Ik vind voeding een interessant en belangrijk onderwerp. Het lastige is inderdaad dat er weinig wetenschappelijk materiaal is. Mede daardoor hebben veel mensen een mening over voeding voortkomend uit hun eigen ervaring of gebaseerd op meningen/ervaringen van anderen.
Ook ik heb mijn eigen uitgangspunten maar probeer met een open blik naar hondenvoeding te kijken. Zelf eten we veganistisch, onze honden niet. Ik vind voor nu de onderzoeken naar honden voeding erg minimaal dus heb gekozen voor een dieet met een gedeelte dierlijke producten. Daarmee wil ik dus niet zeggen dat veganistisch per definitie niet goed zou zijn. Gezien de domesticatie denk ik dat honden door de eeuwen heen juist weinig dierlijke producten gegeten hebben. Ik denk zelf dat puur vlees daarom niet geheel aansluit bij hun behoefte. Ik heb dit bij June in het begin geprobeerd met kvv maar die bleef echt heel mager en staat nu al jaren op een geperste brok (met graan) waar ze het heel goed op doet. Ook zou er meegenomen moeten worden dat veel dierlijke producten niet meer zo gezond zijn door alle vervuiling. Dus ook al zou vis bijvoorbeeld heel gezond zijn voor honden, dan zijn de vele zware metalen of antibiotica in die vis dat niet. Bij vis is het bijvoorbeeld zo dat de minste vervuiling zit in de kleinere vissen die onderaan de voedselketen staan. Dus ongeacht de dierlijk/niet dierlijk discussie is het ook belangrijk waar de producten vandaan komen. Ik denk zeker wel dat verse voeding gezonder is (gebaseerd op mij eigen onderbuikgevoel).
Wat betreft dat enzym om graan te verteren heb ik weleens een onderzoek ingezien van verschillende rassen hoe ze daarop scoren. Ik herinner me dat de saluki het beste in staat was om granen te verteren en de husky het slechtste. Ik heb zo geen link bij de hand maar misschien kan ik dat later nog vinden.
Hannah&june, je verwoord het precies zoals ik het zie. Op dit moment is vegetarisch of zelfs veganistisch voor mij een brug te ver voor hondenvoer. Ik vind het bewijs nog niet overtuigend genoeg maar dat zegt nog niet dat dat in de toekomst niet kan veranderen. Maar terug naar het onderwerp graanvrij, daar zal ik toch nog eens induiken, wij geven nu acana puppy large breed, laat acana nou specifiek genoemd worden als degene waarbij vaker problemen voorkomen...
goed verwoord, hier dacht ik precies hetzelfde ben dus ook met barfen begonnen, om die reden dat ik toen nog dacht dat dat het gezondst voor honden zou zijn. En ik haar niet onze manier van eten op wilde dringen, zoals het toen nog voelde.
Maar zoals gezegd zijn we via verschillende wegen toch op plantaardig voer voor haar gekomen. Natuurlijk veel gesprekken daarover gehad, mensen ontmoet die er verstand van leken te hebben, waarop je moet letten etc. Ook zei iemand ooit tegen me: welk magisch stofje denk je dat er in vlees zit dat in planten niet voorkomt of dat je niet plantaardig vervangen kunt. Vond ik ook wel een goeie.
Maar de hond moet het natuurlijk ook kunnen verteren, en alles lijkt erop dat een gezonde hond dat zonder problemen kan, tenminste de honden die dat extra enzym kunnen aanmaken.
Ben wel benieuwd naar die studie over welke hond veel van dit enzym aanmaken en welke weinig. Klinkt logisch ook, de husky minder, de saluki meer.
Voor mij staat nu ook wel vast dat tenminste een klein beetje granen goed is voor elke gezonde hond.
Op welke manier kun je dan granen geven?
Wat zijn dan goede granen voor een hond?
Kun je een bruine boterham geven, of rijstkorrels, of een blikje mais?
Of van alles door elkaar heen?
ja denk wel dat je gewoon kan afwisselen, mits van goede kwaliteit natuurlijk.
Ik las ook dat je rijst beter eerst kunt inweken een nachtje en dan pas koken, ivm arsenicum in rijst.
Je kan ook eens afwisselen met granen die je eerst laat kiemen.
En bokashi schrijf ik dat zo. Granen die gefermenteerd en daar door goed verteerbaar zijn? Of groentenmix sommigen hebben ook granen....
Uiteindelijk is het allemaal bla bla bla van die Dcm claim schiet over: niks, ondertussen is ook geweten vanuit welke hoek die claim kwam
Heel dat Dcm verhaal is terug te brengen naar fokken met honden/rassen die niet geschikt zijn om mee te fokken
En verder geef je nu brok met 0% of 80% vlees of een % er tussen een brok is enkel en alleen maar compleet door de premix die men erbij kapt.
Hoe je het draait of keert geef je nu vegetarische brok of er eentje met 80% vlees of met 50% graan uiteindelijk wordt het allemaal kapot gekookt waarbij op het eind nog amper iets overschiet van voedingsstoffen die men dan op een kunstmatige manier achteraf gaat toevoegen, hier zijn trouwens regeltjes voor oa fediaf.
Je kan het zo mooi maken als je wil en vele fabrikanten slagen daar top in tot zelf reclame filmpjes waarbij de fabrikant de brok zelf opeet, maar uiteindelijk is honden voeren pure emotie en daar speelt men handig op in terwijl het net 2x niks voorstelt, zak open kap in de bak klaar afhankelijk van wie zal uiteindelijk maken welke zak brok in huis staat maar op het eind blijft het gewoon allemaal iets wat kapot gekookt is met extra toevoegingen zodat een hond geen tekorten oploopt.
Maak je je echt zorgen over het eten van je hond begin dan zelf samen te stellen, veel stelt het echt niet voor vele denken dat je ik weet niet wat er moet voor geleerd hebben terwijl het eigenlijk vrij simpel is.
De eerste testresultaten met vegetarische brok laten ook al zien dat vegetarische brok gezonder is dan brok/blik voer wat me ook logisch lijkt als je kijkt naar één gelijkenis tussen vegetarisch brok en gewone brok en naar één verschil.
-Beide worden door een premix compleet gemaakt maw in wezen is de inhoud ondergeschikt want haal bij elke brok de premix eruit en je hond stuikt na een tijd in elkaar
-In gewone brok zitten meer vervuilde grondstoffen zoals antibiotica vlees, zware metalen enz.
Dankjewel voor het delen. Onze hond doet het erg goed op acana en dan stelt zo'n berichtje wel gerust.
Graag gedaan !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?