Ik snap hoe wanhopig je je moet voelen en als je dan de trainer van de hondenschool zo met volle overtuiging zijn visie hoort verkondigen, hij je zijn methode laat zien en het nog lijkt te werken ook (maar dat is puur het schrikeffect geweest waarschijnlijk) dan denk je, ja dit is de oplossing, zeker als je nog geen ervaring hebt met andere honden.
Ik heb mij ook vaak wanhopig gevoeld toen mijn hond een pup was en op een gegeven moment zelfs gedacht of een roedelopname bij een bekende Nederlandse trainer die ook zulke goede resultaten zou behalen de oplossing zou zijn want ik wist het echt niet meer. Achteraf kan ik mij wel voor mijn kop slaan dat ik dat maar voor een seconde heb overwogen want die quick-fix methode van haar zou mijn gevoelige hond zeer waarschijnlijk hebben verpest.
Je pup is echt nog heel jong en wat ik weet van poedels zijn ze intelligent en dat maakt het uitdagend als eigenaar, maar het lijkt mij dat het opvoeden met de zogenaamde 'harde hand' wat die trainer nu voorstelt echt funest voor je pup is en voor jouw band met haar. Mijn hondje had ik daar in ieder geval zeker mee verpest.
Ik zou voor nu vooral inzetten op management dus voorkomen dat je hond bepaald gedrag gaat vertonen en dat op een zoveel mogelijk niet-confronterende wijze. Als je weet dat je zoon een trigger is, ga zijn binnenkomst dan oefenen en werk met een huislijntje zodat je je pup altijd kunt bijsturen zonder fysiek te hoeven worden. Dat werkte bij ons in ieder geval goed. Blijf hier aub ook vooral schrijven want er zijn hier veel mensen die jou van waardevolle input kunnen voorzien. En persoonlijk zou ik verder gaan kijken naar een betere trainer bij jou in de buurt, want de kans dat dit mis gaat is best groot schat ik zo in op basis van jouw verhalen. Veel sterkte.
-dubbel-
Ik twijfel idd.
We zijn ook met 5, ik denk dat het soms ook niet helemaal gelijk is hoe we reageren. Ikzelf heb bijvoorbeeld altijd beloningskoekjes mee, m'n man tegenwoordig ook, de (volwassen) kinderen zelden.
M'n oudste dochter is kordater en bij haar werkt de techniek van de trainer beter, ik doe het haast al huilend, m'n zoon doet het rustig, maar mss zodanig rustig dat de hond denkt dat het een spelletje is.
Pff, ik weet het allemaal zo goed niet meer. Hoe verwarrend het ook allemaal is, ik blijf jullie feedback enorm appreciëren.
Michelle, ik denk echt wel dat je gelijk hebt over de hond die onze twijfel voelt.
tja voor mij zou het heel simpel zijn. Ik zou op het moment dat ik weet dat zoonlief binnen kan komen een lijn aan de pup (aan de halsband) vastmaken en gewoon laten rondlopen. Komt zoonlief dan binnen en gaat pup over in bijten dan zou ik zelf of zoon de lijn laten pakken en omhoog houden tot pup rustig word en evt zit of af geven op het moment dat pup zit, ligt of maar rustig staat zonder te bijten dan gelijk lekkers geven en het gedrag van bijten ombuigen naar iets positiefs.
Op deze manier kan je je pup leren dat als zoonlief binnenkomt en pup gaat netjes zitten dat deze iets lekkers krijgt. In het ergste geval sla je een maaltijd over en laat je zoonlief deze maaltijd geven direct als hij binnenkomt dus voer staat dan voor de deur.
Dit kan je natuurlijk zo vaak oefenen als je wilt want de eerste stap is dus rustig blijven als zoon door de deur komt dan kan je 20x achter elkaar doen natuurlijk.
Dan kan je het zo uitbouwen dat pup wat lekkers krijgt of zn voer krijgt, als pup op zn kunnen gaat liggen als zoon binnenkomt.
