Geen aanames, geen oordelen.
Maar ik vroeg mij af.
We zijn allen bezig met gezonde voeding. Extra vitamines, pre mixen en noem maar op, rauw , gestoomd , helemaal goed natuurlijk. Maar zijn die toevoegingen veilig. Bv vitamine k3, is volgens voerwijzer niet aantoonbaar schadelijk maar wordt hier vaak veroordeeld als heel erg slecht.
Probiotica, is heel goed, maar ik mocht het niet geven van de internist, niet goed voor mijn hond met ontstekingen in pancreas en darm, om daar nog bacterien bij te geven,
Of bv de antioxidant, tocoferol, wordt vaak toegevoegd, dus extra, misschien te veel vitamine e toegevoegd?
Ik noem dit als voorbeelden omdat ik een voeding op het oog heb, anders dan de royal canin die ik nu voer maar er zit k3 in. En rc is ook al niet al te best. Dat weet ik. En brokken zijn bij velen van jullie uit den boze.
Maar wat is schadelijker?
De pipetten, druppels, spray , pillen ed met vlooiengif het hele jaar door of de toevoegingen in de voeding , snacks, enzv.
Er zijn ook natuurlijke middelen die een laagje om de vlo leggen, maar die kunnen dan wel weer de huid afsluiten met hetzelfde mechanisme. Een natuurlijk middel waarvan de vlo echt overlijdt, is dat dan toch niet een beetje gif?
Wie voert er perfect dus zonder chemische toevoegingen en gebruikt er toch vlooien pipetten of bv tandpasta, spray, gel met fluoride, of anders. ?
Vlooienmiddelen worden opgenomen door de huid, na aanbrengen mag je geloof ik het dier een paar uur op die plek niet aanraken. Pillen worden uiteraard ingenomen, vlooien moeten dan toch eerst bijten voor ze dood gaan, en dat voorkomt dan geen allergische reactie
Div. Honden van mij kregen er nare reacties op na de zoveelste keer toedienen.
Dit is dus gewoon een gedachtengang van mij, misschien nergens op gebaseerd,
Ben alleen benieuwd naar jullie mening. En het zijn slechts een paar voorbeelden,
Is het in deze wereld nog mogelijk voor zowel voor jezelf als je huisdier zo te zorgen dat er geen rotzooi in het lijf komt.
Al leef je gezond en geef je gezonde voeding toch ontkom je er niet aan om af en toe schadelijke stoffen chemie te nemen en te geven….woon je in een omgeving waar schadelijke stoffen uit de fabrieken komt waar jij woont dan staat de kanker die je daar van kan krijgen op de loer, en zal je om te overleven medicatie moeten nemen die je eventueel beter kunnen maken, en dat is met alles…. Probeer zo goed mogelijk gezond te leven , en als er dan wat mis is in je systeem zijn er toch medicaties die jou helpen om verder te kunnen leven. Ik ben niet voor al die medicaties maar ben wel blij dat ze er zijn zodat als er wat MIs is je geholpen kan worden en soms heb je pech en helpt het je niet.
Medicatie is natuurlijk noodzakelijk , zoals bij een vlooien plaag een behandeling nodig is.
Maar ik bedoel echt het door onszelf toegevoegde gif als vlooien middelen die continue gegeven worden en de toevoegingen in voeding die ook continue gegeven worden.
Wat is schadelijker.
Denken we na voor we wat geven van dit soort zaken. Wie leest er alle kleine lettertjes?
Ik laat graag milieu en medicijnen daarbuiten vallen. Dat is een hoofdstuk apart?
Ik denk dat je het niet kan vergelijken, mensen die supplementen geven zouden dit in overleg moeten doen met iemand die er verstand van heeft.
Probiotica kan bijvoorbeeld ook veel ellende veroorzaken, veel buikpijn, winderigheid en nog erger alles in de war gooien in de darmen.
Voeding waar K3 in zit, lijkt me ongevaarlijker dan pipetten of tabletten tegen vlooien, want zeker is dat deze middelen gif zijn, dat is gewoon bewezen.
K3 mag niet in mensen voeding gestopt worden, maar zou in kleine hoeveelheden niet kwaad kunnen. Internet gaat er goed op, een hele lange discussie is dat.
Ik denk dat bijna niemand perfecte voeding geeft, rauw, je weet niet hoeveel vitamine in het vlees zit, of het is toegevoegd, brokken daar zijn de vitamine in toegevoegd, maar is dat niet te veel?
