Ik ben van mening dus dat vers vlees heel erg veel doet! Daarbij vlees als in blik van goede kwaliteit, groenten, mineralen, fruit etc. Dat voer ik nu mijn schnauzer ook.
ik heb wat mopsjes gehad en vroeger was je niet zo erg bezig met voer… tenminste mijn ouders niet…. Die gaven simpel Royal Canin. ( die had geen allergie ) Lekker makkelijk, goedkoop…. Ze werd toen ze 7,5 was super ziek. Vanaf die tijd ben ik ook overgegaan op vers vlees, fruit, groente en graanvrij en glutenvrij eten…. Heb me goed ingelezen die tijd. Van een zwakke dame knapte ze ineens flink op! Ze spuugde ook niet iedere ochtend meer. T werd zo goed en veel beter! Helaas hebben haar daarna prednison steroïde van binnen kapot gemaakt. Ze was net 8 toen ze overleed… maar na vers vlees, groente, fruit….. ik heb haar nooit zo vrolijk en vol energie gezien op der oudere dagjes…. ( ze was sinds 4 jaar best slomer niet dik ofzo. Na vlees was terug tot leven) wel helaas zo kort….
Mijn overgroot Oma die heeft altijd schnauzer gehad of half schnauzers die heeft ze altijd op rauw gevoerd. Ook met dingen erbij zoals groente en ver vlees uit slager of normaal een van van de Beste merken…. Wij kregen altijd restjes de viezere eten… haar honden hebben altijd Beste kwaliteit gehad en ze kookte voor ze en maakt alles zo mooi…. Die leefde altijd 15/17 jaar die hondjes zonder hart problemen
Ik had nav zaken die ik gelezen had bij Edwin Frakking over giardia, vlug graanvrij voer besteld in zijn hondenshop omdat hij dat erg promootte, ook in de strijd tegen die parasiet. Voorbarig, want de dierenarts vroeg me om dat zeker niet te geven, zeker bij grote poedels zou graanvrije brok voor hartproblemen kunnen zorgen volgens haar.
Wel raadde ze me aan om naast mijn normale brok zeker ook vers vlees (kvv) te blijven geven.
Ik geef maar mee wat ik van de DA hoorde, ik viel zelf uit de lucht. Complex soms, dat hondenvoer...
Dit onderzoek heeft eigenlijk niks met honden gevoerd met vers vlees te maken.
Gaat het specifiek over graanvrije brokken? Net even zo'n zakje graanvrij Wagging erbij gehaald om te kijken wat er dan wel in zit, ik heb er dus 3 staan maar durf ze niet te geven door wat de DA me zei.
Ik zie 60% zalm, schelvis en wijting, 20% zoete aardappel, 6% Erwten en dan nog aardappel, bietenpulp, Asperges, lijnzaad en supplementen.
Waar zit het gevaar voor het hart van mijn hond nu eigenlijk in die brokken? Zijn het de zoete aardappel en erwten?
Btw, mijn kat lust deze korrels ook, ik geef die nu aan mijn kater als 'snoepje', niet als hoofdvoeding.
En wat zegt de DA zelf? Waar ziet ze/hij het gevaar van deze brokken?
Of heeft ze/hij zelfs niet nagevraagd welke ingrediënten exact daar in zitten, maar werd gewoon door "graanvrij" woordje afgeschrikt / gemanipuleerd?
Ik zou geen schrik hebben om die brokken aan Billie te geven.
En ik zou ook een andere DA gaan zoeken (maar dat ben ik, zeg niet dat je het moet doen).
Ik had idd enkel 'graanvrij' gezegd. Ze vroeg niet meer uitleg maar begon direct over het gevaar voor het hart van dat soort brokken. Ondertussen (gelukkig) al een paar maanden geleden dat ik daar nog geweest ben, maar om daarvoor nu van DA te veranderen....
Dat snap ik ook want het is onder andere niet zo evident om een heel goede DA te vinden.
En nog eens, dat ben ik, een beetje hoek af want ik rij 1 uur naar mijn huisarts En met DA heb ik echt een chance, ze is vlakbij, maar moest ze ooit naar de zee verhuizen, dan rijd ik nog altijd 1,5 uur naar haar !
De zoete aardappel kan problemen geven, met name bij bepaalde rassen.
Erwten geven bij mijn weten geen problemen.
@ Maar wat is teveel hè? Hier kook ik zelf voor de hond en ook hij krijgt weleens zoete aardappel, dat is dan 100 gram in 1 maaltijd. Maar hij krijgt dit zeker niet dagelijks.