Nou ja het kan zeker wel. ik heb er pups tussen gehad die met 9 weken al op straat een hardloper flink verwond hadden en ook een die met 12 weken over een hekje van 80cm sprong omdat iemand zijn ramen aan het krabben was (winter) en deze moest echt gehecht worden.
Dit zijn dan wel werklijn mechelse herders.
Mss, maar als poedels zo intelligent zijn zou ze toch moeten beseffen dat mijn zoon altijd direct verdwijnt na zo'n gedrag. Of dat zij in de bench vliegt...
Ik pak deze er even uit, rest zijn elle lange verhalen
"Net een snuffelwandeling gemaakt in de buurt (ik neem daarvoor een andere lijn) en daarvan wordt ze precies rustiger. We wonen hier in toeristisch gebied niet ver van het strand en helaas zijn er heel wat mensen met een hond die uitwerpselen zomaar laten liggen. Dan wordt zo'n snuffelwandeling wel redelijk onaangenaam."
Hond die van speuren houd? Haalt dat object of (brokje waar je begint) nog uit een veld van platgestampte grond door mens, pies en kak van beide, hoog gras of de struiken, wind mee of tegen.Heb der zelf eentje van Over me dooie lijk dat die een dooie of levende mol meebrengt. Daar ligt dus het aanpassing vermogen met andere activiteiten die vervangen naar de behoefte en dan heb je nog een enkeling over waar je je zelf moet gaan aanpassen naar gelang het gedrag.
10 minuten bezig zijn met je hond, kijken wat die leuk vind. Apporteren is niet gevaarlijk zolang de ondergrond maar vlak is en je de bal in een rechte lijn gooit en niet op de snelweg.
Ik ben jouw uitleg aan het doorsturen naar zoon. We gaan dit zeker proberen want op die manier zie ik het ook wel beter zitten dan dat immobiliseren.
Ontzettend bedankt lieve mensen voor jullie geduld met mij. Ik neem jullie tips echt ter harte.
Overgens los ik dit op met de pup optillen tot deze rustig is (wel zo op een manier dat ik niet gebeten kan worden) en als deze rustig is zet ik de pup op de grond, soort van time-out dus.
Vervolgens leer ik de pup om te gaan met deze situatie en bied ik ander gedrag aan wat ik uitbundig beloon.
Als ingeval van hardloper, ging ik dus hardlopers opzoeken en iedere keer als ik er een zag voordat de pup er achteraan wilde trok ik met een raar stemmetje de aandacht en bij naar mij kijken kreeg de pup worst of een trekspel met de dummy net wat de pup super leuk vind.
Ik burg dus ongewenst gedrag om naam gewenst gedrag.
Aangezien honden gedrag laten zien wat hun opleverd wat ze het liefste hebben ge ruik ik dat dus in mijn opvoeden bij iedere pup.
Een vachtspeeltje aan een buggytouwxen daarmee samen spelen is veel leuker voor een pup/hond en leverde dus veel meer op dan een hardloper proberen te bijten wat toch bijba nooit lukt.
Ik verkeer niet in de veronderstelling dat alle pups engeltjes zijn en er nooit ergens een scherpe pup tussenzit zoals de pups die jij beschrijft. Maar dat verwacht ik inderdaad eerder in een werklijn herder dan in een koningspoedel. Zelfs dan kan het vast wel een keer voorkomen, maar ik denk in dit soort gevallen met dit soort rassen dat onbegrepen puppygedrag toch meestal waarschijnlijker is.
zo werken honden niet. juist slimme honden gaan zelf spelletjes bedenken als ze niet bijgestuurd worden.
In dit geval kan het goed zijn dat pup denk dat het spel is dat als zoonlief binnenkomt dat hij snel verdwijnt dus moet je hem zo snel mogelijk proberen te vangen.
aan jou en zoon om dus de pup ander gewenst gedrag aan te leren die meer voldoening geven en interessanter zijn voor je pup.
Een hond en zeker een die opgroeid moet je nooit achter een bal laten rennen. Dat is vragen om problemen in de rug en ellebogen. Het is niet het rennen maar een hond gaat remmen als deze bij de bal is wat een zware belasting is voor de ellebogen, enkels en rug van de hond.
komt de bal ook nog tegen een steen en rolt de andere kant op maakt je hond een koprol en is zo geblesseerd.
