krijg hier lezend de indruk dat er hier veel ondoordachte nestjes "geproduceerd" worden, waarom???
juist fokken is (zeker vandaag de dag met al een flinke over populatie aan honden) iets wat je serieus moet nemen en niet te licht over moet denken, iets wat ik hier dus wel zie gebeuren....
merk ook dat de fokplannen van jullie mede forummers hier ook nog eens enthousiast ontvangen worden, niemand dan die ook eens verder denkt dan alleen maar leuke lieve puppen...
zie dan maar onderstaand stuk, met dank aan het hondenforum.nl
zie de volgende link http://www.hondenforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=78110
Met dank aan Jelle
Honden fokken: waarom, en waarom niet?
Wie enig verantwoordelijkheidsgevoel en dierenliefde heeft, neemt het fokken van honden zeer serieus. Tenslotte ben je zo maar verantwoordelijk voor 80 jaar hondenleven (per nest) of meer.
Nederland, Europa en de wereld hebben te maken met een gigantisch hondenoverschot. Massa's honden in ons land en daarbuiten hebben geen thuis. Ze worden gedood omdat ze overtollig zijn of zitten in een hok te wachten op die ene kans. Mijns inziens is het lot van deze dieren ons aller verantwoordelijkheid. Er moet dan ook wel een heel goede reden zijn om nog meer honden op de wereld te zetten; elke pup die gefokt wordt verkleint immers de kansen van deze honden op een goede toekomst. Het is gemakkelijk om daarvoor je hoofd in het zand te steken en je verantwoordelijkheid te ontkennen, maar hoe je het ook wendt of keert: er is een eindig aantal plekken voor honden in ons land.
Alleen maar een nest fokken omdat het zo leuk lijkt is dus absoluut niet voldoende reden.
Waarom fokken?
Als je het doet, doe het dan goed.
Bij goed fokken horen naar mijn idee een aantal dingen:
het nest moet echt iets toevoegen aan wat er aan honden al rondloopt op deze aarde, er moet echt behoefte aan zijn (voldoende serieus geïnteresseerde nieuwe eigenaren) en er moet gegarandeerd kunnen worden dat er alles aan gedaan is om zo gezond mogelijke pups te fokken.
Daarnaast moet het vervolgtraject na de geboorte natuurlijk zo perfect mogelijk zijn: de juiste opvoeding, uitgebreide socialisatie, de juist medische zorg (enten, ontwormen en chippen is wel het minimale), goed uitzoeken wie wel en niet geschikt is als nieuw baasje voor de pups, levenslange nazorg voor als er ooit een van de honden of baasjes in de problemen komt etc.
Om honden te fokken die echt iets toevoegen aan de honden die er al zijn moet er eigenlijk een behoorlijk goed omschreven fokdoel zijn. Bijvoorbeeld het verbeteren van een ras, het terugbrengen of in stand houden van een ras dat het waard is te behouden etc. Om dit goed en serieus te kunnen doen is veel kennis en inzicht in de genetica van honden nodig. Daarvoor zijn het volgen van een aantal cursussen en/of uitgebreide zelfstudie en veel contacten met kenners van het ras eigenlijk onontbeerlijk.
Om zo gezond mogelijk honden te fokken moet er natuurlijk in de eerste plaats goed gekeken worden naar de gezondheid van de ouderdieren. Uitzoeken wat voor het ras de specifieke kwalen zijn waarop gelet moet worden en daar door een specialist op het vakgebied de hond op professionele wijze op laten testen is dan een absolute vereiste. Echter, alleen kijken naar de honden zelf is niet genoeg. Een hond kan drager zijn van een genetische afwijking zonder dat dat zichtbaar is. Die afwijking kan wèl makkelijk worden doorgegeven en tot uiting komen bij de pups. De enige manier om dit zo goed mogelijk af te vangen is om onderzoek te doen naar de familie van de hond. Dat kan eigenlijk alleen goed aan de hand van een stamboom. Daarop zijn alle voorouders en andere familieleden terug te vinden, en door van al die honden uit te zoeken hoe het staat met hun gezondheid kan een veel completer beeld worden gevormd van het genetisch materiaal dat in de lijn zit en de afwijkingen die erin voorkomen. Van een hond zonder stamboom zal het vrijwel altijd onmogelijk zijn om voldoende informatie te kunnen verzamelen hierover. Een stamboom is dan ook eigenlijk absolute noodzaak (niet voldoende, maar wel een eerste vereiste!) om op een goede manier een nest te kunnen fokken.
