Hallo mensen,
Ik heb nu 2 lieve border collies in huis zitten met de waarschuwing dat ze vechten. Ja ze komen uit hetzelfde huis, daar kunnen ze ook al niet samen. Ik dacht eerst, dat is terretoriumverdediging, de ene leeft namelijk boven en de andere beneden. Maar nu ik ze zo hier in huis heb blijkt het dus zo dat de ene Echt doodsbang is voor de andere..
Dit uit zich dus zo:
De deur is dus dicht, en alle honden in de kamer zijn stil. het is niet zo'n goede opname maar je krijgt wel een indruk.
Dus iemand nog tips?
En aub geen dominantie verhalen, daar kan ik niks mee..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bange hond, tips?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
O ik kijk net het filmpje en zie dat je weinig hoort..
Dion is dus heel hard aan het grommen voor hij blaft..
Echt heel hard.. Jammer genoeg hoor je niks
Stomme telefoon
Heel veel rust en begeleiding van een kalme, neutrale stem om de honden in hun stress naar beneden te brengen, is het eerste dat ik voor nu zou doen.
Wordt er met beide honden wel individueel iets gedaan, of zijn ze echt op elkaar aangewezen?
Deze hond lijkt me allesbehalve gelukkig..
Ik denk dat die mensen er een goede GT bij moeten halen om dit gedrag te begeleiden. Dit is toch geen roedel die prettig samenleeft..?
Als deze honden thuis ook zo zijn en die mensen niks tot weinig met tips van de GT doen, zeg ik herplaatsen.. Arme hond...
Wat wordt er thuis of buitenshuis gedaan met deze honden? Worden ze wel beziggehouden, fysiek en mentaal? Waar hebben de mensen de honden gekocht, bij een goede fokker of broodfokker?
Ik zie een vrij nerveuze en gestresste hond.
Hoelang zijn ze al bij jou in huis??? In een vreemde omgeving met vreemde geluiden maakt het er niet beter op.Daarnaast ben je aan het filmen waar de hond zich ook niet op zijn gemak bij voelt.Al begrijp ik natuurlijk wel waarom.
De hond hoort meer als wij dus dat hij gromt en blaft vind ik niet zo vreemd.
Rustig en kalmerend toespreken is ook mijn tip. Maar zijn ze langer bij jou in huis of is het dagopvang of hoe moet ik het zien. Ik neem aan dat het deze hond is die zo bang is voor de andere hond.
Wat doen deze mensen zelf aan het probleem dat deze 2 honden vechten. Een zeer goed GT lijkt mij wel op zijn plaats hier.
Thuis gaat het ook zo, zegt die man..
De honden zitten 10 dagen bij mij. De hond is verder niet gestressed met de omgeving, hij kan ook prima met de andere 2 honden hier in huis omgaan en buiten gaat het ook goed met Arke de andere hond.
ja ik ben de eerste stap die die man zet om het probleem op te lossen..
Verder is met Arke zo'n beetje alles gedaan, gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, schapendrijven en verder lopen ze er ontzettend veel mee met een ballentje..
En met Dion is helemaal niks gedaan, die kan nog niet eens zit.. Dus die ga ik nu voornamelijk trainen zodat hij ook aandacht krijgt.
Verder komen ze allebei apart van een boerderij uit frankrijk dus echt broodfok is het niet maar echte goede fokkers ook niet..
En Dion heeft de eerste 2 jaar van z'n leven bij een ander gewoont dus wat die toen mee gemaakt heeft is onbekent.
ja nu ik het zo gezien heb is gedragstherapie ook mijn advies, ik doe zoveel ik kan maar ja ik ben hier denk ik nog niet klaar voor.
Dion is trouwens de bleu merle van het filmpje..
Arke wil ook nog wel vechten met mijn border kaily.. Alleen houden ze snel op als ik roep.
Vervelende situatie? Ja zeker wel :P
Je zegt dat hij angstig is voor de andere hond, maar omdat ik de andere hond niet zie en hoor in het filmpje vraag ik me af waarom deze hond dus ook uit het zicht van de andere hond dit gedrag vertoont.
Ik ben geen gedragsdeskundige dus vind het ook moeilijk om hier iets "wijs" over te zeggen. Maar dit is wat me opviel.
Ik zie een hond die ogenschijnlijk in het niets dit gedrag vertoont. Wat is de trigger?
Dat de hond allesbehalve happy is , is duidelijk te zien.
Ik zie dat dit hondje verre van happy is..