Dan beter iets weggooien zoals een dummy die rollen namelijk niet en stuiteren ook niet. En pas als deze op de grond is neergekomen laat je de hond zoeken.
Dit vind ik heel goed advies, dat zou ik zeker doen. En volhouden, volhouden, volhouden. Consequent zijn is echt wel heel belangrijk, als je na vijf dagen denkt “hij snapt het nog steeds niet, ik geef het op” laat je een kans liggen, want het kwartje valt uiteindelijk echt wel. Soms kost het echt meer tijd dan je zou denken. Mijn intelligente pup is op haar eigen manier ook nog gewoon puppydom, dat komt wel goed, wijsheid komt met de jaren, haha.
Pup had even in bench geslapen, werd wakker, was rustig, maar van zodra ze goed wakker was begon het bijten naar zoon opnieuw. Raad van Michelle opgevolgd, zoon heeft zelfs een beetje heen en weer gestapt aan het lijntje in de tuin, haar doen zitten... Na een drietal keer, leek het te helpen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Het is geen magische formule, maar we gaan dit langer en consequenter kunnen volhouden dan de houdgreep waar we ons eigenlijk allemaal slecht bij voelen.
Dat lijkt me ook best een goede methode, met het lijntje eraan.
Op zich is puppy bijten niet zo heel vreemd.
Veel honden blijven dit doen totdat hun melkgebit is gewisseld tot volwassen gebit.
Mijn hond Black (de barbet) heeft ook de eerste maanden best veel last gehad van het puppy bijten.
Vooral als ik thuiskwam was hij erg blij en probeerde dan ook in mn handen te bijten, niet om mij pijn te doen maar als uiting van blijdschap of zo en om zich af te reageren.
Wij hebben toen bij de achterdeur, waar wij zelf altijd binnenkomen, een knuffel voor hem neer gelegd.
Zodra ik thuis kwam en hij tegen mij op wou springen, drukte ik meteen die knuffel in z'n bek.
Dan speelde ik even met hem, even touwtrekken met die knuffel met hem, zodat hij even zijn emotie kwijt kon.
Daarna zei ik: nou is het klaar! En dan gaf ik hem een kluifje en dat ging hij dan opeten.
Daarna was het goed, was hij weer rustig.
Hij is nu bijna 9 jaar, maar nog steeds als er een knuffel bij de deur ligt, pakt hij die als ik thuis kom.
Super!
eigenlijk moet je zoon het bijten proberen voor te zijn, je ziet een verandering in haar blik en houding voordat ze overgaat op bijten.
Het is even uitproberen en zal echt niet gelijk goed gaan maar als de hond weet dat zoon leuk is om de snoep als ze rustig is ipv om in te bijten dan heb je al een heel stuk gewonnen.
betekent niet dat je niets hoeft te corisseren je mag best he of nee zeggen als ze wil gaan bijten, en als de pup dan iets goed doet zoals een stap naar achteren of een andere commando opvolgt zoals zit, dan direct goed belonen zonder heel druk te worden want pups worden al hyper van met een hoge stem belonen vaak. Omdat je nu rust aanleert beloon je dus met een rustige stem en voer.
Als je iets als apporteren aanleert dan doe je dat met een hoge stem en vrolijkheid en een speeltje omdat dat een actieve oefening is. Net als hierkomen.
Als een hond moet blijven doe je dat ook weer vanuit rust belonen enz enz.
Je zegt ergens hierboven dat je niet verwacht van je hond dat ie allemaal trucjes doet enz.. Maar ik denk juist dat dat een heel goede oefening is.
Om de rede dat je pup dan leert samenwerken, dat hij beloond word, metaal moe word, goed op jullie te letten, jullie lichaamstaal leert lezen en om een band op te bouwen.
Mogt een trucje nou niet goed aangeleerd worden dan is dat geen probleem want het is voor de fun.
