(Alternatieven?) Sterilisatie ouder teefje (5 jaar)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AkiraMiyuAkiraMiyu

honden foto van AkiraMiyu

Goeden dag allen, 

Na enkele forum berichten al gelezen te hebben vind ik de keuze nog moeilijk te maken..

Ons husky teefje Akira van nu 5 jaar (November, 6 jaar) heeft sinds haar vorige loopsheid een schijnzwangerschap gehad, ze is momenteel loops en heeft wederom geen rust in haar lijfje :( constant piepen, huilen, heen en weer lopen, naar buiten willen etc. (nog geen ander nesteldrang zoals de knuffeltjes pakken / tepels zien er nog goed uit, niet gezwollen en lekken geen vocht)

Onze DA raad 'uiteraard' sterilisatie aan, maar ik wil graag weten of ik nog iets anders kan proberen / welke alternatieven er zijn voordat ik deze stap neem aangezien ze nu ook wat ouder is en de meeste het toch wel eerder aanraden.. Ze heeft hiervoor nooit ergens last van gehad maar vind het vooral vervelend voor haar aangezien ze zo rusteloos is en wil haar uiteraard nog zo lang en gezond mogelijk bij mij houden. 

Alvast mijn dank voor het lezen en jullie tips. 

P.s. Wij hebben nog een ander teefje (4 jaar) in huis die ongeveer tegelijkertijd loops is, stel dat sterilisatie bij Akira de enige mogelijkheid is, voorzien jullie hier nog problemen in? 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Als je hond gezond is, zie ik geen problemen. En dat kan de dierenarts controleren. Je hond is nog jong. Schijnzwangerschappen  is eerder standaard dan geen schijnzwangerschappen.  Het gaat net zo lang goed tot er baarmoederontsteking ontstaat. Dan is je hond heel erg ziek en moet dan alsnog geopereerd worden.

Ze is nu loops, onrust komt doordat ze wil lopen, zoeken om gedekt te worden, nesteldrang ontstaat na de loopsheid. Mijn eerste teefje had dit alles zo sterk dat ze nog masr twee x twee maanden normaal ,,hond was,, ze was of loops of schijnzwanger. Na haar castratie weer een fijne hond.

Ook mijn tweede hondje laten helpen, ook bij haar , hetzelfde karakter en niets raars gemerkt.

Er bestaat een kans op urine incontinentie, vooral bij grotere honden

Vachtverandering komt vaak voor maar vooral bij de verharende vachten van  spaniel,retriever soorten. De vacht wordt dikker, of dunner, verhaart minder, meer ondervacht.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Schijnzwangerschap is normaal na een loopsheid, dat zijn alle teven als ze niet zwanger zijn.

Maar als ze er zoveel last van heeft, zou ik ook laten castreren ja.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik zou wachten tot drie maanden na de loopsheid, en dan geen klachten ?   Laparoscopisch, heel snel herstel...

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Ons teefje was ook ongeveer vijf jaar toen we haar hebben laten castreren. We hebben dit wat later laten doen omdat ze in het begin erg angstig was. 

 

De reden om het nog wel te doen was vooral het voorkomen van baarmoederontsteking. Daar naast woonden we destijds in een omgeving waar veel mensen hun honden (inclusief intacte reuen) overal los lieten lopen en er verder niet naar omkeken. Niet zo fijn dus met een loops teefje. 

 

Onze dierenarts adviseerde om het niet via een laproscopie te doen omdat onze hond onder de 10kg weegt. Ook gaf hij aan dat hij de baarmoeder ging bekijken en dat deze er eventueel uitgehaald moest worden als die er niet goed uit zou zien. Dan moet er alsnog gesneden worden. Dan komt het gas in de buik er nog eens bovenop dus dan is dat juist weer een nadeel. Bij onze hond is de baarmoeder toen ook verwijderd omdat die er niet helemaal rustig uit zag. In eerste instantie baalde ik daarvan (toch een grotere ingreep) maar ze is super snel herstelt dus uiteindelijk ben ik er zeker tevreden over. 