Arme ziel..!!!
Is het geen optie om een nieuw baasje te zoeken voor de hond..
Dit is geen leven voor het diertje..
Groet, Ilja
Ik denk dat 10 dagen bij jou niet genoeg is om dit op te lossen hoor. Ik zou hem adviseren naar een goede gedragstherapeut te gaan die verstand heeft van roedelinteractie.
Gerdine ik denk zeker dat de omgeving meetelt. De meeste honden laat staan honden zoals Dion die al het een en ander hebben meegemaakt in hun korte leventje is weer een andere omgeving zeker stressvol.Weer moet de hond voor zijn gevoel gaan wennen aan een voor hem onbekende omgeving met ook nog andere honden die hij totaal niet kent. Ja hij zou best wel spelen met de andere honden maar dat zegt niets over zijn gevoel van onbehagen.
Deze hond Dion verdient een plaats bij iemand die er alleen voor hem is en waar geen andere honden zijn. Deze hond heeft mijn inziens alleen maar rust, rust en nog eens rust nodig. Gaan trainen met hem, daar zet ik nu mijn vraagtekens bij. Hij kent je niet en het vertouwen is nog ver te zoeken. Daarnaast wat nog belangrijker is hij is te gestresst en te nerveus.Ook zag ik jou de hond over zijn koppie aaien, goed bedoelt dat is zeker maar voor een hond als Dion niet echt goed omdat over het hoofd aien een zeer dominante handeling is. Kleine korte trainingen als het dan toch moet maar zeker niet lang en vooral geen druk.
Alleen met de hond weg rustig gaan wandelen, een beetje rennen, wat geeselijke spelletjes die hij leukt vindt lijkt mij meer op zijn plaats als gaan trainen op dit moment. Normaal gesproken laat je een hond(herplaatser, pup) een week of 2 acclimatiseren zodat hij tot rust komt en vertouwen krijgt in zijn baas/geleider.
Ik zou bij een trainingsveld wegblijven voor nu. Maar voor de rest zie ik vooral een hond die zich verveeld en uit verveling en de stress die verveling met zich meebrengt, zich heel erg richt op wat er buiten gebeurt. Dat houdt hij dan niet in de gaten met zijn ogen maar met zijn oren.
Clickeren en clickerspelletjes spelen zou ik wel doen. De hond naast de fiets leren lopen ook zodat hij eenmaal thuis veel dagelijkse beweging kan krijgen van de eigenaar. En een bench aanwennen waar hij verplichte rust krijgt.
De trigger is zeker wel die andere hond, want zodra die in de bench zit is er niks meer aan de hand..
En ja omgeving telt mee, ik zei toch ook niet van niet.. En trainen, ik ga heus geen marathon lopen of behendigheid of zo.. Alleen maar aandacht aan hem besteden..
Hij is zeker wel op mij gericht al en ja ik heb een herplaatser dus ik weet hoe het werkt..
En ik heb al wat zelfverzekerheids oefeningen gedaan.. kleintjes maar maar het werkt al wel.. Even met een ballentje gegooit in de tuin en zo..
En Angela, ik weet dat het probleem niet op te lossen is in 10 dagen..
maar goed, nog nuttige tips behalve herplaatsen waar ik niet over ga?
En verplichte rust? Kom maar proberen, die hond zit alleen in de gang maar geeft zich zelf geen rust.. Zelfs als ik er bij ga zitten dan blijft hij aan de gang zodra hij maar een hond hoort lopen..
Ze hebben hem gewoon flink verpest..
En Ik aaide hem toevallig over z'n kop, dat doe ik eigenlijk nooit zomaar bij honden.. altijd langs de zijkant en onder het kinnetje..
Hey Gerdine,
Jammer inderdaad dat er geen geluid bij het filmpje zit, of dat moeilijk te horen is.
Als ik naar zo´n hond kijk, kijk ik altijd eerst naar drie dingen:
Houding, Gedrag, Stress-signalen.
Qua houding zie je inderdaad een lage houding, oren naar achteren (maar niet geheel plat in de nek wat op angst wijst), staart heel laag, volgens mij klemt hij hem niet echt tussen zijn poten op de buik. Als hij dat wel doet is dat een teken van angst. Zo als ik nu de houding zie is die wel echt laag, maar niet angstig.
Dan gedrag. In het eerste filmpje zie je hem kijken, luisteren,en wat voor mij ineens lijkt, een blaf en weglopen.
