Hi!
Ik ben nieuw hier op het forum, en heb een vraag mbt onze hond Tommy.
Tommy is een 6 jaar oude Springer Spaniel reu, een gezonde, energieke, vrolijke hond. Hij is onze gezinshond (twee volwassen en twee jongvolwassenen 20+) en hebben hem inmiddels 5 jaar en we zijn erg gek op deze lieve hond.
Nu lopen we echter tegen een apart probleem aan, hoewel Tommy de hele dag door gek is op knuffelen, kusjes, aandacht en spelen, is hij dat bij het naar bed brengen niet.
We volgen elke dag dezelfde routine 's avonds. We chillen tot een uur of 11 op de bank, hij ligt dan op zijn kussen naast de bank. Het begint op het moment dat ik op sta en hem vraag of hij mee naar bed gaat: dan bromt hij vaak kort maar krachtig.
Hij slaapt boven op het bed bij mijn moeder en heeft daar zijn eigen plek. Hij is niet zo handig met traplopen en heeft in het verleden een heupoperatie gehad, dus ik draag hem altijd naar boven. Hij staat kwispelend bij mij omhoog te kijken of ik hem op wil tillen, maar zodra ik hem dan omhoog til bromt hij kort.
Nadat ik hem boven neerzet, begeleid ik hem naar bed, daar springt hij op en dan wil ik hem nog een welterusten kusje geven: hij bromt dan en lijkt 'angstig' te kijken. (Oogwit te zien, hij kijkt mij strak aan vanonder zijn oogleden, lichaamshouding strak en staart tussen de billen).
Ik weet niet zo goed waarom hij dit gedrag vertoont en hoe ik dit kan verhelpen. Hij heeft geen reden om bang voor mij te zijn, ik doe nooit lelijk tegen hem.
In eerste instantie heb ik het gedrag lange tijd genegeerd, maar het bleef maar aanhouden. Daarna heb ik een tijd lang streng 'foei' gezegd en hem van zijn 'plek' (zijnde het kussen of zijn dekentje op het bed) afgestuurd, omdat ik dacht dat het zijn plek probeerde te claimen en ik niet in de buurt mocht komen.
Inmiddels weet ik het niet zo goed meer. Ik wil graag op positieve manier de dag met hem afsluiten, maar zeker het naar boven tillen kan ik niet vermijden.
Het gedrag is overigens niet alleen naar mij, als iemand anders hem een knuffeltje wilt geven als hij naar bed gaat dan bromt hij ook.
Nogmaals, buiten deze situatie om is het echt een lieve, brave hond, nooit problemen.
Heeft iemand tips of ervaringen voor mij?
Als hij op bed ligt is je moeder daar dan ook?
Kan hij ook pijn hebben als je hem tilt?
Zou hij misschien liever beneden blijven?
Sorry, allemaal vragen.
Het is pas beschrijf je, zou je hond pijn hebben bij het optillen ? En kan je hond niet beneden verblijven ? Misschien vind die dat veel prettiger.. allemaal eens uitproberen en misschien een check bij de dierenarts of er geen pijn is.
Ik vraag me af of hij pijn kan hebben?
Laat het eens onderzoeken bij de dierenarts en opnieuw foto's laten maken dan kun je een en ander uitsluiten.
Het kan idd pijn zijn?! Kan je hem ook eens tillen en dan ergens anders heen brengen en neerleggen?! Kijken hoe zijn reactie dan is?! Het kan nl ook de plek zelf zijn?! Wellicht is er wat gebeurd in de nacht waar hij van geschrokken is bv. Bibbert hij ook?!
Soms is mijn moeder erbij, soms niet. Hij doet het in beide gevallen.
Pijn kan ik uitsluiten, hij wordt regelmatig gecontroleerd bij de DA, bovendien til ik hem bijvoorbeeld ook de auto in en dan doet hij het niet.
We hebben hem in het verleden ook wel alleen beneden gelaten, maar dat vind hij duidelijk niet fijn. Hij houdt er niet van om alleen gelaten te worden, dan ligt hij snachts zachtjes te piepen.
