HD.VRIJ,snappen jullie het nog,ik wel als je de site van de raad gaat bekijken,hoeveel op een dag,honden worden beoordeelt,en dan met een circuspanel van 3 clowns,heb ik er mijn buik er van vol,je betaalt je scheel aan al die foto's en dat is niet erg,maar ik heb geen vertrouwen in deze panel.
Nu bleek,via mijn advocaat,dat hun de foto's hadden verwisseld,en bleek dat ik de uitslag had van een Newf.
(vervolg)
Dus,ik heb een schade vergoeding geeist,en ik heb nu zo van,ik heb het gehad hiermee.
De hele Raad en de aanhang,is een commerciele instelling.
Dus ik hoop dat jullie ook begrip,kunnen op leveren aan mij besluit,en ik fok al 23 jaar,maar heb ik mij buik ervan vol
tot horens
Nu maar hopen dat de Newf niet al had gedekt of gedekt was Maar inderdaad het komt voor, je staat daar niet alleen in. Is echt heel vervelend! Een beetje meer discipline/zorg met medische gegevens mag je toch wel verwachten.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat betekent de info over de heupen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?