Lang niet elke hond is geschikt om mee te fokken. De kans is zeer groot dat, als de hond niet specifiek met dat doel is uitgezocht, de hond helemaal niet uitmuntend genoeg is om mee te fokken. En zelfs als de hond wèl is aangeschaft met dit specifieke doel is er een gerede kans dat in de loop der tijd toch blijkt dat de hond toch niet geschikt is. Dat maakt het dier natuurlijk niet minder leuk, lief of waardevol voor de baas, maar zet wel een definitieve streep door de plannen van een goede fokker. Naast alle gezondheidstests kan de hond uitbrengen op een aantal shows een goede kijk geven op de uiterlijke kwaliteiten van de hond.
Als de teef al wel geschikt is om mee te fokken is het nog geen eenvoudige taak om de juiste reu erbij te zoeken. Hetzelfde ras, stamboom en gezond van lichaam en karakter zijn natuurlijk eerste vereisten, maar er komt nog meer bij kijken. Immers, een goede fokker werkt naar een bepaald doel toe. Een goede fokker weet wat de zwakke punten zijn van de teef en zoekt daarbij een reu die in die punten juist sterk is, zodat de pups als het goed is nog beter worden dan de ouders.
De consequenties voor de teef
Een nest krijgen is voor een teef zeker niet zonder gevaren.
De hond kan komen te overlijden tijdens of na de bevalling (door complicaties bij de geboorte, of bijvoorbeeld aan eclampsie als de pups er eenmaal zijn). Er zijn helaas voldoende verhalen bekend waarbij de dierenarts met bijvoorbeeld een spoedkeizersnede de moeder maar ternauwernood, of helaas niet meer, weet te redden. Vaak betekent dat ook de dood van een of meer pups.
Het kan ook voorkomen dat de moederhond de pups verstoot. Dat betekent dan dat alle pups om de 2 uur met de fles moeten worden gevoed (iets dat per pup al snel 10-15 minuten duurt). En dan niet alleen overdag maar ook in de nacht, en dat niet een paar dagen maar enkele weken.
De consequenties voor de fokker
Het is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er kan van alles mis gaan met de teef en/of de pups, en als dat gebeurt zorgt dat natuurlijk voor veel verdriet en ellende. Daarbij kan een onverwacht medisch probleem voor torenhoge dierenartsrekeningen zorgen. Een financiële reserve is dus eigenlijk al noodzaak.
Het goed opvoeden van een nest kost zeer veel tijd. Te combineren met een normale baan is dat al niet. Dat betekent dus dat er misschien ettelijke weken vakantie moet worden opgenomen om voldoende tijd in de dieren te kunnen steken. Een goede fokker neemt levenslang de verantwoordelijkheid voor de door hem gefokte dieren. Dat betekent dus dat als er een hond in de problemen komt, bijvoorbeeld niet bij de eigenaars kan blijven, er ook na 5 jaar nog een beroep op de fokker kan worden gedaan voor een oplossing voor het probleem.