Dan zou je zeggen plek gerlateerd, lastig hoor.
K moet zeggen dat kleine Finley hier ook wel zoiets had. Als zijn kop naar we gaan slapen stond moest je hem ook niet meer lastig vallen.
Misschien kun je de dag beneden afsluiten, en hem gewoon op t bed zetten met een lekker slapen tot morgen en dan weg.
Eerste waar ik ook aan denk. Dat het tillen hem misschien pijn doet.
Als 1 van de 20+ nou eens een paar nachten beneden slaapt. (gezien de hond dus niet gewend is s achts beneden te slapen). Als het dan niet gebeurd. Zou ik toch nog eens een extra onderzoek laten doen. Of die pijn dan bij die heup vandaan komt of ergens anders.
En wellicht de hond en moeders aanleren/wennen dat de hond gewoon beneden slaapt.
Misschien gromt hij wel omdat hij lekker ligt en helemaal niet naar boven gedragen wilt worden? Als je zegt dat pijn uitgesloten is, dan zou ik denken dat hij je waarschuwt dat hij iets niet wilt en er niet geluisterd wordt. Zie ook de stresssignalen. Laat hem een keer lekker liggen waar hij ligt en kijk wat dat doet, zou mijn advies zijn. Ook honden veranderen wel eens van voorkeur waar te slapen.
Allereerst wat al genoemd is. Plots verandering van gedrag kan pijn of medische achterliggende problemen als oorzaak hebben. Een bezoek aan de die dierenarts is dus op zijn plaats en leg vooral de hele situatie uit. Hoe meer informatie voor je dierenarts? Des de beter.
Is dat alles in orde? Dan kunnen er zoveel dingen aan de hand zijn. Soms heeft het te maken met de leeftijd van je hond ligt hij liever benee, soms kan het verandering van geluid van buitenaf zijn wat wij niet horen, een nare ervaring, noem het maar op. Je zou kunnen beginnen met een camera neerzetten, eerst boven waar hij nu slaapt. Kijken of hij onrustig wordt en op welke momenten dat zijn, zo ook kan je dat beneden doen.
Wij hebben zelf TP-link tapo c200 cam voor mijn moeder gekocht die toen nog zelfstandig thuiswonend was en eentje voor onze hond bij het alleen zijn. Je kunt deze bekijken en beluister met wifi maar ook een micro sd-card 128GB gebruiken voor opname en hij heeft nightvision. https://www.tapo.com/en/product/smart-camera/tapo-c200/
Brommen bij tillen: grote kans dat het hem pijn doet, bijvoorbeeld omdat hij rugklachten heeft. (of omdat het in het verleden wegens een blessure een tijdje heeft pijngedaan en hij nu verwacht dat het tillen weer pijn kan gaan doen, bijv.) Het kan ook zijn dat hij het oppakken als bedreigend ervaart. Bromt hij ook als je hem overdag optilt? Of als je je handen om zijn rug legt, zonder hem te tillen?
Kusjes krijgen vinden honden over het algemeen niet leuk, zelfs niet van hun eigen baas. Het kan bedreigend overkomen om jouw mond naar zijn hoofd te brengen. Brommen is dan een waarschuwing: ik vind dit eng, hou op.
Hij is zeker niet bezig een plek te claimen oid. En hij is nog steeds een 'lieve, brave hond'. Het is vreemd dat veel mensen denken dat een beetje brommen of grommen betekent dat een hond vals is ofzo. Honden communiceren met lichaamstaal en geluiden, en net als dat jij af en toe duidelijk maakt dat je iets niet leuk vindt, doet je hond dat ook. Als jij niet let op subtielere signalen (wegkijken, weglopen, gapen, etc), dan moet de hond wel brommen om aan te geven dat wat jij doet niet naar zijn/haar zin is.
Ja dat zou ik eerst ook eens proberen.
Hier bromt onze hond als hij oververmoeid is. Ik zie dan ook rode oogjes. Brommen is dan “laat me met rust, ik heb teveel prikkels gehad”. Bijvoorbeeld na een lange dag, als je m dan aait op de bank, dan bromt ie.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?