Hallo,
Onze Australian Labradoodle is nu ruim 2 weken bij ons, hij is nu 10 weken.
Socialisatie gaat goed, hij wordt steeds zindelijker, heeft recent ook zijn eerste puppycursus les gehad en 's nachts slapen gaat ook heel goed (slaapt in principe door). Ook kan hij al zitten en een pootje geven op commando. Echter, in de avond is hij hyperactief en onhandelbaar.
Overdag slaapt hij in verhouding redelijk veel. Ik werk thuis, waarbij hij altijd bij mij in mijn werkkamertje ligt/loopt/speelt. Aangezien het kamertje niet heel groot is, heeft hij ook niet veel afleiding en slaapt hij vrij snel in de bench. In de avond, wanneer mijn vriendin en ik op de bank zitten, wordt hij heel druk, rent de hele woonkamer op en neer en bijt overal in (bank, vloerkleed sloopt hij aan alle randen, springt op bank met zijn voorpoten en probeert vervolgens overal in te bijten (benen, armen, handen, etc.)). Ook springt hij heel vaak op het tafeltje, waar bijvoorbeeld glazen met drinken op staan. Daarnaast hebben we een lekker mandje (dachten we) voor hem in de woonkamer staan, maar die sloopt hij liever dan dat hij erin gaat liggen. Hij ziet alles eigenlijk als een spelletje.
In eerste instantie kon hij zijn rust vinden wanneer we hem op schoot pakten, waarbij hij dan lekker ging liggen en slapen. Dit lijkt sinds een dag of 2 à 3 ook over, aangezien hij als een piranha om zich heen bijt.
We vermoeden ook dat het contrast tussen werkkamer overdag en woonkamer avond heel/te groot is. In de werkkamer heeft hij nauwelijks afleiding en raakt niet overprikkeld waarna hij vrij snel gaat liggen/slapen. In de woonkamer brandt licht, staat de tv met geluid aan, kan hij in de bank, vloerkleed en ons bijten, kan hij op het tafeltje springen, lopen konijnen in hun ren, etc.
Voor wat betreft het bijtgedrag: we bieden hem dan iets anders aan (knuffel, speeltje, bijtring, kauwstaaf), maar dat is vaak maar voor heel even. Hij laat het speeltje dan vallen en bijt vervolgens weer in ons of de bank. Hard "au" roepen helpt niet, hij bijt dan gewoon vrolijk verder. Dit blijft constant aan de gang, tot we hem in de bench zetten. Als hij vervolgens in de bench zit, piept hij eventjes, waarna een van ons bij de bench gaat zitten. Daarna gaat hij dan meestal liggen en slapen.
Vele zullen vragen: waarom zetten jullie de pup "verplicht" in de bench? Reden hiervoor is dus omdat hij zelf totaal niet zijn rust kan vinden en daarnaast omdat hij anders alles kapot bijt. Negeren hebben we ook al geprobeerd, maar dan gaat hij gewoon fijn door met de bank kapot bijten, of springt hij weer op het tafeltje waarna we dus wél op moeten staan om hem ervan af te halen en om te voorkomen dat er een glas om gaat.
Sinds vandaag hebben we een puppyren in huis, waarbij we de bench ín de puppyren hebben gezet zodat hij zelf kan kiezen of hij in de bench wil liggen of in de puppyren wil zitten. Nadat we de puppyren hadden opgezet en hem erin gezet (met ons ernaast), begon hij direct te piepen en bleef ook minutenlang piepen. We hebben hem hierna eruit gehaald en weer los laten lopen in de woonkamer -> wederom hyperactief en overal in bijten.
Onze vraag is: wat kunnen we nu het beste doen? Hem constant los laten lopen is geen optie, aangezien hij dan alles kapot bijt en hij zelf ook geen rust vindt, terwijl slaap voor (jonge) pups juist heel belangrijk is om alles te verwerken. Alleen maar in de bench zetten is natuurlijk ook geen optie, aangezien hij ook moet kunnen bewegen/spelen los van het uitlaten buiten. Moeten we hem wellicht stapje voor stapje laten wennen aan de puppyren (met of zonder bench erin)?
Wij zijn benieuwd naar jullie suggesties, alvast bedankt!