Het tweede filmpje zie je dat ze reageert op jouw stem, oortjes gaan omhoog, ze heeft duidelijk aandacht voor je. Ze blaft daarvoor een keer. Na jouw aandacht gaat ze liggen.
Stress-signalen zie je ook veel, in het eerste filmpje zie je haar soort van smakken met de bek.
In het tweede filmpje zie je vooral veel hijgen.
Als ik het zo bekijk met die filmpjes dan zie ik niet echt angst, wel veel stress. Die andere hond, die hij niet kan zien, maar wel hoort (denk ik) levert duidelijk stress op.
Wat ik als heel positief punt zie is dat je hem makkelijk uit de stress kan halen en makkelijk de aandacht op je kan laten richten. Dat betekend in ieder geval dat hij niet heel diep in de stress zit. Maar doordat de stress zo constant is, krijg je dat constant die stresshormonen in het lichaam zitten wat ook gewoon slecht is voor de hond en niet helpt bij het oplossen van het probleem, eigenlijk alleen maar tegen werkt.
Hoe erg is het vechten tussen de twee? Tot bloedens toe?
Het zijn beide reuen geloof ik? Hoe oud zijn ze?
Buiten gaat het wel goed las ik.
Wat ik zou doen is met zijn tweeen werken, de een met de ene hond, de ander met de andere hond. Beide eerst buiten, werken op aandacht het negeren van elkaar, dat opbouwen tot ze normaal bij elkaar kunnen komen. Omdat het buiten goed gaat begin je daar. Van daaruit naar de tuin bijvoorbeeld. Ieder dus een hond, zodat je het goed onder controle kunt houden. Dan naar binnen, maar in een kamer die goed ruim is. Desnoods ga je met zijn tweeen televisie kijken, maar de honden zijn aangelijnd naast die persoon. Vijf minuten televisie kijken, rust, de honden moeten blijven liggen, dan vijf minuten oefeningtjes doen. Weer vijf minuutjes tv kijken, dan ieder in de eigen bench in de woonkamer.
Na een uurtje/2 uurtjes herhaal je dat weer.
Hoe ik echt zou gaan uitbouwen weet ik niet helemaal, omdat ik de honden verder niet ken. Het ligt ook aan hoe het verloopt hoe snel en hoe je opbouwt.
Belangrijk is naar mijn ervaring wel dat ze niet teveel uit elkaar gehouden worden. Hoe meer je ze uit elkaar houdt en dan bedoel ik zodat ze elkaar niet kunnen zien, hoe erger het probleem vaak wordt, je bevestigd namelijk constant dat ze niet samen kunnen plus dat je iedere keer de confrontatie hebt als ze bij elkaar worden gelaten dat is elke keer met veel spanning beladen waardoor het idee van de andere hond gaan ontmoeten al zeer stressvol wordt en problemen geeft.
Vandaar mijn advies twee benches in dezelfde ruimte, ze kunnen elkaar zien, ruiken en horen. Maar dat moet even bekeken worden of het niet te stressvol is.
Dat kun je gaan doen als het verder met twee personen trainen goed gaat. Maar let op dat iedere keer als ze apart zijn geweest je waarschijnlijk iets terugvalt in je training.
Dat over zijn kop aaien was volgens mij geen probleem, als je het bekijkt zie je geen enkel stress-signaal na het aaien over de kop, behalve het hijgen wat hij al deed.
Hoop dat je hier al wat aan hebt.
Groetjes!
Margje
2 benches in de zelfde kamer is prima, maar als ik bij mijn 2 teefjes de beches niet afdek kunnen ze vreselijk tegen elkaar te keer gaan wat natuurlijk veel stress veroorzaakt, maar dat is een kwestie van uitzoeken. Maar wees daar wel voorzichtig in.
Dat wil ik nog even toevoegen aan de zeer heldere uitleg van Margje.
Oke, verandering in de zake..
Dion en Arke vechten nu ook buiten! Dion begint..
En die benches is een goed idee maar ik heb er maar 1..
Dus ik heb de ene er in gedaan en de andere aan de riem naast me aan de andere kant van de kamer en dat gaat opzich wel.. zolang ik ze bezig houd. Zodra ik niks mee doe gaan ze weer te keer.
Als ze vechten dan is het een hoop lawaai en haren plukkerij dus hun bijtrem is wel goed.
Ik ga die man alles vertellen wat jullie geadviseerd hebben en natuurlijk dat hij een GT moet inschakelen..
maar ik denk toch dat herplaatsen het beste is.