"Ik heb al mensen die wel een pupje willen"
De ervaring leert dat zeker de helft daarvan afvalt als puntje bij paaltje komt. Zelfs bij zeer serieuze fokkers gebeurt dat. Het is vast wel mogelijk om alle hondjes kwijt te raken, bijvoorbeeld als ze voor een schijntje (onder kostprijs) op marktplaats worden gezet. Echter, nog een beetje kritisch zijn op de baasjes en kunnen beslissen waar je wel en niet een hond wilt plaatsen is er dan eigenlijk niet meer bij. Dan blijf je er mee zitten.
Het vinden van een juiste baas voor een kruising is veel moeilijker dan voor een rashond. Er zijn mensen die een heel vastomlijnd idee hebben van welke hond bij ze past. De meesten daarvan zullen uitkomen bij een specifiek ras dat aan al hun eisen voldoet.
Mensen die een kruising willen zijn vaak veel minder specifiek. Ze hebben helaas ook vaak veel minder doorgedacht over het hebben van een hond, en wat er wel of niet bij hun past. Daarnaast is het voor de fokker van de kruisingpups veel moeilijker om te omschrijven tot wat voor dieren de pups zullen uitgroeien. Juist doordat het een kruising is kan het met zowel het uiterlijk als het karakter vaak nog alle kanten op. Alle combinaties van de eigenschappen van de ouderdieren zijn in principe mogelijk, en dat terwijl sommige eigenschappen juist als ze gecombineerd worden grote problemen kunnen opleveren waar lang niet elke baas goed mee om kan gaan.
"Ja maar ik heb/ken een hond met stamboom en die is niet gezond"
Niet elke hond met stamboom is ook goed gefokt. Alleen die stamboom is absoluut niet voldoende. Als er een slechte combinatie wordt gemaakt is de kans groot dat er genetische afwijkingen in de dieren worden gefokt.
En natuurlijk, zelfs bij wèl zeer zorgvuldig gefokte pups kan er een keer iets mis gaan. De kans daarop zal echter wel vele malen kleiner zijn als er van te voren alles uit de kast gehaald is om honden te fokken met een zo goed mogelijke genetische basis. Daarbuiten blijft het werken met levende have, waarvan je niet alles in de hand hebt.
"Ik wil graag een zoon/dochter van mijn hond"
Heel vaak loopt dit uit op een teleurstelling. Een hondenkind is, net als een mensenkind, niet hetzelfde als de vader of moeder. De pup zal zeker op een aantal punten anders zijn dan de moeder of vader. Daarbij is het nogal egoïstisch om, omdat er een wens is voor één specifiek pupje, een heel nest op de wereld te zetten. Wie een hond met een bepaald karakter en/of uiterlijk zoekt kan veel beter op zoek gaan naar een reeds bestaande hond die aan die eisen voldoet.
"Kruisingen zijn gezonder"
Absoluut onwaar. Ik denk dat veel mensen dat denken omdat ze ooit iets hebben gehoord over evolutie en genenpools etc., maar dat verhaal gaat helemaal niet op.
Om de sterkste nakomelingen te krijgen moeten de sterkste honden puppies krijgen. Als je het helemaal doortrekt betekent dat dat je alle honden uit de buurt optrommelt, ze op het hondenveldje samen laat leven (en zichzelf onderhouden) en dan afwacht tot de sterkste reu en sterkste teef zich manifesteren. Alleen daarvan mogen er dan puppies komen, waarvan ook nog eens een deel het niet zal redden en er wordt dan dus ook niet bijgevoerd en ingegrepen en wat dies meer zij. Als dit een aantal generaties kan gebeuren begint dat in de buurt te komen van "de natuur zijn gang laten gaan", en in theorie zou je dan de sterkste pups kweken. Het verdient alleen ethisch geen schoonheidsprijs.
Wat juist met goed stamboomonderzoek en een strenge selectie wel kan, is het "de natuur zijn gang laten gaan" zo goed mogelijk benaderen. Zonder de keiharde consequenties, maar gewoon op papier uitzoeken wie de sterkste zijn. Met het beste lijf en het beste karakter. En die dan op gecontroleerde wijze pups laten voortbrengen onder zo gunstig mogelijke omstandigheden.