 

Ons teefje is eigenlijk niet veranderd qua karakter, ze had altijd aleen ietwat fel randje, dat heeft ze nog steeds dat is niet veranderd. Ze is altijd aan de dunne kant geweest dus ik had de hoop dat ze misschien wat makkelijker aan zou komen maar ook dat is gelijk gebleven.

 

Ik heb me er vooraf veel meer zorgen over gemaakt dan achteraf nodig was. Mocht je voor castreren kiezen dan hoop ik dat jouw hond daar niet teveel door veranderd. 

 

Een alternatief hiervoor zou ik zo niet weten. 

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Anke

Ik zou gezien haar leeftijd en klachten toch kiezen voor castratie. Om te voorkomen dat ze een baarmoeder ontsteking kan ontwikkelen en dan alsnog met spoed in minder fitte toestand onder het mes moet. Hoe ouder ze worden hoe groter de kans dat ze toch een keer een baarmoederontsteking krijgen. Je dierenarts kijkt haar voor de ingreep na en je zou bv ook een bloedonderzoek kunnen laten doen om te kijken hoe de belangrijkste organen functioneren. 

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Ik zou haar ook laten helpen. Qua leeftijd valt 5-6 jaar echt nog wel mee, mijn hond is met 9 geopereerd aan een tumor waarbij toen 3 tepels zijn verwijderd en ze ook direct is gecastreerd. Niet larascopisch, het sneetje van de sterilisatie was echt maar 3 cm, dus niet van die grote japen zoals vroeger. 

 

Anderhalf jaar later (toen ze 10-11 was) is ze geopereerd vanwege een ontstoken oog dat eruit is gehaald. Dit is ook prima gegaan. 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Ik heb ook echt nooit moeite om een operatie te laten doorgaan. Mijn huidige teef is deels gecastreerd, hormonaal is ze nog intact, wordt loops etc maar heeft geen baarmoeder meer. Die kan dus niet ontsteken, wat helaas bij het merendeel van de intacte teven nu eenmaal vroeg of laat een feit is.

De redenatie 'niet snijden als het niet nodig is' volg ik in deze dan ook niet, want de impact van het wél moeten snijden als het ineens spoed is, is gewoon vele malen groter.

Teven waar ik niet mee(r mee) fok zal ik dan ook sowieso altijd laten castreren. 

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam 3 doggies

honden foto van Dutchshepherdteam

Elke teef is schijnzwanger na de loopsheid, alleen uit het zich bij de 1 heftiger dan bij de ander. 

 

Als er geen nestje gefokt gaat worden met haar, dan zou ik voor castratie gaan. Ik vind dat bij castratie bij teven de voordelen opwegen tegen de nadelen, en 5 jaar een mooie leeftijd om te castreren (mijn teef zal hoogstwaarschijnlijk ook rond die leeftijd gecastreerd worden) 

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Ik had mijn hond ook niet laten steriliseren. Had wel last van schijnzwanger en weinig eten na loopsheid maar niet heel heftig. Opeens werd dat heftiger en bleef ze ook steeds te lang loops. Ze was toen inmiddels 10 jaar oud. Echo laten maken. Da raadde sterilisatie aan omdat het risico op bmo hoog was geworden. Ik heb haar toen laparoscopisch laten steriliseren. Ideaal. Twee kleine sneetjes en sprong dezelfde avond alweer zelf op de bank. Enige verandering na sterilisatie was dat haar vacht opeens mega werd. Maar ja dat vond ik niet zo'n probleem. Ze is uiteindelijk 15 jaar oud geworden.

honden page profiel AkiraMiyuAkiraMiyu

honden foto van AkiraMiyu

Iedereen heel erg bedankt voor jullie antwoorden en ervaringen, dit heeft mij zeker gerust gesteld en weer wat geleerd ;) gezien haar klachten gaan wij een afspraak inplannen met de DA, haar gezondheid is immers het belangrijkste hierin!

Nogmaals dank! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^