Overegens Dion heeft bij het filmpje zijn staart niet zo erg naar beneden maar als hij Arke echt ziet dan zit hij plat tegen z'n buik aan gedrukt.
Ook buiten ontweek hij hem altijd en bleef altijd op een afstandje.
Nu is het dan zo dat hij hem uit het niets aanvalt.
Maar Arke is ook gestressed die hijgt ook veel als Dion in de buurt is.
Kaily gaat er gelukkig goed mee om, die heeft nergens last van kwa stresssignalen en die gaat nog steeds met beide honden goed om.
Hoi Gerdine.
Mijn teefjes kunnen op zich ook niet echt met elkaar, maar ze accepteren elkaar omdat ik dat van hun eis. Met name als ze loops worden is het constant opletten. Ik heb ze zover gekregen dat moeder en dochter elkaar accepteren maar daar is echt alles mee gezegd. Ook tijdens het spelen met een bal is er maar weinig voor nodig dat de 2 kempkippen elkaar in de haren vliegen. Dus dat betekent altijd opletten, hun taal aflezen en daar meteen op inspelen.
Uit het niets aanvallen, ik kan het mij voorstellen dat mensen dat zo zien en toch zie je door kleine nuances hele minimale lichammshoudingen, maar vooral de uitdrukking van de ogen zien wat er gaat gebeuren. Maar ook dat de ándere'hond te dicht langs loopt, of gewoon als eerste opstaat om naar de baas te gaan of de bal te pakken, ik noem maar een voorbeeld.
Ik heb heel veel opgelost met rust maar ook met zeer consequint zijn en met een zeer strakke hand.
Ik weet natuurlijk niet hoe de eigenaars met de beide honden omgaan, maar een sterke zelfverzekerde houding en een stabiele leiderschap is wel op zijn plaats. Daarnaast veel rust brengen in de honden. Elke stap en hun lichaamstaal leren kennen zoadat je elke stap voor kunt zijn. Inspannend, ja dat is het zeker, maar de rust keert wel weder. Het plotseling aanvallen, kun je in principe ook vermijden maar dat is echt een flinke kluif.
Helaas los je dit niet op met 10 dagen, maar daar was je zelf ook al achter las ik.
De situaie met deze 2 honden is al heel ver gevorderd en toch een andere situatie dan met mijn 2 teefjes. Ik heb mijn 2 teefjes zelden uit elkaar gezet, behalve om even de rust te laten wederkeren. Wat ik wel begrijp van jou verhaal is dat het in principe bokspartijdjes zijn, veel geschreeuw maar weinig wol.
Dat kan in principe nog wel omgebogen woren naar mijn mening maar daar is veel geduld en veel inspanning voor nodig.
Je hebt het boekje vechten van Jean Donalson ook in je bezit toch! Kijk eens op blz 83 van het boekje. Daar staat een stukje beschreven over rivaliserende bloedverwanten, maar het gaat ook over honden die samenleven in een roedel. Waarschijnlijk weet je dat al wel en heb je het vast gezien en gelezen, maar wou het toch even aanhalen.
Verder Gerdine kan ik je nog 3 boeken aanraden die voor jou zeker van nut kunne zijn. Als je dat tenminste wil, ik hoor het wel van je.
Oj vergeten, fijn dat Kally er goed mee om gaat en er geen last van heeft.
Hey wilma,
ja dat uit het niets uitvallen, ik weet wel dat er toch voorbodes van zijn, maar ik lette toevallig net even op Kaily aan de andere kant van het veld, maar ik zag wel dat Dion steeds Arke aanviel, die eigen weg wou lopen.
Ik probeer ze zo weinig mogelijk uit elkaar te houden, maar dat is wel lastig..
Ik boek geloof ik wel vooruitgang omdat Dion al veel minder gromt als hij eten heeft. Eerst kon hij amper eten omdat hij zo druk bezig was met grommen en moest ik hem uit de hand voeren anders at hij niet. Maar nu heeft hij maar 2 keer gegromt en verder gewoon gegeten.
En eten is wel belangrijk, hij is veel te mager.
Ik geef ze veel rust en ze mogen verder in de tuin ravotten voor 2x een half uur.. en ik laat ze nog 2 x een uur uit in het park waar ze flink kunnen rennen. De ene keer samen, de andere keer apart.
