Lieve mensen,
Ik zit hier echt heel dubbel te denken. Ik heb een poos in het asiel gewerkt (doe er nog steeds vrijwilligerswerk) en ik heb gemerkt dat daar veel hele leuke lieve vriendelijke honden (en katten) zitten die nog een baasje zoeken.
Dan is het best een frustrerend idee dat er zo veel nestjes worden gefokt.
Aan de andere kant, lijkt me het geweldig wat bij te kunnen dragen aan het ras, de labrador, aangezien (ik persoonlijk)Sibbe een hele geweldige hond vind. (Zou alles volgens rasvereniging doen hoor!)
Maar.. het is zo dubbel. Tegelijkertijd zou ik me dan lullig voelen voor de hondjes in het asiel.
Ik wil geen geruzie.. maar graag zou ik willen weten hoe jullie hier over denken.. Ik sta open voor alle meningen, en misschien zijn mijn twijfels dan over.
Alvast bedankt!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe denk jij erover?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik vind het ook zielig voor de honden in het asiel, maar een op de juiste manier gefokte rashonden pup uit geteste ouders of een asielhond zijn 2 heel andere honden en die trekken heel andere mensen.
De gemiddelde rashond gefokt bij de verenigingfokker komt eigenlijk nooit in het asiel. Dus je draagt ook niet bij aan het asiel overschot op die manier..
En een persoon die voor zon specifieke hond/ras gaat zou meestal toch niet (zo snel) voor een asiel hond gaat, dus zon hond concurreert nauwelijks met een asiel hond.
Dat is mijn idee.
ik denk hetzelfde als jij.ik heb altijd herplaatsers gehad,maar heb nu voor een pupje gekozen.ik geniet erg van miss piggy,maar voel me toch schuldig tegenover al die honden die me ook nodig hadden.
Wat mexx zegt!
Als jij denkt dat je iets kan bijdragen aan jou favo ras, doormiddel van fokken, doe je je asielhondjes niets tekort mee, behalve als pups naar verkeerde eigenaren gaan , maar dat zal wel niet zo snel gebeuren ivm je ervaring !
Ik ga persoonlijk ook voor de asielhonden!
ik zou nooit een nestje fokken gewoon voor de leuk!! omdat hett eens leuk lijkt om een nest te hebben.. (alsof er nog niet genoeg hondjes zijn!)
Nu zeg ik niet dat jij dit doet he!! dit ging niet over jou maar over het algemeen...
zoals ik al zei zou ik geen nestjes fokke vanwege de vele asiel honden..
Maar vind het niet erg als er gefokt wordt voor een bepaald ras. Zeker niet als alles netjes via de regels gaat. Als er van te vore ook gekeken wordt of er wel vraag is naar dit ras dan is het geen enkel probleem! dan zijn er vaak zelfs wachtlijste waar die mensen op komen!!!
Nu geef ik gewoon eerlijk mijn mening..(absoluut geen aanval!!) met een labrador zou ik persoonlijk weer niet fokken.. juist omdat er van dit ras al zoveel zijn ook in de asiels.. Dit geld bijvoorbeeld ook voor de jackrussells.. waarom blijve fokken als de asiels vol zitten van dit ras??
groetjes Laura
Maar Linda wat je in het asiel ziet is toch vaak de hond zonder papieren.
Tuurlijk ook wel honden met stamboom,maar merendeel is toch de hond zonder stamboom.
Waarom...de honden zonder stamboom is gewoon goedkoper en de mensen denken vaak(niet altijd,voor ik weer aangevallen wordt)makkelijker over om ene hond aan te schaffen.
Je geeft eerder 350 euro uit dan 750 euro
Ik zou zelf nooit gaan fokken om de simpele reden dat ik vind dat er al veel te veel honden zijn die nu eerst maar eens aan de beurt moeten komen.
Fokken zou in mijn ogen alleen moeten gebeuren als het voordeel voor het ras opleverd. Dat je dus iets bijdraagt en niet alleen vermeerderd.
Mijn eerste hond was ook een pup met stamboom, ik wilde toen ook heel graag een pupje hebben en voelde me ook niet zeker genoeg voor een asielhond. Ik heb toen heel lang gezocht naar een fokker naar mijn zin en heb die uiteindelijk ook gevonden en er een superhond aan overgehouden.