Ik denk ook dat vele mensen denken dat kruisingen gezonder zijn omdat de kruisingen die ze in de praktijk zien vaak veel meer "gemiddelde" honden zijn. Een aardig deel van de kwalen komt voort uit het fokken van extremiteiten. Groter, zwaarder, te veel vel, of juist heel klein met een schedeltje waar de ogen en het gebit nauwelijks meer in passen.
Als je zo'n hond, zeker als het een niet al te best gefokt exemplaar is, afzet tegen een veel minder extreme kruising zal die kruising een aardige kans maken gezonder te zijn. Dat komt dan echter niet doordat het een kruising is, maar doordat het een heel andere hond is qua bouw.
"Het is natuurlijk voor de teef om een keer een nest te krijgen"
Het is helemaal niet natuurlijk voor elke teef om een nest te krijgen. In een roedel wolven bijvoorbeeld zal alleen de sterkste teef pups krijgen. De rest van de groep helpt om die groot te brengen. Mocht een van de ranglagere teven al drachtig raken, dan is de kans dat zij en de pups daarom worden aangevallen door de alphateef zeer groot.
Daarbij zorgt het voor een gigantische vermeerdering van het aantal honden als elke teef een nest zou krijgen. Een klein rekensommetje: als elke teef als ze twee jaar oud is een nest van 8 pups zou krijgen, (en die pups krijgen ook weer pups zodra ze twee jaar oud zijn), zorgt dat voor een (ruime) verviervoudiging van het aantal honden per twee jaar. Voor zoveel honden is er helemaal geen plek. Zeker niet aangezien wij allen natuurlijk steeds beter voor onze honden zorgen, zodat ze gelukkig lang leven en er weinig honden vroegtijdig dood gaan.
Als de teef al gedekt is
Als de bevruchting van de teef al heeft plaatsgevonden, of het nu oorspronkelijk wel zo bedoeld was en toch achteraf geen goed plan bleek of het gaat om een "ongelukje", dan zijn er nog een aantal opties om het nest niet te laten komen. Binnen een paar dagen na de dekking, op de 3e en 5e dag erna, kan een dierenarts een "morning after prik" geven. De bevruchte eitjes zullen zich dan niet nestelen in de baarmoeder. Deze prik is niet geheel zonder bijwerkingen. Met name als het vaker gegeven wordt, ontstaat er een wat verhoogd risico op tumoren aan de melkklieren.
Een andere optie is om in de beginfase (eerste weken) van de dracht te kiezen voor castratie van de teef. Daarbij wordt dan de gehele baarmoeder, inclusief de embryo's (die in een vroeg stadium nog niet leven), verwijderd. Een redelijk drastische ingreep, maar wel met bijkomende voordelen: kansen op baarmoederontstekingen en baarmoederkanker worden weggenomen, en indien het een "ongelukje" was kan het in ieder geval niet nogmaals gebeuren. Castratie van de teef kan wel van invloed zijn op het karakter en bijvoorbeeld het eetgedrag en de vacht. Elders op dit forum is daarover veel informatie te vinden. Persoonlijk zou ik de voordelen in dit geval (geen onnodige pups, en verkleind risico op ziektes voor de teef) ruimschoots vinden opwegen tegen de mogelijke nadelen.
_________________
Met vriendelijke groet
Moderators hondenforum.nl
Niemand is incognito
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "broodfok-oeps nestjes forum???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Nou Muts, dan heb je het niet helemaal bij het rechte eind! Een aantal mensen hier geeft wel degelijk negatief commentaar op weer 's zomaar een nestje, op mensen die geen idee hebben wat fokken inhoudt en broodfok. Dus hoe jij bij je zo resolute stelling komt dat we het hier allemaal toejuichen en aanmoedigen begrijp ik niet. Kortom: je hebt je conclusie mis!
ik sluit me aan bij martie.
dit is toch een forum die eigen meningen heb.
je leert hier dingen van elkaar.
en je moet ook tegen negatieve reakties kunnen.
dat noem ik opbouwende kritiek.kan je ook nog van leren.
en ieder doet het op zijn eigen manier.
niet ieder is het zelfde he.
dus nobody is perfect
groetjes joke met de doggies
Hoi muts,
Het is goed dat je dit stuk neerzet.