En pagina 83, ja het kan best zo zijn dat het langzaam gekomen is, die man geeft weer vage verhalen.. Zo zegt hij dat hij die hond met 2 jaar kreeg en dat dit probleem al 2 jaar duurt.. maar de hond is pas 2..
Hoe krijgt hij die 4 jaar in die 2?
Dus het is weer een apart verhaal. Maar goed, welke boeken raad je nog meer aan, want ik wil altijd meer lezen..
groetjes
Ik zou een goede gt inschakelen, die werkt
met kalmerende signalen.
In zo'n korte tijd lukt dat echt niet meteen
en met goede adviezen van een deskundige kom
je een heel eind.
Een gt geeft ook advies, om een hond uit huis te doen, mocht dat nodig zijn.
Maar vaak is gedrag te corrigeren en ook dat zegt de gd die wij ingeschakeld hebben.
Ook gedrag dat er al lang in zit.
Hoi Gerdine,
De boeken hebben niet speciaal met vechten te maken maar wel interessant om te lezen.
Zeker de boeken van Stanley Coren 'De psychologie van de hond en 'De taal van je hond' De psychologie van je hond is best moeilijk aan te komen maar is zeker wel te doen. Misschien 2de hands op bol.com.
Het boek van Pamela J Reid ; Honden sneller laten leren'.
Jean Donaldson dezelfde auteur van het boekje Vechten en Afblijven.
is 'Hondencultuur'een hele leuke aanvulling.
Daarnaast zijn de boeken van Arjan van Alphen & Francien Koeman deel 1 & 2 ook interessant om te lezen.
Zijn er wat meer dan 3 geworden
Volgens mij het boekje kalmerende signalen heb jij volgens mij al. De DVD is ook een aanrader.
Groetjes,
Wilma
Ok! Bedankt ik zal er zeker naar kijken, de meeste namen ken ik wel en heb ik mee in me handen gestaan haha.
Ik zal over een dag of zo weer een update over de honden geven.
groetjes
Die boeken zijn inderdaad echte aanraders!
Ook alles van Ian Dunbar is heeel erg goed en John Fischer.
Het klinkt ook zo dat eentje herplaatsen wel het beste lijkt.
Je zou er in theorie voor kunnen zorgen dat ze elkaar gaan accepteren, maar daar moet de baas maar tegen opgewassen zijn zoals Wilma dat is.
Honden die ´zomaar´ uitvallen hebben vaak geleerd dat hun dreigsignalen niet werken. Over het algemeen krijg je eerst grommen, tanden laten zien, uitvallen en dan pas bijten. Maar als die andere hond nooit gereageerd heeft op grommen, dan laat de hond die zich verdedigd het grommen achterwege en krijg je meteen tanden laten zien, uitvallen en bijten. Als bijten altijd noodzakelijk is, dan vallen die andere dingen dus ook weg. (Zonde van de energie, want het werkt niet) En dan lijkt het dus alsof de hond zomaar uitvalt, maar er is wel degelijk een geschiedenis aan vooraf gegaan, alleen die heeft geen nut meer.
Dit is vrijwel altijd aan de hand als mensen zeggen 'en toen zomaar uit het niets viel ie uit'.
Komt heeel vaak voor bij honden en kinderen. Een hond is al letterlijk 1000 keer ergens anders gaan liggen, gaan grommen, maar het kind bleef maar achter hem aanlopen, dan krijg je dus de dan de hond niet meer opstaat om te gaan verliggen, niet meer gromt, maar meteen uitvalt. Het voortraject heeft geen nut en wordt daarom niet meer uitgevoerd.
Groetjes!
Margje
Ik denk dat de baas er te makkelijk over denkt, dus of flink trainen nut heeft weet ik niet. herplaatsen is in mijn ogen ook het beste..
Hij dacht ook aan een andere optie, hij dacht dat als hij een 3e hond kocht het wel over zou gaan..
Gelukkig heb ik dat meteen uit z'n hoofd gepraat!
Ik heb nog een week en die ga ik zeker benutten, maar ik zal zeker 2 dingen adviezeren, wil hij er serieus aan werken een gt inschakelen maar mijn beste advies is toch herplaatsen..
Ja, zo'n baas moet er echt heeeel erg veel voor over hebben, tijd en energie om het beter te krijgen.
Als dat niet zo is, dan is herplaatsen het beste idee. Ook beter voor die hele bange hond, want leven met angst betekend constante stress wat heel ongezond is.
Succes!
Nogmaals bedankt iedereen voor jullie adviezen!
Ik hou jullie geupdate
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bange hond, tips?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?