Nu heb ik dus wel een asielhond, een mixhond, waar men dus terecht niet mee mag fokken (is ook onmogelijk omdat ze gestereliseerd is), ook zij is een superhond.
Wat mij de laatste tijd veel bezig houdt is de straathonden in landen als Bulgarije, Roemenie, Griekenland etc. de honden die zich door een natuurlijke selectie hebben ontwikkeld tot de honden die ze nu zijn: mooie sterke gezonde honden , geen rashonden dus maar als je er een ziet lopen in de buurt haal je ze er onmiddellijk uit. Wat doen we met deze honden die voor het fokken van onze rassen misschien wel eens heel waardevol zouden kunnen blijken i.v.m hun dna/genenmateriaal.
Maar goed ik dwaal een beetje af, mijn mening is fok alleen op een verantwoorde manier en alleen om iets bij te dragen en niet omdat het zo schattig is die pups, of omdat je graag een nazaat van je eigen hondje wil.
Het is inderdaad een erg lastige keuze + dilemma!
Ik zou de volgende x ook wel een hond uit het asiel willen. alleen ben ik altijd bang voor de voorgeschiedenis van de hond. Hoe is hij gesocialiseerd? Heeft hij trauma's? Ik wil een hond niet vergelijken met een auto! Alleen daar heb ik ook al eens een (EX SCHADE) auto gekocht. Wat een ellende!
Wat betreft dat fokken! Je werkt al vrijwillig in een asiel. Daarmee doe je iets goeds! Dus als jij een nestje wild en alle verantwoordelijkheden wil dragen, dan moet je dat vooral doen.
hoi linda..
ik werkte ook als vrijwilliger in t asiel..had het zelfde probleem als jou voordat wij onze django tegen kwamen..wij wilde in eerste instantie ook een hondje uit t asiel halen..had al 3 hondjes naar mijn zin gevonden, maar bij alle 3 de keren bleken ze niet met katten overweg te kunnen, en wij hebben 3 katten..op een dag kwam mijn man thuis en die had een advertentie gezien met husky x herder pups te koop..nou ben ik daar niet zo van(advertentie kruising) maar toch kijken..wat bleek mensen hadden 1 keer een nestje omdat ze dat wat leek..dus geen broodfok..mensen waren aardig en het was er schoon..2 weken nadenken..dat is lang voor mij..normaal ben ik meteen verkocht als ik pups zie..maar een hond aanschaffen doe je niet zomaar..de pup die ons aanstond was nog vrij..we mochten komen kijken wanneer we wilde..ik belde en 5 min. later stond ik daar dus ook 2 keer in de week op de stoep..ik heb geen spijt dat wij toch voor een pup gingen..misschien als django wat ouder is dat er alsnog een hond uit t asiel bij komt..heel veel succes
Ik vind ook dat mensen die een hond willen eerst eens in een asiel moeten gaan kijken. Maar ik ben wel blij met ras fokkers. wij zochten een hond met bepaalde eigenschappen zoals niet verharen ivm astma. In zo'n geval kun je dan beter terecht bij een "goede" fokker. Dus in die zin als je echt naar iets op zoek bent dan naar een fokker.
Ik heb het niet op de zogenaamde pret nestjes. Zo van 1 keer een nestje omdat het zo leuk is. Als je fokt dan doe je dat om een ras te verbeteren (dus ook geen broodfok natuurlijk)
Als wij hier geen astma in het gezin zouden hebben dan waren we ook naar het asiel gegaan of naar een fokker voor een herplaatser.
In het asiel waar ik een tijdje heb meegelopen waren 2 fokkers aan het werk een van de opzichters fokkte katten, de andere honden.
Beide via de vereniging etc.
Zij hadden wachtlijsten voor de pups, contracten dat de pups/kittens altijd terug moeten als ze niet meer bij de nieuwe baas kunnen blijven etc.
Dus dat soort gefokte dieren zal niet in het asiel komen en concurreren.