Ikzelf denk dat biologisch nog het beste is.
Maar als je de vraag stelt wat is slechter, dan weet ik zeker, pipetten en tabletten tegen vlooien..
Over de woonplek dan niet te spreken, ikzelf woon op een plek waar veel verontreiniging is, in lucht en grond, dat lijkt me ook niet gezond voor je huisdieren.
Ik denk, je best doen en je een klein beetje verdiepen in voeding, dat dat al enorm helpt.
Ik geef geen chemie wat betreft vlooienmiddelen en teken middelen aan ogin, ze heeft atopie en kan slecht tegen chemie, je kan tegen de vlooien iets geven dat de vlooien en teken wat ver uit de buurt houden….en tuurlijk als er medisch wat aan de hand is geef ik mijn hond medicatie die wordt voogeschreven door een arts….maar in uiterste nood. Ik probeer goed rauwe vlees voor mijn hond te kunnen kopen en ja daar zitten vaak vitamines bij om het complete te maken, maar ik geef vaak vlees waar dat niet in zit, geef veel diersoorten in de maand, zodat het dan ook okee is…nooit geen rund en kip geef ik. Maar als een hond het er goed op doet en een goede leeftijd heeft behaald zonder medische zorgen, dan is het
ttoch ook goed…..en wat mezelf betreft, probeer ook gezonde voeding te bekrijgen….en dan nog kan je wat oplopen en heb je toch medicaties nodig…en ieder lichaam reageert anders, zo bij ons en ook bij de dieren….
Dit is wat ChatGBT zegt over K3
Vitamine K3 (ook bekend als menadion) wordt soms toegevoegd aan hondenvoeding als een synthetische vorm van vitamine K. Vitamine K is essentieel voor bloedstolling en andere belangrijke processen in het lichaam. Er zijn echter zorgen geuit over de veiligheid van vitamine K3 in diervoeding. Hier zijn de belangrijkste punten:
Eens met Yooop, ik denk dat de chemie tegen vlooien en teken schadelijker is dan de toevoegingen in het voer.
Sinds mijn vorige hond Duke een epileptische aanval heeft gehad van een vlooienmiddel, ben ik overgestapt op natuurlijke middelen. Zowel Duke als Buddy hebben daarmee nooit vlooien gehad en slechts een enkele keer een teek. Maar die was dan nog heel klein en heb ik meteen verwijderd! Ik weet niet of mijn honden misschien ongevoelig zijn voor vlooien en teken, natuurlijke middelen hoeven niet bij iedereen even goed te werken. Maar ik wil niks anders meer.
Qua toevoegingen in het voer is het denk ik wel lastig. In ieder (goed) brokkenmerk zit wel een of andere toevoeging waar je je vraagtekens bij kunt hebben, je ontkomt er bijna niet aan. Wel probeer ik bij de keuze van de brok iets te kiezen dat biologisch is, of in ieder geval met scharrel vlees. Uiteraard let ik op hoe Buddy eruit ziet: mooie glanzende vacht en actief en speels. Ik heb het geluk dat Buddy een makkelijke eter is, die op bijna alles wel goed reageert. Om te voorkomen dat bepaalde toevoegingen kunnen "stapelen", wissel ik om de zoveel weken / maanden van brok. Ook krijgt Buddy 1/3 tot 1/2 natvoer, en de rest brokken. Zo hoop ik dat hij gezond oud wordt.
Ja. Dit bedoel ik dus. Deze discussie.
Yoop. Dank voor het stukje over k3 , had ik ook bekeken, heel internet afgespeurd, ook dit gezien. Verbod voor mensen dan weer niet gezien. En dat is naar.
E324 mocht vroeger ook in honden en kattenvoeding. Gelukkig , sinds nog niet heel lang , nu niet meer. Maar het was al heel lang verboden in mensenvoeding. Dus dan geeft k3 mij weer iets om toch niet te geven.
Dat bedoel ik Karin. Moeten we eerst wachten op nare reacties op de vlo middelen, geeft toch aan dat het niet goed is.
We proberen en willen toch allemaal het beste voor ons beestje.
Afwisselen is een goede tip.
En dan hoor de ik ook, het duurt jaren voor je ziek wordt van een stofje wat niet goed is. Wij mensen halen die jaren , dieren leven minder lang.