Als je op YouTube zoekt op kikopup daar staan heel veel truckjes op en precies uitgelegd hoe je ze kan aanleren. Ik denk echt dat het heel veel waarde kan hebben en toe kan voegen. Juist in het opvoeden en later ook voor de sport die je wilt gaan doen want je leert je pup leren en zn hersenen te gebruiken.
Ook helpt het om actieve honden metaal moe te maken waardoor ze minder snel uit verveling gaan slopen of zelf andere bezigheden gaan zoeken. Maar het leert ze ook om dingen aan te geven en dat jij naar ze luisterd.
Succes!
Google maar int engels "witching hour", "kids 5 o'clock meltdown".. Ik val in herhaling maar je beseft blijkbaar toch nog niet dat je pup nog een baby, een kind is en op sommige vlakken (zeker niet op alle) is zijn gedrag perfect vergelijkbaar met die van kleine kinderen. Een einde hier komt als zij volwassen wordt en daar moet je geduld voor hebben.
Heel veel goede adviezen hier gegeven. Erg jammer als je toch de methode gaat kiezen om je hond te verpesten..
Ik heb echt veel aan jouw adviezen, zal alles ook nog eens herlezen. Veel informatie is echt helemaal nieuw voor me en ik kan er direct mee aan de slag.
Ondertussen besef ik ook dat wat overdag lukt, vanzelf in slaap vallen buiten de bench, daarvoor 's avonds nog niet lukt. Het werd dus verplichte benchrust, wat heel vlot ging, wel nadat we haar aan het lijntje tot rust hadden kunnen brengen.
Aan sommige andere mensen: ik sla heus niet al jullie raad zomaar in de wind hoor, integendeel. Alleen merk ik dat hoe meer deskundigen je hoort of leest, hoe meer meningen of werkwijzen soms. En als dat dan niet allemaal werkt dan begin ik over alles te twijfelen.
Wat de hondenschool betreft, ik heb die niet uitgekozen omdat ze er streng zijn hé, ik las gewoon enkel goede recensies, hoorde dat de trainer (die ook politiehonden traint, samen werkte met vrienden der blinden enz) landelijk bekend was én erkend gedragstherapeut, vroeg voor de zekerheid ook nog raad aan mijn dierenarts die ook 100% positief was, dus doe nu niet alsof ik bewust een of andere marginale, uiterst gewelddadige trainer uitgekozen zou hebben.
Ik zal hem volgende keer uitleggen waarom ik van techniek veranderd ben en hoop dat hij het zal begrijpen.
Dat vind ik wel erg kort door de bocht, ik lees juist dat Marie heel erg op zoek is naar advies en daar ook voor open staat. Met dit soort opmerkingen draag je daar niet echt aan bij.
Marie, hou er vooral rekening mee dat het allemaal tijd kost 11 weken is echt nog heel klein, dan duurt het veel langer voor ze alles oppakken en begrijpen. Ook zul je merken dat je soms éénn stap vooruit zet om er vervolgens weer twee achteruit te zetten. Dat is frustrerend en kan beangstigend zijn maar uiteindelijk als je maar volhoudt kom je er echt wel!
Onze eerste hond is een herplaatser die extreem angstig was voor mensen. Wij hebben ook echt niet alles correct gedaan, er zijn ook wel dingen die ik nu anders zou doen. Ondanks dat is het wel helemaal goed gekomen, terwijl er veel mensen zijn geweest die hier twijfels bij hadden. Dit gaat dus om een hond die niet gesocialiseerd was met mensen, met goede wil en vallen en opstaan is ze nu een super leuke hond die nog alleen een beetje terughoudend is naar mensen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je je niet te druk moet maken over het mogelijk ontstaan van probleemgedrag. Wat je over je pup schrijft is heel normaal puppygedrag. Mocht er om de één of andere rede toch probleemgedrag ontstaan, dan is dat vaak ook weer te verhelpen. Leg de lat niet te hoog en geniet ook van je pup, ze worden snel groot
Wat fijn dat je met de adviezen van Michelle aan de slag gaat, dat zal vast helpen! Pups bijten, de een meer en harder dan de ander, helaas (ik heb makkelijk praten, die van mij is redelijk zacht in de bek voor een pup van haar leeftijd), maar gelukkig komt er uiteindelijk wel een einde aan die fase. Ondertussen kun je zelf al wel bijsturen en ik denk dat er hele nuttige tips zijn langsgekomen.