@Marie: het gaat hem vooral om peulvruchten (oa erwten dus). De zoete aardappel vormt niet het probleem. Ik geloof dat het vooral was dat de peulvruchten de opname van taurine verhinderden. (maar daar kan ik naast zitten, dat is al even geleden).
brokken van Acana en Orijen hebben al voor veel problemen gezorgd bij veel amerikaanse honden. Maar dan was het weer dat amerikaanse bedrijven ander voer zijn dan Europese varianten van Acana en Orijen.
Het blijft een moeilijke, zeker op vlak van brok, want daar zijn nu eenmaal (veel) koolhydraten voor nodig om uberhaupt een brok te kunnen vormen. En helaas wordt daar dan vaak voor de goedkoopste vorm van khd gekozen.
Vind het heel verwarrend wat er allemaal gezegd wordt wat nu wel goed en niet goed is, daarnaast komen ze constant overal weer op terug. Logisch ook, er wordt verder onderzoek gedaan.
Ik heb erwten of peulvruchten nooit als slecht of niet goed gezien. Zo'n 30 jaar terug at bij ons de eerste hond al met regelmaat een flinke hoeveelheid sperziebonen. Er bestond nog geen Google, de DA zei, dat is prima om wat opvulling te geven, goede vezels etc. Daarna nooit meer erover nagedacht om dit eens na te kijken. Zal wat boontjes afgehaald hebben totdat ik de diepvriesbonen ontdekte . Zo ver als ik er over kan oordelen, heeft geen eentje hier gezondheidsproblemen van ondervonden.
@ Marie.
Op voerwijzer.com kan je best heel veel vinden, volgens mij een redelijk betrouwbare site. En anders word ik wel gecorrigeerd
https://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken/
En anders eens het gesprek met je DA hierover aangaan.
Dat onderzoek was denk ik niet bedoeld als propaganda voor of tegen een bepaald soort voer, al zullen sommigen hun conclusies ertuit trekken. Ik heb ook nog niet gehoord van honden die van een goede vega brok ziek geworden zijn. Wel dat bijv. Bramble, een hond die vegan at haar hele leven, toen ze stierf de oudste hond ter wereld was.
Maar hoe dan ook, interessant is dat mensen en honden zich gezamelijk ontwikkeld lijken te hebben vanaf de tijd waarop landbouw geintroduceerd werd, waardoor aanmaak van een speciaal gen dat hen in staat stelt granen en ander planten te verteren. Dat gen hebben wolven ook, maar bij hen is het lang niet zo ontwikkeld als bij honden.
Het heeft opzich wel iets met elkaar te maken… Want er is weer een onderzoek dus geweest zoals jij zei over de invloed van peulvruchten op honden hartspier. Spoiler 1: het is blijkbaar niet zo gunstig. Spoiler 2: de peulvruchten zijn vaak (indien niet altijd) het hoofdingrediënt van plantaardige brokken. Maar je hebt ook vegan blikvoer he? En niet alleen brokken. Vandaar dat ik zeg dat ik van mening ben… na mijn eigen ervaring dat dus een hond vlees zou horen te eten. Dus heel dat vegan met peulvruchten vind ik Niks… das meer mijn mening…. Vegan voor honden is best nieuw zie t steeds vaker in winkel… en vertrouw t niet zo. Wel ken ik honden die daar top op Doen maar Nee wij blijven na wat ik Weet/ gezien heb bij rauw vlees.
Juist daarom dat hier alles met mate en gevarieerd gevoerd wordt.
Ik vraag me dan af... zouden honden die bij mensen leven/leefden die niet of nauwelijks aan landbouw doen/deden dan ook dit gen hebben of missen ze dat? Zoals honden van nomaden, in hooggebergte of uit arctische gebieden?
Zou je granen ook in een andere vorm kunnen geven dan in het hondenvoer zelf?
Zoals mijn oma gaf vroeger elke dag een bruine boterham aan de honden.
Maar dat was in haar tijd gebruikelijk denk ik, maar misschien is het best gezond voor een hond.
ja dat vroeg ik me ook af, misschien is daar dan dat gen veel minder ontwikkeld?
Het is nogal een verschil of je als hond je bij eskimo`s of bij de okinawa`s ontwikkelde. En dat dit nog in deze tijd doorwerkt?
Maar dan zou je denken dat sledehonden dan weer minder van het gen zouden hebben? Terwijl er ooit een experiment was met sledenhonden waarbij bleek dat ze ook op een vegan dieet goede bloedwaarden hadden en hun prestaties niet verminderden.