Ik vind het een nare bewering.
Ikzelf geef wel als ik in een tekenrijk gebied lang ga, meestal op vakantie dus, dan geef ik Vectra 3D, ik heb een hond in de straat zien aftakelen omdat de hond Lyme had, het was een bordercollie die heel actief was, je zag hem zo achteruit gaan, op het laatst had hij geen bespiering meer aan de achterkant, de hond was zo moe dat een rondje plassen al te veel was.
Ik neem dat risico niet, dan maar wel gif, alleen ik doe het met mate, stel ik zie nu een vlo op Sam, dan zou ik hem zeker een vlooienmiddel geven, alles met mate is volgens mij het belangrijkste..
Toevoegingen in je of hun eten, zijn allemaal een chemische reactie van natuurlijke producten in gemaakte omstandigheden....... maarja er kan wel een beetje teveel van dit of dat in zitten aan natuurlijke bouwstoffen.
Vlooien en tekenmiddelen, het zijn pesticides die er niet zijn voor mensen Daarbuiten is feitelijk ook bewezen dat lever en nier het laat af weten op frequente duur op medicatie voor mensen. Toch hebben we het allemaal nodig, zowel hond als mens om prettiger door het leven te gaan.
Preventief zou ik niet doen, pas toedienen als de kwaal daar is. Tenzij je depressie hebt als mens of adhd en nog naar school gaat
anouk je schrijft.... Daarbuiten is feitelijk ook bewezen dat lever en nier het laat af weten op frequente duur op medicatie voor mensen.
heb je voor mij een artikel daarover??
Das toch gewoon logica? Maargoed als je artikelen wilt? https://nierstichting.nl/nierschade-voorkomen/risicogroepen/nierschade-voorkomen-bij-medicijngebruik/ .... https://www.nifgo.nl/leverschade-door-geneesmiddelen-niet-alleen-door-paracetamol/l92c12 Deez is ook leuk die doet helemaal andersom https://www.thuisarts.nl/leverschade/ik-heb-leverschade-door-medicijnen-kruiden-of-vitamines
Al met al "TE" kan niet met mate wel en ook gewoon nog prettig door het leven gaan als mens en dier
Ik probeer zo goed mogelijk te voeren.
Ze krijgen 's ochtends kvv paard/konijn waarvan ik zelf zowat van over m'n nek ga.
Maar ja, alles voor het goede doel dus elke dag maak ik het toch weer klaar.
En 's avonds ydolo brokken, ene keer met eend en andere keer met vis.
Omdat ik er vanuit ga dat dit goed is.
Maar evengoed geef ik ze een wormen pilletje, zo eens per jaar.
Dus wel minder dan de dierenarts zou willen.
Ook krijgen ze 3 x per jaar een nexgard tablet tegen vlooien en teken.
Ook minder vaak dan de dierenarts voorschrijft.
Maar hier in de bossen zitten zoveel teken, daar is geen kralenketting of wat dan ook tegen bestand.
En nu hebben ze nergens last van.
Mijn vorige hondje is hier oud mee geworden, bijna 18 jaar en nooit een dag ziek geweest.
En nu is Black ruim 11 en nooit klachten gehad , net zo min als Timmy met zijn 5 jaar.
Ik weet wel dat er bepaalde rassen zijn, zoals border collies, die niet goed reageren op wormen en teken/vlooien middelen.
Dan zou ik het ook niet geven.
Black krijgt elke dag 1 Sanimal soepele gewrichten, verder gebruiken ze geen supplementen.
Ik zou een link willen zien voor honden... niet voor mensen.
Hier eten ze zeer gevarieerd. van 1 merk alle smaken door elkaar. De brokken en nat vlees.
die zakken brokken gooi ik in een emmer leeg en roer ze door elkaar.
Verder krijgen ze echt al jaren lang elke maand het hele jaar door een vlooien en teken pipet. Zo slecht is dat niet ze zijn immers al 9 en 11jaar. Ik wil echt geen vlooien in huis. En ja de teken zijn er heeel soms.
We hebben hier ook veel egels en die zitten ook onder de teken.
Een van de 2 heeft wel artrose (als gevolg van te vroeg geholpen zijn, met 7 weken al) daar heeft hij Librela prikken voor.
Voor de rest geen supplementen ofzo.
Wel lekkers zoals rosbief, of zalm.