Ik probeer altijd wel reactie te geven op een ondoordacht nestje en ik ben daar ook al beroemd om bij de div. topics hierover.
Het is voor de mensen die willen gaan fokken een goed stuk en ik hoop dat men het eerst doorleest voordat ze een nestje nemen.
Groetjes van Esther
je kan ook niet zo gaan fokken met beesten vind ik zelf.
en idd denk na voor je een nest begint
ik heb zelf 2 mannen en 2 vrouwtjes shit een vrouwtje nog maar zijn alle geholpen.wil geen hondjes fokken zijn al genoeg andere honden die op een goed baasje wachten.en laat de mensen goed fokken die er daadwerkelijk verstand van hebben en eigenlijk hun werk is fokken en een kennel is de hele dag door werken en daar vergissen idd mensen zich in.
groetjes joke
Ik vind dat in dit stuk te weinig verschil gemaakt word tussen broodfokkers en mensen die, misschien verkeerd, een keer een nestje willen.
De grootste fouten worden gemaakt bij en door broodfokkers. Daar komen ook de meeste honden vandaan.
Dan kan je best nog kritiek hebben op mensen die "zomaar" een nestje nemen, maar dat kan dan wel op een beschaafde toon.
Ik ben ook niet meteen als fokker geboren, dat is soms een groeiproces en het begint met liefde voor het ras of de hond en puppies. Ik houd niet van showen, maar ik vind dat het moet, dat is een van de eisen die ik aan mezelf stel.
Dit om wat nuance in deze discussie te brengen.
ik denk dat er zat mensen zijn die graag een nestje willen van hun eigen teef en heeeeeeel veeeeeeel
doen er ALLES aan om het zo goed mogelijk te laten lopen!!!!
en er veel info over opvragen!!
Het is dat je er over begint, muts. Ik erger me er groen en geel aan het nuance commentaar wat erop gegeven wordt. Menig fokker gaat goed voorbereid te werk en heeft minstens KK1 en/of KK2 op zak. Heeft wat gerichte workshops/cursusjes fokleer gevolgd of heeft zich anderszins voorbereidt om maar vooral geen fouten te maken in het kiezen van bloedlijnen en het proberen uit te sluiten van nare ziektes waar je anders geen controle over hebt. Daarnaast zijn ze al terdege voorbereid op de dracht zelf en wanneer het nestje zich dan daadwerkelijk aandient, hebben ze zich al laten informeren hoe dan verder. Veel beginnend fokkers laten zich dan bijstaan door andere bevriende fokkers, zodat ze zeker van hun zaak zijn. En niet onbelangrijk, ze kunnen zich ook in alle rust voorbereiden op het selecteren van de juiste pupkopers.
Ik kan niet juichen op de zoveelste pretnest aankondiging en al helemaal niet door mensen die zonder verstand zo'n traject in gaan. Het is geen pakje brood wat je koopt, het is een verantwoording waar jij alleen controle over hebt EN waar je je toekomstige pupkopers mee opzadelt als dingen fout dreigen uit te pakken. Nee, geen positief commentaar in deze van mijn kant. Ik kan dat niet opbrengen, sorrie.
Beste muts,
Misschien moet je dit maar even lezen
Hier = hondenpage
zijn geen broodfokkers
Succes met het lezen van mijn zeer doch uitgebreide topic
http://www.hondenpage.com/hondenforum/2571/bevalling-nadert.php
Succes!!!!!!!