Klopt en wat mij betreft kunnen die ook gewoon blijven bestaan
je vraagt om onze mening, zelf heb ik altijd rashonden gehad, niet dat ik niet behept ben met een asiel hond of elders geplaatste honden, integendeel, mijn hart draait vaak genoeg om als ik dat hoor en lees, iedere hond verdiend een goed plaatsje en een liefdevol huisje.
ik heb gekozen voor een bepaald ras, en liefst een pup. aangezien er van dit ras vele gebreken kunnen ontstaan, heb ik voor een goeie erkende fokker gekozen. en dit ras zit zelden in een asiel, anders had ik daar echt gaan kijken.
Bedankt voor jullie reacties.
Als ik ooit een nestje zou fokken (ik heb een reu) dan zou ik dat geheel volgens de regels doen, en het niet doen voor mijn plezier maar omdat ik iets wil bijdragen aan het ras.
Het frustrerende alleen is dat ik een reu heb en geen teef, dus ik zal zelf het nestje niet in huis hebben. Ik zal het zelf niet kunnen socialiseren. En ik zou zelf geen toekomstige eigenaren uit kunnen kiezen. Daar baal ik wel heel erg van. Want zo kan ik er niet voor zorgen dat mensen die naar mijn mening niet verantwoordelijk genoeg zijn geen pup mee naar huis krijgen.
Laura.. ik geef je daarin gelijk, er is geen wachtlijst voor labrador pups. Helaas, omdat er al zo veel fokkers zijn. Daardoor zou ik, als fokker, minder eisen kunnen stellen aan toekomstige eigenaren. Omdat die sneller over kunnen stappen op een andere fokker. Dat is een groot nadeel aan dit ras, en dat is waarschijnlijk ook zo bij jack russels. Waardoor er weer meer van deze hondjes in het asiel terecht komen.
Dan zou mijn besluit zijn het niet te doen, alleen vind ik het ook weer erg jammer omdat ik weet dat Sibbe zoveel bij zou kunnen dragen aan het ras. En omdat de rasvereniging een oproep heeft gedaan aan alle reu eigenaren. Aangezien te vaak en te veel pups worden geboren van een dezelfde reu, waardoor het vaak halfbroer halfzus wordt. En dat is dan weer niet goed.
Daarbij wil ik graag even zeggen.. Sibbe is mijn 1e hond. Ik heb me HEEL goed ingelezen.. ben bij vanalles langs geweest. Verschillende labrador eigenaren, verschillende fokkers, en er valt tegenwoordig ook veel zelf uit te zoeken op internet. Ik vind het geweldig dat het opvoeden en alles zo goed is gelukt, dat maakt me een stuk zelfverzekerder. Daarom zou ik na Sibbe, als ik ooit weer een hond neem.. voor een asielhond gaan. ZEKERWETEN!!
Doordat ik nu een lab heb twijfel ik dus erger om hem wel of niet als dekreu te 'gebruiken'.. zouden jullie het zelf wel of niet doen?
Grappig deze discussie had ik van de zomer ook met Beate, de initiatiefneemster van Hundehilfe Polen, een stichting die honden uit poolse asiels helpt.
Zijzelf is namelijk ook fokster van Leonbergers.
Zij weet als geen ander hoeveel dierenleed er is in de asiels en dan toch fokken?
Je hoort het niet vaak fokken en werkzaam zijn in de dierenbescherming hoor je misschien niet vaak.
Haar passie was altijd de Leonberger en zij wil ook meewerken om voor het ras iets te betekenen. En daarbij gaat ze dus elke maand naar Polen, zet projecten op doet ter plaatse veel. Het kan dus, fokken en iets doen voor asieldieren.
hier nog hun link voor degenen die duits kunnen spreken.
http://www.leonberger-avalon.de/
Linda,
Ik denk dat als je een nestje zou fokken geheel volgens de regels en niet enkel voor je plezier maar om iets bij te dragen aan het ras je juist goed bezig bent en je hier de asielhonden geen tekort mee doet.
Ikzelf zou met veel liefde een rashond van een goede erkende fokker willen. Maar ik kan dat gewoonweg niet, ik kan er niet tegen dat er zoveel honden in het asiel zitten. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen een pup te nemen terwijl er honderden honden in het asiel zitten. Dus voor mij altijd een asielhond dat is voor mezelf iets dat ik gewoon moet doen.