Ik hou ook niet van iedere keer die pipetten geven maar aangezien we regelmatig naar Spanje gaan ontkom ik er niet aan vanwege zandvliegen.
Mocht iemand daar wat anders voor weten hoor ik het graag.
En de Rabies enting moet er natuurlijk ook verplicht in.
De rabiës-enting wordt door het immuunsysteem verwerkt en belast de lever en nieren doorgaans niet ernstig. Bij honden met reeds bestaande lever- of nierproblemen kan de enting echter een extra belasting zijn.
En wat Anouk aan haalt klopt wel als je teveel geeft (ook al geeft ze links wat over mensen gaat), het houden aan de dosis is heel belangrijk bij pipetten, anders kan een hond inderdaad nier of leverschade krijgen.
Zoals ik al eerder zei, TE is nooit goed, dat gaat over medicatie, kruiden en ook vitamine, en dus ook vlooiendruppels of pillen.
Mijn hond is nu bijna 9 jaar en heeft zelfs maar 2 puppy vaccinaties gehad.
Verder niks meer. Hij heeft nog steeds voldoende volgens de titertesten.
Als vlo en teek middel krijgt hij eind maart een seresto band om en die gaat eind van het jaar af.
Ik ga 2x per dag naar de bossen en kom daar niet onderuit.
Wormenkuur eens in de paar jaar en die haal ik bij de apotheek(voor mensen) . Een kuur van 3 dagen 2x daags.
Toevallig vorige maand gedaan en hij had niks. Zou hij wel wat gehad hebben dan had ik een herhalingskuur gedaan. Overigens krijgt mijn kat de zelfde pillen maar halve hoeveelheid.
Als voer krijgt hij Farmina pompoen hert maar wissel nog al eens en als vlees Energique of rodi.
Ik geef geen ander vlees meer omdat ik dat niet meer vertrouw.
Er is daar geen goede controle op.
Vitamines is wel een ding, zeker geen vitamine K3 maar ook ADE en K mag er niet te veel in zitten.
Dat zijn vet oplosbare vitamines die bij te veel moeilijk afgevoerd kunnen worden.
Zeker als je maar 1 soort brok geeft dan ligt een overdosis of een te kort op de loer.
Mooie reacties.
Overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden en te huur,
Ik had zo graag een brokje of stoom waarmee ik kan afwisselen, helaas nog geen gevonden.en geloof me ik google wat af.
Gabber hoe zie je of er controle is op het vlees. Zijn er keurmerken? Wordt niet ieder slachtdier, het vlees er van, in nederland gekeurd? Daar zeg ik meteen wat. In nederland....
Zijn toegevoegde vitamines niet altijd chemisch?
Waar is dat wantrouwen wat betreft de overige rauw voedingen op gebaseerd?
Waar komt de informatie vandaan dat daar geen goede controle op zou zijn?
Ik dus ook, word het te warm dan doen we wormerkuur.
Dat is gewoon zo, dat zie al in mensenvoeding als de grondstoffen te duur zijn wordt er gerommeld met de receptuur, begrijp me niet verkeerd want dat gebeurd ook in droge voeding. Wantrouw komt omdat er tekort in zit aan bouwstoffen, simpelweg omdat er geen wet voor bestaat. Zelf draaien ken ook maar vergt wat studie en daar gaat het al vaak fout.
Honden hebben erg weinig aan een hoog vleesgehalte maar meer aan varia van beide, katten daarintegen weer wel, die doen het op 80% eiwit goed (tenzij je allergietje hebt)
Als je al ziet wat ze met ons vlees rommelen waar regelmatig controle op is kan je na gaan wat er met dierenvoeding gerommeld wordt.
Er is geen keurmerk, geen controle, geen regels en zelfs geen verplichting met vermelding van inhoud, laat staan kloppende analyse.
Het is geen wantrouw maar waarheid.
Zelf controle wordt er dan weer wel uitgevoerd bij sommige kvv op salmonella en een bepaald bacterie maar dat gaat steekproefsgewijs en hoe betrouwbaar is dat want dat is intern en niet extern.
Er is geen verplichting tot melden van b.v. hoeveelheid lever, nekken, botten spiervlees orgaanvlees er van welk dier in zit en staat het er wel op dan is het niet te achterhalen omdat er geen nacontrole is. Hebben we het nog niet over hormonen.
Het is misschien een beetje off topic, maar aan de andere kant toch goed om te noemen.