Hannah, ik hoop dat je alle berichten hebt gelezen.
Ik heb ook wat tips gegeven, het is niet mijn eerste en meteen kort door de bocht bericht.
Er werd veel over de dominantie theorie uit de jaren 70 geschreven, dat het al minstens 20 jaar achterhaald is en dat veel honden verpest werden door de "baas over je hond" houding. Toch kiest TS voor een school waar ze die achterlijke theorie aanprijzen en (ik ben er zeker van want lees de andere berichten over deze hs aub) fysieke correcties gebruiken.
Ik vind het gewoonweg vreselijk voor de pup. Vandaar (na veel andere reacties) deze die mssn wat kort de bocht is.
Marie, ik hoop niet dat je mijn reactie geinterpreteerd hebt als dat je bewust een gewelddadige trainer zou hebben uitgekozen, zo was dat zeker niet bedoeld. Het is heel goed dat je je kwetsbaar opstelt op dit forum en om adviezen vraagt, natuurlijk wil je het beste voor je pup. En het is ook niet makkelijk om bij je eerste hond in alle verschillende en soms vaak tegenstrijdige adviezen je weg te vinden. Dat vond ik ook heel lastig. Door mijn intelligente en prikkelgevoelige hond moest ik mij in een rap tempo bekwamen in honden lichaamstaal, gedrag en emoties.
Mijn advies om een andere trainer te zoeken gaf ik je omdat ik het zelf, toen ik nog in de puppy fase zat en zo wanhopig was door alles, het heel moeilijk zou hebben gevonden om tegen zo'n trainer een goed weerwoord te hebben en in zekere zin 'tegen hem in te gaan' tijdens de lessen. Ik zou zelf dan toch weer twijfelen zeker gezien zijn credentials. Dan zou ik denken, ja hij zal toch wel gelijk hebben, ik moet er gewoon verder mee door gaan dan komt het goed. Maar dat is ook iets wat per persoon kan verschillen natuurlijk.
Michelle heeft je vele goede adviezen gegeven en het is super dat je die al gelijk aan al het toepassen bent. Het zal echt wel de nodige tijd vergen, maar met de adviezen van Michelle leg je wel een hele goede basis en voorkom je op een goede wijze dat je pup (steeds weer) ongewenst gedrag vertoond en er daardoor beter in wordt.
Veel succces.
Mijn hond is ondertussen al 6 jaar. Ik woon samen met mijn autistische broertje, die alleen in het weekend thuis komt (doordeweeks op een schip werken). Zodra hij thuiskomt raakt ze helemaal door het dolle. En zodra hij naar beneden komt (hij zit voornamelijk op zijn kamer boven), komt ze niet altijd meer van haar plaats, maar hij hoeft maar oogcontact te maken en ze gaat kwispelend zijn kant op. Ze springt op, piept en likt.
Ze weet, vooral als hij haar dan ook nog enthousiast begroet of zelfs door alleen binnen te komen en oogcontact te maken, gewoon niet wat ze er mee aan moet, rent soms ook weer terug naar mij en gaat achter mijn benen schuilen. En dat als volwassen hond. Ik zou het dus niet als razernij zien denk ik, maar misschien onmacht? Onzekerheid over de situatie? Mijn hond heeft geleerd dat ik haar dan in bescherming neem (bij mensen, bij honden is het kwartje nog niet gevallen en is ‘aanval’ de beste verdediging ), en ze gaat achter/tussen mijn benen staan. Of toont haar onzekerheid dus door likken, rondrennen/druk doen/opspringen, ze bijt nooit, haar de bijtrem aanleren ging erg snel als pup. Ik haalde haar pas op met 11 weken (dus misschien ook al meegekregen van de andere honden bij de fokker), als ze me pijn deed gaf ik oprecht pijnkreetjes. En naarmate ze voorzichtiger werd, deed ik of ik kleinzeriger werd. Toen ik haar als pup eens te lang trimde, pakte ze met haar bekkie mijn hand, en nam deze heel voorzichtig weg; zodra ze huid raakte verslapte ze haar greep, om haar kaken weer meer te sluiten als ze me niet meer voelde. Soort klappertanden achtig tafereel, maar ik liet haar mijn hand ‘meenemen’, lol. Toen besefte ik dat het kwartje was gevallen misschien iets te goed, ik ben ook niet van suiker, maar beter te voorzichtig dan niet voorzichtig genoeg dacht ik, omdat ze ook veel in contact kwam/komt met kleine kinderen.