Eigenlijk niet heel gek natuurlijk dat hij druk gedrag gaat vertonen.
Overdag moet je werken, ookal is dat thuis je hebt dan geen tijd voor de pup, vermaakt de pup zich alleen met een speeltje of met slapen.
S avonds is eindelijk iedereen thuis en is er tijd. Maar dan wordt hij door zn drukke gedrag in de bench of ren gestopt.
Eigenlijk niet helemaal eerlijk vind ik.
Ga lekker naar buiten op zo'n moment zodat hij stoom af kan blazen, of ga het spel even aan en geef 'm daarna is lekkers te kauwen.
Daarbij kan je denken aan gedroogde runder of herten oren, dat is voor een pup van 10 weken goed te kauwen.
Daarnaast hoort natuurlijk opvoeding, je moet de pup leren waar die wel en niet in kan bijten. Geef 'm als die in iets bijt even een korte 'nee' en daarna iets waar die wel in mag bijten.
Als ik je tekst lees, denk ik: wat een brave pup! Dat vind je misschien wat gek, maar bekijk het es zo:
socialisatie gaat goed, zindelijkheid gaat steeds beter, hij laat jou rustig werken tijdens de dag, hij gaat al meteen naar school en voert commando's uit, en dat allemaal terwijl ie nog maar 2 weekjes bij jullie is en amper 10 weekjes oud.
Woooooooow!
Het is een piepjong diertje, net een kleutertje, dus natuurlijk wil ie ook lekker gek doen, wil dat lijfje alle richtingen uit.
We kunnen niet steeds 'rust' vragen, er is ook een grote behoefte aan interactie en zich mogen uitdrukken, energie en emotie loslaten. Er moet ook ruimte zijn om frustraties en vreugde en opwinding en spanning en pure onbevangen vrolijkheid te kunnen luchten. Dus als er dan 's avonds weer kalmte van hem wordt gevraagd, is het niet vreemd dat de pup zichzelf gaat vermaken. Want daar heeft ie behoefte aan, dat is gezond voor lichaam en geest.
Dus bekijk hoe je hieraan kan tegemoet komen. Waar jullie dan allebei plezier in kunnen vinden. Zoekspelletjes, graven in de tuin of het bos, verstoppertje spelen, dingen aanbieden die ie mag slopen,... zoek activiteiten zonder druk, puur voor de fun en ontspanninng. Zodat er een gezonde balans komt tussen rust/kalmte/controle en lekker leuk doen.
Hyperactief en onhandelbaar? Een Australian Labradoodle? Serieus ?
Google eens op 'aanleren bijtrem'. Daar had je direct mee moeten beginnen maar met zo'n makkelijk en intelligent ras als die van jullie is dat met 10 weken ook zo aangeleerd. En grenzen aangeven mag ook op 10 weken al, in glas springen is gewoon onveilig. Je leert je kind toch ook dat hij van een stopcontact oid afblijft.
En geef die hond eens wat te doen als hij zo onderprikkeld is dat hij het tapijt opeet.
Google maar eens op "puppy witching hour", je zult meteen merken dat jouw pup geen uitzondering is die 's avonds zijn gekke 5 min of 2 uur (hangt van de pup af) heeft.
Ik heb zogenaamd een "rustig ras", maar toen mijn hond een puppy was, had hij dat ook. Hij beet of hapte niet, maar hij begon wel 's avonds alles binnen zijn bereik te molesteren - vooral kussens. Hij wist trouwens heel goed dat dat niet mocht! Als het te erg werd, kreeg hij een time-out in de tuin, waar hij in zijn eentje uit zijn dak kon gaan. Maar dat vond hij veel minder leuk, dus dat hield snel op.
En anders deed ik iets om hem af te leiden.
Geef je pup ook een kartonnen doos, keukenrol of wc-rol, iets wat hij in stukken kan scheuren als hij daar zin in heeft. Nog leuker is het als je wat snoepjes verstopt tussen al dat papier. Of bied hem een likmat aan.
Toen die van ons jong was sloopte hij ook alles en ik was ook heel de dag thuis ( zonder werk ).
S'avonds na 18.00 leek er een knopje om te gaan waarin hij hetzelfde deed als wat jij beschrijft.