Wisten jullie dat honden die leven bij baasjes die roken veel meer kans hebben op ziektes? Ik was gelukkig al gestopt toen Paddy kwam maar ik heb er nooit bij stil gestaan dat dieren ook gewoon mee roken.
Jazeker, ik heb ook gerookt, maar wij deden het in de keuken onder de afzuigkap, en later buiten en nu helemaal niet meer. Maar ik deed dat meer voor de vogels dan voor mijn hond.
Ik denk dat een hond niet lang genoeg leeft om daar last van te krijgen, tenzij astmatisch of zo.
Ik maak me meer druk om onze grond en lucht die zeer slecht is in mijn omgeving zelfs ons kraanwater is niet goed.
https://foryourinformation.nl/2020/07/01/70-meer-genx-in-papendrechts-water/
En nu willen ze nog meer gaan lozen..
Helaas kunnen honden echt korter leven door meeroken.
https://www.nu.nl/gezondheid/6157055/meeroken-ook-ongezond-voor-je-hond-of-kat.html
Ja jouw omgeving is echt niet fijn. Tata steel is ook zo iets vreselijks.
Nou als honden zich likken en het binnenkrijgen dan moeten er echt 5 kettingrokers wonen.
Nu vind ik de medische stukken van NU nooit goed, vaak halen ze het ergens anders vandaan.
Maar tuurlijk is het niet goed, maar houtkachels die met windstil weer en mist die allemaal branden lijkt me nog erger.
Ik heb zelf een houtkachel, maar steek hem alleen bij groen licht aan, daar bestaat een site voor, zelfs een app maar die heb ik niet.
Ik heb maar zo even een artikel opgezocht, er is heel veel over te vinden.
Ja die houtkachels is ook wat. Ik gok dat die wel een x verboden gaan worden.
Jep geloof ik ook, maar die kachel gaat nooit weg hier, bij geen stroom kunnen wij de kachel aan doen, water koken enzo..
Nu kijk ik op stookalert, dan kan je zien of je kan stoken of niet, zodat anderen geen last van je hebben, mijn buren kijken er ook op. Veel mensen denken er ook niet bij na..
Meeroken is voor ieder dier en mens schadelijk, dat kan ik zelfs ook bedenken. Ze ademen ook de rook in net als wij in een ruimte waar gerookt wordt,
Ja, dat doen we ook zelf, net als de bestrijdingsmiddelen, maar dat laatste smeren en duwen we zelf op en in de hond. Toch iets anders.
Het stuk over het vlees vind ik dan weer wel interessant. Het is natuurlijk slachtafval wat er in honden vlees gaat. Dat blijkt ook omdat slachtafval met name genoemd wordt in de verhoging vd btw bij hondenvoeding. Niets mis mee, mits het dier gekeurd is op ziektes. (De brokken zijn al jaren hoog tarief overigens), Alleen als je het zelf samenstelt en bij de slager koopt kan je de stukjes kiezen die je er in wilt hebben. Erg prijzig denk ik.
Anouk waarom geef je bij warm weer wormmiddel? Vlo middel snap ik, maar waarom ook wormmiddel?
Kachels genoeg hier in de buurt.
Ik heb 8 buren aan onze achtertuin en allemaal hebben ze een openhaard, houtkachel of pellet kachel. Er is er een die begint smorgens vroeg al met stoken en ik kan daar heel slecht tegen.
Je kan geen raam meer open zetten en de airco waarmee ik verwarm kan ook uit.
Zelf heb ik geen kachel maar ik kan me goed voorstellen dat mensen dat super gezellig vinden.
Klagen doe ik niet, al vind ik het steeds moeilijker worden.
Ineke2, ik geef al dik 50 jaar kvv aan mijn honden. Vroeger reed je naar het slachthuis en naar de visboer.
Tegenwoordig is dat (hier) niet meer mogelijk, en met alle import is het al helemaal niet meer mogelijk of je dier uit Nederland komt of uit het buitenland. Soms gaat een stuk vlees 2x de zelfde grens over.
Kivo doet ook zijn best om alles goed te analyseren maar onze hond kokhalst als er bot in zit.
Vandaar dat ik premix een pre vindt.
Energique, Daar heb ik al jaren het meeste vertrouwen in. Ze hebben goede controle op zowel de samenstelling als analyse.
Soms maak ik een uitstapje maar kom toch telkens weer terug op Energique.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?