Deze truc werkt niet voor alle honden, de hond van mijn ouders werd met zo’n geluidje echt helemaal dol, en ging dan juist helemaal veel happen. Ergens is het kwartje overigens wel gevallen, maar weet niet meer hoe zij het oplosten. Wel dat als ik haar alleen had (ik studeerde), ik haar aan de lijn deed en aan een meubel vastmaakte tot ze rustig was/werd. Eenmaal uit de hypere bui viel er dan wel weer te communiceren.
Als mijn zoon de kamer inliep of thuis kwam uit school dan werd Mila ook helemaal dol en ging ze hem bijten en op hem springen. Dit is gelukkig vanzelf over gegaan. Hetzelfde met de katten, vloog ze ook achteraan, nu helemaal niet meer. Alles moet wennen en een eigen plekje krijgen in het gezin.
Filmpjes bekeken van kikopup. Het gaat bij mij moeilijk om mijn hond te trainen en door die filmpjes werd ik eraan herinnerd hoe dat komt: ik krijg zeer moeilijk aandacht van mijn pup. Ze kijkt naar alles: haar eigen staart die ze achterna rent, mijn tenen waar ze wil in bijten, mijn mouw waar ze nog een gat zou kunnen in scheuren, in het beste geval heel even naar het snoepje in mijn hand... Haar blik springt constant van links naar rechts en omgekeerd.
Als ik nog maar denk dat ze me aankijkt probeer ik haar nu te belonen. Maar ik heb eerlijk gezegd meestal de indruk dat ze eigenlijk vluchtig naast me kijkt, ipv echt de volle aandacht te geven.
In ieder filmpje waarin honden getraind worden vraag ik mij af of die honden eerst gedrogeerd werden. Die pups zitten daar gewoon zo rustig en aandachtig te wachten op een commando. Mijn pup gedraagt zich nooit zo, die is constant bezig met waar ze nu eens kan in bijten. De beloningen (en ik heb werkelijk een heel arsenaal aan beloningssnoepjes) interesseren haar eigenlijk ook maar matig, ze eet ze wel, maar raprap weglopen met een papiertje blijft nog steeds veel aantrekkelijker dan dat beloningssnoepje.
Ook de truc met binnen aanlijnen om haar het bijten te verhinderen loopt nu eigenlijk fout, want ze gaat nu systematisch op haar rug liggen als ik dat doe en ze begint in haar lijn te knabbelen en wil die niet lossen. Ze weigert dan ook gewoon nog op te staan of te gaan zitten.
Verder: Hoe lang slapen/sliepen jullie pups eigenlijk door 's nachts? Hier van in het begin al van het laatste plasje rond 24 uur en weer wakker iets voor 6.
De eerste week vond ik dat fantastisch, zo bijna 6 uur slapen en zindelijk zijn 's nachts. We zijn nu wel bijna 4 weken verder en er zit geen verandering in. Eén keer liet ik haar om 23 uur een laatste keer plassen en toen was ze om iets voor 5 al weer aan het blaffen om uit de bench te mogen.
Overdag slaapt ze ook nooit meer dan een uur achtereen. Hoogstens eens een half uurtje en weer wakker.