Nou sandra ben het ermee eens maar mijn ongeplande nest je is uitsluitend aanwezig omdat ik dingen die nieuw zijn waarvoor andere spuiten uit de handel zijn genomen.Ik ga mijn hond niet volspuiten met iets waarvan de werking ook niet bekend is.Het feit dat sommige artsen niet eens weten dat het oude spul uit de handel genomen is zegt al meer als genoeg.De duurdere artsen zijn hiervan op de hoogte.This wat ik zeg zo is mijn niet geplande nestje ontstaan.Zoals jullie kunnen lezen zijn alle honden actief in de sport,Maar niets is besproken.De hondeneigenaren die ik heb zijn mensen die ik kan van hett honden uitlaten.Laat aub die vooroordelen achterwegen.Als je naar mijn site gaat kun je alles lezen.Verder krijgen alle kopers een advies.....Mocht de pup het niet zijn bemiddel ik verder dus verlang van de koper dat als het niet gaat hij weer terug komt zodat ik kan bemiddelen,voor goed gezin.Ik neem geen pup/hond terug ik bemiddel enkel.De kosten ed dienen onderling geregeld te worden.Zoals jullie zien ben ik op alles vorbereid,en mag menig kennel zich meten aan mijn bezorgdheid/praktijken.
Kunnen we anders niet een forum beginnen waar je beter niet je honden vandaan kan halen
Ik durf wel te klikken hoor
Hoi Muts,
Ik geef je zeker gelijk over mensen die ondoordacht een nestje of nestjes gaan fokken.
Ikzelf kweek met mijn border collies, wij hebben eerst een onderzoek naar de bloedlijnen en afkomst van de border collie uitgezocht voor we met het kweken zijn begonnen.
Als onze ouderdieren zijn ook volledig getest op erfelijke ziekten en aandoeningen en al mijn honden waarmee gefokt wordt zijn ook allen vrij van deze erfelijke ziekten en aandoeningen.
Bij mij moest dit een verplichting zijn voor je met je met de ouderlijke diern mag fokken.
Wij kweken ook alleen maar honden met stamboom en met al onze honden wordt ook gewerkt.
Waar ikzelf het ook heel moeilijk mee heb is dat veel DA de mensen aanraden om met een teefje eerst een nestje te fokken alvorens het teefje te stereliseren.
(zou zogezegt beter zijn tegen baarmoederkanker en wat schijndracht tegen zou gaan, wat zeker niet waar is, het risico blijft even groot.)
Hiermee werk je het natuurlijk in de hand dat er mensen zijn die ondoordacht een nestje gaan kweken en geen verder onderzoek doen naar bloedlijnen of erfelijke ziekten en aandoeningen.
Maar dat er in Amerika een onderzoek geweest is dat het beter is dat teefjes op de leeftijd van 6 a 8 weken te laten stereliseren.
Daar worden tegenwoordig pups zonder stambomen of kruisingen gestereliseerd in de nest.
Vind persoonlijk dat ze dat hier ook wel mogen toepassen, dan zouden er veel minder ongewenste en ondoordachte nestjes zijn.
Groetjes
Beste Sandra je hebt helemaal gelijk wat betreft de mensen die echt willen fokken.Voor diegenen die niet weten wat kk1 of 2 is zou een toelichting op zijn plaats zijn bij deze dus,
Rassenkennis, Kynologische uitdrukkingen, Genetica, Voedingsleer,
Gebit en spijsverteringskanaal, Kennis v.d. organisatie van de kynologie,
Vachtverzorging en huisvesting, Gedragsleer en Voortplanting
Beste muts zou je mijn berichten overal willen deleten want het feit dat ik erop gereageerd hebt vind ik al een fout.Wens iedereen fijne jaarswisseling
Mij is het idd ook al opgevallen dat er veel nestjes zijn
is dat in de hoop dat iemand ze koopt of zo ??????
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "broodfok-oeps nestjes forum???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?