Gek werd ik ervan want dit had ik met de vorige 2 honden nooit gehad.
Ook ik moest hem echt in de bench doen want je kon er niks meer mee, dat deed ik ook maar 10 minuutjes en op een gegeven moment (denk dat het ongeveer na het tandjes wisselen was) was het over.
We kunnen hem nu ook gewoon los laten als we weg gaan er word niks meer gesloopt, dus het gaat wel over.
Bedankt voor jullie reacties allemaal.
Ter aanvulling: ik werk thuis, maar de werkdruk is laag. Ik heb dus onder werktijd genoeg tijd om met hem te spelen of hem uit te laten.
Daarnaast lezen we overal dat slaap heel belangrijk is voor een pup (18-20 uur). Vandaar dat we een schema voor ons zelf hebben gemaakt, waarbij hij ook overdag veel slaapt. Wanneer hij wakker wordt, laat ik hem uit en speel ik nadat we weer binnen zijn even met hem.
Hij heeft 's avonds genoeg te doen. We geven hem zijn vlees in een lickimat, zijn brokjes geven we hem regelmatig in een snuffelmat. Ook heeft hij heel veel speeltjes/knuffeltjes en geven we hem een kauwstaaf.
Ik zal hem eens een kartonnen doos geven, want dat vindt hij ook leuk om in te bijten. Wellicht dat hij daar zijn energie op kwijt kan (bedankt voor de tip). Ook overwegen we om een Kong te kopen.
Ook gaan we zeker proberen wat er in bovenstaande filmpjes staat / bijtrem.
Voor wat betreft het buiten wandelen: hij wil uit zichzelf niet echt heel veel/ver wandelen. Meestal is dit maar een meter of 50 à 100, waarna hij weer terug naar huis rent. Ik lees overal dat je de pup niet moet lokken of dwingen om te wandelen, maar juist hem en zijn tempo moet volgen.
Zeker is slaap belangrijk, maar het is een natuurlijk gegeven. Om één of andere reden voelen mensen de behoefte daaraan te gaan morrelen en er algemene tijden op te plakken die niet eens zijn afgestemd op het individu. Dat maakt het alleen maar kunstmatiger en is nergens voor nodig.
Je kan pups een beetje 'helpen' door zelf rustig te zijn, of een stille omgeving te creëren, tuurlijk. Maar in de kern bepaalt dat lijfje vanzelf wel wanneer het rust nodig heeft. Kijk naar de pups in het nest bij de moederhond, daar werd ook nooit rust afgedwongen en naar het aantal uren gekeken. Het is een natuurlijk proces en de ene heeft meer slaap nodig dan de andere.
Wat wandelingen betreft: je kan de pup ook es meenemen (met de auto als dat nodig is) naar bos of heide en daar samen spelen, op verkenning gaan, zijn nieuwsgierigheid prikkelen, je inleven in het plezier van een hond. Het hoeven niet steeds wandelingetjes langs de straat en aan de lijn te zijn. Dus kijk es in je buurt, wat daar zoal is qua natuur (niet te druk). Lekker de neus in de wind en scharrelen tussen de blaadjes.
Veel plezier samen!
Hoi Timo,
Gefeliciteerd met je pup.
Hij doet het goed,hoor.
Toevallig is mijn pup 2 weekjes ouder.
Dat lijkt wel een krokodil af en toe.
Ook in de handen bijten.
Wij zeggen nee en doen onze handen opzij.
Blijven volhouden.
Overigens gebruiken we overal nee voor,dat werkt het beste.
Op schoot rusten ze goed uit en zijn ze lekker warm.
Een kwartiertje of ietsje langer spelen en
dan weer slapen.
Onze bench staat boven en gebruiken we voor de nacht.
Dat gaat prima.
We hebben een kong gekocht en daar wordt hij ook moe van.
Het beste is doorzetten,” straffen “ en belonen.
Consequent zijn daar bereik je veel mee.
Daar kom je een heel eind mee.
We moeten alleen nog een weg gaan vinden in alleen thuis blijven.
We weten hoe het moet,maar nog niet wanneer je begint.
Dodge is nu 3 weken bij ons,dat is best kort nog.
Ik wens je alle goeds,veel plezier en hopelijk lukt het allemaal :-)
Groetjes van Astrid
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?