Tja, ik kan nu wel gaan zeggen iedereen moet een hond uit het asiel nemen.. Maar Benji komt ook niet uit het asiel en heb ik ook bij een fokker weggehaald.
Onze ierse setter kwam weer wel uit het asiel.
Ik denk ook dat het ligt aan wat voor ras je zoekt.. plus als je een asiel hond neemt zit er altijd een achtergond acher, je weet nooit precies wat de hond allemaal hebt meegemaakt.. en soms kan het moeielijk zijn om zoon hond weer te heropvoeden. Lang niet iedereen kan dit. Tja moeielijke vraag, vind het heel zielig voor al die beestjes in het asiel.. maar ik zeg niet dat ik voor een asiel hond of kat zal kiezen..
Bij een labrador weet ik niet of ik het zou doen. Ik denk het niet. Ik denk misschien bij een zeldzaam ras. In het asiel zitten veel labjes/kruisingen, maar dat zijn meestal broodfokhonden. Het is niet gezegd dat mensen die een pupje van jouw hond zouden nemen anders een asielhond hadden gekocht. Ik denk eerlijk gezegd van niet...
@ Linda het ligt ook aan je hond.
Witjes dekreuen zijn er ook veel. Maar Mexx is naar mijn idee echt een aanwinst. Hij is van het oude type, super sociaal en stabiel, nooit ziek en op alles vrij getest, een echte langstock vacht en werklustig. Punten waar het bij witjes nogal eens fout gaat..
Daarnaast voldoet hij aan het rasbeeld qua uiterlijk.
Kijk gewoon objectief/kritisch naar je hond, wat voegt hij toe aan het ras. Iedereen vindt zijn hond mooi en lief, maar is hij een aanwinst??
Ik heb alleen nog maar asiel/herplaatsingshonden gehad. En zie dus de gevolgen van wildfok en ondoordachte aanschaf.
Ik heb heel erg veel moeite met broodfok en pleziernestjes. Er zijn al zoveel honden op zoek naar een veilig warm thuis.
Daarnaast zorgt het enorme aanbod ervoor dat jan en alleman vrij gemakkelijk en betaalbaar aan een hond kan komen. Ondoordacht, onvoorbereid, ongeschikt, met alle gevolgen van dien.
Mensen die wel doordacht , voorbereid aan een hond beginnen zullen eerder naar een erkende fokker stappen of bewust kiezen voor een herplaatser.
Nu ben ik gelukkig met mijn twee herplaatsers, maar het lijkt me ook leuk om eens een ras pup van een erkende fokker te hebben. Een hondje waarmee je echt van pup af aan kan opgroeien.
Goed, ik weet precies wat ik nu ga doen. Ik ga met Sibbe naar een show om te kijken wat ze daar van hem zeggen. (zal wel niet geweldig zijn want hij heeft geen centimeter spek zoals dat 'hoort') En ik ga hem laten nakijken bij de opticien, ik ga hem laten controleren op HD en ED. En wat de rasvereniging verder nog allemaal wil weten. Mocht hij niet voldoen aan de eisen, zal ik hem niet als dekreu gebruiken. Voldoet hij wel aan de eisen, dan ga ik er nog eens een 2e keer over nadenken.
Ik weet dat nakijken geld kost, maar verkeerd om je hond te laten nakijken is het nooit. Stel je voor dat het zover komt dat er een nestje gaat komen, ga ik de fokker (eigenaar van de teef) vragen of ik ook iets mag inbrengen/helpen etc. Mag dat niet, dan doe ik het alsnog niet.
Ben benieuwd..
En hartstikke bedankt voor jullie reacties!!
Wij zijn helemaal gek van de golden en die zou ik niet zo gauw uit een asiel halen, tenzij het te achterhalen zou zijn als die bij een erkende fokker vandaan kwam, het is toch een ras wat helaas bij veel broodfokkers gefokt worden.
En als het niet om een rashond zou gaan dan heb ik daar geen probleem mee om een hond uit een asiel te halen, maar ik heb ook nog een partner en die wil geen oudere hond uit een asiel, toen we de pup Britta op de site zagen staan bij een stichting zei mijn man wel ik vind het prima maar kijk en bel eerst in NL bij de asiels of daar geen pups zijn, die waren er op dat moment niet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe denk jij erover?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?