338925 1318..1323 (une.edu.au)
Zoete aardappel is hartstikke gezond. Alleen de benaming zegt het al "Zoete", geef je er teveel aan vers gekookt? Heb je kans op obesitas of diabetes. In brokken en natvoer is dit nvt omdat daar meel wordt gebruikt en vaak andere vullers ook van toepassing zijn. Zoals bietenpulp voor de drol.
Interessant. Ik heb het nog niet helemaal gelezen, maar ik zie dat ze als 'vleesdieet' in de vergelijking een commerciële Pedigree brok gebruiken? Dat is dan wel weer jammer, geen idee hoe ze daarbij komen om dat als een vleesmaaltijd te beschouwen.
In oorsprong eten poolhonden die aan de kust leven veel zeerob en narwal. En in de zomermaanden jagen ze op eland, kariboe/rendier, hert en haas en muizen. Maar dan eten ze ook allerlei bessen, en wel es plantenwortels en mos. Dat doet een wolf trouwens ook. Granen en peulvruchten echter niet, dat kennen ze niet.
De onzinnigheden stapelen zich echt enorm op in Voedingstopics, ik ga er maar niet meer op ingaan , het wordt te pijnlijk.
Lang leve internet...
ja raar he, al meen ik ook gelezen te hebben dat het wel een goede kwaliteit vleesbrok zou zijn van Pedegree, niet de Pedegree die wij hier kennen. Het gaat ook om een onderzoek in Australie gehouden, wie weet kregen die honden dit voer als dagelijks voer daar. Ik ben ook vergeten wat dat vegane eten dan precies inhield.
Denk dat die kariboe`s, hazen etc. dan wel granen gegeten hadden en de honden dan zo granen binnenkregen, zo`n beetje als bij een wolf.
Maar waar zouden die granen vinden op een toendra? De prooidieren daar eten toch helemaal geen graan?
Veel mossen, en dwergstruikjes en grassoorten.
Het blijft het beste om gewoon naar je hond te kijken. Doet hij het goed: nou top, niks meer aan doen. Maar vertoont hij maag-darm-huid klachten durf dan ook af te wijken en andere voeding te proberen. En soms gaat dat heel erg tegen je gevoel in.
Ook hier alles geprobeerd en geloof echt in vers maar Hills zd is het enige waar jake geen buikpijn en diarree van krijgt … hiermee hebben we het onder controle. Een rauw ei toevoegen? Dan zou jake meteen van moeten spugen
Haha, dat kan. Maar persoonlijk vind ik het wel boeiend. Verwarrend ook, al die verschillende input, onderzoeken, bevindingen, maar ook interessant.
Ik ben daar nieuwsgierig naar, of er onderlinge verschillen zijn in honden (gezonde honden, bedoel ik dan, niet diegenen die op individuele basis aangepast voedsel nodig hebben). In hoeverre hun afkomst, levenstijl, klimaat, e.d. invloed heeft op hoe ze zich over de eeuwen ontwikkeld hebben. Welke de verschillen of overeenkomsten zijn tussen wat gezonde voeding is voor een hond uit de jungle van Borneo of eentje uit een uithoek van Groenland.
Hihi, gewoon mijn eigen nieuwsgierigheid hoor.
nouja granen zijn zaden uit grassen.
Het lijkt erop dat honden toch graan en ander plantaardig voedsel,nodig hebben, of via de maag van het prooidier of door ons mensen gekookt.
eens die hele ontwikkeling mens, hond, voeding in hun leefgebied is mega interessant
Klopt. Het is zo'n kleine moeite met zo'n grote impact om het leven van de hond om wat verse toppings toe te voegen aan een maaltijd. Al vervang je maar 10 % van de maaltijd voor verse producten (en dan praat ik nog niet eens over vers vlees) (of gewoon 10% extra boven op de maaltijd) kan het al levensverlengend zijn.
En denk dan heel simpel aan producten die je al in huis hebt. Wat appel, broccoli, een champignon, paprika, andijvie. Maar ook kruiden zoals kaneel, gember, tijm en noem het maar op kan al een positieve verandering zijn. Het zou zó veel schelen als IEDEREEN met honden, dit soort info bezit. Honden mogen zó ontzettend veel dingen wél hebben (en maar 4 a 5 producten niet) dat het ontzettend makkelijk is nieuwe en goede producten toe te voegen aan de maaltijd van de hond wat een groot positief effect gaat hebben.
Ah okee.
Ik dacht dat niet alle grassen als graan konden bestempeld worden. Omgekeerd wel, dat alle graan een gras is. maar dat er dus ook veel grassoorten zijn die geen graan zijn.
Alweer: verwarrend. Hahaha!
o haha ik moet me dan eens in gaan lezen over toendra grassen, ook interessant.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?