Zou dat onrustige gedrag van haar niet kunnen komen door een soort chronisch slaaptekort? Ik weet dat ik deze vraag al in het begin stelde, maar het blijft me toch bezig houden. Als ik alle 'slaapjes' optel, denk ik dat ze meestal maar aan een goeie 10 uur slaap per dag komt. Ongeacht of we nu veel of weinig ondernomen hebben. Sowieso ga ik altijd minstens 4 keer met haar wandelen. Ik probeer te trainen, laat haar spelen in de tuin, laat haar snuffelen, ze heeft -tig speelgoedjes, kluifdingen, bijna alles wat hier ooit al vermeld werd als 'de' oplossing heb ik al aangeschaft...
Het is zeker niet dat we niets doen om haar moe te maken. Ik begin te denken dat ze aan slapeloosheid ofzo lijdt. En daardoor zo vervelend doet. Kan dat? Of zou het probleem zijn dat ik altijd thuis ben en dus altijd klaar sta voor haar van zodra ze wakker wordt?
De pups die je op filmpjes ziet waren eerst ook zo, het is normaal dat ze enorm snel afgeleid zijn en niet kunnen focussen. Dit moeten ze leren. Deze pupjes zijn waarschijnlijk vanaf dag één hierop getraind door iemand met ervaring. Dan kan het zomaar zijn dat een pup die acht weken en een paar dagen is dit al veel beter kan dan jouw pup van 11 weken. Niet omdat er echt iets mis is met jouw pup maar omdat jullie net iets minder handig zijn met het trainen en het timen van de beloning. Een clicker is een heel fijn hulpmiddel maar goed timen is heel belangrijk, dus als de pup een fractie van een seconde naar je kijkt meteen belonen en dat zou je dan rustig uit kunnen bouwen. Wanneer je onzeker bent is dat geen ramp maar dat kan voor je pup soms wat onduidelijker zijn, je aarzelt dan wellicht sneller. Daar naast ben je nog zoekende naar een juiste methode wat ook niet erg is maar door af en toe te wisselen van methode kan dat ook wat verwarrend zijn, dan duren dit soort dingen iets langer.
De hond die we er hier nu bij hebben was al een paar maanden oud en had exact dit gedrag nul focus reageerde überhaupt niet op onze stem en beet in alles wat hij kon pakken etc. Toch is er met de hond niks mis, die had gewoon nooit wat geleerd en die focus is in een paar weken tijd met sprongen vooruit gegaan. Dus in vergelijking met sommige YouTube trainers loop je misschien wat 'achter' maar dat geeft niet, het is geen wedstrijd. Al is het voor jullie wel fijn om een stuurbare pup in huis te hebben natuurlijk maar dat komt wel.
Wat betreft de beloningen, dat hoeft niet persé met voer te zijn, je kan ook belonen met je stem, een klein spelletje tussendoor of een speeltje, bijvoorbeeld het papiertje. Niet elke hond is heel erg voer gericht, dus een speeltje kan dan een heel fijn alternatief zijn.
Sommige honden zijn inderdaad helaas ook niet zo voergericht, dan traint het wat lastiger dan met van die veelvraten. Die van doet een moord voor snoep, dan ben je wel altijd in het voordeel. Ik zou eens kijken naar iets van worst of zo. Als ik echt zeker wil weten dat ik de aandacht heb en belangrijker ben dan alles, gebruik die hondenworst van Rodi. Die ruikt sterk, en nou ja, het is worst. Maar je hebt ook honden die daar ook nauwelijks op reageren en misschien is die van jou daar een van, dan zou ik het inderdaad zoeken in een speeltje oid.
En het klopt ook wel dat de pups van Kikopup vanaf de eerste dag al op een speelse manier getraind worden. Er zijn ook wel filmpjes waarop ze voor de eerste keer met een van die pups bezig is en dan zie je best dat ze nog snel afgeleid zijn, maar dan zou je specifiek die filmpjes moeten zoeken.
Over het slapen, dat is heel pup afhankelijk.
Ik heb pups gegad die snachts om de twee uur eruit moesten en pas met 8 maanden snachts zindelijk waren voor 8 uurtjes achter elkaar maar ik heb ook een pup gehad die vanaf 7 weken direct 9 uur lang doorsliep en die nog nooit iets binnen heeft gedaan.
