Goedemorgen allemaal,
Mijn vriend en ik hebben sinds vijf weken een golden retriever pup. Zijn naam is Guus en hij is nu bijna dertien weken oud. Heel veel dingen gaan goed, zoals zindelijkheidstraining en de eerste basiscommando's (we gaan ook al met hem naar puppycursus). Ons enige echte probleem is dat hij 's nachts vanaf een uur of drie blijft blaffen, wat onze nachtrust aardig verstoort. En helaas ook ons humeur en geduld overdag. Dus we zoeken een oplossing...
De situatie is als volgt: de eerste twee weken sliep Guus bij ons boven op de kamer in zijn bench. Hij viel meteen in slaap, blafte meestal rond half 4, dan lieten we hem even buiten om te plassen/poepen en dan sliep hij weer door tot half 7 ongeveer. Daarna zijn wij zijn bench steeds verder weg gaan zetten (overloop, andere kamer, beneden). Dit ging in principe goed, gewoon slapen zodra hij erin ging, een keertje eruit als hij blaftte ‘s nachts en dan weer slapen tot half 7. Uiteindelijk sliep hij zelfs de nacht door!
Maar sinds deze week wordt hij ‘s nachts heel vaak wakker. Blaffen om 3:00/3:30, dan weer om 4:30/5:00 en dan weer om 6:00/06:30. Telkens stipt deze drie momenten. We dachten dat hij misschien naar buiten moest, dus we hebben wel steeds op zijn blaffen gereageerd en hem buiten gezet. Ook omdat we buren hebben en we niet willen dat zij ‘s nachts wakker worden van Guus. Zodra hij buiten komt plast of poept hij wel, maar we krijgen de indruk dat het toch meer om aandacht gaat... We halen zijn water om 8 uur al weg, laten hem rond half 11 nog een keer buiten en gaan pas naar binnen als hij geplast én gepoept heeft. Die eerste keer om half 4 leek ons nog wel echt om het plassen/poepen te gaan, maar die van een uur later zeker niet. Dat houdt hij (ook overdag) makkelijk vol, zeker zonder drinken.
Om onze theorie over aandacht te testen hebben we de afgelopen twee nachten een wekker gezet vóór het moment dat hij ons meestal wakker blaft, dus rond half 3. We hebben hem laten plassen en poepen. Toch begon het blaffen ook nu weer om half 4. Dit terwijl hij een uur ervoor zijn behoefte al had gedaan. Toen mijn vriend naar beneden ging werd de hond meteen stil, dus aandacht was genoeg en hij wilde niet meer uit de bench om naar buiten te gaan. Om 5 uur begon hij weer te blaffen. We hebben dit laten gaan, en na een minuutje of 10 blaffen/piepen/mauwen hield het op. Tot 6 uur, toen begon het weer en zijn we opgestaan.
We hebben zelf drie opties bedacht om hier mee om te gaan, maar weten niet wat beter is:
- Hem ‘s nachts helemaal negeren en erop vertrouwen dat hij wel door kan slapen (dat lukte immers eerst wel)?
- Hem zoals de laatste nachten een keer naar buiten brengen voordat hij blaft, en hem daarna negeren als hij blaft?
- Toch naar hem toe gaan als hij blaft en ons in de buurt wil hebben, dit omdat bij onze puppycursus aan werd gegeven dat hij vanaf een week of 14-16 zelf al wat meer onafhankelijk wil zijn (en dit dus over gaat)?
Heeft iemand ervaring of andere tips? Deze zijn meer dan welkom!
Je pup is een baby. En baby's gaan door verschillende fasen. Wat eerst wel kon, kan nu ineens niet meer.
Stapje terug dus. Slaap een paar nachten naast de bench of zet de bench weer even terug naast je bed.
Verder is water weghalen geen oplossing voor onzindelijkheid. Water is een basisbehoefte en moet altijd aanwezig zijn.