Overdag slapen doen pups inderdaad kort en ik heb nog noet meegemaakt dat dat een paar uur achter elkaar was.
Over het trainen:
Ik train pups 3x per dag voor 5min tot ze ong 6 maanden zijn dan minder vaak en langer maar ook weer afhankelijk van de hond.
Er zijn altijd wel dagen of momentne dat een pup moe is, noet goed heeft geslapen of geen honger heeft, dan sla ik die training over en ga ik wandelen.
Als ik begin met trainen gebruik ik een clicker of clickerwoord bij mij is dat ja.
Ik geef de pup dan bv sochtends als deze nog niet heeft gegeten aan het voer ruiken en op het moment dat de pup dan zonder in mijn hand te bijten snuffelen aan het voer zeg ik JA en doe ik mijn hand open. Dat doe ik ong 30x achter elkaar tot het voer op is.
Pas na een week (afhankelijk van de hond) of als de pup bij mij blijft en niet meer weg loopt, weglopen betekend in de meeste gevallen dat ze nog niet snappen dat als ze iets doen zoals aankijken, zitten enz dat ze dan bij het voer komen. Dat moet je ze dus eerst leren. Dat weten ze niet uit zichzelf.
Dus stap een is voer in je hand en dan voordat de pup gaat bijten in je hand omdat die het voer wilt, voordat de pup wegloopt want hij denkt het toch niet te krijgen en geeft op, voordat de pup intressen verliest, zeg je het clickerwoord of klik je met de clicker en geef je direct voer.
het klinkt als een lange weg maar dat is het echt niet. Met deze basis kan je ze alles wat je wilt aanleren straks, van deuren open en dicht maken tot post halen.
kikopup heeft overgens ook filmpjes over het bijten afleren.
En over het gaan liggen en riem knabbelen zou ik direct de lijn loslaten dus geen spanning erop en dan met een klein stukje kaas voor de neus op de poten lokken en dan kaas geven.
Na een keer of 10 dat je dit heb gedaan vraag je een zit en ga je alleen nog belonen voor de zit.
De pup zoekt een manier om er onderuit te komen, in dit geval op de rug liggen en bijten in de lijn, omdat ze nog niet snapt dat je iets anders wilt van haar en het iets oplevert als ze ander gedrag laat zien. Dat moet ze eerst leren. Als je dat op een leuke manier aanleert (een kind kan ook niet op de eerste schooldag de tafel van 5 opnoemen) dan leren ze heel snel.
Hoe snel een pup leert hangt af van de intelligentie van de hond maar vooral van hoe vaak de pup het goede gedrag heeft laten zien.
voor het beste resultaat zorg je voor een setting met zo min mogelijk afleiding, en ben je ander gedrag voor. Dus voordat de pup wegloopt, beloon je voor alleen jouw kant op kijken.
Als ze dit eenmaal door hebben gaat het heel erg snel, maar dit is wel de eerste belangrijke stap.
neem hele kleine stapjes.
En mischien wel het aller belangrijkste, als je pup iets niet doet en wegloopt is het omdat je een te grote stap heb genomen.
Met pups die snel zijn afgeleid ga ik in de gang zitten met de deur dicht, zorg ik dat de pup nog niet heeft gegeten en laat ik de pup om mij heen lopen.
Als de pup toevalig naar mij kijkt zeg ik JA en geef ik direct een stukje kaas of een brokje.
Om de pup te helpen als deze bv in m'n trap gaat bijten (schoenen heb ik dan al weg gezet) dan maak ik een gek geluidje en als de pup kijkt weer JA en kass of brokje erin.
Die kaas gebruik ik alleen in het beging en max. 1 trainingssessie per dag.
Ik geef zelf les aan speurhondengeleiders die met hun honden in de praktijk naar explosieven en drugs moeten gaan zoeken.
Ik zeg altijd tegen mijn cursisten: de eerste stap is om je hond te leren, leren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?