Hoe laat gaat de hond de bench in savonds ? 8 uur geen water meer, nooit geen water weghalen waarom, als die dorst heeft en er is geen water en het wordt smorgens neergezet blijf tie er van drinken, gewoon zorgen dat er altijd water ter beschikking is...
Is de bench afgesloten, of staat het deurtje open? Misschien wil ie graag anders liggen, meer ruimte hebben of een koelere plek opzoeken.
Als het altijd rond dezelfde tijden is, kan het dan niet zijn dat er buiten iets gebeurt waar hij zich ongerust over maakt? Dat kan echt van alles zijn. Een elektrisch apparaat ergens in de buurt die op die momenten aanslaat, een buurtbewoner die voor zijn vroege dienst zijn eigen hond uitlaat, een busje van een buurtbewoner die dan vertrekt, noem maar op. Als er dan even iemand bij hem komt, voelt hij zich weer gerustgesteld en is hij stil. Tot het volgende dat hem wakker maakt.
Misschien inderdaad weer even terug naar de bench dichterbij zetten, zodat jullie aanwezigheid hem gerust stelt en hij weer kan wennen aan de geluiden ‘s nachts.
De suggestie dat hij graag even wil verliggen of een koelere plek zoeken en daar in een bench in beperkt wordt is ook een goeie. Als je hem nog niet ‘s nachts los in de kamer wilt laten, kun je ook met een ren een veilig stukje afzetten en hem meer ruimte bieden.
Dank voor jullie reacties! We begrijpen heel goed dat onze pup nog een baby is, we krijgen alleen verschillende signalen over het blaffen geen aandacht geven versus juist wel veiligheid bieden (en dus weer bij hem gaan liggen). We willen graag de optie kiezen die niet alleen nu maar ook voor de langere termijn het beste effect op Guus heeft.
De bench is inderdaad wel dicht, omdat we hem niet los door het huis kunnen laten lopen. Hij kauwt en knaagt overal aan. Daar komt bij dat hij ook blaft als hij los in huis loopt wij boven zijn (overdag bijvoorbeeld). En de bench met deur dicht is wel prima als we op de grond naast hem zitten. Vandaar dat we vermoeden dat het meer onze afwezigheid is die het blaffen veroorzaakt dan de bench an sich.
Als hij straks wat ouder is en niet meer op alles bijt hoeft hij van ons ook niet in de bench en kan hij lekker zelf de plekjes uitzoeken die hij het fijnst vindt. Maar voor nu willen we de bench wel gebruiken, zowel om onze spullen te beschermen als voor de zindelijkheidstraining.
Het is niet altijd precies hetzelfde moment, maar wel ongeveer. Dus ongeveer 5 uur nadat hij naar bed gaat en dan telkens 1 tot 1,5 uur daarna weer. We gaan maar eens een paar nachten bij hem liggen denk ik. Dan kunnen we misschien horen waarvan hij gaat blaffen.
Honden gaan door bepaalde angstfases. Gewoon even een stapje terug doen.... je pup is nog zo jong. Nooit laten janken, gewoon geruststellen. Onze hond sliep 3 weken boven en daarna zonder enkele problemen weer beneden... een hond even meenemen betekend niet dat dit voor altijd zo hoeft te zijn. Kijk naar je hond, wat hij/zij nodig heeft.
Bij ons hielp het ook goed om wel de bench los te laten.. er lag altijd onbeperkt kauwmateriaal (wat veilig is om de hond mee alleen te laten). Ook hier maakte ze snachts geen gebruikt van... vaak ben je te bang voor de risico's en blijkt het allemaal wel mee te vallen. Desnoods slaap je er een paar nachten naast om te kijken hoe het gaat.
Bij ons hielp het om een nachthemd van mij in de bench te leggen met mijn geur eraan.
Radio zachtjes aanzetten met een rustig muziekje wil ook weleens helpen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?